Snart dags

    
Snart är det dags igen för OS och denna gång i Rio. Jag hade förmånen att få uppleva OS på plats i Peking 2008 och extra roligt är det att några av de som var aktiva då fortfarande är det.
I friidrott fick Susanna Kallur en ny OS -biljett. Den kom sent, men den kom.
Usain Bolt är på plats och det är även Sara Sjöström, Therese Alshammar och många fler.
Det ska bli spännande att följa OS om än inte på plats i Rio. Men det får gå ändå. Och idrottisntresserad är jag.
Tänker inte se allt men en hel del lockar. 
Hade jag bott där hade jag garanterat varit på plats både vid simning, friidrott, damfotboll plus en hel del annat också.
 
Läste just detta gamla inlägg från en fantastisk kväll i Pekings nationalstadion, Fågelboet, skrivet den 18/8-2008 och har gjort en del tillägg.  
 
Timmen är sen, ett par timmar efter midnatt. Jag, Bosse och Helen har ätit en nattmacka hemma för att samla ihop intrycken efter denna första OS- afton för vår del. Och vilken kväll! Jag är helt slut i kroppen fastän jag inte rört mig så mycket. Vi fick i alla fall viss uppvärmning på vägen till National Stadium= "Fågelboet".
Tunnelbana dit ingick i biljettpriset. Rigorös säkerhetskontroll för att ens komma ner till tågen. Men sen rullade det på...
Väl framme valde vi att promenera till arenan i stället för att byta och ta ytterligare en tunnelbanelinje ett par hållplatser. Varmt var det, +31 grader och fuktigt.
"Fågelboet" är en gigantisk och i mitt tycke, en helt fantastisk byggnation. En stadion som tar 90 000 besökande!!! Nästan ofattbart! Och vilken arkitektur!!!
 
(Bilden är tagen tidigare i juni 2008 och Fågelboet är klart för OS.

Helen och jag på väg till "Fågelboet.!

Vi fick ytterligare motion då vi kom in på "fel sida" av stadion för  det visade sig att våra sittplatser fanns på motsatta sidan. 
Så det var bara att vandra vidare. Till sist kom vi i alla fall rätt.
Under kvällen fick vi se en hel del; men vissa grenar etsade sig mer fast än andra. Vi var så spända inför Susanna Kallurs semifinal på 100 m häck. Hon sprang i andra heatet, men snubblade tyvärr på första häcken.... Så synd!!
Tyvärr, så är inte min kamera så bra att ta bilder med på avstånd, men jag försökte. Vi hade platser precis ovanför starten och såg verkligt bra.

Susanna Kallur på bana 6.

Vårt nästa svenska hopp denna kväll var Mustafa Mohammed på 3000m hinder. Hela svenskkolonin som satt runt oss, vi var nog ett 40 tal, hejade allt vad vi kunde. Men tyvärr hjälpte inte det. "Musse" sprang på och
ledde en bit av loppet. Men tempot blev för högt och hans krafter sinade mot slutet. Bra kämpat!!!

Från våra platser hade vi också jättebra koll på damernas stavhoppsfinal. Och denna kväll fick vi se Jelena Isibajeva sätta nytt världsrekord på 5.05. Hon klarade det i tredje försöket. (Även om hon inte gjort det så var hon en klar guldmedaljör.) Det var spännande att på ganska nära håll se henne ladda. Ofta satt/låg hon under sitt vita täcke och var helt nollställd till sina konkurrenters hoppande.

Jelena Isinbajeva syns sittande i vit keps och röd tröja på sitt vita täcke. Hon anses som världens hitintills mest framgångsrika kvinnliga stavhoppare.  Guldmedaljör i Aten 2004,  guldmedaljör i Peking 2008,
och bronsmedaljör i London 20012, tre VM-guld och 30 världsrekord finns på hennes meritlista,
men hon finns inte med i Rio nu 2016.  (Slutade hoppa stav 2013)
 
Usain Bolt redo för 200 meters finalen. Och vann det gjorde han och det lätt...
(Står upp i mitten av bilden)  Bolt lämnade OS här i Peking med tre guldmedaljer; 100 meter, 200 meter och stafett 4X100 meter och även tre världsrekord. Detta upprepades vid OS i London 2012 och frågan är om det kommer att ske nu igen vid OS i Rio. Svaren lär komma...
 
Denna kväll fick vi också se prisutdelningen till 100 m för damer. Tre stycken från Jamaica på prispallen!!!! Häftigt!! Och visst dominerade Jamaica sprintergrenarna.
Blir det månne likadant nu i Rio?

 En fantastisk kväll blir min sammanfattning och det bästa var att fler OS-kvällar/dagar återstod både i Fågelboet, på Worker´s Stadium där semi och finalmatcherna i fotboll för damer avgjordes och på andra arenor runt om i Peking.

Jag håller hårt i våra OS- biljetter.
 
 Karolina!

Åhh... jag vill ju vara hos er nu. Snyft!!! Njut av läget. Här hemma vänder jag stenar för fullt =)

Stor kram

Ama de casa

Visst är det härligt att se idrott på plats! :-)

Men med allt otäckt som händer här i världen nu, så undrar jag om jag skulle vilja vara i Rio just nu. Trots att den staden hör till mina favoritstäder.

Kommer nog att kolla lite, men antar att det blir lite knäppa tider...

Svar: Det var en fantastisk upplevelse att se OS på plats i Peking. Säkert mitt första och sista där jag fanns på läktarna. Där var det väldiga kontroller redan 2008 och en otrolig ordning och smidighet. Allt flöt på perfekt.
Visst känns det osäkert och särskilt vid stora folksamlingar som världen ser ut idag och jag hoppa soch önskar att inget ska hända i Rio.
Lite knasiga tider blir det ju att se evenemangen, men en del repriser får det kanske bli.
Ditte

Torrebloggen

Vad härligt att ni fick uppleva sommar OS på plats! Härliga bilder också!
Kommer säkert att kolla så mycket som möjligt, beror lite på sändningstiderna!
Ha en härlig kväll!

Svar: Detta blir nog det enda OS jag får uppleva men det var å andra sidan en fantastisk upplevelse. Vi hade biljetter till många evenemang men friidrotten var nog det bästa och i den gigantiska arenan där det hela tiden var utsålt och 90 000 människor på läktarna. Stor kram!
Ditte

TantGlad

Oj.... Så många människor som 90.000. Byggnaden ser rätt liten ut.

Många trevliga idrottshändelser di varit med om, och förstår det blir kul med OS. Själv är jag inte intresserad, men har en gubbe som ser och kan allt om idrott .

Fina bilder.
Ps...har hittat dig på instagram. Kul.

Stor VARM KRAM.

Svar: Nej, alla kan ju inte vara intresserade av idrott. Och allt tittar jag ju inte på. Inte alls!Det var en häftig upplevelse att ha varit med om ett OS och Peking hade verkligen ordnat allt fantastiskt bra.
Vad roligt att du hittat mig. Nu får jag leta reda på dig där...
Stor kram!
Ditte

BP

Som du förstår är det ett inlägg helt i min smak. Det måste ha varit fantastiskt att vara på plats och uppleva Kinas gigantiska OS irl. Den riktiga stämningen i Fågelboet går inte att känna framför en tv här hemma. Vilka minnen!

OS i Brasilien överskuggas ju av såväl det där viruset samt rädsla för attentat. Å om säkerheten för åtta år sedan var så rigorös redan då så undrar jag hur den ser ut i Rio...

Bolt tror jag nog kommer att leverera, fast kanske inte i lika överlägsen stil. Kallur kan skrälla och det hoppas jag att hon gör, då jag gillar henne skarpt.

Sara Sjöström tar några medaljer, det är jag säker på.

Den 3 augusti kommer Aftonbladets OS-bibel. Ska köpa den och kolla vilka tv-tider som gäller för sändningarna från Brasilien.

Svar: Vad roligt att du gillade detta. Kunde tänka mig det. OS i Peking är nog det enda OS jag kommer att ha upplevt i mitt liv, men jag är glad att jag fick chansen och jag hade biljetter till många evenemang eftersom jag kunde köpa dem på plats eftersom jag hade en adress i Peking och rätt sorts visum, arbetsvisum.
Bolt kommer nog att ta hem en del, frågan är om det blir tre guld nu också.
Vad gäller Sanna Kallur är jag tveksam till finalplats, men till semi bör hon komma till. Och Sara Sjöström och co hoppas jag mycket på.
Men allt kan hända.
Tack för tipset om OS bilagan den 3/8, ska köpas.
Mycket att se blr det.
Ditte

Marja

Det måste vara en härlig upplevelse att få vara med om OS på plats. Jag tycker också att 'fågelboet' är fint och i synnerhet på kvällen när det är upplyst. :)
Kram!

Svar: Våra år i Peking varfantastiska på många sätt och även att besöka en del OS evenemang.Minnesvärt!
kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Jag gillar friidrott men har aldrig varit i närheten av ett OS,
utom att jag besökte OS anläggningen i Munchen 1973, året efter
den förskräckliga händelsen, då flera i Israels lag mördades.

Gick ofta på Stadion då jag bodde i Sthlm. Såg Gunder Hägg,
Anders Andersson, Emil Zatopek bl.a. Amerikanerna har inte mycket
intresse för friidrott i allmänhet.

Förvånad att se att Sanna fortfarande är i OS-klass. Hon är 35! Dessutom
hade hon ju komplicerade operationer för 7-8 år sen. Sisu!

Kan förstå att det var festligt i Peking. China kostade på, ska jag säja.
Tyvärr var inte tidsskillnaden särkilt beskådarvänlig för oss, så det blev
inte mycket tittande. Rio ligger bättre till. Ska bli kul att byta ut lite
idrott mot allt presidentvalstjatande. :)

Svar: Händelsen i Munchen var ju så hemsk! Kommer alfrig att glömma den. Och på stadion i Stockholm har ju många friidrottstävlingar ägt rum. Jag har varit dä rmånga gånger både på "finnkampen" och DN galan och det har alltid varit trevligt. Men gunder Hägg har jag aldrig sett. Måtte ha varit en upplevelse.
Såg Sanna Kallur här på en tävling nu på tv och med internationell konkurrens och hon var riktigt bra. Hopas hon kan lyckas ta sig till final i Rio.
Du har det ju bättre tidsmässigt vad gäller Rio och jag läste här att man rättat tiderna en del för evenemangen för att passa USA.
Men jag ska till en del sim och friidrotsttävlingar och får sätta klockan på ringning.
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Förstår att det var en otrolig upplevelse att se OS
irl. För min del blir det nog inte då mycket TV-tittande på OS.
Vilken fin tågresa du gjorde med barnbarnen, Liv och moster.
Tror inte jag åkt ånglok, men väl arbetartåg med träsäten.
Hoppas ni får åka bekvämare på fredag 😊
Kram/A-K

Svar: Go middag! (tidig sådan..)Ja, våra år i Peking var fantastiska och OS här blev ett minne för livet.
Vi kommer att se en del (friidrott, fotboll och simning) men tiderna stämmer liksom inte med våra. Får väl se lite repriser också...
Vi had en helmysig dag i Uppsala och turen med ångloket var jättetrevlig och fint att vara med "de mina".
Jodå, på fredag blir det mer komfort. Det ska bli jättetrevligt!
Kram från oss!
Ditte

Amanda Jona [SPONTAN]

Åh s kul att uppleva ett OS på plats! Hoppas jag också får göra det en dag :)

Svar: Det var det verkligen och jag kan tänka mig att detta var det OS jag kom att uppleva. Vi bodde i Peking under den här tiden så det passade ju extra bra.
Ditte

Eva`s blogg

Ja att se det på nära håll är ju alltid roligare det förstår jag o där du var är ju inget man bara åker till :) så roligt för dig ...ja idrott är skoj :) tack för du visar dina fina bilder :) fin dag kramen

Svar: Vi bodde ju i Peking då, men många svenskar hade rest dit för att se OS på plats. Och hela denna stora stad med över 20 miljoner invånare, i vanliga fall, var ännu häftigare än vanligt. Kram och trevlig tisdag.
Ditte

Ami

Kan tänka mig att det var en upplevelse att få vara med och se det "live" :)
Önskar er en fin tisdag
Kram

Svar: Ja, både att vara på plats i Peking under OS och se en del av allt som hände var en verklig upplevelse. Önskar dig också en trevlig tisdag.
Kram!
Ditte

Znogge

Vilken upplevelse att se tävlingarna på plats. Denna gång blir det sammandrag för min del för sändningstiderna passar inte med passen i gruvan tyvärr...

Kram och ha en härlig tisdag!

Svar: Jag kommer nog att se en del "live" och får ställa klockan. Annars får det bli lite repriser. Och med gruvjobbet så blir det ju knepigt att få ihop det hela. Önskar dig också en fin tisdag.
Här pluggas det för fullt...
Kram!
Ditte

wiolettan

Det måste ha varit stort och mäktigt och ett minne för livet.
Jag är inte så sportintresserad så jag kommer inte att följa tävlingarna men jag tycker ändå att det är roligt om svenskar vinner.
Jag har varit i Rio och sett deras fotbollsarena. Hoppas att det går bra med allt där vid detta OS.
Varm kram till dig.

Svar: Vad roligt att du varit i Rio! Och fotbollsarenan där måtte ha varit mycket sevärd. Jag har änni inte varit i Rio, men jag har varit i Brasilien. I detta enorma land hann vi inte så mycket på tio dagar. Tyvärr! Fotboll hann vi dock se.
Jag hoppas verkligen att allt i Rio ska gå bra, minns ju Munchen....
Stor kram till dig.
Ditte

Veiken

Vi kommer att ha TVn på rätt mycket under Rio OS! Det är så roligt,men ännu bättre på plats förstås. Jag har i alla fall varit utanför fågelboet innan det var riktigt färdigt! Alltid nåt sa han som kom till Åmål!
Marstrand i Augusti låter intressant! Jag mejlar dig! Kramar

Svar: Ja, sen är det detta med tiderna i Rio. Men man får väl ställa klockan vid vissa tävlingar. Och Fågelboet var ju sevärt redan innan det var klart.
Ja, det blir lite jobb på Västkusten, tyvärr är inte göteborg med.
Vi hörs....
Kram!
Ditte

Timeoftiger

Min äldsta son var också i Peking sommaren 2008, dock ej på OS. Det måste ha varit magiskt att ha sett Usain Bolt live!!!

Svar: Synd att jag inte då hann träffa på sonen, för jag hade kunnat ordnat biljetter...Och det var en upplevelse att både se OS och Usain Bolt.
Ditte

Biggeros

Vilken upplevelse, Ditte!! Jag gillar även att titta på friidrott och simning:)) Vi hoppas att det går bra för våra tjejer i simning och vi får heja fram Kallur detta år i Rio. Vi ser fram emot lite svenska medaljer. Kram på dig

Svar: Att se OS på plats i Peking var en fantastisk upplevelse liksom att bo där. Minnesvärt!Ja, friidrott och simning drar och det vill till att ställa klockan så man kommer upp och kan titta. Men det finns ju repriser tack och lov. De svenska simmartjejerna tror jag på men vad gäller friidrott så janske en finalplats får vara bra. Hoppas! Visst hejar vi friskt!
Stor kram!
Ditte

Fantasy Dining

Vad häftigt att få uppleva OS på plats i alla fall en gång och Peking är ju inte fy skam. Jag önskar att jag var mer sportintresserad faktiskt. Har försökt men jag har inte den ådran i mig!

Svar: Vi bodde ju i Peking i nästan fyra år och dessa år är helt klart minnesvärda. Och att se OS på plats i den staden var något extta. Alla kan inte gilla sport, men här var det också så mycket annat runt om.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: