Efter OS...

    
Nu är det snart två månader sedan vi komtillbaka till Beijing för att vara med på sista delen av OS. Mottot "ONE WORLD ONE DREAM" finns kvar på otaliga skyltar i stan och man påminns ständigt om de Olympiska Spelen och Paralympics år 2008.
Vilken fantastisk förmån och möjlighet att ha fått vara en lite del av detta! Att ha fått små smakprover på vad det kan innebära för en stad och land att arrangera ett OS.
Att OS här gemomfördes på det mest fantastiska och välordnade sätt har nog ingen kunnat missat.

Men hur är det nu, efter OS?  Det jag särskilt noterat är att antalet turister har minskat, taxichaufförerna är trevligare, de tre nya tunnelbanelinjerna samt linjen ut till flygplatsen möjliggör bättre kommumikation. Nu finns det alltså sju linjer mot tidigare tre. Staden är fortfarande smyckad med blommor och växter, miljötänkandet har förbättrats ( mycket mer finns att göra) och jag tycker att många Beijingbor har blivit säkrare i kontakterna med "icke kineser". 
Staden känns ännu mer positiv än tidigare. Men jag har å andra sidan tyckt om Beijing sedan jag kom, en kall dag i början av januari, 2007.....

Just att Beijing är en så "grön stad" med mängder av parker, många träd planterade längs de flesta gator, blommor och åter blommor, gör att staden i mina ögon också känns miljömässigt bättre än vad den kanske faktiskt är enligt alla mätningar.


En klocka gjord av blommor. Så vackert!

Samtidigt tycker jag inte att luften här, (ett hett samtalsämne överallt) för mig känns sämre än den luft som jag andats in i Rom, London, Athen, Los Angeles, Bangkok eller andra miljonstäder Visst är det så att en del dagar känns föroreningarna mer än andra. Absolut!
Före OS, under och efter OS och Paralympics begränsades biltrafiken. Privatbilar fick köra varannan dag, beroende på vilken slutsiffra man hade. Udda nummer fick köra udda datum och jämna bilnummer fick köra jämna datum.
Detta minskade biltrafiken, köerna var obefintliga och utsläppen minskades. Nu kommer man från måndag att göra något liknande. Alla bilar kommer att få vara parkerade en dag per vecka. Även detta beroende på slutsiffra. Så tex. på måndagar får den med slutsiffra 1 och 6 inte köra, tisdagar gäller siffrorna 2 och 7 osv. Detta för att förbättra luften och miljön. Jättebra!! Även de statliga bilarna kommer att köras mindre och tung trafik kommer att begränsas än mer.
Många innerstadsbussar, det finns över 600 linjer, är trådbussar och följaktligen ganska miljövänliga. Eldning och uppvärmning av hus med kol har i princip förbjudits i stan. Så visst är ett större miljötänkande på gång.


Träd längs gatan.

I augusti och september var det väldigt varmt. Det kändes som mycket hetare än året innan. Likaså har det regnat mycket mer nu i höst. Förra september var det kanske 1-2 regndagar men i år har det säkert varit runt 10. Visserligen inte heldagsregn, men regn. Detta har jag grunnat på hur det kommer sig. Och det får jag nog fortsätta med ett tag till. 

Samtidigt undrar jag också över hur träden, parkerna och alla blommor kan hålla sig i sådant gott skick här. Jag tycker att det ser mer visset ut hemma i Stockholm. Men där får grönskan absolut inte den goda omvårdnaden som här. För nästan överallt är det folk som planterar, vattnar, ansar, klipper eller vårdar det som växer. Jättehärligt!
Och miljöfrågan är ett gigantiskt problem, visst. Men jag ser i alla fall tecken på att försöka göra något åt den. 
Själv cyklar jag så mycket jag kan!!!  Njuter av tillvaron och ser positivt framåt.

 
Träd, buskar och blommor även längs de stora tre och fyrfiliga gatorna.


                                                                                                     
                                             
Anonym

Tack ditte för uppdateringen =)

Låter iaf som om du fortfarande stor triv i Beijing, jag kan inte klandra dig =)

Ha det gott kram

Susanne

Så länge du mår bra, måste det vara helt ok även om luften inte anses vara den bästa.

Roligt att du uppdaterar så ofta och skriver kanonbra. Känns som om jag var med.

Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: