Peking per cykel.

    
En tillbakablick på cyklande äventyr i Peking. Och övning sägs ge färdighet och jag är benägen att hålla med.
Har ju inte köpt gymkort, fast jag kanske borde, men tycker det känns mer rejält att cykla och uppfriskande. Åtminstone ibland, om luften är "tjänlig", vilket inte är en självklarhet i Peking.
Ett par mil hanns med och det är lika roligt var gång att stanna upp och se roliga eller nya saker.
Och tänk så bra jag hittar i Peking efter alla cykelturer. Kanske ska jag som pensionär varva ner med att skriva en cykelguide just för Beijing. Får tänka vidare på saken.
Tycker själv att jag nu är säker i trafiken och har  fått en hel del beröm av den inhemska befolkningen för att jag är väldigt snabb att komma iväg strax innan det blir grönt ljus. Knepet har jag lärt mig av kinesrena som cyklar och det är att sadeln skall vara så låg att man nåt ner med fötterna i gatan. Lätt att då snabbt komma iväg igen.
Men att bli jagad av tre, fyra bussar på cykelbanan kan ibland fortfarande ställa till det. 
Cykelbanan och busshållplatserna sammanfaller ofta och jag föredrar då att trampa på för att komma på utsidan av bussarna och jag lyckas nästan jämt.
Ibland kör det ihop sig och jag hamnar mellen ett par bussar och får hålla mig mycket nära kanten till trottoaren. Men det finns ytterligare ett smärre faromoment, elmoppar.
Här i stan är de väldigt populära och finns i olika modeller och för olika antal passagerare, med flak eller utan och ibland med pakethållare.
Det kan komma hela familjer på en och sammma elmoppe. De är extremt tysta, man hör dem INTE. De tutar endast i undantagsfall.
Undrar om förarna tror att det sliter på batteriet, så dessa har jag stor respekt för. Själv "plingar" jag ofta. För säkerhets skull.
Varför inte ta med tre barn i cykelkärra? Här är det en ganska vanlig syn.

Här är det ett lass med plast som ska återvinnas. Allt lastat på cykel.

Här passerar jag en av  ingångarna till Den Förbjudna Staden, vid Himmelska Fridens Torg. 
Mao syns i bakgrunden.
Här är det en rejäl cykelbana, som en svensk motroväg och "Ping´an Avenyn
 består av ett antal. flexibla filer i vardera riktningen.
 
(Inlägg nr 60 i #blogg100)
 
Ulla

Du ser jättepigg ut! Tror inte du behöver något gymkort. Kanske en cykeltränare???

Znogge

Att cykla är ett ypperligt sätt att ta sig fram på! Gratis motion, man ser mycket och kommer långt :-)

Kram

Svar: Instämmer och det gäller överallt där vi varit, cykeln anävänds flitigt.Och i Thailand och vietnam har det blivit lätt motorcykel p.g.a att avstånden där inte varit så cykelvänliga.
Kram!
Kram!
Ditte

Anette

Att du vågar.
Antar att trafiken är rätt hetsig men cykla är ju ett bra sätt att lära sig stan.

Svar: Jodå, mycket trefik är det förvisso i en stad med över 20 miljoner invånare, men cykelbanorna är breda och cyklandet väl utbrett och man lär sig hitta massor av smultronställen. I Peking finns det så många gamla, fina områden och man kan känna sig förflyttad flera hundra år tillbaka i tiden. Och att cykla går ofta smidigare än att åka bil eller taxi.
Ditte

Ami

Nej gymkort behöver inte du! Men cykla är härligt, men jag tror inte att jag hade vågat mig på det i Peking...knappt heller i Torrevieja :)
Ha en fin kväll
Kram

Svar: Man tränar upp sig och sedan är det bara att susa fram....Men vi går ju mycket också. Här är det underbart sommarväder med sol och +26. Absolut middag utomhus.
Kram!
Skickar lite sol och värme om ni har brist på dessa varor.
Ditte

Ama de casa

Huvvaligen... Jag törs ju inte ens cykla här i stan... :-)

Svar: Övning ger färdighet! Och med erfarenheterna från Peking och motorcykel i Thailand och Vietnam så tycker jag att det är ganska lugnt här. Och det är det inte i Stockholm om man cyklar med vanlig hastighet. Där gäller det att vara först...
Ditte

Ann-Kristin

Hola Ditte!
Så modiga ni var och cyklade runt Peking och även modigt att cykla här i Tortevieja. Senast jag cyklade här i Torrevieja var samma dag som Estonia sjönk. Jag skulle cykla och vis grannarna var SUMA-kontoret låg. Kan det ha varit hösten - 94. Nu hamnar nog cykeln på basuran framöver.
Kram/A-K

Svar: Att cykla gör vi ju i Stockholm också och vare sig i Peking eller här är det svårt, man får se upp och ner. Här har vi lärt oss vilka gator som är enkelriktade och det underlättar och i Peking var oftast cykelbanorna väldigt breda. Att man sedan får trängas med bussar ibland vänje man sig vid och tränar upp en viss teknik. Men det är väldigt trevligt att promenera också.
Tack för idag. Och vi har ått långt.
Kram!
Ditte

Ghugge

Tänk ändå så mycket man kan ha en cykel till! Älskar att cykla men tyvärr är det mest snack och ingen verkstad..om du förstår hur jag menar!? Säger att jag ska..men det kommer alltid något i vägen. Du ser så sportig och fin ut på din cykel vart än i världen du är! Bra att du plingar, för säkerhetens skull. Kram!

Svar: Visst kan man! Och i städer är cykeln perfekt för att snabbt ta sig fram. Men kanske kommer du i gång att cykla så småningom. Kan förstå att det är lättare att gå om du skall ut och ta de vackra naturbilderna. Kram och trevlig kväll.
Ditte

Preciosa

Hej!
Ja jag fick en chock i dag för Lex köpte en gammal cykel på "segundamano" på C/ Apolo.
Skulle prova på trottoaren och det var ingen vidare syn plus oväsen från cykeln.
Kedjan? Ingen olja :( Nu ska man vara orolig...Men han kommer att köpa hjälm i morgon. Fanns en enda begagnad hemsk sak i affären där. Cykeln gick knappt in i hissen...
Vaya, vaya kommer snart i ett blogginlägg...
Kram P ♥

Svar: Hola! Kanske har vi inspirerat Lex till att cykla. Men han får komma förbi Bosse med cykeln för översyn. Och nu skall cykeln in i hissen efter användning. Bara hjälmen fyller sin funktion så är det bra. Annars får han ta en tur till Carre. Kram!
Ditte

Tove Olberg

Ja, skriv en liten bok om cykling i Peking. Du är tuff som vågar! Bra jobbat!
Cykel är fantastisk och vad det går att lasta på den! Jag har sparat barnbarnens sits på pakethållaren, den är utmärkt att lasta. Så kan hänga kassar även bakpå .. ibland kopplar jag på Shoppingvagnen som ju har hjul.
Kram!Svar: Visst är cykeln användbar till mycket! Har ännu inte provat att koppla på shoppingvagnen men skall göra ett försök. Meddelar resultat ! Både här och i Stockholm används cykeln också för att frakta hem mat. Vi har ju inte längre bilen kvar. Kram och tack för tips!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: