Beijing-Stockholm, tur och retur och SWEAFEST

    

Återkom igår efter att ha varit hemma i Stockholm i fem dagar, mest jobb.Men jag hann med lite fritid också, middagar med vänner och döttrar och lite promenader i stan.  Stockholm visade sig från sin svalare sida och det gjorde mig inte så mycket, eftersom tiden att vistas ute var klart begränsad denna gång. Men om lite mer än två veckor åker jag och Bosse hem för sommaren. 
Det var smidigt att åka från och komma till den nya flygterminalen, som ska vara en av världens största....Och den är verkligen stor! Kul att uppleva en välstrukturerad flygterminal med gott om personal vid incheckningen,tydlig skyltning och många sittplatser vid gaterna. Mitt enda klagomål är att det inte någonstans på terminal tre gick att köpa gin. Men det kan man faktiskt också vara utan. I nödfall!

image308
Ingången till terminal 3, där SAS har sina incheckningsdiskar.

Här i Beijing var det varmt. Det var 32 grader när vi landade runt lunchtid.
För mig började då ett väl genomtänkt program för resten av dagen. Klockan 17 skulle jag och Bosse vara på SWEAS vårfest på SAS Radisson. Ett snabbt besök på Yashow, frissan, lunch på gående fot, dusch och ombyte och se jag hann.
Att jag var jet lagad var bara att bortse från. Nu var det fest! Tur att man är "ung", nåja, men i varje fall pigg.
Schlager och glamour var temat för festen. Verkligt passande just denna afton, när schlagerfinalen skulle avgöras.  Men här på SAS Radisson kom vi mitt i hela schlagervärldens artister. Allt från dubbla upplagor av Bröderna Herrey och Magnus Uggla till Agnetha Fältskog, Afrodite och många fler. En verkligt stjärnspäckad afton vill jag lova.

image309
Vid vårt bord satt Bröderna Herrey, delar av Afrodite samt dansbandsmusiker. Hög stämning var det!

Kvällen var ljuvligt varm, dryckerna goda och det var maten likaså, i stort sett..... Jag var inte förtjust i kaninen som serverades till förrätt.  De som åt den tyckte den smakade  utmärkt. Men, man får tycka olika! Varmrätten bestod av oxfillé med olika tillbehör, mycket gott. Till dessert serverades glass, som var vackert  upplagtd och smakade fantastiskt bra.  
Musiken och underhållningen stod Lars Vegas Trio för.
Stämningen var hög genom hela kvällen.

image310
Hög stämning!

Denna vecka har också Karolina, en vän och tidigare kollega, varit här. Hon bor numer i Stockholm. Men vi sågs någon timma innan jag åkte till Sverige och vi sågs här på festen. Karolina, Bosse och jag saknar dig! Bara så du vet. Jättemycket!!!

image312
Karolina och jag. Ja, det märks att jag är nästan 30 år äldre.....Men roligt har vi!!!!

Visserligen började jag känna av att jag varit uppe länge. Resan hit, förberedelserna, festen, men man kan inte ge upp så lättvindigt. Alla som känner mig vet att min envishet är både min bästa och sämsta egenskap. Dags alltså för efterfest.Vi var nog runt ett tjugotal som tog taxi till Block 8, The Beach och deras takterass. Har förstått att detta är ett "inneställe". Nåja, det kan vara trevligt ändå. Visserligen var det svårt att få slå sig ner i en soffa. ( Det fanns många lediga) För detta ville man ha extra betalt, förutom de 100 yuan som vi redan betalat för att få komma in. Det dröjde tills vi förstod att till de flesta sofforna hörde ett dryckesbord. Så... de extra pengarna för att få sitta, inkluderade "fria"drycker. Nåja, fria var de ju inte.....
Stället var häftigt och det var som att befinna sig på en sandstrand med trätallar att gå på.

image314
En av barerna på sandstranden.

Tiden gick fort och även denna kväll fick ett slut. När klockan var 3 på morgonen så begav vi oss hemåt. Jag måste nog erkänna att det var "en lång dags färd mot natt".
Och vilken fest!!!!!

Tack!
Jordskalv, den 12 maj 2008

    
Idag har jag upplevt något nytt. igen!  Klockan 14.30, kinatid, så står jag utanför mitt klassrum och pratar med en förälder. Plötsligt hör jag viss oro från klassrummet, till och med aningen högt. Barnen ropar att det skakade och att den höga bokhyllan absolut rörde på sig. Jag kände möjligen att det blev lite oroligt under mina fötter. Kanske hade jag ätit för lite till lunch? Jag gick in i klassrummet för att säja "hej då".
När jag strax efteråt kommer ut  på skolgården för att hämta lite luft, så möter jag en förälder som meddelar att det varit ett jordskalv. Jaha ja.....har nu läst att det varit ett skalv söderut med siffran 7.5 på Richterskalan. Nyhetssändningarna rapporterar många döda i det området. Ska nu titta på vad CNN, BBC och de engelsktalande tv kanalerna säjer.
Ja, att leva här ger mig dagligen nya upplevelser. Dock är inte alla av denna allvarliga karaktär.
Imorgon ska jag,klassen med 14 elever och tre arbetskamrater åka på lägerskola. det blir vandring på en orörd del av Muren i 10 km, vidare bussresa till Chengde, en stad som ligger ca. 23 mil norrut från Beijing. I Chengde hade kejsarfamiljerna på 1700talet sitt Sommarpalats, Chengde Mountain Resort. Där finns också många fina tempel att utforska. Kultur för hela slanten! Tror detta blir en fantastisk resa och ett väldigt bra slut på vårt tema om Kina.
Hoppas innerligt att några jordskalv inte hittar dit.

Konst och kultur

    
Lördag, mycket ska göras denna dag. Hastar efter frukost iväg till skräddaren för att lämna in en beställning på kjol och topp. Passade på hemvägen på att inhandla en mörkblå tunika. Lika bra att passa på när jag hittar något jag verkligen vill ha. Utbudet här är enormt, men det är somsagt inte ALLT jag vill ha.
Sole skiner, luften känns klar. Lätt att andas denna dag.
Det är varmt och riktigt behagligt.
Ett av dagens program är att tillsammans med Bossse och Anna ( kollega och vän) besöka konstdistriktet Factory 798 i Dashanzi, ca 15 minuter med taxi från oss. Ett område som är 20.000m2 stort och fyllt med gallerier av skiftande storlek. Maya en kinesisk vän och tidigare bildlärare på skolan, skulle visa oss runt.
Detta är ett gammalt, fabriksområde, som nu håller på att göras i ordning. Antar att allt ska vara klart till OS i augusti 08.  Det var bara vissa svårigheter att ta sig fram. Gatorna i området håller på att läggas om och dammet yrde lång väg.
'image294  

Vi hann med många gallerier, men jag måste nog tillstå att den konst vi såg idag inte var riktigt lämpad för vår lägenhet. Vare sig den vi bor i här i Beijing eller hemma i Stockholm.

image295
Vad säjs om några röda figurer? Vet inte om jag poserade så bra? Skulle stått mer ihop med knäna....

image296
Kanske några hammare skulle passa? Tveksamt!

Vi hade en trevlig eftermiddag och hann med många gallerier. Det blev dock inga inköp denna gång!
Det blåste en hel del och dammet yrde från alla håll. Till sist blev vi hungriga och uppsökte en uteservering. Ja, det dammade friskt även här.....

 Maya och Anna studerar omsorgsfullt menyn.


Maya bestämde sig för att äta en champinjonsoppa. Den kom in, men utan några synliga champinjoner. det hjälpte föga att hon klagade, på kinesiska, champinjonerna lyste med sin frånvaro. Någon ny soppa fick hon inte. Bosse och jag hade beställt clubsandwich. Den kom in och var riktigt god. Anna hade efter moget övervägande bestämt sig för en Caesarsallad. Den dröjde och dröjde.....och till sist kom den. Den bestod nog av nästan ett helt huvud isbergssallad, lite gurka, en och annan lökring samt lite papriak. Om man tittade väldigt noga gick det att upptäcka små, små smulor av bacon i anrättningen. Detta var INTE vad Anna tänkt sig, jag lovar. Hon började tappert äta, ivrigt påhejad av oss andra. Men till sist gav hon upp.

image297 
Mycket sallad var det! Men kaffet var bra!

En jättetrevlig lördagsutflykt hade vi. Taxi tillbaka till stan och nu väntade "riktig" mat på Anna, pasta carbonara.
Varför inte tillbringa någon timma i solen på uteserveringen Sole Mio, nästgårds från där vi bor?  Givetvis! Vi tar alla solchanser vi kan!

Torsdag, vilken underbar dag.....

    
Vilken underbar afton! Ja, hela dagen har varit behaglig egentligen. Sol och varmt, samt friidrottsdag på skolan, jättekul. Glada elever, glad fröken, bra kämparanda, Lunch utomhus, dock i skuggan. Termometern visade på +27.
Kom iväg hem med tre-bussen, vilket är MYCKET ovanligt. (Tog med jobb hem!)
Skrev på nytt kontrakt för lägenheten. Ett år till, kändes väldigt bra. Vi bor ju "mitt i smeten". Nära till ALLT!
Har bestämt att nu, under de varma och vackra vårkvällarna, ska vi besöka olika och för oss nya restauranger som har uteserveringar. Jag har gjort en gedigen lista. Och i kväll var det dags för den första nya restaurangen.
Uppe vid "sjöarna" och i dess närhet finns det många lite dolda pärlor dit inte så många turister hittar.  Ikväll var det dags för en sådan.
En rask cykeltur på 17 minuter förde oss till restaurang Drum and Gong, inte långt från sjöarna. Här klättrade jag raskt upp de tre trapporna till takterrassen under tiden som Bosse förankrade våra cyklar. Utsikt över de gamla hutongerna, Beijings gamla bostadsområden, som så sakteliga håller på att försvinna. Doft av jasmin spred sig och jag kände mig så glad över att få vara just här i Beijing, just nu. Maten var av sydkinesiskt slag men inte alltför kryddad. Vi provade både kött, grönsaker och en risrätt. På en skala 1-5 skulle vi nog, både Bosse och jag, ge denna restaurang 3.5.
Efter middagen cyklade vi vidare genom hutongerna i den ljumma kvällen mot sjöarna. Vi satt en stund, även här på en takterrass och tittade på båtar och folklivet. Det började skymma och alla ljus tändes. Det var så vackert, riktigt stilla här uppe på taket, så avkopplande.
Cykelturen hem gick i mörker. Man får inte ha lysen på cyklar här. Men jag tror bestämt att jag ska ta hit en ficklampa, lämpad för cyklar. Det är lite lättare att se då. I hutongerna är det nämligen sporadiskt med belysning. Och jag ser ju dåligt ändå.
Jag tränar mitt "helikopterperspektiv" var gång jag cyklar och tränar mig också ständigt i att fatta snabba beslut. Inget velande här inte. Då skulle man liksom inte komma framåt. Jag tycker själv att jag numer cyklar nästan som en infödd beijingbo och det är ett gott betyg, om jag får säja det själv. Bosse kan ibland tycka att jag är väl våghalsig, men jag tycker att jag har hyfsat "koll på läget".Summering av ett majlov.

    

Tänkte som omväxling för er kära läsare och även mig själv, förnya mig lite i mitt skrivande. Inleder därför med en haikudikt, en japansk kortdikt på tre rader. ( fem, sju och fem stvavelser) 

FART,FLÄKT OCH KULTUR,
OMVÄXLING SÅ DET FÖRSLÅR,
TID FÖR REFLEKTION

Ja, nog har detta majlov varit fartfyllt  och omväxlande alltid. Xian med terrakottaarmén, shopping, släktingar på besök, byutflykt, cykelturer, valborgsfirande, promenader, skrivande, restaurangbesök, uteserveringar, träffat vänner, utforskat nya busslinjer, samt haft tid och ork för eftertanke. Visst är det fantastiskt! Så mycket som kan upplevas på en vecka!

Bybesöket med vandring på en del av muren, gav en helt annan dimension åt det vanliga storstadslivet.
Byn vi besökte, en tur som arrangerades av China Culture Club, visade att tiden där nästan stått stilla i minst 50 år. Och detta bara ett par timmar med buss från Beijing.

image287
Torra kvistar till bränsle bärs fortfarande på ryggen.

image288
Anna och jag på muren som omringar byn.

Nu var det så att byn inte var helt lätt att hitta. Vår busschaufför körde fel på ett ställe, men värre var det för våra andra vänner, Eva Britt och Johnny. Deras busschafför hade stora svårigheter att hitta och den bussen kom fram minst en timma efter oss. Hade inte Eva Britt  ringt mig och låtit vår guide tala med deras chaufför, så hade han kanske fortfarande letat efter byn. Vad vet jag.....

Efter besöket i byn där tiden verkat stå still så vandrade vi över kullarna till nästa by. På vägen rastade vi också på en del av Muren. ( den Kinesiska)

image289
Vandra vidare.... precis vad jag och Anna gör.

image290
Bosse och jag rastar på Muren.

Hungern började göra sig påmind och snart var det dags för lite lunch i nästa by. Här håller man på att bygga små "guesthouse" och inom en inte alltför lång framtid kommer nog många Beijingbor att ta sig hit ut för vila, frisk luft och rekreation.

 

image292
Lunchdags! Här tillsammans med Bosses syster Maggi och hennes man Bertrand.

Först när vi avslutat lunchen, kom våra vänner Eva Britt och Johnny vandrandes och då var det dags för oss att åka hem. En skön och annorlunda dag med många upplevelser och intryck blev den korta sammanfattningen av denna dag. En bra dag, med andra ord!
( En särskild hälsning just här till mina "gamla" kollegor Elisabeth, Kerstin och Helene.)

Kontrasterna mellan den lilla byn och Beijing är verkligen slående. Alla människor, bilar, trafikstockningar och luften, ja visst. Men här finns också pulsen, restaurangerna, barerna, uteserveringarna, parkerna,shoppingen, skolan, ,vännerna, livet; Ja i den verklighet där jag dagligen vistas.

image293
Söndagsutflykt. Jag har fått in den rätta känslan nu. Det är nog bara utseendet som skiljer mig från en infödd Beijingbo, vad gäller cykling. Häftigt!