Utan eller bara lite planering

    

Jag satt ute på skolgården en stund idag på skolgården. Solen sken och luften kändes faktiskt lite varm. Några elever i min klass kom tillbaka efter badet iklädda shorts. Nåja; varmt i solen var det, men sommar? Kanske inte.
Imorgon har det utlovats temperaturer runt +15, så jag har nog en vårjacka i beredskap. Det här med att planera sin tillvaro som man gör hemmma, det stämmer liksom inte här. Här händer det bara saker och oftast ganska så oplanerade. Ja, inte mitt jobb vill säja....

I lördags var det lite planerat. Då kom faktiskt en "gammal" elev till mig,Isabella, hit till Beijing. Jag var hennes lärare i så 4-6 för sådär en nio år sedan. Hon och en väninna hade planerat att tillbringa en vecka här i stan, samt bryta av med några dagar i Shanghai. Dit har de åkt idag och kommer åter hit på lördag kväll, för att på måndag återvända till sina studier hemma i Sverige. Det är både shopping och sightseeing som gäller.

I söndags hade Bosse och jag en helt oplanerad dag. Det var sååå skönt. Våra gäster sov länge och turistade på egen hand. 
Bosse och jag begav osstillsammans med en vän, Anna, per tunnelbana ner till Himmelska Fridens Torg och till ett par kinesiska sidenaffärer på en gammal shoppinggata, Dhazalan. Jag kan berätta att det var fler än vi som använde tunnelbanan denna söndag....Trångt med andra ord. Anna köpte tyg till en släkting och jag köpte helt oplanerat en fin, svart ,sidenjacka. Den liksom bara hängde där och väntade på att jag skulle köpa den.  Jag tyckte att det stod Ditte på den.Den passade verkligen.
Efter våra inköp, mer eller mindre spontana, begav vi oss vidare. Hamnade på en gammal bio på samma gata. Förutom att där visas film ,så finns också en jättemysig kafeteria i lobbyn. Bosse och jag var där i november och nu i slutet av februari så kände servitrisen igen oss. Detta i Beijing, en storstad med kanske 17 miljoner invånare.
Vi beställde te samt cappuchino som serverades i fantastiskt, fina koppar, därtill inmundigades några sandwich som var jättegoda.
Mätta och nöjda traskade vi vidare. Anna köpte ganska så oplanerat en liten, röd kabinväska med små möss på. Det är ju musens/råttans år nu.  När väskan var inköpt fälldes denna kommentar:- Vad ska jag med denna till? En bra fråga tyckte vi andra. Kanske kan den användas till att förvara jackor i nu under vår och sommar eller ges till en liten Felicia. Vem vet?
Fler spontana inköp blev det. Bosse köpte sig en Rolex klocka för 10 kronor och Anna slog också till på en klocka. Den blev en femma dyrare.... Måste meddela att Bosses klocka tyvärr bara höll i tre dagar..... Annas  klocka fungerade även idag. Så kan det vara....

Denna eftermiddag ville jag göra något åt mitt hår. Traskade ner till min frissa för att åtgärda det hela. Tid behöver man inte beställa, men man kan få vänta en kortare tid. Men vadå? Tid har jag. Ett par timmar senare kommer jag hem glad i hågen och nöjd. Tänk vad skönt att INTE behöva beställa tid flera veckor i förväg! Att inte planera!

Sen var det ju middag. Vad  och var skulle vi nu äta? Inte hade vi planerat något.  Bosse, jag och våra gästande ungdomar satte på oss kläderna och traskade ut i den kyliga aftonen. Det var jättekallt. Beijingblåsten gick verkligen igenom märg och ben. Det fick bli en kort promenad på 500 meter till en italiensk restaurang, Bella. Här blev det olika pastarätter som beställdes. Gott var det! Och spontant!

Undrar om fler än jag tar livet lite som det kommer sig. Det är ju råttans/ musens år. Ja, enligt myten så hade Buddha bjudit in skogens alla djur till kalas. Men det var bara 12 som kom. Råttan/ musen kom ridande på oxen och hoppade sen av och sprang sista biten för att hinna först. Så råttan/musen var det första djur som kom fram till Buddhas fest. Därför blev råttan/musen det första djuret i den kinesiska kalendern. Och som sagt, i år är det  råttans/musens år. ( Att det heter både och, beror på att möss anses vara trevligare än råttor. Är benägen att hålla med...)

image218
Råttgift utlagt i rabatten utanför vårt hus. Finns på många ställen i sta´n.

Nu har jag däremot planerat lite. Lyssnar samtidigt som jag skriver blogg på P4 extra med Lotta Brommé. Snart ska min kollega Carrie på Svenska Skolan bli intervjuad och det ska jag lyssna på. 

Anna I Beijing

Nihao!
hahaha, sa roligt att lasa din blogg....ja, visst kan aven jag kanna och tycka om, att det hander saker som inte ar planerat...och Ja, min Rolex fungerar fortfarande...imon afterwork, fredag-igen-Jippie!

Anonym

Hej Ditte!!

Ja men det ar ju mitt ratt ar nu! har langtat till detta ar sedan jag flyttade till kina sa det kandes lite snopet att flytta precis innan
men men, jag forstar pa therese att hon hittar runt i beijing och gor sig hemma Kul for henne.
ja jag vill oxa med pa afterwork imorogn Anna! okej.
kram kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: