Bakning på gång

    
Efter gårdagens huslighet med matlagning, var det bara att idag följa efter med bakning. Vädret var inte gjort för någon skön cykeltur; mulet, lite regn stundtals och i mitt tycke kyligt. Termometern har inte gått över 15 grader och mina tår fryser då i sina öppna sandaler. Vill helst inte bära andra skor förrän 1/11.
Jag riktigt längtade efter doften av hembakt bröd i lägenheten. Bara att sätta i gång!
Var hade jag alla mina bakrecept, en bra fråga att  börja med. Insåg efter visst letande att de nog inte ens kommit med till Beijing. Aj då!
Men scones kan jag ju baka. Sagt och gjort! Diametern blev lite stor, så en aning platta blev de. Men ack så goda!
Nu när jag fått upp ångan så var det bara att börja använda lite av all den torrjäst vi forslat hit. Eftersom mina bakrecept lyste med sin frånvaro ägnade jag och maken viss tid till att hitta lämpliga bakningsobjekt på internet. Hur många brödrecept kan det finnas? Uppenbarligen mängder! Men vårt hushåll var dagen till ära inte innehavare av mer än just en sorts mjöl, vetemjöl. Det begränsade urvalet för mitt bak. Helst skulle vi haft fullkorn, grahamsmjöl eller andra nyttiga mjölsorter. Det hade vi inte hemma!
Till slut hittade jag ett recept på källarfranska. Bra!!! Lät enkelt  och gott som frukostbröd.
Hade inte riktigt kollat upp hur mycket mjöl som återstod efter sconesbaket, mer än på ett ungefär....
Blandade ivrigt vetemjölet me torrjästen, tillsatte varmt vatte, olja och salt. Jodå, degen verkade ok. Lade plastfolie över och ställde bunken/ glasformen på jäsning i 30 minuter. Sen skulle degen bearbetas och ev. mjöl tillsättas. Mitt mjöl var slut!!! Degen var kladdig! Då menar jag kladdig. Den gick inte alls att arbeta smidig. Den fastnade hela tiden på mitt bakbord. ( en skiva sten)


Degen som ska bearbetas! Innan jag ens börjat!

Nästa moment var att degen efter bearbetning skulle delas i fyra längder. Hur skulle nu det gå till? Deguslingen fastnade överällt, nästan som klister.
Till sist lyckades jag med hjälp av två skedar klicka ut den sega massan till något som skulle kunna likna ett månlandskap i miniatyr.Vackert var det inte!!!

 
Månlandskap av deg..

Nu skulle detta månlandskap jäsa i 30 minuter, tack och lov gömt under en bakduk. Därefter återstod så gräddningen i ugnen. Ett gott skratt förlänger ju livet säjs det....

Men se, precis som om den goda fén varit framme, så förvandlades månlandskapet till...ja något som var bulliknande.


Inte de vackraste, men väldigt goda...

Tror jag ska göra ett nytt försök med bakning nästa söndag. Ska bara se till att det finns mjöl hemma och hitta ett recept som kanske fungerar bättre.

Nu en uppgift till er som jag vet läser bloggen. (Ganska många faktiskt...) Kom med recept på enkelt matbröd som jag kan baka här med hjälp av torrjäst och i huvudsak vetemjöl som huvudingrediens. Tack på förhand! Lovar att återkomma med feedback! Ni får gärna maila recepten till mig. ditte_akker@hotmail.com
Anna i Kuala Lumpur

hahaha vad gott att få le lite....ja, att få lukta på nybakad bröd hade varit gott....just nu sitter jag fast i K.L, de säger att det är pga oväder i Beijing? Få se om/när jag kommer till arbetet imorgon.....

kramis

Ingrid

Som sagt, du har alltid varit pysslig. Om man bortser från silkespapper och hönsben som ska fästas.

Bullarna ser goda ut. Mailar ett enkelt brödrecept så du kan variera. Tyckte dina bullar hade ett personligt utseende.

Kram!

Sussie

Åh, jisses vilka roliga bullar! Jag älskar när inte allt stöps i form - personlighet kallas det!

Huvudsaken är ju smaken på brödet eller hur!

Kram på dig!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: