Kundanpassat bemötande

    
Hastade framemot kvällningen ner till min "lokala ICA butik", vars namn är Jinkelong. Men det är också en kedja av butiker som säljer dt mesta.
Denna afton skulle jag koncentrera mina inköp på tvättmedel och tandkräm. I Beijing är utbudet av allt gigantiskt och så även för dessa varor, Jag räknade till inte mindre än 32 olika tandkrämssorter..... Sen kommer de ju i olika tubstorlekar dessutom. En försäljerska var snart till städes och rekommenderade vad jag skulle ta.Det finns både kinesiska och västerländska märken, så det är bara att ta något man känner igen. 
I alla affärer här i stan är det mycket gott om personal. Man behöver  liksom aldrig leta efter dem som hemma.
Så dags för tvättmedel. Ja, inte var det lätt inte. Måste faktiskt erkänna att jag inte handlat denna vara tidigare. det har Bosse alltid gjort. Men han är i Sverige. Tvättmedlet var slut och nytt behövdes. Eftersom jag inte kan läsa på  paketen, där texten är på kinesiska, så försökte jag på svenska fråga en dam, om det jag tänkt ta var lämpligt för kulörtvätt. Jag visade på mina jeans......Hon nickade till svar....Vi får se om det är blekmedel i tvättmedelspaketet och jeansen blir ljusare. Det visar sig.
Passerade sedan förbi vin och öl avdelningen. Plötsligt står en försäljerska framför mig och håller två flaskor vin i händerna. Jag ser nog något förvånad ut. Men det är det "märket" vi brukar köpa och jag känner igen damen. La flsskorna i min korg och gick mot mjölkavdelningen. Även där visste "damen" vilken sort vi brukar att köpa. Inta illa! Tänk, i denna stora stad är man igenkänd i den lokala marbutiken och någon vet vilken sorts vin vi brukar köpa. Och det är inte så att vi köper stora mängder.
Detta har då aldrig hänt mig hemma. Att någon på ICA, vare sig i Upplands Väsby eller vid Skanstull, skulle veta vad jag vill ha för sorts varor. Nu säljer de inte just vin. Men annat som bröd, tvättmedel eller annan, vanlig förekommande vara.
Gick vidare till områdets västerländska butik, April Gourmet. Här är jag också igenkänd och blir hejad på med flera glada "nihao". ( Hej eller god dag på kinesiska)
Nästa stopp är hos min vän den franske slaktren; Boucherie Michel. Även här är jag igenkänd och han frågar genast om jag vill ha en stor eller lite paj; vegetarisk eller med kött. Ja, han frågar inte på kinesiska. Vi pratar franska med varandra. Det tycker både han och jag om. Bestämmer mig för att ta en lite grönsakspaj och sallad därtill. Någon ost eller skinka behövs inte. Bosse anländer i morgon med dessa varor.
Sen är min handlingstur över. Ja, förutom ett stopp hos fruktförsäljaren som genast tar fram en fin, skalad ananas. För det vet han att jag vill ha.
Anna

Hehe, ja det var inte illa att få allting framplockat på Jinkelong. Sån service är det inte i K-stad, bara ett igenkännande hej av vissa kassörskor. Kram Anna


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: