Packat och klart, för denna gång....

    
Om några timmar är det dags att lämna Beijing för denna gång. Två månaders Sverigevistelse väntar oss. Känslorna är lite blandade, men visst ska det bli både omväxlande, skönt och roligt. Jag ser fram emot att träffa döttrarna och alla mina Sverigevänner. Men, visst, jag kommer att sakna mina "kinavänner"också. Men som tur är så har jag båda delarna.
Det ena utesluter i detta fall inte det andra.
Men det här med avsked är svårt. Det har jag alltid tyckt, så på återseende känns bättre att säja. Jag har åtminstone intalat mig det.
I lördags var vi på en fantastiskt, rolig och jättetrevlig avskedsfest. ( Om man nu bortser från det här med avsked) Det var fem familjer som nu lämnar Beijing och flyttar hem till Sverige, som bjudit in 100 vänner till en fantastisk avskedsfest. Och vilken fest! Festkädda, sprudlande glada och förväntansfulla var nog vi alla denna afton.


Sofia, en av värdinnorna, Bosse och jag.


Festarrangörerna sjunger glatt sin välkomstsång.

God mat och dryck, toppenstämning, stor glädje och dans till inpå småtimmarna. Tur att man är i hyfsad form i alla fall.
Det blev en fest som jag och säkert alla andra som var med kommer att minnas. Tusen tack!!!!


Glada festdeltagare.

Även i måndags var det fest. Denna gång en trädgårds och "på återseendefest" hos vännen och kollegan Eva Britt. Tänk att kunna sitta ute och äta i en trädgård och kunna andas lite frisk luft, härligt.  Bra att vänja sig vid lite frisk luft, så att anpassningen till Sverigeluften inte blir så svår. Även mygg fanns med denna afton och ett och annat litet stick fick väl passera. Bra invänjning det också.
Vi bjöds på en läckert upplagd italiensk buffé, som flinka kockar kom och iordningsställde. Det var sååå gott! Inget fel på vår aptit inte. Stort tack till Eva Britt och Johnny!


Vi skålar för Eva Britt. Det gör Elisabeth, Tove, (skymd) Åsa, jag och Ninni.


Värdinnan själv.

Resten av veckan har jag försökt varva ner med packning, skräddarbesök, träffat vänner och shopping. Allt i en lagom mix.
Igår kväll när jag efter dagens "hårda" arbete satt på Jashow och fixade händer och fötter hann jag fundera lite över året här. Men bara lite. Får nog fortsätta med det hemma misstänker jag. Jag njöt av manikyren med handmassage, inpackning och peeling och av att få fötterna iordninggjorda inför  sommaren. Bäst att jobba förebyggande.
I Sverige får jag nog ta hand om detta själv.......Suck!!!

Nu är alltså väskorna packade och snart ska jag packa ner datorn. Bloggen och jag tar nu sommarledigt och återkommer i mitten av augusti. Då är det dags för OS.
Ja, ett visst pyssel blir det förstås med de OS biljetter som jag köpt här. De ska hämtas ut personligen, men ingen vet NÄR. Så det vill till att ha is i magen och tänka "mei wenti."( inga problem) Tur att jag köpt biljetter i Sverige också!
Nu återstår det bara att säja zàijiàn för denna gång från Beijing och trevlig sommar. Planet till Sverige lyfter om tre timmar!

Den blomstertid nu kommer

    
Ja, visst kom den i år också! Skolavslutningsdagen den 6 juni och  Sveriges nationaldag sammanföll och givetvis sjöngs det även här i Beijing om "Den blomstertid nu kommer". Här har det ju funnits gott om blommor ett tag, men den psalmen är för mig alltid förknippad med skolavslutningar. Jag blir lika rörd varje år och jag har ju hängt med ett tag; både som elev en gång i tiden och nu sedan 37 år tillbaka som lärare. Inte illa!
Vår skolavslutning ägde rum på SAS Radisson, eftersom vi inte kan få plats med alla elever, föräldrar och lärare på skolan. Men nästa år kan vi säkert fira skolavslutningen på Svenska skolan, i de nya lokalerna.
Alla barn och personal hade denna skolavslutningsdag gula och blå blomsterkransar i håret. Vi var såå fina! Kanske fanns det en och annan lite äldre elev i min grupp som nog kunnat vara utan sin krans, men är det kransar, så är det.
Förskolan sjöng givetvis "Idas sommarvisa" och tur var det. För utan den så hade det nog inte blivit riktig sommar. Åtminstone inte för mig


Barn från förskolan på scenen.

Var klass framförde sin sång och "mina elever" provade på ett par sommarlåtar; den gamla "In the summertime when the weather is hot" och Summerlove från musicalen Greese.


Min klass, förstärkt med Mikael, assistent på skolan och till till vänster i bild.  

Saft, kaffe och olika jordgubbstårtor  och allmänt mingel väntade oss i trädgården efter seremonin inomhus. Ja tänk att det blev sommaravslutning i år också. Vart tar tiden vägen?

Denna avslutningsdag, den 6 juni , firade Bosse och jag vidare på kvällen i goda vänners lag med "riktig svensk sommarmat". Vad säjs om sill och nubbeprovning, fantastiskt, god grillad oxfillé med gorgonzolasås, ugnsrostade grönsaker och potatis, samt jordgubbar med grädde. Goda drycker serverades därtill! Detta var en verklig festmåltid!


I goda vänners lag. Hemma hos familjen Hoffman, Johnny och Eva Britt längst till höger, Jag, Roland, Elisabeth och Bosse. Här är det sill och nubbeprovning på gång.

Även denna dag tog slut och då hade natten nästan övergått till dag.


Vackra blommor från en elev som slutar.
Avslutningstider......

    

Sista skolveckan och nästan allt skoljobb är klart. Nu är det bara att varva ner och njuta av  sol, bad, brännboll, filmdag och vänta på sommarlovet. Några elever slutar i klassen och vi har haft gott om tid att säja "på återseende". Men visst har klassen mer än vanligt rört sig flockvis denna sista skolvecka.
En skön baddag för hela skolan så här i slutet av terminen kändes helt rätt. Solen sken och vattnet svalkade skönt. Måste tyvärr konstatera att solen denna dag var mycket stark, (inte så mycket föroreningar i luften) och flera barn brände sig rejält. 

                                                    


 Poolen vid Dynasty, 10 minuters promenad från skolan. Rena badsemestern!

Klassen och jag i poolen. Även jag vågar doppa tårna. Men det var kallt!           

När vi alla kommit tillbaka till skolan så kom det ett otroligt skyfall. Himmelens portar var liksom vidöppna. Jag försökte ta mig ut till skolbussen med hjälp av ett vanligt paraply, men det var helt meningslöst. Andra kom på den ljusa idén att använda ett stort solparasoll. 

                                                 
                                                Regnet det bara öser ner......

Denna sista vecka på terminen har vi också hunnit med en personalmiddag på en kinesisk restaurang i lite "lantliga omgivningar". Denna kväll var det också avtackning av de kollegor som nu slutar på SSB. Man möts och skiljs åt, lika trist var gång. Men jag säjer alltid på återseende. Känns mindre jobbigt då! Jag har ju alltid haft svårt för avsked.
Det blev både svensk och kinesisk sång denna afton och givetvis framförde vi våra länders nationalsånger. Det blev den svenska, norska, finska och kinesiska. Jag tror att jag som mål för hösten ska försöka lära mig den kinesiska. Om det så bara blir en vers.

                                              
Mina kinesiska arbetskamrater sjunger sjunger kinas nationalsång. Vi kommer nog att få höra den många gånger under OS i augusti

                                               
                                                Anna och jag med några av våra kinesiska arbetskamrater.

Puh! Har haft det jättekämpigt med att få till blogginlägget . Bloggen har bytt plattform och mina gamla kunskaper är inte gällande längre. Behöver nog en snabbutbildning. Vem kan hjälpa till?

Att jaga tiden och taxi.....

    
Maj månad är slut för detta året. Tänk, att så länge jag varit lärare, så har maj månad ALLTID varit hektisk och rolig.
Varje år, undrar jag i god tid, om jag skulle planerat annorlunda. Liksom för att hinna andas också. Men icke att det sker. 
Antar att jag nog är nöjd med den fart och fläkt som månaden innan sommarlovet erbjuder. Ja, inte för att det är så mycket mindre fart de andra månaderna förstås. Men ni vet.....
Utvecklingssamtal, fester, middagar, cykelturer, jobb och mer jobb, vänner, böcker, shopping, manikyr, pedikyr, ja listan kan bli hur lång som helst. Men det var den hemma också, men fylld med andra saker.

I fredags var det öppet hus på skolan och jag tror nog alla barn och föräldrar var representerade. Vilken uppslutning! Det blev en trevlig afton, där lärarna och eleverna visade vad man jobbat med under året. Det bjöds på underhållning av elever, mat och prisutdelning i SWEAS uppsatstävling. I min klass fick eleverna fem av sex möjliga priser i åldersgruppen. Gissa om det var en stolt "fröken" som fanns på första parkett med kameran i högsta hugg?

Igår kväll var det dags igen för ännu ett besök på Raffels Hotel, ett av stadens många 5 stjärninga hotel. De serverar fredagar och lördagar en fantastiskt, läcker, buffé med tonvikt på skaldjur , sallader, nudlar och desserter.

image315
På väg in till Raffels.

Vi var några från skolan som skulle äta tillsammans och denna afton fått förstärkning från Sony Ericsson. Vi var alla helt eniga om att detta skulle bli en upplevelse både för gom och öga.

image320
Förväntansfulla väntar vi på vår beställda mat.

Hummer, pilgrimsmusslor, räkor och andra delikata skaldjur tillagades av kockar och bars fram till vårt bord.

image321
Mikael funderar över sin beställning.

Allt som serverades var mycket fräscht och väldigt gott. Jag, liksom de andra njöt i fulla drag både av mat och vin därtill.

image322
Min skaldjurstallrik.

Även denna måltid tog slut till sist och det var en nöjd, mätt och glad skara som begav sig ut i aftonen för att fortsätta kvällen i nöjeskvarteren.
Taxi är ofta det mest bekväma sättet att färdas, om man nu inte har privatchaufför eller cyklar. Denna kväll gällde inget av detta.
En taxi kom och några hoppade glatt in och for iväg. Vi andra väntade hoppfullt på nästa taxi. Och det skulle vi få göra, visade det sig. Visserligen kom det en bil och lämnade gäster till Raffels, men han skulle åka hem och ville inte köra oss. Vi väntade ett tag till. Givetvis trodde vi att det skulle komma bilar till Raffels och lämna gäster. Men ack nej!
Vi började käckt gå gatan fram. Det var för min del behövligt efter alla mat.
 Men inte såg vi någon taxi. När vi efter 15 minuters vandring kommit till en större gata fanns det gott om bilar. Vad hjälpte det när ingen ville köra oss eller ens stanna, Vi såg bilar som var lediga på gatan, men de vägrade stanna.
Det var bara att fortsätta att gå på. Överallt stod folk och ville ha taxi. Men fortfarande stannade inte bilarna.
Vi undrade om det var strejk eller vad som pågick.
Så plötsligt får vi syn på en taxi. Den även saktar in. det finns flera som är intresserade av taxin, så när den knappt stannat, slänger jag mig in i bilen. De andra kommer snart efter. Äntligen! Av föraren lyckades vi i varje fall förstå att det var problem på taxifronten denna kvälll.....Vi hade liksom anat det.
Jag blev avsläppt hemma och de andra fortsatte ut i nöjesvimlet.