En hisnande upplevelse

    
Tänk att ännu en gång vandra sträckan på Kinesiska Muren, från Jinshaning till Simatai. Denna gång var det "min klass", en 4-5a, mina kollegor Mikael, Kerstin, Eva Britt och jag som vandrade de nio kilometrarna.
Med buss tog vi oss de tolv milen från Peking till Jinshaling och var sedan redo för att ta oss an denna del av den Kineiska Muren.
Detta är en ganska orenoverad del och det är inte så många turister som beger sig hit, vilket ger en mycket behaglig känsla, nästan som att vara "ensamna" här. Mäktigt!
 Solen sken och det var "lagom" varmt när vi började vår vandring.  Det var så tyst och så vackert att det nästan gjorde ont. 
Många vakttorn passerades, här hade förr kinesiska soldater vaktat sitt territorium från mongolerna. Under långa delar av sträckan vi vandrade på Muren  så var det rejält brant och många höga trappsteg att streta uppför. 
Stämningen var god och skratten många,  även då det föll svalkande regndroppar  åskan hördes mullra i fjärran.

 Så vackert! Tänk att ha förmånen att hålla lägerskola i dessa trakter!
Den kinesiska muren heter Chángchéng på mandarin och började byggas några hundra år f.K.
Muren är byggd i omgångar och 300 000 soldater, bönder och kriminella har i omgångar byggt den.
Och i slutet av 1500-talet, under Mingdynastin var den färdigbyggd.
Den kinesiska muren är jordens längst byggnadsverk och uppmättes 2012 till en sträcka av 21 196 km.
Tidigare mätningar visade på betydligt kortare sträcka, men nya utgrävningar har skett
och på så sätt har murens längd också ökat. 
 
Vår vandring tog omkring tre timmar och vi hann med både fikaraster, lunchpaus och att skissa landskapet i våra arbetsböcker under tiden.
Vissa sträckor vandrar man väldigt högt upp och balanserar på delar som ännu inte är renoverade. Att en och annan sten lossar och faller ner får man räkna med.
Flitens lampa lyser, det skissas och skrivs och "fröken" Eva Britt njuter av utsikten och kommer med råd.

Strax innan vi kom fram till Simatai skulle en hängbro passeras. Den går högt, högt, över vattnet och den sviktade betänkligt. Jodå, alla kom över.
 
Endast en lite bit var kvar av vandringen och vi skymtade Linbanan. Nästan alla elever ville åka den och hade i förväg lämnat "lappar" om tillstånd att få åka.
Detta var verkligen häftigt! Mikael åkte först för att sedan kunna fotografera alla och jag åkte sist.

Fantastisk vy!
 
Verkligen luftigt! En hisnande upplevelse. (Man sitter rejält fastspänd i en sele)

Flera av eleverna åkte två och två och lyckades på detta sätt att pruta på priset. Bra tyckte jag som var "ekonomiansvarig", dessutom fick de ju träna på sin kinesiska.
Efter en kort båtresa hämtades vi upp av bussen och fortsatte ytterligare någon timma, innan vi kom till vårt hotell i den "lilla" staden Chengde. Nåja, liten och liten; den har 1 miljon invånare och är som Stockholm. Men i Kina är det att anse som en liten stad.
Middag på hotellet och så småningom intagande av horisontalläge för alla. Visserligen hade några av flickorna små husdjur på sitt rum, (kackisar)  men efter att de drivits ut, snarare spolats ner i toan av hjälpsamma gossar i klassen så lägrade sig lugnet.
Jag kunde denna afton INTE föreställa mig hur min kropp skulle må morgonen därpå. Men det visade sig.....
Onsdag morgon, dags för resans mer kulturella inslag.
Själv kom jag med en öm och värkande kropp knappast ur sängen. Helt uppenbart att jag tränat fel muskelgrupper tidigare. Och att ens komma på bussen var en kraftansträngning utöver det vanliga. En busschaufför och ett par elever fick baxa mig uppför första trappsteget på bussen.
I Chengde blev vårt första stopp Sommarpalatset och dess enorma trädgård.
På 1700- talet lät en av kejsarfamiljerna i Quingdynastin bygga detta Sommarpalats som ett komplement till det som finns i Beijing.
Och eftersom luften här uppe i Chengde var mycket friskare och klarare sommartid än i det heta fuktiga luften Beijing så tillbringades somrarna här.

                                                     Glasspaus vid en av Sommarpalatsets sjöar.

Efter vandring i en del av parken, skissande och antecknande blev det dags för lunch på Mc Donald´s, elevernas önskemål för både middag och frukost hade gått i den kinesiska menyns tecken. 
Frukosten var kanske inte anpassad för våra önskemål så det var en hungrig skara som väl lät sig smaka på hamburgerresaturangen. Bra att vara rejölt laddade inför eftermiddagens tempelbesök.
Eftersom vi haft Kina som tema för vårens skolarbete så har vi redan tidigare under terminen besökt ett och annat tempel i Beijingområdet. Men templet vi nu skulle se är en exakt kopia av ett motsvarande tempel i Lhasa i Tibet, Potalatemplet.
V klättradei allra högst upp och jag fick tillstå att mina ben inte var förtjusta i övningen.
När jag sedan skulle ner fick jag sats och nästan springa. Tur att Mikael och vaksamma elever med jämna mellanrum fångade upp mig, annars hade nog flera dragits med i farten.
image306
Templet i Chengde
 
Potalatemplet i Lahsa, Tibet, som vi besökt
 
Detta blev ännu en verkligt minesvärd lägerskola. Åren har gått och några av er kära elever kommer nu i vår att ta studenten. Jag sänder er alla, både studenter och ni som har ett år kvar, de bästa hälsningar och önskar er all lycka. Och kanske tänker ni som jag, då och då, tillbaka på allt roligt under våra år i Kina, minns och ler.
Tack för att jag fick möjligheten att lära känna er,

Vad gäller foton så har jag fått tillstånd att publicera dem.
 
(Inlägg nr 81 i Blogg100)
 
 
 
Znogge

Det kan man verkligen kalla lägerskola det! Helt annorlunda än våra stillsamma kanotturer. Förstår att eleverna ville åka linbanan ner. Det hade jag nog också velat men om jag vågat, det är en helt annan femma ;-) Tur det fanns modiga lärare att tillgå hos er!

Kram


Svar: Vi hade fler trevliga lägerskolor bl.a en r det regnade tre dagar i sträck också ute i naturen på på Muren men på en annan plats. Vi bodde då inomhus på ett litet "farmhouse". De flesta av dess elever bor nu i Skåne och har kanske fått sin del av höjder. Man kunde som lärare/ledare promenera ner. Men hängbron fick alla passera på vägen. Kram! ( man kunde blunda och hålla mig i handen) Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Det är sådana här blogginlägg som gör att jag inte får gjort det jag lovat att göra på hemmaplan. :) Vilket äventyr. Hängbron hade jag fruktat mer än linbanan. En pyttestad på en miljon. Du menar människor? Inte kackisar. :) För då hade det varit en STOR skräckstad. Vilka härliga minnen du måste ha. Du har inte funderat på att skriva en resebok om den tiden?

Svar: Men nu kan du sätta fart! Ett roligt och spännande äventyr var det. Många av dessa elever är numer hemmahörande i Skåne så det var bra att de fick prova på lite höjder innan de flyttade hem. Vad gäller en liten resehandbok så får vi se tiden an...kram!
Ditte

Bosse Lidén

Men Skåne är inte platt som jag lärde mig på lågstadiet i skolan. :) Oj, vad jag slet i backarna när vi bodde nära Hovs Hallar. Kram

Svar: Nej, det är det ju inte. Men jämförelsevis....Och rätt skall vara rätt, Bosse.
Kram!
Ditte

Moi

Jag har också haft förmånen att gå på Kinesiska muren, dock var inte min vandring i närheten av din!
Det var inte många vakttorn jag orkade passera men inte desto mindre magiskt att faktiskt få gå där!
Varken hängbro eller linbana är nåt jag hade klarat av så det var nog tur att jag inte var med er!
Tack för ett intressant inlägg!
Kram

Svar: Tack, för uppmuntrande kommentar. Och inte behöver man klättra omkring bland vakttornen, det räcker alldeles utmärkt att stå på muren och ta in denna känsla. När Max, mitt äldsta barnbarn, var där för tredje gången tre år hgammal, stod han och bredde ut sina armar och sa: "mormor jag älskar kina och kinesiska muren".Och det värmde! För muren och KIna finns alltid med mig.(Första gången han var där var vid tre månaders ålder...)
Vad gäller linbana kunde den undvikas med här var det svårare att undvika hängbron. Men man kan vandra på andra platser och det går lika bar det.
Ditte

Anonym

Vilka skatter du har i Ditt - e Liv! Läger på detta sätt! Den ödmjuka framtoning du har i blogglivet vittnar om kunskap, erfarenhet och stor glädje som du fått - och skapat/-ar hos andra!
Gillar bilderna, och nu är de studenter!
kram

Svar: Ditt-e Liv, tackar så mycket för dina fina ord. Ja, nu är dessa härliga ungdomar snart studenter och tänk, att jag kanske har gett dem en bra grund. Jag tror det...Kram!
Ditte

Gittan

Härlig läsning och så mycket du varit med om, många fina minnen.
Höjder har aldrig varit något för mig så hängbron över vattnet och linbanan hade inte jag vågat. Ha en skön kväll. Kram på dig.

Svar: Tack! Ja, det har blivit en del upplevelser genom åre. Lonbanan kunde undvikas här och man kunde gå ner. Värre med hängbron, men det finns många andra ställen längs muren där det inte finns hängbroar, de är ganska sällsynta. Önskar dig också en fin kväll.
Kram!
Ditte

Ghugge

Vilka underbara minnen du har från alla resor. Ditte, du om någon borde verkligen skriva en bok..!
Lägerskola så spännande..och att ni tordes åka i denna linbana med alla! Lite äventyrlig har du nog varit men vad jag förstår har allt det gått bra! Tack för att vi också fick vandra efter kinesiska muren..det var fint men det måste ha varit helt fantastisk upplevelse på plats.
Kram till dig!

Svar: Många minnen och upplevelser finns med. Man behövde inte vare sig som elev eller lärare åka linbanan, det var högst frivilligt, men nästa alla gjorde det. Just här vid Jinshaling är det en ganska orörd del av muren och det är extra trevligt. Det är det inte helller så många turister här för Jinshaling ligger en bit från Peking.
Att ha sett och upplevt muren på olika ställen är också en fin erfarenhet.
Kram!

Ditte

Annika

Du har varit med om så många spännande resor och utflykter.
Kram

Svar: Det har blivit en del under åren...Kram!
Ditte

Znogge

"Hängbro"! Gah, jag småsvimmar nog lite diskret nu ;-)

Svar: Tyvärr, behövde man gå över den, men man kunde blunda och hålla "fröken Ditte" eller någon annan i hand. Men, det finns många platser längs Muren där det inte finns hängbroar. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Tänk så mycket du har upplevt ! Jag hade nog inte vågat varken hängbro eller liften.
Underbara bilder och minnen!
Kram/A-K

Svar: Tack! Ja, det var en rolig vandring och en spännand elägerskola. Vad gäller lgungan ner så var den ju helt frivillig, man kunde gå ner också. Värre med hängbron, men man fick hålla "fröken " i handen om man ville, eller någon av de andra lärarna. (Och kanske blunda..)Kram
Ditte

Marja

Vilka fantastiska upplevelser och så vackra vyer! Det är svårt att föreställa sig känslan av att gå på Kinesiska muren... det är svårt att föreställa sig muren över huvud taget.
Underbara minnen! Kram! :)

Svar: Det är svårt att föreställa sig detta, Jag får än idag ibland nypa mig i armen för att förstå att detta var den verklighet jag då levde i. Och att ha lägerskola med eleverna här tror jag var och förblir ett fantastiskt minne för oss alla. Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilka hisnande äventyr du har varit med om.
Helt fantastiska vyer!
Ha det gott!
Kram

Svar: Hisnande var det och väldigt roligt. Vyerna kom dessutom, hisnande de också.Kram!
Ditte

Tove Olberg

Du har alla gånger dessa ungdomar en bra grund!
Inte anonym idag .... :-)

Svar: Det var fantastiska år med många upplevelser och jag tror och hoppas att eleverna fick en bra grund för sina fortsatta studier och berikande erfarenheter från sina år utomlands att ta med tillbaka till Sverige eller till andra länder. Kram!
Ditte

Decdia

Men shit vilken resa! Vi kom bara till Göteborg i nian, så mycket lyckades vi skramla ihop till. Haha!
Det verkar ha varit helt otroligt! Men linbanan, bron och motionen hade jag gärna skippat. Vi hyrde rullstol med chaufför i Kina till mormor, går det att hyra bärare med? :)

Svar: Ja, det var en speciell resa men en samling fantastiska elever i 10-12 årsåldern. Så mycket roligt och så mycket vi hann uppleva och lära oss. Men Göteborg är ju trevligt dte också.
LInbanan hade du kunnat undvika, men inte bron och motionen. Inte just här, men på andra delar av muren så är det mer raka spåret, men visst är det kuperat där också.
Bra att ni kunde hyra rullstol med chaufför till din mormor för bärare tror jag inte det går att hyra ny på 2000-talet. Men förr i världen gick det bra...
Ditte

Elisabeth

Hej

Den och resan till wild wall är ju resor i plats tid och sin egen förmåga. Det gav dem så mycket. Kan ibland komma att tänka på sms om att lämna torra kläder i skolan när ni var på wild wall. Regnar gör det i sverige ofta men inte på det sättet när himlen verkligen öppnade sig. Åren med gav mycket på många plan. Resa och tro på sig själv var lite de lärde sig där. Eller när klassen pratade med vakter och lyckades åter finna en telefon som försvann under tobogan turen.
Kan du tänka dig att Pontus och Tilda är klasskompisar igen! i London. Men snart är de hemma igen. Alltid kul att höra vad du har för dig.
Hälsningar Elisabeth

Svar: Hej Elisabeth! Vad roligt att höra från dig! Ja, vi hade verkligen en fantastisk tid i Peking och jag med eleverna på skolan. Så mycket roligt och även mycket skoljobb som jag vet och hoppas de haft nytta av i sina liv, både i skolan och utanför. Och alla ni föräldrar som stöttade och uppmuntrade, fantastiskt! Vad roligt att Tilda och Pontus nu är klasskamrater i London. Världen är liten ibland.
Tilda med bror och föräldrar träffade vi för några år sedan på en strand i Thailand, så kan det också bli. Trevligt var det att ses igen.
Och har ni vägarna fmot Stockholm så bor jag kvar, även om vi då och då är i Spenien.
Många hälsningar från mig och extra hälsningar förstås till Pontus.
Ditte

Ama de casa

Verkligen en häftig vandring och linbanetur! Det är så magiskt vackert där vid kinesiska muren - ett imponerande byggnadsverk!

Svar: Helt klart minnesvärt både för eleverna som var med och för oss lärare. Och extra roligt att vara på murenpå en plats som inte alls är turistisk. Hela muren är ju verkligen ett fantastiskt byggnadsverk och vi har haft möjligheten att se den i olika delar av Kina och det är fantastiskt att ens tänka sig hur lång den är. världens längsta byggndsverk är det förvisso.
Ditte

Ami

Vilken otrolig upplevelse för både elever och er lärare!
Men den där hängbron vet jag inte om jag hade klivit ut på....
Kram

Svar: Du kunde ha fått hålla mig i handen och blundat....Och den häftig upplevelse var det förvisso. Alltihop!
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: