Bankaffärer

    
Idag har jag haft ännu en ny upplevelse här i stan. Jag har nämligen utrustats med ett bankomatkort och en kod därtill. Skulle nu byta kod. Begav mig i samlad trupp tillsammans med Bosse de dryga 400 metrarna till det bank som utfärdat bankomatkortet för att göra ett kodbyte. Detta kan även göras i en bankomat, men då måste man kunna förstå instruktionerna för ett byte på kinesiska. det gör inte jag.
Stegar förväntansfull in på banken klockan 16.55. Stängningsdags är klockan 17. Därom visste jag intet. Räknade i alla fall med att bli betjänad inom den närmsta timmen.
Lyckas med hjälp av gester förklara mitt ärende för en "bankhallsmanager". (Denna titel hade jag inte hört tidigare, så även det var nytt för mig.) Denne man tilldelar mig en nummerlapp, A322. Vi slår oss ner i några sköna, svarta fåtöljer för att invänta att  just mitt könummer ska tryckas fram. Det finns sju kassor öppna och det är när vi kommer in på banken nummer A295 som betjänas. Vissa köer rör sig absolut inte ur fläcken. Men efter cirka 20 minuter så är det redan min tur.
Har för säkerhets skull med mig mobiltelefonen så jag kan ringa Mimmi, min kinesiska assistent, om något språkmässigt skulle krångla. Man vet ju aldrig....
Lyckas med hjälp av gester och viss engelska förklara mitt ärende. Då efterfrågas mitt pass. Detta har jag INTE med mig. Halar upp en lapp skriven på kinesiska, som jag fick med bankkortet. Verkade duga. Kassörskan knappade på sin maskin. Jag fick slå in en ny kod och skulle så göra två gånger. Av ren nervositet slog jag inte samma kod andra gången. Proceduren fick göras om och nu gick det bra.
Strax efter kolckan halv sex var jag klar och kunde ta ett djupt andetag. Kodbytet var klart och bara på lite mer än 30 minuter. Inte längre tid än det tar för mig att göra ett vanligt ärende på Nordéas kontor på Söder hemma i Stockholm. 
Dags nu att börja använda stadens bankomater. Får nog bara lära mig utantill vilka knappar jag ska trycka på. Det kan ju hända att jag behöver ångra något eller avbryta ett uttag. Vill helst inte bli av med mitt nya, kinesiska bankomatkort.
Återkommer med rapport om hur det hela fungerar med bankomater och uttag här när jag blivit lite van. Men, det kanske finns instruktioner på engelska eller så.....
Eva

Hej1
Då är du ju nästan äkta kines nu! Med bankkort och allt. Tack för dina svar på mejlen. Tror tyvärr inte det finns en chans!
Eva


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: