Bland vitlökar och negerbollar i en OS-tokig stad

    

Så var det dax för mig att gästblogga här från Peking, världens mest OS-tokiga stad för stunden. Mina 9 dagar här i Kina har varit fyllda av intryck, upptåg och shopping. Att uppleva en så stor stad som Peking, i förändring och i rörelse, kan inte beskrivas med ord. Livet här är hjälplöst enkelt men ändå så otroligt komplicerat. De flesta äventyr här kräver tålamod, öppenhet och mycket humor och som tur är har vi alla som är här just nu mycket av alla dessa egenskaper. Dock tryter tålamodet ibland och ni kan säkert gissa hos vem det tar slut först.... :) Tur för oss är det nog, att lilla mamma får saker gjorda, även när naturlagarna hävdar att motsatsen gäller. Utan hennes kinesiska svengelska hade vi inte kommit långt. Jag hade definitivt inte fått de 2 par glasögon vi inhandlade under gårdagen och som går att läsa om i föregående inlägg (P.s ja, jag vet att jag ser ut som doktor Snuggles på kortet från optikern!).
Resan har bjudit på enormt mycket intryck, allt från besök på Svenska Skolan till Konfusicus tempel, shopping och självklart för mig, som har stort intresse av simning, ett besök vid OS arenan i simning som är färdigställd och redan invigd med simhoppstävlingar tidigare i vår. Tyvärr stoppades vi av vakter på alla håll när vi 4 livliga tjejer försökte "smyga" oss in bakvägen till arenan. Även mamma fick inse att simarenan får vi uppleva på avstånd, åtmindstone ett tag till.


image247
Framför OS-arenan i simning, Helen, Helene och Monica.


Shoppingen här i Peking är hysterisk. Trots att jag varit här tidigare så drabbas jag av samma shoppingyra som alla andra turister. Med mammas tidigare, svenska ,kollega Helene och hennes mamma Monica, har jag promenerat kilometrar, skrattat hysteriskt, kånkat kilon och bråkat om priser med otaliga försäljare. Men i slutändan har det blivit som jag velat och vilka minnen jag har med mig. Träffade en förälder till en kollega till mamma, som konstaterade att kvinnor med all säkerhet har en inbyggd shopping-gen. Med en väska som när jag åkte vägde 9 kilo och som nu väger uppåt 20 kilo har jag ingen lust att bestrida det påståendet. Allt jag kan säga är :-att jag är nöjd.

Maten här i Peking är också en av de saker jag vet att jag kommer minnas. Faschinerande är, att man kan äta i princip vad som helst i valfri mängd, då priserna är helt överkomliga. Det finns oerhört mycket att smaka och det kinesika köket består av så mycket mer än bara "flaid lais". Själv tycker jag det är ovant att dela min mat med 4 andra personer eller fler, men det är mer regel än undantag, att andra ska äta upp det man beställt, så har det  bara varit att finna sig i det. Att allt man tycker om, äts upp av alla andra, är frustrerande men lärorikt...kanske...
Min största jakt här i Peking har varit efter vitlök, jag kan inte leva utan vitlök. Uppenbart har blivit, att man här i Kina har vitlök, MEN den smakar ingenting. Ikväll har varit Helene och Monicas sista kväll här och för att fira detta valde vi att laga mat själva här hemma. Jag såg min chans att frossa i vitlök och laddade med 6 vitlöksklyftor i maten. Jag såg Monicas oroliga blickar, men valde att ignorera dem. Döm om vår förvåning när maten alltjämt saknade den distinkta smaken av vitlök. Jag bröt ihop och har nu tröstätit negerbollar från Delicato, medtagna från Sverige, i väntan på att få komma hem till den svenska vitlöken.

Precis som väntat har det varit en fantastisk resa och framförallt har jag fått umgås med en av de personer jag älskar mest av allt på jorden. Peking är definitivt en stad som jag trivs i och jag ser fram emot ett nytt besök så snart jag fått en dos av gammal hederlig svensk ordning och reda.

Helen (dotter)

Språklektion hos optikern

    
Dagen mötte oss med mulet väder. Lite trist, men tillvaron blir inte roligare än den man gör sig. Vi var fyra glada typer som på morgonen åkte till "glasögonmarknaden". Själv skulle jag korrigera de glasögon som jag köpte i november. Jag har liksom inte sett så bra med dem. De behövde bara justeras i bågarna så var den saken ur världen. Och nu blev de plötsligt användbara.
De övriga tre; Monica och Helene ( vänner) plus Helen (dotter) skulle beställa helt nya glasögon. Helen ( dotter) har inte haft ett par fungerande glasögon på länge och bestämde sig för att köpa två par, nu när hon ändå var i gång.
Att välja bågar var inte så enkelt. Utbudet är gigantiskt och alla expediter ville att bågarna skulle köpas hos just  dem. Vid några tillfällen blev expediterna osams om oss och våra inköp. Men... vi var samlade och visade tydligt vad vi ville ha. Någon av försäljarna försökte också "byta" bågar. Tur vi varit med ett tag! Skratten hos oss blev många.

image244
Kanske just inte dessa bågar sa Helen.....men synundersökningen gick bra.

Sammanlagt inhandlades sex par glasögon, samt ett par solglasögon. Inte illa!
Det blev lite väntetid innan allt var klart och jag fick en kinesisk språklektion på köpet.

image245
Språklektion; bäst att anteckna för att minnas. Helen är också intresserad.

Vi gick igenom de olika färgerna på kinesiska och jag kämpade med uttalet. Till sist tror jag de var ganska nöjda med mig. Sen återstår det förstås bara att komma ihåg hur det var.....

När vi var klara med allt så var himlen om möjligt ännu mer grå och det hade börjat att regna. En god smörgås till lunch på ett närbeläget café passade oss perfekt.

image246
Nyinköpta glasögon, sex par för 1600 yuan. Inte illa!!!!

Det blev sedan en snabb runda på Pärlmarknaden också. Passade bra nu när det ändå regnade med en "aktivitet" inomhus. Det blev några pärlhalsband, jackor och jeans. Bra att gå i grupp och shoppa. Priserna blir bra mycket lägre; och det är aldrig fel.

Aftonens utsvävningar är inte helt klara, men vi är ett stort gäng som ska ses här och sedan blir det middag i Ritanparken. Därefter väntar Lan ( häftig bar och nattklubb) och sen får vi se......

Full fart, milt sagt......

    

Här händer det nu så mycket, att jag nästan har svårt att hinna skriva på "bloggen."Upptäckte att det snart är en vecka sedan jag skrev senast. Men det är absolut ingen brist på händelser här.
Jag har jobbat hela tiden fram tills igår. Men nu är jag ledig i tre dagar, plus helgen förstås. Jätteskönt!
Men full fart är det....
Fyllde år i fredags och blev uppvaktad i flera omgångar under hela dagen och kvällen. På elevernas present och födelsedagskort till mig stod det " Grattis Ditte till alla de 59 åren". Helt underbart!

image239
Födelsedagskalas i klassrummet med jättegoda chokladbakelser som en förälder sänt med. Vilken omtanke!

Dagen fortsatte med överraskningar  av olika slag och avslutades med påskmiddag i goda vänners lag. En underbar dag!

På påskaftons eftermiddag landade den ena dottern, Helen. Såååå roligt. Det var ett år sedan hon och hennes syster var här. Aftonen tillbringades i godan ro på vår stammis restaurang, den thailändska Purple Haze.

Påskdagen mötte oss med ett fantastiskt fint väder. Helt perfekt för en resa till Muren. Jag blir alltid lika lycklig över att komma dit. Tänk att ha tillgång till ett av världens mest fantastiska byggnadsverk, mindre än en timma med bil från lägenheten i Beijing!
Att gå på Muren, äta medhavd matsäck ,andas frisk luft och bara njuta. Det är verkligen livskvalité för mig.

image240
Helt klart njutbart.

image241
Helen är också förtjust över att återse Muren.

Annandag påsk var en ganska vanlig arbetsdag. Slutade lite tidigare och mötte vänner på flygplatsen, Helene och Monica. Så nu finns det två Helen i huset. Efter en snabb kopp kaffe och ett par smörgåsar var vi nu fyra shoppinghågade som gav oss iväg till Silkmarket per buss. Lika bra att komma igång med handlandet genast.
Och shopping blev det!
Samtidigt som vi handlade jackor och jeans, ( jag handlade inte, var med som stöd) försökte vi få tag på Helens väninna Sara, som var i Beijing med sin bror och mamma, samt fem av mammans väninnor. Detta gäng var på rundresa och deras tidsprogram var späckat vill jag lova. Efter många sms på olika telefoner, träffades vi alla till sist på resaturang Take Five för en gemensam middag. Jätteroligt att vi fick till det! Detta var den enda kväll och tid som passade. Dagen därpå skulle det "resande gänget" vidare mot Xian och därefter Shanghai, innan återresan till Sverige den 30 mars. 

image242
Heja Väsby!!! Alla utom Bosse har Väsbyanknytning.

Tisdagen den 25 mars; Våffeldagen.

image243
Våffelfrukost för skolbarnen på Svenska Skolan. Föräldrar och lärare är i gräddartagen.

Ja, enkelt var det inte, att få till våfflor till ca 60 elever med syskon, föräldrar och anhöriga på besök. Det blev överbelastning på elledningarna och propparna gick i tur och ordning. Till sist blev det även våffelgräddning i gymnastiksalen. Men varför ska det vara enkelt?  Gott blev det!

Fortsättningen på dagen blev lite enklare dock. Klassen skulle åka ut på olika uppdrag i och runt Beijing. Det var 3-4 elever per grupp med en lärare i varje. Några elever besökte Förbjudna Staden, några var till Minggravarna, en grupp besökte Trum och Klocktornen. Den grupp jag var med i besökte Lamatemplet och Konfuciustemplet.
Alla var så nöjda med dagen och det ska bli spännande att jobba vidare med detta och att senare få se och höra elevernas redovisningar.

Denna dag avslutades med att vi tillsammans med våra gäster besökte "nattmatmarknaden".
Ja, det är ännu bara halva vecka som passerat...... I kväll blir det besök på ett riktigt kinesiskt tehus och vad som händer i morgon är en öppen fråga.Skärtorsdag och hattparad

    
I morse när jag kom ner till skolbussen så regnade det. Nej, inget ösregn, utan mer lite droppande. Kändes riktigt skönt. Här i Beijing har det inte regnat sedan i november, vad jag kan minnas. Kanske kan luften kännas lite bättre under dagen när regnet upphört. 
Tog en rask promenad i omgivningarna under förmiddagsrasten. Många träd är på väg att slå ut och även gräset har börjat bli grönt på sina ställen. Luften kändes faktiskt lite bättre.... Här var alldeles tyst och stilla. I just detta område, som ligger granne med skolan, bor många av våra elever. Det finns flera liknande områden i närheten, så många barn har gång och cykelavstånd till skola och förskola.

image232
En del av Legend Garden.

Skärtorsdag var det. En ganska vanlig arbetsdag, men med lite påskinslag. Klockan 13.40 skulle den årliga "hattparaden" äga rum och därefter "fika med påskbakelse" till barn, föräldrar och personal utomhus.
I min klass har vi inte ägnat oss åt något påskpyssel i år utan vi tittade på "Svensson, Svensson" i  stället. Att pyssla tillhör INTE min favoritsysselsättning vare sig det är jul eller påsk. hattarna som "min klass" bar  var tillverkade hemma som läxa. Jag tror nog att alla skolbarnen haft detta som läxa under veckan. Hattarna var verkligen olika och eleverna hade använt sin fantasi. Min egen hatt blev dock tillverkad i all hast..... Har jobbat sent hela veckan och inte haft så mycket tid att prioritera till konstfulla, utsmyckningar av hatt. I morse for jag således in i makens garderob och hittade hans solhatt. Den kunde nog dekoreras och användas.

image233
Klass 4-6  i sina hattar. Även jag har hatt!

Alla skolans elever, med de yngsta i täten, traskade ett varv runt skolan och fick aplåder av föräldrarna när de passerade. Nästa moment var att samla förskolebarnen och skolbarnen på en liten "scen" där samtliga skulle sjunga om "Lilla Gullefjun". Tur var, att jag inte i förväg meddelat klassen detta. Nu ställde de snällt upp sig, men om de riktigt sjöng med i texten vet jag inte. Det gjorde i alla fall de små. Vi hade som sagt var inte tränat.

image235
Alla skolans elever i sina hattar.

Solen sken och alla var glada. Det blev även besök av en "påskkärring," nyinflugen från Blåkulla och medförandes en stor korg med smågodis, som alla fick njuta av. Gott, gott! ( Undrar just hur det blir med påskägg för min del i år....?)

image238
Påskbakelserna väntar.

Även i morgon långfredag, jobbas det på SSB, likaså på annandag påsk. För påsk firar man inte i Kina. Alla jobbar, så det känns inte så konstig. Jag är ju här! Vi har tre dagar ledigt nästa vecka, marslov, och det ska bli skönt. Då kommer en av döttrarna hit; Helen.  Jippiiiii! Liv stannar hemma i år, men jag längtar så efter henne också. Dessutom kommer två vänner tillbaka till oss.; Monica och Helene. De var här förra våren och fick "mersmak". Jättekul!
Ska nu samla mig inför morgondagen. Det ska då först bli lite påskpyssel. Klassen ska måla ägg tillsammans med sina "faddrar" Drakarna, femåringarna. Äggen ska vi sedan äta till vår påsklunch, som kommer att gå i lite svenska tecken.
Efter lunch får klassen besök av ett par ungdomar som just varit i Tibet och som ska berätta om sin resa dit.
Avslutningen denna dag blir en föreställning av Ruskaby Skola, som lärarna ska spela upp för eleverna.

Långfredagens afton träffas vi ett gäng hemma hos oss på påskmatsknytis. Tur att IKEA finns med lite svenska varor. Men en del tog redan Bosse med från Sverige förra veckan då han kom tillbaka.

Min ihopsamling blev ganska kort.... har just blivit utbjuden på middag av Bosse nu i kväll. Jättetrevligt! Får samla ihop mig mer en annan gång/dag.

Kundanpassat bemötande

    
Hastade framemot kvällningen ner till min "lokala ICA butik", vars namn är Jinkelong. Men det är också en kedja av butiker som säljer dt mesta.
Denna afton skulle jag koncentrera mina inköp på tvättmedel och tandkräm. I Beijing är utbudet av allt gigantiskt och så även för dessa varor, Jag räknade till inte mindre än 32 olika tandkrämssorter..... Sen kommer de ju i olika tubstorlekar dessutom. En försäljerska var snart till städes och rekommenderade vad jag skulle ta.Det finns både kinesiska och västerländska märken, så det är bara att ta något man känner igen. 
I alla affärer här i stan är det mycket gott om personal. Man behöver  liksom aldrig leta efter dem som hemma.
Så dags för tvättmedel. Ja, inte var det lätt inte. Måste faktiskt erkänna att jag inte handlat denna vara tidigare. det har Bosse alltid gjort. Men han är i Sverige. Tvättmedlet var slut och nytt behövdes. Eftersom jag inte kan läsa på  paketen, där texten är på kinesiska, så försökte jag på svenska fråga en dam, om det jag tänkt ta var lämpligt för kulörtvätt. Jag visade på mina jeans......Hon nickade till svar....Vi får se om det är blekmedel i tvättmedelspaketet och jeansen blir ljusare. Det visar sig.
Passerade sedan förbi vin och öl avdelningen. Plötsligt står en försäljerska framför mig och håller två flaskor vin i händerna. Jag ser nog något förvånad ut. Men det är det "märket" vi brukar köpa och jag känner igen damen. La flsskorna i min korg och gick mot mjölkavdelningen. Även där visste "damen" vilken sort vi brukar att köpa. Inta illa! Tänk, i denna stora stad är man igenkänd i den lokala marbutiken och någon vet vilken sorts vin vi brukar köpa. Och det är inte så att vi köper stora mängder.
Detta har då aldrig hänt mig hemma. Att någon på ICA, vare sig i Upplands Väsby eller vid Skanstull, skulle veta vad jag vill ha för sorts varor. Nu säljer de inte just vin. Men annat som bröd, tvättmedel eller annan, vanlig förekommande vara.
Gick vidare till områdets västerländska butik, April Gourmet. Här är jag också igenkänd och blir hejad på med flera glada "nihao". ( Hej eller god dag på kinesiska)
Nästa stopp är hos min vän den franske slaktren; Boucherie Michel. Även här är jag igenkänd och han frågar genast om jag vill ha en stor eller lite paj; vegetarisk eller med kött. Ja, han frågar inte på kinesiska. Vi pratar franska med varandra. Det tycker både han och jag om. Bestämmer mig för att ta en lite grönsakspaj och sallad därtill. Någon ost eller skinka behövs inte. Bosse anländer i morgon med dessa varor.
Sen är min handlingstur över. Ja, förutom ett stopp hos fruktförsäljaren som genast tar fram en fin, skalad ananas. För det vet han att jag vill ha.

Shoppinghelg

    
Denna helg har jag ägnat en hel del åt shopping. Igår var det disigt i luften= dålig luft. Men det var ändå ganska varmt för att vara i början av mars, +16 under dagen.
Mina fötter hade uttryckt ett önskemål om nya skor. Jag beslöt att göra dem till viljes. Tog en taxi till en "outlet" en bit bort. Där hade jag av vänligt sinnade kollegor, fått veta att utbudet av skor och väskor var enormt. Någon/ några väskor behövde jag ju inte. Inhandlade två förra helgen... Och visst fanns det skor! Nu har jag ju fortfarande problem med min tå, som tidigare ( år 2003) blev mycket omilt behandlad av en garderobsdörr som föll ner på den. Men nog skulle väl även jag kunna finna skor här. Alla kända märken och ÄKTA sådana, fanns att tillgå. Dock fanns inte alla skor som föll mig på läppen i min storlek. Men tre par hittade jag i alla fall, i äkta skinn. 
Jag hade kunnat fortsatt shoppa på denna outlet, men nu var det skor jag behövde så det fick räcka dena gång.

Lunch blev det hemma hos en kollega med stort matlagningsintresse, Mikael. Han bjöd mig och Anna (vän och arbetskamrat  från skolan) på wokade räkor, marinerade i vitlök och chili. Mums! Han är verkligen duktig på att laga mat. Därefter serverades en utmärkt kopp espresso, bryggd i hans egen espressomaskin, direktimporterad från Italien hit till Beijing. Givetvis maldes kaffebönorna, i det importerade, italienska kaffet, á la minute i en kaffekvarn. Inte illa!

Jag hade fler ärenden att uträtta denna dag, så en taxi till det franska varuhuset Carrefour var min nästa programpunkt. Här inhandlades en dammsugare, röd och fin. Dessutom till ett bra pris, 190 yuan. ( Något mindre i svenska pengar) Ja, jag vet Bosse.... Du tycker den är helt onödig. Men den kan nog vara bra att ha. Jag har faktiskt tänkt på saken länge..... Förutom dammsugaren köpte jag ett par kuddar, samt ett fint påslakanset. 
Jag tycker att detta varuhus går an att handla i, så länge jag inte närmar mig kassorna och betalningen. Nu hade jag bara fyra saker. Ja, dammsugaren var betald, så då återstod tre artiklar att betala. Letade efter en SNABBKASSA. Såg en skylt på kinesiska om något där det stod siffran 5. Bra, tänkte jag. Kanske kan jag slippa att köa i 45 minuter i värmen för att få betala. Alla andra hade säkert mellan 50 och 100 saker i sina vagnar. Jag bar mina! Jag letade och letade efter snabbkassan. Jag följde pilar, fortsatte att leta. Hittade en säkerhetsvakt vid utgången. Frågade honom,  på svenska och LITE kinesiska. Han skakade på huvudet och visade mig kassorna där alla andra stod i långa köer. Jag gav mig inte.
Hade bara fyra saker att betala. Lyckades till sist, helt slut och varm, komma "felaktigt" in i en kö, bara åtta före. Puh!!
Vilken pärs! Taxi hem! 

Söndag. Anna och jag bestämmer oss för att äta lunch tillsammans. Det är +20 och nästan blå himmel. En del föroreningar idag också...Men det är varmt och det är den 9/3. Det får bli sandaler och "halvkorta byxor. Kanske lite för kallt tycker flera kineser som inte tar av långkallingarna före den 15 mars.
Då upphör också uppvärminigen av vår lägenhet. Ska bli skönt. Jag gillar ju när det är +19 inomhus. Här har jag utan att kunna påverka det hela haft runt +25. Värmen går nämligen inte att reglera. Vill man ha svalare är det AC som gäller...... Undra på att man blir torr i skinnet. Dessutom är det torr luft ute också. Skönt med vår!

image229 
Anna och jag lunchar på "the Olive" som ligger i vårt hus. Tänk att kunna sitta ute den 9 mars.

image230
Dags för sandaler igen!

Även denna dag blev det lite inköp. Igår köpte jag grönt te. Ska vara extra nyttigt med blad. Vi har haft tepåsar innan.
Läggs bladen i en vanlig mugg, så blir teet beskt efter ett tag och dessuton får man tebladen i munnen. Jag gjorde slag i saken och köpte dels en liten söt, röd tekanna och två temuggar därtill. Muggarna är så beskaffade att de har en sil och där stannar bladen. Två muggar och en tekanna för 45 yuan. Inte illa! 
Avskutningsvis passerade jag vår blomsteraffär och köpte en korg med blommor. Den gick bara inte att motstå. 
"Man måste ju unna sig lite", eller.......

image231
Skor, dammsugare och blommor.

Har varit "gräsänka" i lite mer än en vecka, men på torsdag kommer Bosse tillbaka. Förhoppningsvis med ett nytt visum.

Kära vänner därhemma och älskade döttrar; jag jag saknar er!  
 

 

En "vårdande" dag

    

Hade lite sovmorgon idag, ända till 7.30. Vanliga dagar är det den tiden då skolbussen avgår från vår port.
Men just idag skulle det bli av. Jag har anställt en "ayi" som ska komma till oss var torsdag morgon och städa. Hon skulle komma för första gången idag och jag skulle träffa henne och visa var våra städsaker finns. Jätteskönt tycker jag. Bosse är fortfarande lite kluven i sina tankar om vad han tycker. Men som sagt, det gäller bara städning och en dag i veckan tre timmar. Hon frågade efter en dammsugare, som vi inte tyckt att vi behövt, men jag får köpa en i helgen. Kan nog vara bra att ha.....
Här i Beijing har nästan alla utländska hushåll en "ayi" som kommer flera gånger i veckan eller varje dag. Många  har en "ayi" på heltid som sköter ALLT i hushållet. Men hos oss gäller det städning en dag i veckan. Vi bor mitt i stan och det är helt oundvikligt att det kommer in damm och sot genom fönstren även om de är stängda. Välkommen "ayi"!
För min del blev det sedan taxi till skolan och jag kände mig glad över att få huset städat denna underbart,vackra och soliga torsdagsmorgon.
Dagen fortsatte att vara njutbar och så även det vackra vädret.

image225
Rast på gården i det soliga vädret. Det är bara den 6 mars.

Efter skoldagens slut var vi några arbetskamrater/ vänner som bestämt oss för att ta hand om våra kroppar. För min del blev det oljemassage av rygg, armar och bröstkorg, samt  en ordentlig ansiktsbehandling. Det var verkligen skönt och avstressande.
För ett tag kände jag mig som om jag låg i en sarkofag, nerbäddad mellan handdukar och sidentäcken som jag var. Men det var så skönt att jag somnade till en kort stund.

image226
Lite som i en kista.

image227
Undrar om nästa stadium blir mumie?

Det hela tog lite mer än två timmar och både kropp och ansikte kändes nästan i skick som nya. Nåja, det var väl att ta i, men jätteskönt var det. Priset för det hela? Ja, inte mer än 65 yuan. Något mindre i svenska pengar.

Promenerade hemåt och bestämde mig för att äta varma smörgåsar i hemmets lugna vrå. Hade en del jobb kvar att göra och sedan bara vila och ta det lugnt. Skönt!

Passerade en blomsterbutik på vägen och var bara tvungen att köpa dessa rosor. (Här är priset betydligt lägre än hemma; 20 yuan för alla sju.) Oemotståndligt!!! 

image228

Omväxling förnöjer

    
Det vill som sagt till att hinna med.....Som jag tidigare nämnt så känns det som om tiden här i Beijing går ännu fortare än hemma. Och det vill inte säja lite det!
I förra vecka hade jag besök av en "gammal" elev till mig, Isabella, och hennes bästa väninna Madde. Gammal är ju inte rätt ord. Flickorna är nog bara 22 år. Kul med ungdomar i huset! De turistade, shoppade och hann även med ett besök i Shanghai. Inte dåligt på en vecka!
Jag jobbad så den tid vi hade tillsammans blev främst i söndags. Vi började på förmiddagen vid Lamatemplet, fortsatte mot sjöarna för promenad och vidare mot Silkmarket och shopping.

image221
Isabella och Madde vid Lamatemplet.

Och shoppa,det var dessa tjejer enormt duktiga på. Vi började längst ner på "Silk" med avdelningarna för skor och väskor. Utbudet är verkligen enormt. Gjorde upptäckten att jag nog legat av mig lite och slagit mig till ro, åtminstone vad gäller shopping. De unga gästerna tyckte absolut att jag behövde en ny handväska. En som var lite mer modern än min gamla, lilla, svarta, Eastpack väska i tyg. Denna lilla väska, som rest med mig jorden runt...och får plats i min skolryggsäck. Praktiskt, så att den för säkerhets skull inte ska tappas bort. Nåja, garantier mot detta finnes ej.
Det blev en ny väska och inte bara en. När jag nu ändå var i gång och hade smakråd till förfogande var det lika bra att slå till på två väskor. Vad jag nu ska ha dom till? Dessutom behövde jag ett par nya inneskor till jobbet. Hittade ett par som fick duga. Tyvärr, har det vid användningen redan första gången konstaterats att de inte var brukbara. De var alldeles för varma. Fötterna, för att inte tala om sockarna, kändes som om de varit ute i regn en längre tid. Soptunnan nästa!
Men väskorna har jag börjat att använda. Ja, jag har använt den ena i denna veckan. Får prova den andra nästa vecka. Sedan får väskköpen utvärderas. Noga. Kanske återgår jag till min gamla lilla Eastpackväska. Vi får se?

image222 
Väskorna och de obrukbara skorna. Vad säjs? Lite tveksam är jag....Men enligt tjejerna mycket modernt.....väskorna alltså.

Efter att ha inhandlat minst 10 plastkassar, mest med tjejernas saker, så tog jag en taxi hem.Kände att det underlättade, så att både Isabella och Madde skulle kunna fortsätta shoppingen ett tag till. Det var två mycket nöjda tjenjer som kom hem till Gongti Beilu ett par timmar senare och visade mig alla sina "fynd". Tur att man inte längre är ung och behöver så mycket tänkte jag först. . Men vid närmare eftertanke shoppar jag också en del. Jag bara sprider ut inköpen över en längre tid... 
Kvällen avslutade vi med en jättegod middag på en kinarestaurang  tillsammans med två av mina  vänner, Sussie och Kristina, samt Sussies dotter Karro.
Måndagen kom och då skulle mina unga gäster åka hem till Sverige. Men innan planet skulle gå var ett besök hos mig på Svenska Skolan inplanerat. Madde och Isabella skulle komma mellan 11.30 och 12. Jag hade rastvakt och var ute på gatan och tittade efter dem. Totalt osynliga. Tiden gick och jag visste att de behövde vara på flygplatsen runt klockan 13. När klockan var 12.30 så ringer jag till Isabella. Då visade det sig att taxichauffören inte hittade till skolan trots en bra beskrivning på kinesiska. Han var en bit bortom flygplatsen. Jag gav luren till skolans kinesiske kock som beskrev hur  taxichauffören skulle köra för att komma till skolan. Men när det efter en kvart inte dykt upp någon taxi blev det ett nytt samtal och ny färdbeskrivning. Strax efter klockan 13 kom taxin med flickorna. De var i alla fall inte bortrövade. Men inte var de glada .... Någon titt på skolan blev det ej. Mimmi, min kinesiska assistent, uppmanade chauffören att omedelbart ta flickorna direkt till flygplatsen. Dessutom GRATIS! Han hade ju velat runt med dem i nästan två timmar. Ja, så kan det också bli. Vill till att vara flexibel.

Nu i veckan har vi på Svenska Skolan haft besök av rektor och studierektor på SSHL;Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket. En kollega och jag var tillsammans med en representant från skolstyrelsen bjudna på middag, på en mycket kinesisk restaurang av vår rektor Mona. Det var en givande och trevlig kväll och vi hittade några punkter där våra skolor kanske kan få till ett samarbete i framtiden. ( SSHL rektorerna var i Kina för att medverka vid två stora studentmässor, en i Beijing och en i Shanghai. Så det var inte endast för vår skolas del de var här.)

image223 
I väntan på en "kejserlig måltid", Jag, studierektor på SSHL, rektor Mona, rektor på SSHL, Tarja som är lärarkollega och Rune, Monas make.

Visst ja! Höll på att glömma.... I lördags hade jag  "dammiddag", ja de flesta är nog mer att betrakata som tjejer. Det var riktigt roligt att försöka laga lite svensk mat med kinesiska ingredienser. Det blev en bit paj till förrätt, en fläskfilégryta med klyftpotatis till varmrätt och färska jordgubbar till dessert. Jag upptäckte att jag inte hade vare sig förrätts/efterrätts tallrikar så det räckte, så det får bli veckans nya inköp. Men det gick så bra att äta ändå. Mei Wenti; inga problem! Vi är i Kina!

image224
Glada vänner samlade till middag.

Vandra vidare

    

Jag har tidigare berättat om att jag ofta här i stan lär mig nya saker. Så också denna fredag. Ja, i torsdags också förresten. Jag har blivit med bankomatkort. Känns faktiskt riktigt bra. Har dock ännu inte riktigt klurat ut i vilka bankomater jag kan göra uttag. Men det visar sig nog efter hand. Jag gjorde ett bra försök i en bank som ligger på bottenvåningen i mitt hus i torsdags kväll. Till att börja med gick det bra. Men vid ett tredje försök att ta ut pengar, så var de slut. Ja, pengarna i bankomaten alltså. I Kina är det 100 yuan sedlar som är den högsta valutan, så det blir det blir några stycken man får. (100 yuan motsvarar ca 88 svenska kronor.)
Idag gjorde jag ett par nya försök med tre olika bankomater. jag hade nog otur för antingen fanns det inga pengar i dem eller också passade inte mitt bankomatkort.
Bestämde mig för att spatsera iväg till "min bank". Var beredd på att sitta i kö i minst en timma.

image219
Banken väntar.

Döm om min förvåning när jag fick nummerlapp A 252 och det var A 246 som var på gång. Väntan blev endast 15 minuter. När det blev mitt nummer stegade jag fram till kassörskan, satte mig och meddelade på engelska att jag ville göra ett uttag med mitt bankomatkort. Summan skerv jag på ett papper och blev sedan på kinesiska uppmanad att slå in min kod på dden lilla dosan utanför luckan. So far so good.... Efter en stund fick jag upprepa proceduren. Därefter blev jag uppmanad att studera ett räkneverk som räknade mina hundralappar så att jag fick rätt antal. denna procedur upprepades två gånger och sedlarna buntades ihop snyggt och prydligt. Jag tilldelades ett kuvert med pengarna i och sen var det klart. Lätt som en plätt. Men jag ska fortsätta att utforska bankomaterna så jag lär mig vilka just jag kan använda till mitt kort. Och!!! Det finns mycket tydliga instruktioner på engelska också. Bra va?

Aftonen blev mycket lugn och avslappnad med middag på thailändska Purple Haze tillsammans med Anna (vän och kollega) och Bosse. Förutom god mat slank det också ner någon drink.

image220
Frozen Margarita, men inte som Emmas Melonmargarita.......

I morgon åker Bosse till Sverige och jag får då bråda tider att hinna med hushållsarbetet. Jag har nu i alla fall gjort slag i saken och ska få en aiyi ( hemhjälp) som kommer och städar lägenheten varje torsdag. Det ska bli jätteskönt. Här blir det verkligen dammigt. Känns som om det blåser in grus som lägger sig överallt. Men Beijing är en stor stad, inte att förglömma.

Hoppas på vackert vårväder i helgen. Kanske blir det så varmt att det går att sitta en stund på en uteservering?