Vacker bergsby

    

Ett gammalt inlägg från 2008 och vår "Kinatid", men när man går igenom tidiga inlägg så minns man vissa händelser lite extra....

En solig och blåsig, lördag morgon begav vi oss iväg till byn Chuandixia, belägen ca 9 mil från Beijing. Byn var bortglömd tills för bara några år sedan och ser ut på samma sätt som under Mingdynastin, 1368-1644. Byn är så vacker där den ligger mellan bergen.

 
Svindlande gränder går upp genom byn och stenmurar formar terrasser. Vi gick en bit upp på berget och såg ner på byn där den just idag badade i solsken.
 
 Bergen på andra sidan byn.
 
  Brant var det att ta sig upp för att få en vy över byn.

En gång i tiden var byn hemort för flera högt uppsatta mandariner, men här som i så många andra byar blev utflyttningen stor. På 1990 talet bodde här endast ett 20 tal familjer och alla var de pensionärer. De andra hade flyttat till Beijing.
Så plötsligt hände något. Arkitekter upptäckte byn på nytt. Det var den enda byn i Beijingområdet som var så välbevarad. De andra byarna hade jämnats med marken eller ändrats totalt av nyrika bönder under 1980 talet, som då tjänade stora pengar.
Många yngre familjer har idag valt att flytta tillbaka till Chuandixia och det märks. Mängden pensionat och små, pyttesmå restauranger är stor. Fick en känsla av viss överetablering......Men byn är nu en stor sevärdhet och även denna kyliga, soliga höstdag var de kinesiska turistbussarna många och trafiken tät.

 Trångt var det för bilarna att ta sig fram på bygatan.
 
 Vacker innergård.
 
 I smala de smala gränderna i byn odlas majs.
 
 Vackra, gamla trappsteg upp till en port. Undrar vad dessa har att berätta.


Anna, Iris, Bosse och jag njuter av god mat tillsammans och konstaterar med glädje att vi ännu en gång upplevt ett stycke fantastisk, kinesisk, historia på plats. Tack för en fantastiskt, trevlig dag och ett särskilt tack till Anna som ordnade det hela.

(Inlägg nr 92 i #Blogg100)

Iris

Tack för en underbar dag, gott sällskap och för en fin upplevelse till i Beijing!

Ingrid

Tack för att jag får följa dina upplevelser. Saknar dig! Njuter av att läsa bloggen. Känns som om jag är med.

Sanna

Hej Ditte,Oj oj vad man saknar Kina när man ser dessa bilder!

Hoppas att ni haft en fin helg i det vackra höstvädret. Här i Sverige är det höststorm idag men faktiskt ganska mysigt..spec när man får vara inomhus. Stor kram Sanna

Ami

Så roligt för er att ni har fått vara med om detta. Och jättekul för oss att du delar med dig av det!
Spännande att läsa om era äventyr!
Kram

Svar: Jag går då och då tillbaka för att se vad jag gjort och hamnar ofta i Kina. Inser att jag nog snart vill ta en tur dit igen. Det finns så mycket kvar att upptäcka och uppleva. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Kina har så mycket verkligen URgammalt. Roligt att kunna
få uppleva på riktigt, men dina bilder och beskrivningar får vara
ersättning. Du gör ett bra jobb.

(betr. sista inllägget - I natt drömde jag mej tillbaka till badplatsen vid
Hällarna i Ludvika och "träffade" flera gamla kompisar) :)

Svar: Vad trevligt att du drömde dig tillbaka till Ludvika och Hällarna och säkert roligt att träffa dina gamla vänner på nytt. Kina har verkligen mycket att erbjuda och jag vill se och uppleva ännu mer så jag inser att jag får sätta lite fart.
Ditte

Znogge

Vilken spännande by att besöka. Förhoppningsvis blir den inte helt överexploaterad utan får behålla en del av sin charm och historia.

Kram

Svar: Jag hoppas på det, trots att byn idag har många besökare. Roligt att dessa små pärlor finns i Pekings omgivningar. Och byn är klassad som histriskt minnesmärke.
Kram
Ditte

Tove Olberg

Det var vad jag behövde i dag - en tur upp i en bergsby med så "historiska vingslag" och att läsa lite "Dittisk" och se bildern där jag gör stigningen, vandrar under majsen, sitter på trappan framför den gamla dörren, slinker in på matstället och utbrister : Men Ditte så roligt att du är här!

Kram!

Svar: Tack Tove! Helt underbart! Jag blir så glad av och genom dig!Stor kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Tack för fina berättelser...upplevelser som inte glöms förstår jag.
¡Muy interesante! Kram P ♥

Svar: Nej, detta går inte att glömma och det vill jag inte...Kram!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Det var trevligt att få "följa" med dig till den här bergsbyn. Vad är det som gjort att den här byn har bevarats. Är det för jobbigt att ta sig dit kanske?
Kram

Svar: Nej, bra vägar leder till byn men den är ett kulturminnesmärke och skyddad mot exploatering. Det finns många liknande byar och det är roligt att besöka dem. Kram!
Ditte

maria at inredningsvis

ÅHHH vad mysig det ser ut :) nu känner jag för att resa för det

Om du gillar marockansk dekor kika in hos mig:)

Ha en fin fortsatt vårvecka:)

LOVE Maria Inredning - it's Swedish for decor

Svar: Jag skall titta in! Är öppen för det mesta. Och i Marocko har jag varit flera gånger. Tycker mycket om det kakel som finns där.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: