Nobeldagen i Beijing

    
Idag är det den 10 december och Nobeldagen. Givetvis skulle denna högtidsdag firas även här.
Det kändes lite hemtamt redan på morgonen när jag kom till skolan. Det låg lite, med tonvikt på lite, snö på marken. Den blev dock inte långvarig och några snöbollar gick inte att forma. Visserligen var det några glada elever som gjorde ett tappert försök att få till något snöbollssliknande, men det var brun jord som absolut inte lät sig formas till några runda bollar.


Den på morgonen snöklädda lokalgatan utanför skolan.

Och Nobelfestligheter skulle vi förstås ha. I "min klass" började vi dagen till ära med en serie "Nobelföreläsningar." Eleverna har arbetat med att fördjupa sig i olika uppfinnare och deras uppfinningar och nu skulle dessa arbeten redovisas. Givetvis fanns Albert Nobel med i denna skara av uppfinnare. Det var väldigt intressant  och spännande både för mig och övriga elever att lyssna till föredragen. 
Denna dag passade det också bra att spela ett Nobel Jeppardy för att öka på kunskaperna och ha roligt samtidigt.
Klockan 11 skulle de gemensamma festligheterna ta sin början i aulan och då skulle alla ha hunnit ta på sig sina festkläder. Alla var så fina!  Intåg till Drottningholmsmusiken, intagande av sina platser och prisutdelningsceremonin kunde börja.
Under ett par veckor har eleverna arbetat åldersblandat i olika "verkstäder". Musik, experiment, bild, rörelse, snickeri och lego-teknik var de områden som arbetena skedde inom. Varje elev deltog i en av grupperna och temat var något eller några av de fyra elementen; eld, vatten, jord och luft.
Här fick alla elever var sitt pris i form av en liten medalj.
Härutöver delades skolans fredspris ut. Ett pris som skulle ges till en elev från var klass som blivit nominerad till detta pris. Elevrådet har tagit fram kriterier och ville att detta skulle gälla; vara en god kamrat, vara hjälpsam, och vara en bra förebild för andra.  Prisbordet med fredsprisdiplomen till vänster samt medaljerna till fredspriset och"Verkstädesmedaljerna" i lådan.
Kungafamiljen finns med i form av ett fotografi.

Efter prisceremonin intogs Nobellunchen i matsalen, där långbord var dukade. Menyn denna dag bestod av lövbiff, pepparsås, pommes frites, broccoli i vitlök, blomkål och en blandad sallad. Drycker som serverades dagen till ära var julmust eller valfri läsk. Mer nyttiga alternativ fanns också att tillgå.
Till dessert blev det vår egen Nobelglass.


Matsalen är vackert dukad och väntar på gästernas intågande.


Nobelglassen bärs in.

Efter lunchen blev det givetvis dans. Och som det sig bör så öppnades det hela med en polonäs och sedan vals. Det var verkligen roligt att se alla glada, festklädda och förväntansfulla elever ta sig an dansgolvet. Här dansades även både bugg, polka och foxtrot. Trötta och mycket nöjda med dagen skulle eleverna i min grupp och några till fortsätta kvällen med ett luciatåg hos den svenska militärattachén i Beijing.


I dansens virvlar.

Denna Nobeldag  2008 skulle också få ett fantastiskt slut. Jag hade nämligen tidigare i höst lyckats få tag på biljetter till en konsert med Anne Sofie von Otter. Hon är en av mina absoluta favoriter inom det mer "klassiska" hållet. Jag har aldrig i Sverige lyckats få tag på en biljett till en konsert med henne. men, se här i Beijing var det möjligt. Så härligt!
Ännu mer svensk stämning denna dag. Till svensk musik med fioler och nyckelharpa kommer hon in på scenen i Beijings konserthus. Helt fantastiskt! Konserten i övrigt bjöd på stor variation; allt från traditionella svenska jul och Luciasånger, julsånger på engelska och tyska, mer moderna och jazzinspirerad sång, samt otroligt bra musikaliska framförande av den åtta man svenska orkestern, The Merry Swedish Gentlemen.
Att se denna världsartist som Lucia med glitter i håret och rött band runt midjan och sjungandes Sankta Lucia, ja då kände jag mig i den stunden som väldigt svensk.
Avslutningsvis blev det ännu mer svenskt; "Thank you for the music" och där klappade publiken glatt med i takten.

 
Inne i det fantastistk, vackra konserthuset.

Ska nu i den sena kvällen, en bra bit över 24, dra mig tillbaka och minnas en Nobeldag 1969, då jag själv som ung student var på den "riktiga" Nobelfesten i Stockholms Stadshus. Men jag är väldigt nöjd och glad över min Nobeldag här i Beijing år 2008.
God natt!


 
 
 
Iris

Snö, julsånger, Nobelfest och snart Lucia!

Härligt!

"Gänget"

Ditte!

Vilken energi!

Snart kommer du hem och förhoppningsvis hinner du vila lite. Ditt Beijingliv verkar otroligt spännande och innehållsrikt. Tur du är ung och pigg!

( Vårt vanliga uttryck...)

Anonym

Hej Ditte. Jag instämmer med dina vänner, så härligt att ni verkligen lever beijing livet fullt ut, o när du ändå har så mkt energi så kan du få titta in på min blogg för där finns en utmaning till dig =) Jag tycker skolan ser helt underbar ut o viken matsal, verkligen ett lyft!

Kram på er o glad Lucia ( el vad man säger)

kram emma


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: