Hutonger
Jag tänker då och då tillbaka på de år som vi bodde i Peking och vilka fantastiska upplevelser och erfarenheter vi fick och det av alla skilda slag. Cykelturer varvades med promenader buss, taxi och tunnelbana för att förflytta sig och väldigt ofta hamnade vi i Pekings äldre delar , gärna de gamla hutongområdena och där hela tiden historiens vingslag kunde höras.
Vad är nu en hutong? Själva ordet kom för 700 år sedan till kinesiskan från det mongoliska språkets hottog. Hottog betyder vattenkälla och där det fanns vatten, där bosatte sig också människor. Så även i Beijing. Idag har ordet fått betydelsen av liten gränd.
I trånga, smala, gränder byggdes rum i en fyrkant runt en gård, en courtyard. Dessa hutonger var förr den vanligaste bebyggelsen i Peking och andra kinesiska städer.
Många hutongområden revs inför OS 2008 och ersattes med nya höga hus. Men det finns också många områden kvar och som verkligen rustats upp, vilket var behövligt.
Man bör tänka på att dessa hus är byggda av sten och många saknade uppvärmning, alltså jättekallt på vintern. Toaletter, dusch och rinnande vatten saknades också ofta inomhus för de flesta. Så det har nog inte alltid bara varit glädjefyllt att bo här.
Har man läst Per-Anders Fogelströms Stockholmsskildringar från 1800 talet och början av 1900 talet, så blir det genast lättare att förstå att hutonglivet var/är hårt ibland.
Det finns hutonger och hus som idag är renoverade på det mest fantastiska sätt för att bibehålla både det inre och det yttre genuina men som har alla moderna bekvämligheter.
Hutongerna är byggda enligt feng shui. Ofta löper de i öst-västlig riktning eller från norr till söder. Detta för att kunna utnyttja solen på bästa sätt och skydda sig från de kalla, nordliga, vindarna.
Inne i områdena odlas ofta vad som är möjligt av grönsaker, frukt och blommor.
Med tanke på att Beijing ligger på Madrids breddgrad, så är det hyfsat varmt här från mitten av mars till slutet av oktober och det utnyttjas just till odlingar.
Idag vill många, så även västerlänningar köpa sig en courtyard och renovera eller hyra ett hus i ett gammalt hutongpmråde för att få känslan av att komma närmare det kinesiska livet. Och var kan det bäst ske? Jo i hutongerna. Följaktligen har försäljningspriserna stigit och hyrona ökat.
Porten öppen in till en courtyard.
Förr i Beijing hette det stor gata om bredden på den var 36 meter, liten gata om bredden var 18 meter och hutong om bredden bara var 10 meter. Den kortaste hutongen som ska finnas i Beijing lär vara 10 meter lång och endast 40 cm bred.....
Stängd port. De fyra blå "plupparna" visar att det här från början bott en "finare familj". Det finns alltifrån en "plupp" av trä och uppåt.
Hutongerna och dess byggnader är gamla. Men när Beijing blev huvudstad för första gången i början på 1200 talet fanns inga hutonger. De första kom till i slutet av 1200 talet under Yuandynastin, många byggdes under Mingdynastin 1368-1649 och även under Quingdynastin från 1644-1911.
Livet i hutongerna och människorna där är i sig Beijings historia. Här lever man än idag sitt liv som generationer gjort tidigare. Mat säljs på gatan, äldre människor spelar bräde, kort och mahjong, tvätten hänger ute, barnen leker och det känns som om tiden stått still.
Lite som Gamla Stan i Stockholm; gatan Nanluoguxiang som har hutongområden på båda sidor.
Här finns förutom bostäder flera konsthantverksbutiker, gallerier, en hel del väldigt mysiga restauranger, caféer och barer.
En iskaffe med utsikt över hutongtaken, så skönt i oktober när kylan hemma börjar tränga sig på.