Utan eller bara lite planering

    

Jag satt ute på skolgården en stund idag på skolgården. Solen sken och luften kändes faktiskt lite varm. Några elever i min klass kom tillbaka efter badet iklädda shorts. Nåja; varmt i solen var det, men sommar? Kanske inte.
Imorgon har det utlovats temperaturer runt +15, så jag har nog en vårjacka i beredskap. Det här med att planera sin tillvaro som man gör hemmma, det stämmer liksom inte här. Här händer det bara saker och oftast ganska så oplanerade. Ja, inte mitt jobb vill säja....

I lördags var det lite planerat. Då kom faktiskt en "gammal" elev till mig,Isabella, hit till Beijing. Jag var hennes lärare i så 4-6 för sådär en nio år sedan. Hon och en väninna hade planerat att tillbringa en vecka här i stan, samt bryta av med några dagar i Shanghai. Dit har de åkt idag och kommer åter hit på lördag kväll, för att på måndag återvända till sina studier hemma i Sverige. Det är både shopping och sightseeing som gäller.

I söndags hade Bosse och jag en helt oplanerad dag. Det var sååå skönt. Våra gäster sov länge och turistade på egen hand. 
Bosse och jag begav osstillsammans med en vän, Anna, per tunnelbana ner till Himmelska Fridens Torg och till ett par kinesiska sidenaffärer på en gammal shoppinggata, Dhazalan. Jag kan berätta att det var fler än vi som använde tunnelbanan denna söndag....Trångt med andra ord. Anna köpte tyg till en släkting och jag köpte helt oplanerat en fin, svart ,sidenjacka. Den liksom bara hängde där och väntade på att jag skulle köpa den.  Jag tyckte att det stod Ditte på den.Den passade verkligen.
Efter våra inköp, mer eller mindre spontana, begav vi oss vidare. Hamnade på en gammal bio på samma gata. Förutom att där visas film ,så finns också en jättemysig kafeteria i lobbyn. Bosse och jag var där i november och nu i slutet av februari så kände servitrisen igen oss. Detta i Beijing, en storstad med kanske 17 miljoner invånare.
Vi beställde te samt cappuchino som serverades i fantastiskt, fina koppar, därtill inmundigades några sandwich som var jättegoda.
Mätta och nöjda traskade vi vidare. Anna köpte ganska så oplanerat en liten, röd kabinväska med små möss på. Det är ju musens/råttans år nu.  När väskan var inköpt fälldes denna kommentar:- Vad ska jag med denna till? En bra fråga tyckte vi andra. Kanske kan den användas till att förvara jackor i nu under vår och sommar eller ges till en liten Felicia. Vem vet?
Fler spontana inköp blev det. Bosse köpte sig en Rolex klocka för 10 kronor och Anna slog också till på en klocka. Den blev en femma dyrare.... Måste meddela att Bosses klocka tyvärr bara höll i tre dagar..... Annas  klocka fungerade även idag. Så kan det vara....

Denna eftermiddag ville jag göra något åt mitt hår. Traskade ner till min frissa för att åtgärda det hela. Tid behöver man inte beställa, men man kan få vänta en kortare tid. Men vadå? Tid har jag. Ett par timmar senare kommer jag hem glad i hågen och nöjd. Tänk vad skönt att INTE behöva beställa tid flera veckor i förväg! Att inte planera!

Sen var det ju middag. Vad  och var skulle vi nu äta? Inte hade vi planerat något.  Bosse, jag och våra gästande ungdomar satte på oss kläderna och traskade ut i den kyliga aftonen. Det var jättekallt. Beijingblåsten gick verkligen igenom märg och ben. Det fick bli en kort promenad på 500 meter till en italiensk restaurang, Bella. Här blev det olika pastarätter som beställdes. Gott var det! Och spontant!

Undrar om fler än jag tar livet lite som det kommer sig. Det är ju råttans/ musens år. Ja, enligt myten så hade Buddha bjudit in skogens alla djur till kalas. Men det var bara 12 som kom. Råttan/ musen kom ridande på oxen och hoppade sen av och sprang sista biten för att hinna först. Så råttan/musen var det första djur som kom fram till Buddhas fest. Därför blev råttan/musen det första djuret i den kinesiska kalendern. Och som sagt, i år är det  råttans/musens år. ( Att det heter både och, beror på att möss anses vara trevligare än råttor. Är benägen att hålla med...)

image218
Råttgift utlagt i rabatten utanför vårt hus. Finns på många ställen i sta´n.

Nu har jag däremot planerat lite. Lyssnar samtidigt som jag skriver blogg på P4 extra med Lotta Brommé. Snart ska min kollega Carrie på Svenska Skolan bli intervjuad och det ska jag lyssna på. 

Spelkväll och skridskor

    
Gårdagens afton tillbringades i glada arbetskamraters sällskap. Det var nämligen "spelkväll" hos kollegan Elisabeth. Denna afton introducerads jag, i ett för mig nytt spel; När och Fjärran. Spelet påminner lite, men bara lite, om Trivial Pursuit. Men nu skulle vi alltså ta oss runt i världen och svara på frågor av olika karaktär. Vi spelade i lag och denna kväll var lagen fyra till antalet.  God dryck, svenskt godis och mycket god laganda gjorde att det blev en osedvanligt rolig, lärorik och trevlig torsdagkväll.

image215
Deltagarna. En saknas och det är Mikaeel som fotar. Jag är omgiven av mina lagkamrater; Elisabeth tillika värdinna till höger och Therese till vänster.

Tyvärr, så måste jag erkänna att vårt lag denna kväll inte vann. Vi kom inte hellre tvåa....
Och det var bara tre lag, så.....
Jag säjer bara att det blir revansch en annan kväll. Sen kan jag nog tycka att vi hade lite otur med våra frågor. Ibland kändes det som om just våra frågor var extra svåra. för givetvis kunde vi de andras frågor.... Nåja, roligt var det! och Åsa, du skötte banken på ett utomordentligt sätt. Sen flyttade du ju vår "plupp" också. Varmt tack! ( Åsa i rött)

Idag har hela skolan varit och åkt skridskor inomhus på World Trade Center här i stan. Ännu en ny upplevelse för mig denna vecka. (Vi transporterade oss dit per buss, en resa från skolan på ca. 40 minuter). .... De flesta elever hade egna skridskor, men annars ingick det "hyrskridskor" i priset+ hjälm. Vi hyrde tid i 90 minuter och det var ganska så lagom. Ja, nu var det inte så att Svenska Skolan hade hyrt hela isbanan. Nä, så går det inte till här. Vi från SSB var nog ett 70 tal barn och vuxna som skulle åka skridskor, sen var det  ett antal andra vuxna på isen,( mer eller mindre kunniga i att åka och STANNA) därutöver pågick diverse konståkningslektioner i grupp och enskilt........
Jag fick hyrt ett par hyfsade, svarta, skridskor i plast. De var mer åt hockeyrörhållet, men med taggar därfram. Dessutom passade de nästan. Jag hade min egen cykelhjälm med. För säkerhets skull.

image216
Jag och en elev. Visst är vi fina!

Det var flera år sedan jag åkte skridskor, så visst kändes det lite som Bambi på hal is i början. Men sakat men säkert lossnade det. Mina elever var lite oroade för mig och jag blev väldigt väl omhändertagen. Men de kunde ganska snart konstatera att "she is still going strong". Jag hade då gjort en lite piruett, saxat fram och baklänges och gjort hockeystopp. Sen var det bara för eleverna att börja träna.... delvis under min ledning.

image217
Nöjda elever! Nöjd fröken!

Vi hade en kanontrevlig isdag och avslutade det hela med ett besök på Mc Donald´s.

Nu väntar en trevlig after work med några kollegor och kanske en bit mat därtill.

Bankaffärer

    
Idag har jag haft ännu en ny upplevelse här i stan. Jag har nämligen utrustats med ett bankomatkort och en kod därtill. Skulle nu byta kod. Begav mig i samlad trupp tillsammans med Bosse de dryga 400 metrarna till det bank som utfärdat bankomatkortet för att göra ett kodbyte. Detta kan även göras i en bankomat, men då måste man kunna förstå instruktionerna för ett byte på kinesiska. det gör inte jag.
Stegar förväntansfull in på banken klockan 16.55. Stängningsdags är klockan 17. Därom visste jag intet. Räknade i alla fall med att bli betjänad inom den närmsta timmen.
Lyckas med hjälp av gester förklara mitt ärende för en "bankhallsmanager". (Denna titel hade jag inte hört tidigare, så även det var nytt för mig.) Denne man tilldelar mig en nummerlapp, A322. Vi slår oss ner i några sköna, svarta fåtöljer för att invänta att  just mitt könummer ska tryckas fram. Det finns sju kassor öppna och det är när vi kommer in på banken nummer A295 som betjänas. Vissa köer rör sig absolut inte ur fläcken. Men efter cirka 20 minuter så är det redan min tur.
Har för säkerhets skull med mig mobiltelefonen så jag kan ringa Mimmi, min kinesiska assistent, om något språkmässigt skulle krångla. Man vet ju aldrig....
Lyckas med hjälp av gester och viss engelska förklara mitt ärende. Då efterfrågas mitt pass. Detta har jag INTE med mig. Halar upp en lapp skriven på kinesiska, som jag fick med bankkortet. Verkade duga. Kassörskan knappade på sin maskin. Jag fick slå in en ny kod och skulle så göra två gånger. Av ren nervositet slog jag inte samma kod andra gången. Proceduren fick göras om och nu gick det bra.
Strax efter kolckan halv sex var jag klar och kunde ta ett djupt andetag. Kodbytet var klart och bara på lite mer än 30 minuter. Inte längre tid än det tar för mig att göra ett vanligt ärende på Nordéas kontor på Söder hemma i Stockholm. 
Dags nu att börja använda stadens bankomater. Får nog bara lära mig utantill vilka knappar jag ska trycka på. Det kan ju hända att jag behöver ångra något eller avbryta ett uttag. Vill helst inte bli av med mitt nya, kinesiska bankomatkort.
Återkommer med rapport om hur det hela fungerar med bankomater och uttag här när jag blivit lite van. Men, det kanske finns instruktioner på engelska eller så.....

Vårkänsla, i varje fall lite grann och svårigheter att välja.......

    
Helgen har bjudit på strålande sol och nästan lite vårvärme. Termometern har under dagarna i alla fall kommit upp mot 10 grader(plus).
Lördagen bjöd på en riktig långpromenad och det var absolut så att min dunjacka( en av dem) kändes som ett våtvärmande omslag emellanåt. Även dagens promenad, som också den sträckte sig över några timmar, blev lite varm i dunjacka. Har såleses efter visst övervägande, beslutat att i morgon införskaffa en lite tunnare jackvariant. Helt lätt blir det nog inte att välja jacka eftersom utbudet är enormt.

image210
Stenbåten i Ritanparken. Ingen uteservering i sikte. Men snart så....Varmt med dunjacka!

Kineserna här i stan är i allmänhet är lite frusna av sig. I mitten av oktober kommer långkalsongerna på, gärna dubbla par, och i mitten av mars åker de av. Under helgens promenader kunde jag i alla fall se att några åtminstone tagit av sig ett par och hängt ut på vädring/tvätt. Ytterligare ett litet vårtecken.

image213

Längs stenmurar och husväggar har folk tagit ut stolar för att njuta av solen och sitter där och tittar på folk. Även de ambulerande frisörerna har börjat med sin verksamhet. Lite varstans kan man se dessa frisörer som för en billig penning rakar ock klipper kunder ute i det fria.
Tyckte mig under dagens promenad även se till några små knoppar på buskar och träd.
Det är ljust ganska länge, tror solen försvinner ner vid 17.30. Inte illa! Kommer nog att under kommande vecka fortsätta att leta vårtecken.

Utbudet av precis allt är stort här. Vare sig det gäller jeans, tröjor, väskor, skor eller en sån enkel sak som ägg eller yoghurt, finns hur mycket som helst att välja bland. Och ska man äta en bit mat så blir det inte enkelt att välja restaurang heller.....
Jag var inne och skulle handla lite i vår "lokala" butik. Just då skulle jag bland annnat ha ägg. Men vilka skulle jag så välja? Jag räknade de olika äggsorterna och kom fram till att det nog fanns ungefär 15 olika att välja på.

image211
Ägg i mängder.

Efter moget övervägande valde jag de bruna äggen i mitten denna gång.  Vad gällde yoghurten, så tog jag den "vanliga" med jordgubbar i.

Fortfarande firas det nya året med raketer och smällare om kvällarna. Man firar alltså inte som i Sverige bara på Nyårsafton; nej, nej! Här görs det ordentligt och länge. Det viktiga är inte att fyrverkerierna bara ska vara vackra, de ska också låta för att skrämma bort det onda. Och låter det gör det. Mycket! Just nu har vi kommit in i Musens eller Råttans år. Jag vet inte om ddet möjligen är samma ord på kinesiska men helt klart är att en mus känns mer behaglig än en råtta. Inte bara för mig.....Själv är jag oxe så jag väntar på mitt år.

Det är mycket som händer nu här i stan inför OS i augusti. Ja, det händer alltid mycket... Kul är att en arbetskamrat, Carrie som är kinesiska och pratar jättebra svenska, varje onsdag medverkar i P4 extra. Hon samtalar där med Lotta Bromeé. På Svenska Skolans hemsida; www.swedishschool.org.cn finns det en länk direkt till programmet. Carrie har nog arbetat på skolan i snart 10 år och det är så roligt att just hon är med. Så lyssna gärna! 

Nu ska jag snart göra ett val till; aftonens middag. Jag tror det blir thailänskt och Purple Haze.

image214
En vårhälsning, särskilt till mina kattälskande döttrar. Visst är den söt????

Kultur och skidåkning

    
I måndags kväll var jag för första gången på ett kinesiskt tehus. Jag, skolans bildlärare Maya ( som är kinesiska) och Kerstin, skolans musik och dramalärare tog klassen med oss på detta evenemang. Buss var beställd från skolan med avgång klockan 16.30. Visst kom det en buss. Men...den var inte utrustad med säkerhetsbälten. Bara att skicka tillbaka den och begära en ny. Efter drygt en halvtimmas väntan kom en ny buss. Denna gång fanns säkerhetsbälten och bussen var stor. Vi som skulle åka var 16 till antalet, men bussen hade 44 sittplatser. Nåja det räckte i varje fall. Vi körde genom Beijing i rusningstrafik och i denna stad finns då VÄLDIGT många bilar ute. Efter "bara" lite mer än en dryg timmes resa, så hade vi kört den 3 mil långa sträckan till Laoshe Teahouse, som ligger strax söder om Himmelska Fridens Torg. Vi började med att äta middag på en kinesisk restaurang så den rätta stämningen skulle infinna sig.

image193
Här förbereder sig klassen mentalt för tehus besök.

Förutom te i stora mängder bjöds vi på kinesiska snacks. Några av dem passade väl inte vår smak så bra.
Vi bjöds på underhållning i cabaretform som visade oss smakprov från gammal kinesisk kulter. Pekingopera, akrobatik, imitationer, trolleri, maskbyten och kung fu erbjöds vi denna afton. Programmet kan variera en del, men vi ville just se lite av varje under lättsamma former.

image195
Maskbyte. Här måste man vara väldigt fingerfärdig, allt sker snabbt. Mannen bytte kanske mask ett 20 tal gånger.

Vi var alla överens om att vi hade haft en jättetrevlig kväll och fått se och uppleva mycket. Trötta och mycket nöjda med kvällen var vi hemma igen runt 22.30.

Tisdagens morgon bjöd på strålande solsken från en klarblå himmel. Idag skulle det bli skidåkning för hela slanten. Vi skulle åkt från skolan klockan 8.30. Bussen var beställd till detta klockslag. Nåja, bussen var där, men ingen chaufför. Ringde ett par samtal och efterfrågade chauffören. han hade ju kört oss lärare dit på morgonen och kunde inte vara så långt borta. Strax före klockan nio dök han upp. Jag hade då hunnit bli lite kinkig.
Och mer skulle det bli. Jag började efter en ganska kort stund fundera på om vi var på rätt väg- Bussen körde sakta på små grusvägar. Vi borde ha kommit ut på motorvägen..... Jag bad Mimmi, klassens och min assistent, att fråga på knesiska fråga chauffören. ( Hon är dansk/kinesiska) Han berättade då att han blivit tillsagd att köra grusvägen för att det var avgift på motorvägen. Då steg mitt blodtryck! Nytt samtal till skolan och meddelade att har jag hyrt bussen så bestämmer jag och inte någon annan vilken väg som ska köras.Det kostar nämligen ca. 20 kr att köra på motorvägen.
Så småningom kom vi i alla fall till Nan Shan och vår efterlängtade skidåkning. Bäst att påpeka att det är konstsnö som finns. Backarna kan, om det är kallt på nätterna, vara öppna en bit in i mars månad.
Vi var då "bara" en timma sena. Med tanke på att vi behövde vara tillbaka på skolan 14.40 så var vår tid i Nan Shan rätt begränsad. Bussen skulle ju då köra barn och lärare in till Beijing igen. 
Nästa blodtryckshöjand moment var framförallt uthyrningen av skidor, stavar och pjäxor till 16 personer. Att ordna liftkort och skåp till alla gick förvånansvär enkelt.
Systemet med att en viss sko/pjäxstorlek hör ihop med längden på skidorna kan jag inte förstå. Man kan ju faktiskt vara lång även om man har 36 i pjäxor. Så var icke fallet här.  Efter en del turer och med hjälp av Mimmi på kinesiska lyckades ett par barn få byta så att skidorna inte var alltför långa. 
Värre var det för oss vuxna. Själv fick jag ett par carvingskidor som var 150 cm långa. Det var rent omöjligt att få ett par längre. De hörde ihop med mina pjäxor i storlek 38. Det var bara "att gilla läget".
I backen svängde skidorna så fort jag bara tänkte på ordet sväng. Men det var vackert väder och jättetrevligt. Det var heller inte så mycket folk i backen. På helgerna är det betydligt fler. Det tar bara runt en timma att åka från Beijing till Nan Shan, om man kör motorvägen. 
Skidåkning är ju en relativ ny företeelse för kineser så de här med att kunna åka lift, att stanna och att väja är inte vad de gör med automatik. Så vissa spänningsmoment får man på köpet så att säja.

image196
Inte mycket folk denna dag. Observera de korta skidorna!

Vi hade hyrt våra skidor i tre timmar så vi fick ligga i för att kunna utnyttja tiden. För min del blev det nog kanske en timmas skidåkning för det var en del att ordna med....
Lunchen åt vi ute i det vackra vädret på terrassen i solen. Vad säjs om nygrillade kyckling och lammspett till ett pris av 2kr/st, nudlar och grillade majskolvar. Ingen hade ro att äta så länge då kampen mot klockan var stor. Efter lunch hade vi bara knappt en timma kvar att åka. För min del blev jag då inbjuden av ett par elever att köra "puckelpisten" och inte kunde jag motstå denna inbjudan, trots korta skidor.

image197
Lunch i backen.

Återlämnandet av all utrustning gick ganska smärtfritt och så gjorde även hemresan. Tio minuter "för sent" kom vi till skolan, trötta, glada och lite solbrända. 
Det blev motorvägen tillbaka!

Om en lite stund ska Bosse och jag åka till flygplatsen och vidare mot Langkawi i  Malaysia. Övernattar i Kuala Lumpur och i morgon vid lunchtid befinner vi oss i vår bungalow, belägen i ett träd på stranden. Här kommer vi att vara i tio dagar och bara VARA. Åter i Beijing den 11 februari.
Det Kinesiska Nyåret står för dörren, infaller den 6 februari. Då börjar musens/råttans år. Gott Nytt År till er alla!