Nu har jag hittat originalet!

    
Vad jag har hittat? Jo, det motiv som finns på baksidan av 20 RMB sedlarna. Titta bara!


Verkligheten!


Kopian.

Gjorde en fantastisk båttur på Li River och det visade sig mycket riktigt vara detta som är motivet till sedeln.
Tänk att ha sett det i verkligheten! Platsen finns nära en liten stad som heter Xing Ping och som ligger kanske fem mil från Guillin och mindre än så från Yangshuo. Vyn var helt betagande!!


Vi njöt båda av att få vara här!

Dagens "outfit", röd cykel

    

Många bloggar har mode som ett återkommande ämne att skriva om. Det har inte jag. Inte ännu! Dagens outfit är en röd cykel med svarta och vita detaljer. Inslag av silver finns på stänkskärmarna. Modellen är av typ mountainbike. Växlarna fungerar och det gjorde däcken också, till största delen.


Över stock och sten....

Kanske ser jag någort vilsen ut bland ris och majsfält, för det dröjer inte länge förrän en kvinna dyker upp från ingenstans och vill vara vägvisare. ( Ja, Bosse är med..) Envis är damen och cyklar bakom oss för att liksom se att vi kör på rätt stigar. På vissa ställen finns flera stigval att göra. Efter drygt en timmas cykling kommer vi till vårt mål, Dragon Bridge.
Plötsligt blir längtan ut på floden stark. Bosse och jag tittar på varandra i samförstånd och enas om att det får bli en liten flodtur idag också.


Dagens vägvisare. 


Cyklarna lastas på bambuflotten.

Idag färdas vi på en mycket lugn sträcka av floden utan flytande försäljning. Så behagligt!
Bara att sätta sig tillbaka i den lilla bambufåtöljen och njuta av tillvaron; att fånga ögonblicket.


Absolut stilla!

Cykelturen fortsätter vi hemåt och det är då,när vi nästan är vid världshuset, det händer. Pang!!! Det är mitt bakdäck som blir helt platt. Leder cykeln till en reparatör. (De är aldrig långt borta här) Han fixar däcket, som visar sig vara väldigt slitet och jag säljer glass och vatten.Kontrasterna behövs!

    
Morgonstund har guld i mun! Tuppen(utan stjärt) hemma på världshuset, får stå för det lantliga och jordnära.Floden, får stå för det stillsamma och vackra.Turiststaden Yangshuo fem km från oss; ; livat, mycket turister och kommersiellt. Men trevligt det också! Ja, det blev lite shopping också!Kan inte med bästa vilja i världen påstå att "det inte händer nåt", när jag är på bondgårdssemester.

Stilla flyter floden

    

Denna semester är verkligen avkopplande. Sov i natt med öronproppar. Vaknade inte en enda gång av tuppar, fåglar, kor eller andra störande moment.
Det är nog nyttigt med frisk lantluft.
Bosse och jag beslöt att denna vackra, varma och fina måndag göra en flottfärd på floden Yulong, som ligger några kilometer från vårt lantliga världshus.
Tänk att i sakta mak, bli forslad nerför floden. Helt ljuvligt!


Vi flottas i maklig takt. Vilket landskap!!!!! Så vackert!

Flottarna är gjorda av kraftig bambu. De är för solens skull utrustade med parasoller. Man sitter bekvämt i små träfåtöljer.
Flottarna är även utrustade med flytvästar. Tyvärr har många kineser som vi såg, inte förstått att dessa också måste knäppas för att fylla sin funktion. Vi försökte förklara för några, men inte helt lätt.....


Ingen flytväst på bebisen och den andra inte knäppt.

Flytande restauranger/affärer fanns lite här och var. Så vi behövde varken vara hungriga eller törstiga under den två timmar långa resan.


Flytande affär/restaurang.

Flera mindre vattenfall åkte vi nerför och vi blev ordentligt blöta ibland.


Litet vattenfall, tonvikt på litet
Njutbart!!! Detta är livet "på en flotte".


 

Varvar ner...

    
Givetvis måste vi ut och se oss omkring i dessa vackra omgivningar. Här är verkligen landet. Tuppen har inte lärt sig klockan och höns och ankor kacklar. Inte nog med det! Det finns mängder av kor i närheten också. Och de är då inte ljudlösa. Tur att jag har med öronproppar till natten. Tyst lär det inte bli. Nu börjar det skymma och cikadorna har börjat att sjunga. Kanske kommer alla småfåglar snart att gå till sängs. Världshuset har också en liten tax, Lollo. Hon var idag vägvisare till oss så att vi skulle hitta ner floden.
 

Lollo och jag på väg till floden. ( ån snarare)


Mamma Mu tar sig en simtur bland risodlingarna.


Sockertoppsbergen i bakgrunden, Så vackert och grönt!


Kor är det gott om!

Klockan här är snart 19 och mörkret har lagt sig. Myggorna börjar göra entré känner jag. Dags att se vilka läckerheter som serveras till middag. Lovar att det finns mycket gott att välja på.
Alltså en romantisk middag utomhus. Termometern visar fortfarande 24 grader. Helt ljuvligt!
Ser med spänning fram emot morgondagens, ännu, oskrivna blad.

Outside Inn

    
Lämnade Beijing i morse och landade tre timmar senare i en stad som heter Guillin och ligger i sydvästra Kina. Vi blev hämtade på flygplatsen och i ett mycket snabbt tempo körda till en ort som heter Yangshuo och vår lantliga boendeplats i sex dygn, Yangshuo Outside Inn. Ja, vi bor  som sagt utanför Yangshuo. Här är verkliga landet. Vår lilla by heter Chaolong.


Ingången till receptionen.

Detta världshus är från början traditionella hus där bönder tidigare bott. Det finns 10 byggnader som nu är restaurerade
och tillsammans finns här 25 rum. Alla rum har bad och dusch. Några få har ac och resternde är utrustade med takfläkt. Myggnät finns över sängarna i alla rum.
Man skulle kunna säja att inredningen är spartansk.... Men ska det nu vara lite "bondgårdssemester" så är det absolut stilenligt.


Rustikt eller hur?

Världshuset ägs av en holländare, som fick det kinesiska namnet Aka. Han kom hit till byn på en resa genom Kina. Detta var runt 1993. Han återvände till Holland och fortsatte att jobba där. Kunde inte släppa tankarna på den här lillabyn utan sålde alllt han hade hemma och återvände hit till Chaolong.  Husen  och åkrarna ägdes av ett tiotal familjer, som inte brukade jorden eller bodde i de fallfärdiga husen. Efter flera försök fick Aka köpa alltsammans. Och nu började ALLT JOBB. Precis ALLT skulle också göras för att husen skulle kunna göras beboliga, vilket tog många år i anspråk. År 2003 var 12 rum beboliga, kök och restaurangdel fanns också. Idag har antal rum dubblerats och det är lätt att förstå vilket slit som ligger bakom iordningställandet så att jag och Bosse och många med oss kan få vistas här och bara vara på landet.
Husen är byggda av något som heter adobe. Det är soltorkat tegel som tillverkats av lera och halm. Detta material är flera tusen år gammalt och man kan finna byggnader gjorda av detta på många ställen i världen. Adobe har väldigt god isoleringsförmåga; det behåller värmen på vintern och håller husen svala på sommaren.

Vackert en vanlig fredag...

    
Arbetsveckan är slut och en veckas höstlov står för dörren. Funderade en stund över att jag upplever Beijing som en vacker stad. Jag tycker det är vackert runt mig och jag försöker ofta att finna vackra saker att titta på. Ja, vissa saker kanske inte ska benämnas som vackra, men kanske tilltalande på något sätt.
Gick en promenad på lunchen och såg  skolan som ligger granne med SSB, Dulwich College. Det är en jättestor skola, kanske runt 1000 elever och har klasser från förskoleklass och upp till en motsvarande svensk gymnasieexamen. Skolan ligger så vackert och rofyllt. Något för Stockholm  kanske?


En liten del av Dulwich. Här finns enorma fotbollsplaner, en mycket välutrustad simhall och idrottshall, stor skolgård och i övrigt fina lokaler. Allt är fräscht!!! Obs fontänerna i förgrunden!!!!

Gick på promenaden förbi  hus där våra elever bor.


Vackert i trädgården, så här på höstkanten. ( Vi har 22 grader idag och sol)

Utanför vårt hus och port finns också vackra blommor att titta på.


Fint va?

Så var det då en liten, bedårande, hund som hade fått på sig sin nya "outfit" inför hösten.


Ny modell i höst!

Känns bra att ha fått andas frisk luft hela dagen och fokuserat på det vackra i tillvaron. En bra träning inför höstlovets resa.
I morgon bitti flyger Bosse och jag ner till södra Kina och Guillin. (En resa på något under fyra timmar.) Där blir vi hämtade med bil och ska vidare till en liten stad som heter Yangshuo. Hur liten vet jag ännu inte....Allt är relativt här vad gäller småskalighet jämfört med Sverige.
Men vi ska bo i lantliga omgivningar och ha risfält omkring oss. "Sockertoppsbergen" finns inom räckhåll och vi kommer att åka båt på floden Li. Givetvis hyr vi cyklar för att utforska omgivningarna.
Det ska bli så spännande att få se en liten del av södra Kina.
Och datorn tar jag med! Kommer att försöka skriva lite var dag så att ni som vill kan följa våra öden och äventyr.

Nu är det ganska sent och packningen kvarstår. Bäst att sätta i gång med den! Det ska vara fint hela veckan, enligt prognoserna med mellan 23 och 30 grader. Vilken höst!!!

Morgonstund har guld i mun....

    
Nu har jag förstått att den svenska gymnastikens fader, herr Ling, måste ha gjort studiebesök här i stan. Lite trist att det inte blivit ett behov att "gå man ur huse"  även hemma, en vanlig vardag morgon vid sjutiden. Här i Ritanparken var det då aktiviteter. Det är bara att välja.......Kanske något för alla kommuner och arbetsplatser hemma att ta lärdom av. Här är man minsann aktiv så det förslår. På sin fritid.....Och strax efter klockan åtta så är det ganska tomt i parken och en ny aktivitetsomgång tar plats framåt kvällen. Men då är det inte riktigt samma sak.


Ett svärd att jobba med kanske? Men, vad säjer vapenlagen?


Redskapsgymnastik kanske? Eller är det social samvaro? Trevligt i varje fall.


En svängom på morgonkulan kan vara helt rätt.....


Och givetvis måste man ha dansbiljett. Den köps för 1 yuan. ( ca 95 öre)


Visst måste smidigheten hållas vid liv!

Igen!!!

    
Visst är det märkligt? Att jag så ofta i denna enorma stad ofta lyckas få en sittplats på bussen, även om den är fylld till bristningsgränsen.Man skulle kanske kunna tro att det beror på att jag är väl tränad i att klara mig bra i köer. ( Har ofta lyckats väldigt bra i liftköer och liknande. Ni som rest med mig vet...) Men i detta fall är jag i underläge i Beijing, trots att jag håller mig framme...
Vi åker ofta buss och det händer nästan alltid att jag erbjuds sittplats av någon annan resenär. De brukar knacka mig på axeln och nicka välmenande. Är det måhända för att jag börjar se skröplig ut? Eller kan det vara min höga ålder? Har ingen aning!  Förslag???? Men detta händer alltså nästan alltid när vi åker buss och ofta även vid resor med tunnelbanan. Börjar bli smått bekymrad.


Sittplats i godan ro.

Firade i kväll makens födelsedag. Det gör vi i och för sig varje år...Men inte alltid i Beijing.
Kvällens middag intogs på en dansk restaurang med klart fransk meny. Givet var en bit grillat, mört, kött samt goda tillbehör därtill. Alldeles utsökt!!! Såå gott!


En riktigt god födelsedagsmiddag.


Grattis Bosse!


"En bit i taget och du kommer långt"

    
"En bit i taget och du kommer långt".
Visst är detta så sant som någon sagt det! Sedan kan man ju i all evighet diskutera vad som är sant eller inte....
Igår på skolan hade vi en eftermiddag och kväll med en fantastisk föreläsare, Per Dahl. Han jobbar med intern och extern kommunikation för den svenska PR firman SPRINGTIME. Per har varit många år i Kina och är mycket väl insatt i ämnet kommunikation. Jag bara njöt av att lära mig nya saker och få ta del av hans kunskaper.
All personal på skolan deltog, både kinesisk och svensk. Tänk så bra att få höra hur mina kinesiska arbetskamrater ser på mig som just svensk och tillika kollega.


Vår föreläsare för kvällen, Per Dahl.

Vi jobbade gruppvis med flera olika frågeställningar som gällde likheter och skillnader mellan våra kulturer och hur vi trodde att kineser tycker om oss och tvärtom. Särskilt spännande var en övning där vi fick många påståenden och sedan skulle skriva i spalter om vi tyckte påståendet var mer svenskt eller om det var mer kinesiskt. Övningen var svår. Orden betyder så olika för oss alla. Det blev många bra diskussioner i vår grupp och vi lyckades enas om hur vi skulle placera påståendena. Dessa blev i ett senare skede utgångspunkt för att gå vidare med att ge oss som jobbar på SSB en mer gemensam plattform. 


Vår grupps ständiga sekreterare denna kväll, Sussie. Du gjorde ett kanonfint jobb! Tack!

Sista övningen gruppvis för aftonen var att vi fick ta ställning till ett antal frågor och påståenden. Vi skulle bestämma vilka som var det ena och vilka vi tyckte var det andra. Gruppen var överens även här.
Vad gällde frågorna skulle vi också finna en orsak och tänka ut förslag till en lösning. Vi var verkligen koncentrerade och jag tycker att alla grupper verkligen gjorde bra presentationer och höll tiden på tre minuter som vi fått oss tilldelade.


Min grupp i slutarbetet! Idel glada miner!

Trött efter en lång dag, satte jag mig i skolbussen för att åka hemåt. Detta var nog en av de mest givande ocheffektiva studiekvllar jag haft i mitt lärarliv. ( Och det har varit långt vill jag lova, 38 år.....)

Glomour, ack nej....

    
Kan inte påstå att det varit en särskilt glamourfylld dag här. Mulet och dystert, ganska varmt ute och regn...
Har just läst min väninna Karolinas blogg, om när hon var på Efva Attlings 10 års jubileum av invigningen av smyckesaffären på Hornsgatan i Stockholm. Vilken fest!! Snacka om glamour!
Nåja, det är ett antal år sedan jag var 30 och inser ju att jag nog gjort mitt på just kändisfestfronten. Har ju till och med svårt att känna igen vårt svenska kungahus utan glasögon... Och skådespelare är jag usel på. Förutom några som bor i min närhet i Stockholm. Där har Bosse tränat mig.
Här försökte vi i alla fall i regnet skapa lite fest på söndagkvällen genom att besöka en koreansk restaurang. Just koreanska restauranger har jag inte besökt sedan förra året i september. Då spelade nämligen Sveriges damer en VM match i fotboll mot Nordkoréa. ( Finns att läsa om på bloggen från sept.07) Sedan denna match har jag haft lite svårt för Nordkoréa. Men man måste ju gå vidare här i tillvaron. Och jag tog ett steg framåt ikväll, mot resaturang Han Na Shan, en promenad på 10 minuter från oss.
Ja, det var inte bara att stega på. Regnet öste ner. Paraplyerna var som skämt. Gatorna var vattenfyllda och våra skor fylldes i snabb takt med vatten. Skönt med sandaler. Vattnet rann liksom igenom; in vid tårna och ut vi hälen.


Blött, jag lovar...Var är flytvästen?

Helt dyngsura nådde vi restaurangen och på vissa ställen nådde vattnet oss till vristerna. Blött helt enkelt!  Kan ju inte med bästa vilja i världen påstå att avrinningen här är den bästa. Känns absolut som gatubrunnarnas kapacitet är för liten och ibland saknas helt.
Om inte torrskodda, så i alla fall vid gott mod, kunde vår skara beståendes av fem hungriga personer beställa in mat och dryck.
På just denna restaurang grillar man själva sitt kött ,skuret i lövtunns skivor (eller sin fisk ) Fräscha tillbehör från grönsaksriket förgyller ytterligare, liksom goda, magra såser. Otroligt gott!!! Och vad nyttig man känner sig sen!


Fräscht eller hur?


Stor koncentration. Den koleldade grillen i mitten.

Mätta och belåtna traskade vi alla hemåt i det fortsatta regnet. Rejäl regnturustning hade varit önskvärd. Glamourfyllt???
Tror inte det! Jättetrevligt! Absolut! Detta gör vi om? Eller?

"Gräddfil"

    

I onsdags var det avslutning för Paralympics. Så nu ska väl alla Paralympicsflaggor som prytt motorvägen från flygplatsen in till stan plockas ner och kanske kommer även den tredje filen på samma motorväg att nu åter öppnas för alla. Det har sedan OS funnits en "Gräddfil" i vardera riktningen. Den har ganska ofta varit tom på fordon.


OS filen= "Gräddfilen"

Även på skolan var det idag lite av "gräddfil". En kollega, Sussie, hade ordnat så att vi fick besök av en svensk deltagare i Parolympics. Det var Elvira Kivi, deltagare i judo,  som kom på ett kort besök till skolan. Elvira tävlade i klassen för synskadade. 
 Alla elever samlades och fick höra henne berätta. Jättespännande. Just i Beijing gick det tyvärr inte så bra som Elvira hoppats. Tidigare har Elvira en VM titel och det kändes verkligen roligt att ha henne på besök på SSB.
Och visst ville både stora och små ha autografer!


Sussie hälsar Elvira välkommen.


Jag får min autograf.

En enkel måltid

    
Ibland kan en mycket enkel måltid, på en mycket enkel kinesisk matinrättning, vara just det man vill ha. Alldeles i närheten av vårt hus har vi vår lilla " Fyrakronors" restaurang. Tror nog att en maträtt kostade runt fyra kronor när vi flyttade hit. Matpriserna har stigit även här, så nu kanske de flesta rätter kostar runt sex- sju kronor, men det finns billigare... Mycket överkomligt och mycket gott! Eller vad säjs om att vara delaktig i fem rätter och betala 12 kronor?
Här delar man nämligen på maten. Det beställs in flera rätter, kanske en per person. Men sedan delar man så att alla får smaka. Kanske även detta en idé att ta efter hemma?

 
Matsedeln finns på väggen. Men det finns också en liten meny på engelska.


Middag med arbetskamraterna på "Fyrakronors".

Månfestival utan måne....

    
Igår, den 14 september var det Månfestival. Vi gjorde vårt absoluta bästa för att få syn på månen under kvällen. Men, ack nej!  En god middag åt vi och månkakor fick vi. ( Förra året i september skrev jag på bloggen vad sagan berättar om varför Månfestivalen firas, så jag gör det inte i år.)
Och i stället för månen såg vi blixtar, hörde åskan mullra rejält och upplevde ett störtregn. Sen kändes hur temperaturen sjönk 10 grader och luften blev friskare.
Annat var det i kväll! Visserligen ingen Månfestival, men månen såg vi. 


Se så röd månen lyser i bakgrunden.

Så svenskt, så svenskt....

    
Igår kände jag mig verkligt svensk. Tillsammans med 220 andra hugade festdeltagare från många olika länder så var det dags för årets kräftskiva på SAS Radisson. Det var dukat långbord i ett enormt partytält ute på innergården. Kulörta lyktor spred sitt sken och många festdeltagare hade de mest fantastiska huvudbonader. Nåja, inte riktigt alla.... jag hade inte varit så kreativ.
Det fanns nog några till och vi höll glatt till godo med de hattar som arrangörerna lagt ut på våra stolar.


Jättefint dukade bord.


Några spännande hattar. Mannen i mitten fick dessutom ett "extrapris" för sin hatt,
en väska som vänts upp och ner...


Kräftor fanns det gott om.

Förutom kräftor fanns det ett fantastiskt utbud av andra rätter; grillat kött, sallader av allehanda slag, ostar, frukt och givetvis efterrätter. Så ifrån dessa bord gick ingen hungrig.
Det sjöngs friskt och detta var absolut första gången jag sjöng "Helan går" på kinesiska och svenska. Ska dock träna mer på den kinesiska texten.
Bosse och jag blev väl omhändertagna vid "Volvobordet" och många, glada skratt blev det under kvällen. Jag lovar!!
Förutom snapsvisor, leddes sången ( kända svenska schlagerlåtar med text på stor skärm) av en duktig duo. Klart stämningsförhöjande.
Även på dansgolvet var stämningen hög och visst var det skönt att med jämna mellanrum gå ut i den ljumma septembernatten och bara njuta.


Här sjungs det !!! 


Visst är vi fina?

Lagom är nog bäst....

    
Här är det fortfarande varmt, runt 30 grader var dag denna vecka. Igår satt Bosse, några vänner och jag ute och åt middag ganska sent. Luften var fortfarande helt ljummen och termometern visade på +26. Så skoönt!
Jag kan inte påstå att jag tycker det är lka skönt att jobba inomhus när det är så varmt. Inne blir det ännu varmare förstås.
Men tack och lov, så finns det en otroligt väl fungerande ac anläggning i mitt klassrum på skolan.


En vän, när det blir alltför varmt.

Vanligtvis sätter jag den på 19 grader när jag kommer in i rummet. Skön kyla sprider sig. Tyvärr, tycker en del arbetskamrater och även en del elever i klassen att det kan bli väl kylt därinne. När de börjar klä på sig så förstår jag att de anser det vara för kallt. Men i veckan så har fler och fler i rummet, både stora och små,  tagit egna initiativ till att stänga av den. Jag har haft apparaten på 19 grader, men överväger att höja temperaturen till + 22 i nästa vecka. För jag inser ju att lagom är bäst. Även om jag gillar att ha det svalt när jag jobbar och är hemma.
Använder aircon hemma också. Maken protesterar ofta och tycker att det känns som ett kylskåp. Antar att han är mer värmetålig än vad jag är. Får väl börja träna även på det.....


!9 grader, sååå skönt tycker jag. Men inte alla!

Var igår på skön manikyr och pedikyr tillsammans med Kristina, vän och kollega. Så avslappnande efter en veckas jobb. Vi verkligen njöt  av behandlingarna.
Ska i kväll på kräftskiva och ska ha klarröda skor. Upptäckte att den färg jag valt till tånaglarna inte var liknande den som skorna har. Ve och fasa! (fniss!!!)
Beslöt att byta färg, men behövde ingen ny pedikyr. Skulle till frissan för att fixa till håret . In på bottenvåningen på Yashow för att ordna håret och fick samtidigt mina tånaglar omlackade. Perfekt och klart tidsbesparande!
Kanske en liten överdrift med färgkoordinationen. Men varför inte? Man behöver ju inte alltid vara lagom.

Nu väntar en kräftskiva på oss. Får se om den blir lagom, det visar sig.....

Månkakor

    
På söndag är det dags för höstens viktigaste helgdag, Månfestivalen. I affärerna har det länge sålts speciella månkakor. De finns i många olika smaker och är otroligt fint förpackade. De har verkligen en strykande åtgång bland den kinesiska kundkretsen.
Jag kan inte minnas att jag förra året var så förtjusta i dessa kakor. Då provade jag endast färdigköpta månkakor. 
Kakorna kan fyllas med olika saker som bönpasta, torkad frukt, kött eller nötter. För att bara nämna några fyllningar. Kanske inte vad vi svenskar förväntar oss av kakor....

Men idag har jag ätit en hel månkaka. Den var mastig och fylld med choklad. Jag var mätt nästan hela eftermiddagen och kalorierna den innehöll vågar jag inte ens räkna på.... Degen är en sorts smördeg och den läggs sedan i speciella formar av trä som ger dem ett visst utseende. I mitten av varje kaka petas det in någon fyllning. Sedan gräddas hela härligheten i ugnen.
Eleverna i min klass har idag under sakkunnig ledning av sina kinesiska lärare fått baka dessa kakor.
I samband med frukt och yoghurtsintag  på eftermiddagen( före idrotten och tur var nog det) åts det också månkakor.
Alla provade och åt de egenhändigt producerade bakverken. Minns från förra året att vi delade en kaka på fyra. Men då var som sagt kakorna inte fyllda med chokladbitar och egenhändigt bakade. 


Choklad, glada elever och träformar till månkakorna.


Kakorna, fyllda med choklad, väntar på att få komma in i ugnen.


Gräddade Månkakor med lite personliga former.....

Övning ger färdighet

    
 Promenerade till Ritanparken i den 30 gradiga förkvällen. Rask takt, var det inte. Men behagligt, absolut. Inmundigade en liten glass på vägen. Väldigt gott!
Spatserade runt parken och jag kan inte sluta att förvåna mig över alla de träningsmedvetna, äldre, kineser  jag såg. Undrar just vad den yngre generationen gör. De är då inte överrepresenterade i fråga om träning av kroppen. Insåg att jag måste öka på min smidighetsträning om jag ska nå upp till denna dams klass om kanske 10 år.


Här är det smidigt värre!

Fick också tillfälle i Ritanparken att träna mig på att sortera sopor. Behöver öva det också.


Vackra soptunnor. Den till vänster är för det som kan återvinnas och den andra för icke återanvändningsbart.
Text finns på både engelska och kinesiska.
Visst är det vackra papperskorgar? Kanske något för Stockholm att ta efter?

Sist men inte minst denna afton har jag övat mig på att hantera min rädsla för katter. Vi får väl se om det hjälper.
Men jag har köpt mig en "kattväska". Absolut inget att skratta åt. Min rädsla för dessa djur är genuin. Men, somsagt alla knep för att bli av med den rädslan måste vara tillåtna. Eller vad säjer ni alla mina kattvänner som upplevt en halvt hysterisk Ditte när en katt kommer i närheten av mig. Säj inte att jag inte försöker!
Den äkta hälften är lite, men bara lite, oroad för om jag ska köpa på mig mängder av "kattsaker" för att minska min rädsla.
Tror han kan vara helt lugn. Just vad gäller detta......

 
Min nya, designade kattväska. Vad tycks???

Skola på vift....

    
Tre glada kollegor, Anna, Kristina och jag hade fått i uppdrag att kortfattat göra en engelsk presententation av Svenska Skolan i Beijing.Detta på en träff för nyanlända till Beijing, ordnad av den Svenska Handelslkammaren här. på SAS Radisson hotell. Vi hade cirka fem minuter till vårt förfogande och ville givetvis på denna tid ge en god bild av skolan och hur den utvecklats det senaste året.
Svenska Handelskammaren, Ambassaden, Exportrådet, SAS, och SWEA  bland andra presenterade också sina verksamheter och senare blev det "mingel" med svenskt tilltugg.
Särskilt goda var i mitt tycke; köttbullarna med potatismos, lingon och pressgurka. Men även laxsnittarna var väldigt goda. Och visst knöt vi en del kontakter, innan vi trötta och nöjda satte oss i taxin för hemresa.
Vi återkommer gärna hit nästa år också. 


Tre nöjda och glada kollegor
 

Efter regn kommer sol...

    
Vaknade i morse och var lite orolig för att regnet skulle hålla i sig. Idag var det på nytt  dags för en skolutflykt. Så sol var vad som önskades. Åtminstone uppehåll! Och sol blev det!
Här skulle det åkas båt till Sommarpalatset. Det finns en kanal som förbinder den Förbjudna Staden med Sommarpalatset. Denna grävdes under 1800 talet för hand. Detta för att den kejserliga familjen skulle kunna förflytta sig med båt till sitt Sommarpalats som ligger en bit utanför Beijing. Det går inte idag att färdas per båt hela sträckan. Vattenmängden är inte tillräclkig i kanalerna. Vi fick byta bår efter halva sträckan och gå en liten bit därför att vattenståndet är olika längs vägen.


Blå himmel, kanal och båt


Lummiga omgivningar


Någon som svalkar sig med en simtur i kanalen. ( Jag tyckte dock vattnet verkade smutsigt) 

Vi hade en fantastisk dag och njöt av att vara utomhus i det vackra vädret. Lunchen intog vi i en japansk trädgård och kunde fortsätta att njuta av dagen.
Så här kan också en dag vara i Beijing. Får se vad morgondagen erbjuder.

Vått och grått...

    
Ja, på sina ställen på jobbet är det vått inomhus också. Det läcker in. Men det gör det i lägenheten i Stockholm också ibland!
 Idag har det regnat av och till mest hela dagen. Ganska mörkt ute och molnen är väldigt grå. Det är fortfarande varmt både i luften och inomhus, runt 25 grader, så frysa behöver man då inte göra.
Tände några av alla mina lyktor (har ett antal..) för att få lite stämning i mörkert här hemma, men det  blev så varmt att aircon måste på. Tyckte då det var slöseri med elen, så lyktorna släcktes igen. Försöker igen när det blivit svalare ute.
I klassrummet och har jag oftast aircon på 18 grader. Svalt och skönt tycker jag, men inte mina kollegor, som gärna stänger av den.
Läste att Karolina hade ljus och lyktor både här och där. Såg så välkomnande och mysigt ut. Men jag antar att det är mörkare och kyligare hemma i Stockholm.

Gick en tur runt dammen i bostadsområdet nära skolan för att lufta mig på lunchen. Skönt att komma ut lite. Ska nog återuppta den vanan som jag hade i våras. Har ju inget gymkort!
Grönt och fint är det. Så promenaden är trevlig om än så kort....Kanske 800m??? Får bli två varv i morgon!


Nobelkonsert med svensk världsartist

    
Befann mig plötsligt utanför en byggnad som var en sorts blandning av Globen i Stockholm och operahuset i Sidney.( Dock utan de svenska Höganäsplattorna på taket.) Visst var det den ganska så nya Nationalteatern. I folkmun kallad "Ägget" och finns några hundra meter väster om Himmelska Fridens Torg. Byggnaden ligger som ett stålägg ute i vattnet och är gjord av glas och titan.Jag tror att den invigdes i vintras och arkitekten till byggnaden heter Paul Andreu och är fransman.


"Ägget "på avstånd.


"Ägget" mitt i den konstgjorda sjön.

Genom en gång under vattnet kommer man till själva entrén. Plats för bilar och cyklar finns också under vattnet.
Plötsligt där inne får jag syn på ett välkänt, svenskt namn och ansikte på en affisch på väggen.


Ann Sofie von Otter!!!!

Ann Sofie von Otter ska alltså ha konsert här den 10 december. Jag försökte omedelbart införskaffa biljetter. Inte helt lätt.
I biljettluckan var expeditens kunskaper i engelska inte så att vi förstod varandra. Först trodde jag hon sa konserten var utsåld. Det hade den ju kunnat vara med en sådan världsartist. Men så lätt ger jag inte upp.
Gick fram till affischen igen och tog denna gång hjälp av en kineisk, ung, tjej. Hon hjälpte mig att skriva på kinesiska att jag ville ha biljetter till just denna konsert.


Här skrivs det för glatta livet.

Med denna lapp ( det var en tidning) i högsta hugg gick jag på nytt fram till kassan och framförde mitt ärende på nytt.
Nu gick det bättre. Konserten var inte utsåld. Biljetterna har bara inte släppts än. Gissa vem som kommer att ligga i startgroparna när det blir dags?
Ann Sofie von Otter är en av mina absoluta favoriter och jag vill inte missa en konsert här på Nobeldagen med henne.
Tills dess får jag nöja mig med att lyssna på cd:n som hon spelat in tillsammans med Elvis Costello. Och det gör jag mer än gärna!

Paralympics

    
I kväll var det invigning av Paralympics. Lite väl sent för att få tag på biljetter till invigningsseremonin. Men skam den som ger sig. Vännen Anna, Bosse och jag hoppade dock in i en taxi och begav oss till "Fågelboet". Det var ett par veckor sedan vi var här...
Men det gatorna runt om var tomma. Ja, inte riktigt; det var poliser  utposterade varannan meter. Men några som sålde biljetter såg vi inte till. Annat var det under OS....
Vi traskade på, i den varma och fuktiga kvällen. In på området kom vi inte utan biljetter. Över vägen kom vi inte heller, avstängt. Till sist ser vi en folksamling, alltid något. Men den befann sig "utanför området". Så på något märkligt sätt var vi inne på ett biljettkrävande område, men utan biljetter....Ingen idé att försöka förstå. Här fanns det i alla fall några få biljetter i omlopp.  Klockan var över åtta och seremonin hade börjat. Då ville vi inte betala några överpriser för att komma in.


Anna på den folktomma trottoaren.


Ett upplyst "Fågelbo" kunde vi se på håll i den fuktiga, varma och "smoggiga"kvällen.

Vi gick tillsammans med den övriga folksamlingen upp på bron över vägen. Tyckte vi såg bra därifrån. Tyvärr fick vi inte stå där heller så vi bestämde oss för att ge upp. Tog en taxi och åkte hem till uteserveringen "Sole Mio"för att sammanfatta intrycken.
Såg sedan en skylt jag inte upptäckt tidigare; på svenska. Tänk att svenska finns med som språk bland de nio språken som finns representerade. Undrar hur det kommer sig? Häftigt!


Kinesiska, ryska, spanska och svenska!

Helt klart  är att även Paralympics är otroligt välordnat vad gäller ALLT. Jag kan verkligen känna både glädje och stolthet
över att man här lyckats så fantastiskt bra med att arrrangera dessa OS tävlingar. Det är nu bara att önska London lycka till! Avslutningen på invigningsseremonin såg vi på tv. Helt fantastiskt, även denna. Och visst blev jag tårögd! Tänk att få vara en del av detta på plats i Beijing.


Himmelska Fridens Torg. ( avstängt denna dag och mycket smogg i luften som synes)


Ännu en härlig dag!

    
Solen strålar från en klarblå himmel, det är den 5/9 och det är +30 grader fjärran från allt vad höstrusk heter. Dagen ska tillbringas vid en härlig pool ,10 minuters promenad från skolan. Idag har jag bytt mina ordinarie arbetsuppgifter mot badvaktens. Vi var många badvakter, så alltför betungande blev det absolut inte. behaglig omväxling mot klassrummets värme. Hela skolan var här och alla hade verkligen jättekul i vattnet.
Här kan man också få hyra olika lekredskap att ha i vattnet, vilket i högsta grad lockar barnen till lek.
Lunchen serverades på plats och bestod i påsar till alla, innehållandes god pastasallad, bröd, juice och en banan.
En och annan glass kompletterade förstås lunchen. 
Absolut en fantastisk dag på alla sätt och vis! Tänk vilken förmån att få ha det så här!

Jättekul!

 
Lunchpåse vid poolside.

Snart jul! Eller???

    
Visserligen är det bara den 3/9, men kanske kommer julförberedelserna tidigare här. Såg idag på "lilla blomstermarknaden" en adventskalender med tomtar. Något för mig alltså! Jag som inte tillhör tomtesläktets vänner direkt... Var där tillsammans med mina nya kollegor, Iris och Lena, för att titta på porslin och glas som också finns där. Förutom mängder av vackra  blommor förstås....Det är ju i huvudsak en blomstermarknad och man förväntas pruta.


Handbroderad adventskalender; någon som är intresserad?

Eller, vad säjs om några nya tomteglas?


Iris verkar intresserad, men det blev inga inköp.

Själv kom jag ut med ett stort fång blommor. Klart uppiggande!


Vacker blombukett, med 10 vita rosor och ett antal blå blommor inhandlad för 40 svenska kronor. Inte illa!

Sovmorgon...

    
Idag blev jag upphämtad utanför vårt hus klockan 7.45 av en stor buss, i stället för den mindre som brukar komma 7.30. Sovmorgon alltså. vet inte om den vanliga, lilla bussen kanske räknas som bil? Det är det den 2/9 och alltså en jämn dag. I Beijing har det varit så under OS, (och en tid före) att har man en udda slutsiffra i bilens registreringsnummer får man bara köra udda dagar. Har man en jämn slutsiffra får man köra jämna dagar. Detta kommer att pågå till den 20/9, alltså tills Paralympics är slut. Det är riktigt behagligt vad gäller trafiken. Ibland går det nästan, väldigt smidigt att förflytta sig i stan. Taxibilar och bussar är undantagna från regeln vad gäller datum. Sen finns det säkert en och annan driftig person som införskaffat dubbla nummerskyltar.......
Så varannan dag får jag nu 15 minuters längre sovmorgon, inte illa. Jag kan ibland vara riktigt morgontrött.


Fin buss!

Imorgon är det dock ingen sovmorgon! Då blir det liten buss.

Shopping; ja visst.....

    
Först var det min "nya frisyr". Vet nog inte om den är så ny egentligen. men väl kort blev det. Här kommer i alla fall det utlovade fotot.


Jaha, så här blev det.

Här i stan har det nu växt upp många nya köpcentra. På vår gata, Gongti Beilu har "the Village" kommit upp som en svamp ur jorden. Här syns bara två av flera hus,som ligger längs gatan. Går man in i området finns mängder av höga och låga hus med både affärer och ett stort antal restauranger.


Delar av "The Village"

Undrar i min stillhet hur de ska få kunder till alla sina butiker. Här finns hela det utbud vi har hemma och bra mycket mer.Och till ungefär svenska priser, kanske något lägre. Men visst är det roligt att gå runt och titta. 
Utbudet av restauranger  i denna redan så restaurangtäta stad, har också klart utökats i och med alla nya köpcentra. Redan före Os räknade man med att det fanns uppemot 50000-60000 restauranger. Troligen fler, eftersom de enklaste nog inte ens är medräknade.

Ett shoppingcentra i helt annan stil är Solana, också det helt nybyggt. och på lätt cykelavstånd från oss.Här har det italienska verkligen slagit igenom.
Det finns gränder och "piazzor," fontäner, fantastiska blomsterarrangemang och givetvis mängder av butiker. Här är det låga hus som gäller och det är lugnt. Inte alls mycket folk, men så är det helt klart gjort för shoppare som har mycket pengar att spendera.Men utbudet är gigantiskt och det finns varor i nästan alla prisklasser, från det riktigt billiga, (enligt svenska mått) till det mest exklusiva. Det är bara att välja efter humör och plånbok.


Vattenfontänen sprutade i takt till klassisk musik av Strauss,;
oika höga strålar, vid olika toner . Helt fantastiskt!


En del av ett torg. Det fanns många och de kantades av butiker.

Givetvis fanns barer och restauranger. Många av dem låg precis bredvid den konstgjorda, lilla sjön fylld av näckrosor.
Väldigt välplanerat och vackert.

Ja, sen finns det ju gamla favoriter vad gäller shopping och restauranger förstås. Jag tycker mycket om en liten gata, som är en tvärgata till "vår gata". Den ligger på bra cykelavstånd (ca. 4 km bort) och heter Nanluogu Xiang. Här finns den gamla Hutongbebyggelsen kvar, med sina låga hus med välvda tegeltak.  Detta område är från 1200 talet. och är verkligt genuint.
Visst finns här massor av barer och restauranger också, men det är lungt och känns lite mer "äkta". Denna gata och dess närliggande, smala gränder, besöker vi så ofta vi kan. Här känns det som om vi också för en stund kan få ta del av det gamla Beijing.


Visst känns det rofyllt? I de små, låga husen finns både butiker, barer och restauranger.
i flera av restaurangerna sitter man ute, uppe på taket och äter. Jättemysigt!


Våra kära cyklar, med svenska flaggor, den blå är min....