Kultur och skidåkning

    
I måndags kväll var jag för första gången på ett kinesiskt tehus. Jag, skolans bildlärare Maya ( som är kinesiska) och Kerstin, skolans musik och dramalärare tog klassen med oss på detta evenemang. Buss var beställd från skolan med avgång klockan 16.30. Visst kom det en buss. Men...den var inte utrustad med säkerhetsbälten. Bara att skicka tillbaka den och begära en ny. Efter drygt en halvtimmas väntan kom en ny buss. Denna gång fanns säkerhetsbälten och bussen var stor. Vi som skulle åka var 16 till antalet, men bussen hade 44 sittplatser. Nåja det räckte i varje fall. Vi körde genom Beijing i rusningstrafik och i denna stad finns då VÄLDIGT många bilar ute. Efter "bara" lite mer än en dryg timmes resa, så hade vi kört den 3 mil långa sträckan till Laoshe Teahouse, som ligger strax söder om Himmelska Fridens Torg. Vi började med att äta middag på en kinesisk restaurang så den rätta stämningen skulle infinna sig.

image193
Här förbereder sig klassen mentalt för tehus besök.

Förutom te i stora mängder bjöds vi på kinesiska snacks. Några av dem passade väl inte vår smak så bra.
Vi bjöds på underhållning i cabaretform som visade oss smakprov från gammal kinesisk kulter. Pekingopera, akrobatik, imitationer, trolleri, maskbyten och kung fu erbjöds vi denna afton. Programmet kan variera en del, men vi ville just se lite av varje under lättsamma former.

image195
Maskbyte. Här måste man vara väldigt fingerfärdig, allt sker snabbt. Mannen bytte kanske mask ett 20 tal gånger.

Vi var alla överens om att vi hade haft en jättetrevlig kväll och fått se och uppleva mycket. Trötta och mycket nöjda med kvällen var vi hemma igen runt 22.30.

Tisdagens morgon bjöd på strålande solsken från en klarblå himmel. Idag skulle det bli skidåkning för hela slanten. Vi skulle åkt från skolan klockan 8.30. Bussen var beställd till detta klockslag. Nåja, bussen var där, men ingen chaufför. Ringde ett par samtal och efterfrågade chauffören. han hade ju kört oss lärare dit på morgonen och kunde inte vara så långt borta. Strax före klockan nio dök han upp. Jag hade då hunnit bli lite kinkig.
Och mer skulle det bli. Jag började efter en ganska kort stund fundera på om vi var på rätt väg- Bussen körde sakta på små grusvägar. Vi borde ha kommit ut på motorvägen..... Jag bad Mimmi, klassens och min assistent, att fråga på knesiska fråga chauffören. ( Hon är dansk/kinesiska) Han berättade då att han blivit tillsagd att köra grusvägen för att det var avgift på motorvägen. Då steg mitt blodtryck! Nytt samtal till skolan och meddelade att har jag hyrt bussen så bestämmer jag och inte någon annan vilken väg som ska köras.Det kostar nämligen ca. 20 kr att köra på motorvägen.
Så småningom kom vi i alla fall till Nan Shan och vår efterlängtade skidåkning. Bäst att påpeka att det är konstsnö som finns. Backarna kan, om det är kallt på nätterna, vara öppna en bit in i mars månad.
Vi var då "bara" en timma sena. Med tanke på att vi behövde vara tillbaka på skolan 14.40 så var vår tid i Nan Shan rätt begränsad. Bussen skulle ju då köra barn och lärare in till Beijing igen. 
Nästa blodtryckshöjand moment var framförallt uthyrningen av skidor, stavar och pjäxor till 16 personer. Att ordna liftkort och skåp till alla gick förvånansvär enkelt.
Systemet med att en viss sko/pjäxstorlek hör ihop med längden på skidorna kan jag inte förstå. Man kan ju faktiskt vara lång även om man har 36 i pjäxor. Så var icke fallet här.  Efter en del turer och med hjälp av Mimmi på kinesiska lyckades ett par barn få byta så att skidorna inte var alltför långa. 
Värre var det för oss vuxna. Själv fick jag ett par carvingskidor som var 150 cm långa. Det var rent omöjligt att få ett par längre. De hörde ihop med mina pjäxor i storlek 38. Det var bara "att gilla läget".
I backen svängde skidorna så fort jag bara tänkte på ordet sväng. Men det var vackert väder och jättetrevligt. Det var heller inte så mycket folk i backen. På helgerna är det betydligt fler. Det tar bara runt en timma att åka från Beijing till Nan Shan, om man kör motorvägen. 
Skidåkning är ju en relativ ny företeelse för kineser så de här med att kunna åka lift, att stanna och att väja är inte vad de gör med automatik. Så vissa spänningsmoment får man på köpet så att säja.

image196
Inte mycket folk denna dag. Observera de korta skidorna!

Vi hade hyrt våra skidor i tre timmar så vi fick ligga i för att kunna utnyttja tiden. För min del blev det nog kanske en timmas skidåkning för det var en del att ordna med....
Lunchen åt vi ute i det vackra vädret på terrassen i solen. Vad säjs om nygrillade kyckling och lammspett till ett pris av 2kr/st, nudlar och grillade majskolvar. Ingen hade ro att äta så länge då kampen mot klockan var stor. Efter lunch hade vi bara knappt en timma kvar att åka. För min del blev jag då inbjuden av ett par elever att köra "puckelpisten" och inte kunde jag motstå denna inbjudan, trots korta skidor.

image197
Lunch i backen.

Återlämnandet av all utrustning gick ganska smärtfritt och så gjorde även hemresan. Tio minuter "för sent" kom vi till skolan, trötta, glada och lite solbrända. 
Det blev motorvägen tillbaka!

Om en lite stund ska Bosse och jag åka till flygplatsen och vidare mot Langkawi i  Malaysia. Övernattar i Kuala Lumpur och i morgon vid lunchtid befinner vi oss i vår bungalow, belägen i ett träd på stranden. Här kommer vi att vara i tio dagar och bara VARA. Åter i Beijing den 11 februari.
Det Kinesiska Nyåret står för dörren, infaller den 6 februari. Då börjar musens/råttans år. Gott Nytt År till er alla!


  
 


Kerstin

Hoppas att ni får en härlig blodtryckssänkande semester!!!!
Kram från Kerstin

Helene&Monica

Hälsningar från skidåkning i Hassela - här är det mycket snö men i Stockholm har det varit väldigt bart. Vi önskar er en skön och avkopplande semester och hoppas att våren kommer i mars. Kram kram från Upplands Väsby

Eva

Hej!
Idag får väl jag och Anna fira kinesiskt nyår på skolan då!
Ha det bra med firningen på ert håll!

Per Nyström

Var backarna som iSälen el.Åre????


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: