Ny frisör=ny frisyr

    

Gick på kvällskvisten iväg till en för mig ny frisör. Skönt att aldrig behöva boka några tider. Mitt besök gällde luggen. Jag ville få den klippt så att jag skulle kunna se bättre. Min syn är inte ens med kort lugg av bästa sort.
Håret tvättades, hårbotten masserades, nacken masserades, håret sköljdes av en "assistent". Sen kom frisören fram med sin sax i högsta beredskap. Här talades ingen engelska så jag var orolig. Vet dessutom att frisörerna här gärna tunnar ut hår. Mitt är tunt som det är....
Hur som helst föreslog frisören en liten klippning av hela håret. Tyckte inte det var nödvändigt. Hade fårr det genomgånget av min vanliga frisör för två veckor sedan. Men, jag föll till föga. Bara lite, måttade jag med fingrarna....
Frisören klippte på, jag blundade. Väl färdig så blåste han håret. Jag såg ut som en mops. Sen sa han något som jag inte förstod. Frisören upprepade ordet. Aha, nu förstod jag,han sa "wash". Iväg till shamponeringen. Och nu var det dags för själva föningen. Ja, inte var det många strån att föna inte, men han gjorde sitt bästa.
Med kort, uttunnat hår och en för mig ABSOLUT NY FRISYR, betalade jag de 30 yuanen som kalaset kostade.
Ringde hem och varnade Bosse. Konstaterade sedan att det var lika bra att GILLA LÄGET. Får se om jag gör det i morgon då jag ska till jobbet. Men, jag har vänligt sinnade kollegor och elever. Bosse sa så snällt, att jag såg klart yngre ut.
Men jag har inga som helst problem med min ålder.....
Bild kommer i morgon!


En smak av Tibet...

    
Lördagskvällens middag blev en verklig upplevelse. Kollegan och vännen Anna bjöd oss med på en överraskningsmiddag. Och överraskningar blev det allt! Vädret överraskade  oss först. Redan under promenaden till restaurangen kom en rejäl störtskur. Blöta blev vi och såg ut som klippta ur en 30 talsfilm i håret; helt klart platt. Men vad gjorde det???
Restaurangen var Tibetansk och redan när jag kom in kändes det som om jag var förflyttad för ett tag just till Tibet. Rustik inredning, tibetanska målningar i taket och på väggarna, serveringspersonalen klädd i tibetanska folkdräkter; en helt fantastisk miljö.

 
Ett jakhuvud.

Givetvis var även matsedeln fylld av tibetanska rätter och i dessa ingår ofta just kött av jak. Även dumplingsen, degknytena, var fyllda med färs av jak. Så även jag provade någon tugga av detta kött. Det var ungefär som oxkött i konsistensen, kanske lite grövre. Iövrigt fokuserade jag på grönsaksrätterna som jag tyckte var jättegoda. Konstaterade endast att mina smaklökar ännu inte är klara för jakkött. Men de flesta i sällskapet lät sig väl smaka.


Hela vårt glada sällskap. Anna längst bort på vänster sida. Förutom Bosse, Helen och jag så är de övriga Annas föräldrar och släktingar. Och även en liten Emma finns med på 9 månader. Hon sov sig igenom största delen av kvällen. En bragd, i allt oväsen från musik och sång.


Tibetansk sång. Det lät mycket högt och ljudligt! (Troligen felinställda mikrofoner)


Här provar även Helen och jag på tibetansk dans. Alla övriga var på andra sidan......
Titta på taket! Vilka fantastiska målningar!!

Tack Anna från Bosse, Helen och mig för en fantastiskt rolig och trevlig kväll!!!
Och en liten SMAK av det tibetanska köket fick jag.

Regnig lördag förmiddag

    
Igår var det förstås fredag och efter arbetsdagens slut var vi många som samlades till en "after work". Tycker liksom det ordet klingar lite lättare på engelska, än om man skulle kunna säja "efter arbetet" också. Men man kan förstås tycka olika.
Denna fredag var vår skara utökad med tre av våra fyra nya kollegor. Jätteroligt!!


Här är nästan hela skaran samlad. Två av våra nya kollegor i bild till höger längst ner.

För mig, Helen och Bosse blev det inte några fler utsvävningar denna afton. Förkylningarna hos Helen och mig inbjöd oss till en lugn kväll med middag hemma och tidig sänggång.

Vaknade hyfsat pigg i morse efter att ha sovit i över 10 timmar. Idag var det antikmarknaden som var vår första programpunkt. Tog nya tunnelbanan dit. Jättesmidigt! Dock finns säkerhetsröntgen av alla väskor kvar. Det blev inga inköp, men vi tittade desto mer på det varierande utbudet. Området är verkligen stort och man kan gå här länge. Men man får nog ta ordet antikt med minst två nypor salt. 


Mycket folk och mycket krimskrams. Roligt att titta! Och att handla ibland!

Eftersom Helen åker hem i morgon så gäller också en del shopping,Silkmarket och Yashow förstås. Tänk så bekvämt att få sina jeans upplagda på kort stund för en tia per par.
Jag placerade mig uppe på manikyr/pedikyravdelningen och fick mina naglar i gott skick. Välbehövligt!  


Så skönt!

I afton ska vi ut med Anna( vän och kollega) och hennes familj på överraskningsmiddag. Ser verkligen fram emot det.
 

Så var det dags...

    

Ja, ¨så var det dags igen..Första skoldagen med elever. En begynnande förkylning gjorde att nattens vila kunde varit bättre. Men så roligt att komma till skolan för att möta eleverna idag. Vackra blommor smyckade skolgården och gjorde att det kändes som en speciell dag. Kanske är detta min sista hösttermins skolstart? Jag vet inte!!! Känns lite vemodigt att tänka så också. Tots den varma, klibbiga, morgonen med +30 redan klockan 8, så var mitt humör på topp. Det var med glad förväntan jag mötte mina elever.


SSB; Svenska Skolan i Beijing. Allt "skrivit" med hjälp av blommor i blomkrukor. Visst är det vackert?

Detta är något jag tycker man bör ta efter hemma i Sverige också. Och blommorna står kvar!! Ingen skulle ens komma på tanken att spela fotboll med dem.


Fler vackra blommor på skolgården.

Dagen gick i rasande fart och min förkylning tilltog också i rask takt.
En snabb"powershopping" med Helen på Yashow, och därefter jättegod middag på en av våra favoritrestauranger, Purple Haze, ligger bara 2 minuter från oss och är vårt andra vardagsrum. (delvis  svensk ägare)
Tänk, att det alltid finns bord till oss, även om vi sällan bokar. Sååå god mat, jättebra service, att känna sig hemma på en restaurang i Beijing och att alltid bli igenkänd. Visst är det fantastiskt? Jag har ännu inte upplevt detta i Stockholm på samma sätt. Men det kanske kommer....Kan vara ett utvecklingsområde???


Titta på elkablarna som är framför namnskylten. Ett riktigt trassel, men det finns mycket värre.


Damen till vänster, restaurangens allt i allo och vår absoluta favorit. Behandlar oss nästan som "kungligheter" och två andra trogna servitörer. Här får vi alltid det bästa!

Vilken lägenhetsmarknad!!!

    
Har ett par kvällar nu varit ute med nya kollegor och tittat på lägenheter. Vad som genast slår mig är det rika utbudet av lägenheter man kan hyra mitt inne i Beijing. Du kan lätt få hyra en riktigt ny, bra och modern lägenhet i ett centralt område (typ Vasastan, Kungsholmen eller Söder) för mellan 5000 och 6000 sek. Då är det en tvårummare på cirka 70m2.
Undrar varför denna möjlighet inte finns i Stockholm på central plats? Och man hyr den i andra hand.
Kanske borde man skicka ansvariga hemma hit på kurs? Men visst verkar det otroligt bra! Och det är sant dessutom.

Visserligen är OS slut nu, så jag är just nu inte alltför sportintresserad. Har fått min dos för någon månad. Men snart börjar Paralympics och då tar jag nya tag. 
Men en liten undran har jag efter att ha läst svensk press. Jag förstår inte hur Sverige ens skulle kunna komma på tanken om att söka OS eller attt de ens gjort det. När det  helt nyligen skulle spelas fotboll på Råsunda i Solna mellan Hammarby och AIK så måste matchen avbrytas på grund av sådan oro bland Hammarbys supportrar. Kan man inte ens hantera en sådan enkel, liten, forbollsmatch; hur ska man då kunna hantera ett OS. Ja, det vet i fåglarna. Helt obegripligt!! Jag trodde fotboll just handlade om fotboll. Men det gör det tydligen inte i elitserien.
Har sett OS fotboll i Beijing med över 50.000 på läktarna och bara glada supportarar. Tänk, att fotbollsmatcher kan vara så olika!

Återigen vardag...

    
Slut på Os, javisst. Men musiken lever vidare..länge hoppas jag. Och jag fortsätter att hoppas på "ONE WORLD ONE DREAM". Skivan är verkligt bra tycker Helen som köpt den och jag som också lyssnar. Särskilt texten och musiken till;"Forever friends" tycker jag är så fin. Se om ni kan hitta den och lyssna extra på texten.
 

Omslaget till skivan, så ni lättare kan hitta den.

Apropå vardag; Ska nu ut och hjälpa mina tre nya kollegor att titta på lägenheter. ja, titta kan de givetvis själva, men mer som rådgivare kanske.

Shidu, skön söndagsutflykt

    

Hade planerat en utflykt till Shidu, en naturskön plats ca 10 mil sydväst om Beijing. Bosse, Helen och jag höll ångan uppe.... Värmen ute känns tärande, fortfarande +34, så en bekväm bil med ac var behaglig. Den två timmar långa resan dit flöt på bra.Men bara att ta sig genom beijing tar i stort sett en timme. Shidu hör också till Beijing, så det var inga problem med att ta sig dit med egen chaufför. ( Inhyrd för dagen) 
Tänk att det finns så fantastisk natur så nära inpå stan.


Denna syn mötte oss när vi kom fram. Fantastiska bergsformationer.

På sjön kunde man paddla flotte eller trampa pedalbåt. Från klipporna fanns utsökta möjligheter till bungyjump eller att fastspänd i en lina"flyga" över sjön högt upp i luften. Jag nöjde mig med att idag endast vara åskådare till alltsammans.
Däremot tog vi linbanan upp så långt det gick. Visserligen var den inte av senaste snitt, men uppåt kom vi och ner också. Det svalkade så skönt, så jag hade nog kunnat fortsatt att åka ett bra tag till. Och vilken utsikt!


Vackert!!!


Väl uppe med linbanan.

Shidu är inte ett "vanligt" turistställe, utan vi var ett ganska exotiskt inslag. Nästan en egen turistattraktion!
Shidu och området däromkring var så "oturistiskt" att  det inte gick att få tag på en engelsk meny, så vi höll till godo med frukt.

Tillbakaturen till Beijing bjöd på några poliskontroller. Kansk för att OS slutar idag? men man kollar också att endast bilar med rätt slutsiffra i registreringsnumret kör. Idag var är det den 24 och då kör bilar med jämna nummer. Alla bilar stoppades! Vid första kontrollen räckte det med att chauffören visade sina papper. Vid den andra fick räckte det med att chauffören och jag visade våra papper. Mina papper är kopior på visa, pass och boendepapper;alltså att jag är registrerad på min adress. Också smärtfritt. Vid tredje kontrollen fick alla i bilen visa sina papper och de kollades upp i datorn. Tur att vi hade pappren med, Men man ska ha det! Underlättar verkligen. Men så är det hemma också att man är skyldig att kunna legetimera sig. Men där tänker åtminstone inte jag på det.


En av poliskontrollerna.

Middag med nya kollegor i Ritanparken i kväll. Gott och mycket trevligt. Och sist men inte minst denna kväll; AVSLUTNINGEN PÅ OS. Så fantastiskt!!!! Vi såg den på tv  med en kinesisk kommentator. Önskar att jag hade varit i "Fågelboet" och sett allt på riktigt. Tyvärr så går inte alla önskningar i uppfyllelse. Men jag har haft förmånen att för första gången i mitt liv besökt ett OS . Och det räcker långt för mig!!!
 

Tillbaka till cykeln

    
Idag var det en perfekt dag för ett träningspass på cykel. Varmt visserligen, +34, men efter att ha sett OS kändes det som om jag också skulle behöva komma i form.
Det behövde cykeln också.


Bosse sköter min cykelservice. Jättebra!!

Att cykla i Beijing är ett utomordentligt sätt att ta sig fram. Jag har skrivit det tidigare och jag vidhåller.Lätt att ta sig fram, inga köer, bara att stanna där man vill, (shopping till exempel..) får se och uppleva mycket, motion på kuppen. Frisk luft, nja, kanske inte. Men så länge blommor, växter och träd är pigga så är nog jag det också. Visst kan det vara lite körigt i stora korsningar, men man lär sig. Bara att tänka på att ha koll framåt.
Denna stad erbjuder så mycket av allt man kan önska.
Vi tog en "dryckespaus" på en lite servering bakom sjöarna och kunde sitta på taket och svalka oss med lämplig dryck. Och utan att vi ens bad om det serverades vi också kallt vatten med citron.


Paus i värmen.

Kunde under cykelturen konstatera att många av de gamla hutongområdena där vi cyklat i våras  fanns kvar .Så skönt att inte allt är borta.
Att man nu under OS satsat på att hålla stan extra ren, det har märkts över allt. Nu tycker ju jag att Beijing är en förhållandevis ren stad, även utan OS. Stockholm ligger klart i lä. Men att man satsat på att även hålla vattendragen inne i stan rena, känns extra fräscht.
 
 
Flytvästar på och håven för att fånga skräp i högsta hugg.


Lugn och ro vid vattnet och lägg märke till fågelburarna i trädet.

Att stan nu blivit såååå grön är ju ett fantastiskt jobb som lagts ner. Jag har sett detta område vid vattendraget få sin form under det senaste året och det är en oas i denna storsad ,där man ser människor bara sitta och njuta av det vackra eller kanske fiska.

Att stan blivit grönare inför OS är inte att ta miste på. MOMA där vi bodde under vårt första halvår, hade många små hus och butiker runt sig. De flesta bostadshus hade nog en urusel standard ( efter våra svenska mått) med toa och dusch ute i gränden, ingen el och kallt om vintern. Nog inte så pittoreskt!  Hur som helst är detta historia nu. Vet att många av de som bodde där fått nya lägenheter, men visst är förändringen total.


På andra sidan vägen finn numer en park, som ser ut att ha funnits där i 10 år


Så här såg det ut i januari 07, det är samma gata.
Världsrekord och OS rekord....

    
Fredag den 23/8-08

Sista OS dagen för mig är här. Fri-idrott även i kväll. Dagen har varit jättevarm och inte kändes det svalare när vi kom till "Fågelboet" strax efter klockan 18. Termometrarna visade på +33grader. Sedvanlig säkerhetskontroll; både i tunnelbanan och in till arenan. Det går ganska smärtfritt och snabbt. Effektivt så det förslår.


Säkerhetskonteroll in till området.

Denna kväll satt vi i närheten av längdhoppet, och hade bra utsikt över huvud taget. Men visst blev det till att få känningar av nackspärr nästan genast. Mycket att se på! Undrar hur det då ska vara på en tennismatch???
Så var det då dags för längdhoppsfinalen. Spänningen var oliiiidlig när svenska Karolina gjorde sitt första hopp. Då hade redan brasilianskan som vann hoppat 7.04 i sitt första hopp. Tyvärr blev det övertramp för Karolina. Det var 12 stycken som kommit med till finalen och de får göra tre hopp. Sedan går de åtta bästa vidare och får göra tre hopp till.
så nu hade Karolina bara två hopp till att fixa det hela på. Vad vi höll tummarna. Nu blev det 6.49, men bättre måste det bli för att gå vidare. Det blev det inte. Sååå synd!!!!


Jaha, så var det över...Så tråkigt för Karolina tyckte givetvis alla vi svenskar på läktarna.

Spännande blev det också i damernas stafett på 4x100m. USA blev diskade igår, så nu trodde jag och många med mig att Jamaica lätt skulle vinna. De fick ju tre medaljer på 100m. Men, men, inte blev det så . Här växlades det över minsann och det blev Ryssland som avgick med segern, tätt följda av belgien och Nigeria. Synd för Jamaica, men desto roligare för de andra länderna som inte haft så många framgångar inom fri-idrott på detta OS. Så kan det gå!

Ett tag senare var det så dags för herrarnas stafett 4x100m. Här deltog inte heller USA , blev också diskade igår, så  någon direkt slutkamp trodde nog ingen på. Förutom kampen om ett nytt världsrekord. Och vad de sprang!!!! Fort gick det och nytt världrekord blev det på tiden 37.10. ( Det gamla var 37.4) Helt otroligt!!! Usain Bolt lär vara bra att springa i kurvor och hade tredje sträckan. Vilka sprinters!!!! Oj, oj, oj!!!!


Mr Bolt i den gula tröjan på bana 5. 


Lyckligt stafettlag från Jamaica! Helt fantastiskt!!! Bolt i mitten!

Sen blev det också ett OS rekord i herrarnas stavhopp av australiensaren Steven Hooker som klarade 5.96 i sitt sista försök. Vilken prestation även detta!( Det gamla OS rekordet var 5.95)

Allt detta och en massa annat har jag tittat på i kväll. Undra på att kroppen är slut. Och detta av att bara titta!!!
Att uppleva fri-idrott i ett OS har alltid varit en dröm för mig. Och nu är den drömmen uppfylld. Visst hade jag önskat att de
svenska fri-idrottarna hade lyckats bättre, när jag nu ändå var där, för en gångs skull...Men vilken upplevelse att vara på plats!!!!


Nu är det snart slut på OS och livet blir mer vanligt igen.


God Natt!!! Och hej då "Fågelboet" för denna gång.

OS final i damfotbollen!

    
Torsdag den 21/8-08

Återigen är timmen här sen. Men vad gör väl det efter en jättespännande final i fotboll mellan Brasilien och USA. Vilken match!!! Efter förlängning på 2x15 minuter, så gjorde USA 1-0 i den första förlängningskvarten. Och tyvärr så hjälpte det inte att Brasilien kämpade och sprang på varenda boll. Slutresultatet blev i alla fall 1-0. Jag var helt faschinerad av Brasiliens spel. Det var så snabbt och vilka dribblingar och passningar.  Och visst var Martha bra!!! Men det var USA som vann. Fotboll är ju inte direkt en bedömningssport....Flest mål vinner!!!
Stämningen på läktarna var fantastisk och det var lätt att ryckas med. Kanske att Brasilien hade några fler supportrar än USA på läktarna. Åtminstone verkade det så där vi satt. Men vilken stämning!!! Själv vet jag nog inte riktigt vilket lag jag hejade på......Jag var så glad över att över huvud taget vara där.
(Det var ungefär 51000 åskådare  på Worker´s Stadium denna kväll, så utsålt var det inte.  Stadion är från 1959, men har nyligen renoverats och under OS ska denna arena kunna ta in ca 70000 åskådare.)


 
Ingången till Worker´s Stadium. Tvärs över gatan från där vi bor.
 Även här passerar man säkerhetskontroller med röntgen av väskor.

Den första match vi såg i kväll var matchen mellan Tyskland och Japan. De spelade om bronsmedaljen. Tyskland vann med 2-0. Jag tyckte denna match var lite tråkig och seg. Men så kan det ju inte vara, kändes bara så. Det dröjde länge innan Tyskland kom i gång, men i andra halvlek blev det mer spännande, i mitt tycke.
Hela dagen har det regnat mer eller minder och så även i kväll. Under matcherna duggregnade det av och till. Vid ingångarna utrustades publiken med regnkappor. Jättebra! Och de kom till användning.


Här tar publiken på sig sina regnkappor.


Även jag har fått på mig en regnkappa. Den blev snart som ett våtvärmande omslag.

Prisutdelningen drog ut på tiden......Men till sist blev den av. Då var det nästan midnatt.


I mitten USA som vann OS, silvermedaljörerna Brasilien i till höger,
och Tyskland längst bort till vänster.

Imorgon,22 augusti, blir det min sista OS dag. Då blir det återigen fri-idrott i "Fågelboet". Flera stafetter står på listan,däribland herrarnas 4x100m samt damernas 4x100m finaler. Det kommer att bli riktiga höjdpunkter. Vilka vinner?
Karolina K hoppar sin längdhoppsfinal och där kan vi ju fortsätta att hoppas på svensk framgång i OS sammanhang.  Även herrarnas stavhopp blir spännande.
Rapport från detta kommer.
Natti, natti.
Vilodag

    
Idag onsdag, har varit en dag utan OS biljetter. Men det innebär ju inte att jag avstår från att följa tävlingarna via kinesisk tv. Ibland lite svårt, förstår inte vad som säjs.... Varvar med svensk press via datorn. Tycker nog att de "dramatiserar" vissa moment för mycket.
Nåja började morgonen som var varm, +32 och fuktigt, med besök hos frissan. Lite klippning var inte fel. Jag hade svårt att se för luggen som hängde ner i ögonen. 
Vi bestämde oss för ett besök vid sjöarna. Tyckte att en båttur kunde ge lite svalka. Lätt att få tag på båt och lagom med folk på Hohaisjön.


Helen och Bosse i vår eldrivna lilla farkost. Bara att kasta loss!

Vid våra tidigare båtutflykter har vi noterat att våra medtrafikanter inte alltid är duktiga på sjöregler, enligt våra mått.
Och så även idag....


Här har det kört ihop sig under bron...

Det var en båt i form av en trampanka som fastnat och inte kom vidare. men med viss assistans kom den loss.
Vattnet i sjön tycker inte jag känns så fräscht att bada i. Men här gör man det året om. Särskilt på vintern.


En simmare mitt bland båtarna.

Efter en svalkande båtfärd, fortsatte vi  denna vår vilodag, att promenera genom hutongerna mot mat och dryck.
Tänk att det kan vara så lugnt och stämningsfullt bara ett stenkast bakom de betydligt mer hektisak gatorna med all sin trafik.


Längs detta hus växte det massor med gurkor. Observera gurkan högt upp till vänster i bild.

Så detta blev verkligen en vilodag. Vi tog bussen hem i stället för att gå! Tidigt sänggående ska det också bli för i morgon bitti kommer "Ayi" för att se till att dammet kommer bort.

I morgon kväll är det dags för finalen i damernas fotboll och lite "turistande" på  dagen.


Dag två på OS för min del

    
Tisdag 19/8-08

I morse när jag vaknade, ja det kanske är att ta i,men en bit fram på förmiddagen i alla fall....så hade jag faktiskt träningsvärk. Hur kan nu detta vara möjligt? Jag ser två förklaringar. Ett, jag var i går på en helkropps oljemassage, eller två, kom värken från spänningen i kroppen av gårdagens OS tävlingar. Jag vet faktiskt inte? Dels är det helt fantastiskt att bevista ett OS i verkligheten och bara det, gör åtminstone mig spänd. Sen vrider man oupphörligen på huvudet, lite påminnande om en uggla. Man vill ju inte alls missa något som sker, vare sig på arenan, på tv skärmarna eller vid sidan av arenan. Alltså måste man vrida huvudet! Nåja träningsvärken, går väl över.

Till detta OS har det byggts ett antal nya tunnelbanelinjer, vilket är jättebra. För de blir ju kvar till allmännyttans förfogande även efter OS. Det enklaste sättet att ta sig till "Fågelboet" från oss  tycker jag är att ta tunnelbanelinje nummer 10 och sedan gå någon km. ( Det går också att byta linje och åka ett par hållplatser för att komma nästan ända fram.) Ska jag nu vara på fri- idrottstävlingarna, så får även jag kämpa på lite i den över 30 gradiga varma och fuktiga luften. Men de som säljer vatten ska ju leva de också. Och motion är aldrig fel.
Det är väldigt enkelt  att åka med tunnelbanan och man behöver inte vara rädd för att inte komma fel. Det finns en bild som visar resans förlopp och säkerheten är det väl sörjt för. Alla väskor röntgas innan man får passera in och det gäller tunnelbanan överallt i stan. Det hela går väldigt snabbt och smidigt. Säkert kännsdet också.


Den röda, streckade linjen visar resans förlopp och allt förklaras även på engelska.
Kanske något för Stockholms Lokaltrafik att ta efter. Dessutom kommer t-banan i tid,
har ac, samt är trevlig att åka med.


"Fågelboet" dag två. Fri-idroyy idag också. Facklan i bakgrunden.

Så var promenaden avklarad och vi var framme vid vår sektion, som denna dag var J. Idag hade vi lite dyrare biljetter och det innebär också att man sitter längre ner mot arenan och kommer närmare de tävlande.
Våra platser var placerade så att vi helt perfekt kunde se höjdhoppet. Tyvärr blev det inte den svenska framgång som så många hoppats på. Stefan klarade 2.32, gjorde ett hopp på 2.34 och väntade med resterande hopp till 2.36. Tyvärr, lyckades han ju inte med att klara den höjden. Ja, detta finns ju att läsa överallt förstås....Det blev heller ingen Susanna Kallur till häckfinalen. Tror nog att "man" räknat med svenska medalj i båda granarna för svenske IOK ledamoten, ( och dopingexperten) Arne Ljungqvist delade ut medaljer i just dessa grenar.....
Även idag hände en incident i damernas häcklopp. Den förtippade vinnaren Lolo Jones kom åt en häck och var ute ur leken.
Men visst finns det  svenskt att glädjas över. Johan Wissman gick vidare till final på 400m. Kanonbra!!  Och på fredag är det längdhoppsfinal med Karolina K.
Givetvis är ju alla deltagare som kommer så långt som till ett OS beundransvärda. Tyvärr har Sverige denna gång inte haft framgångar just på att ta medaljer.Men huvudsaken är "inte att vinna utan att kämpa väl". Men visst kan man väl göra både och? 
Tyvärr var jag inte på plats och såg Usain Bolt vinna sitt 100m lopp på nytt världsrekord i söndags. Men idag fick jag se honom springa 200m i semifinalen. Jag får nöja mig med det lilla...


Usain Bolt i den gula tröjan på bana 6. Han vann heatet!! Lätt!

Ett annat starkt minne från idag var prisutdelningen i damernas stavhopp. Jelena Isinbanjeva tar mycket rörd emot sin guldmedalj i stavhoppet. Det världsrekordhoppet såg jag igår.


Vilken glädje!!!!

Sist men inte minst av minnena fårn i kväll var estländaren som vann diskuskastningen. Han sprang sitt ärevarv med den estniska flaggan. När han kom på "100 meters sträckan" ökade han takten och gjorde ett väldigt snabbt race. Gissa om denne man var lycklig? Så roligt att ett litet land som Estland fick en guldmedlaj. Stort grattis!!!

Det blev natt idag också och dags att släcka lamporna. Klockan är över 2 och i morgon har jag en "ledig" dag. Inga OS biljetter!!! Men på torsdag blir det damfotboll och finalspel.
God natt!!!


OS-biljetterna i min hand...

    
Tack och lov att jag är en envis typ. Vaknade ganaka tidigt i morse och traskade iväg till posten för att skicka fax till Os biljettkontor med ändringsansökan och ta kopior på gammalt visum, plus det nya och mitt pass. Hoppades att allt skulle komma fram! Trettio minuter senare, vid frukost ,ringer min mobil och det är en man från Os biljettkontor i andra ändan av luren. Han meddelade att min ändringsansökan gått igenom och att jag var välkommen till mitt Bank of China kontor för att hämta biljetterna. Glad i hågen traskade jag dit. Och se; denna gång fick jag biljetterna i min hand! Vilken lättnad!!!!


Mina kinesiska OS biljetter till friidrott och fotboll.

De Os biljetter jag köpt i Sverige ser exakt likadana ut. Men de var betydligt lättare att få hem. De kom i ett rekommendrat brav på posten.

Så var det min bankkod. Lika bra när jag ändå hade tålamodet i gång. Traskade gatan bort till min bank och lyckades i kassan göra mig förstådd. Kassörskan talade nämligen lite engelska. Jag hade tre försök på mig att minnas rätt kod. Lyckades jag inte så skulle jag få vänta sju dagar på en ny kod. Missade första försöket. Slog där in fyra siffrror. Nu blev det spännande bakom luckan. Ytterligare två banktjänstemän anslöt sig. Försökte igen. Missade! Sista försöket....
Nu meddelade kassörskan mig att det skulle vara sex siffror....Puh! Jag koncentrerade mig, tog sats och LYCKADES.
Kände mig nästan som tävlande själv, men bara nästan....
Fick dessutom de pengar jag önskade och promenerade så sakteliga hem i ett lätt sommarregn. Så var denna dag räddad och blev till en glädjedag för mig. För de svenska OS deltagarna står hoppet i kväll till Anna Lindberg, Stefan Holm och Linus Törnblad och Susanna Kallur. Håller tummarna och ska försöka förstå vad som säjs på kinesisk tv.
I morgon är det dags för oss; Bosse, Helen och jag att finnas på plats i " Fågelboet" för att se fri idrott. Ska bli jättekul!

Min vän och kollega Anna, är nog numeraatt betrakta som en tv kändis. Hon har nog biljetter till det mesta och syns ofta på både kinesisk och svensk tv. Håll utkik efter en glad Anna i Sverigekläder och hatt!

I afton, ingen dans, utan en stilla,god middag (förhoppningsvis) och sen fri idrott och simhopp på stor skärm tv någonstans ute.
Här gillar vi läget!

Bosse passade OS på kinesisk tv under eftermiddagen och Helen och jag har fått händer och fötter väl omhändertagna på Yashow. Jag var i stort behov av detta efter två månader hemma utan vare sig manikyr eller pedikyr.

OS och tillbaka i Beijing

    
Timmen är sen, efter midnatt här och jag försöker samla ihop dagens intryck. Efter över två månader i Sverige så kändes det något omtumlande att komma tillbaka. Bosse och min dotter Helen är med, så det underlättade givetvis. Helen ska stanna i lite mer än två veckor och det känns extra roligt.
Så mycket människor överallt! Redan på flygplatsen, den nya,stora och fina, som invigdes i våras märktes att OS var i full gång. Os flaggor, vackra blommor, mycket personal bidrog absolut till stämningen.


Vad sägs om denne atlet tillverkad av blommor?

Resan med taxin hem till Gongti Beilu gick i behagligt mak, längs motorvägen som var kantad med Os flaggor av olika slag.  Även körriktningsvisaren användes, chauffören hjälpte till med bagaget och sjöng även lite grann. Att vi sedan körde en liten omväg gjorde inte så mycket. Bara roligt att se vad som hänt här i stan på två månader. Mycket nya planteringar var det, liksom nya gallerior och annat.
Ja, även hemma i vår port hade förändringarnas vindar blåst. Vi har alltid haft minst två stycken, ibland fler, som stått i receptionen vid entrén. Nu fanns det en! Och vi blev utrustade med en sorts nyckelkort, så att vi själva ska köppna dörren. Bäst att vänja sig!!!
Jag kände mig lite stressad över mina "kinesiska" OS biljetter och ville fort komma till banken för att hämta dem. Väl på banken verkade det hela löpa på bra, så jag anade att något var fel. Javisst var det ! På min ansökan hade jag uppgett mitt visanummer i stället för passnummer!!!!!!  Det hjälpte föga att jag visade mitt gamla visum och pekade på raden där mitt passnummer stod. Det blev inga biljetter att hämta idag.
Nu började nästa fas; att samla ihop kopior, (och att hitta en kopiator, vilket jag inte gjort idag)fylla i ändringsformulär, förklara varför jag gjort fel och lite annat.... Inte nog med att jag var jetlagad, detta blev lite för mycket. Men,ibland kan jag ha tålamod och envis är jag. Jag ringde upp biljettkontoret och fick kontakt med en trevlig man som skulle försöka att hjälpa mig. Vet i alla fall vad jag gör i morgon. Dessa biletter är till friidrotten på tisdag och till damfinalen i fotboll den 21 augusti. Så några dagar har jag på mig. Håll tummarna!

Nästa lilla incident uppstod när jag ivrigt skulle hämta ut pengar på mitt kinesiska bankomatkort. Stress eller ej; men koden hade jag lyckats glömma över sommaren. Försökte med lite olika, men ingen passade. Får också bli morgondagens jobb. Men man kan inte lyckas jämt!

Vi hade hoppats att åtminstone på TV få se tennisfinalen där svenskarna spelade, så vi letade restaurang efter det kriteriet. Men, det var bara basket. Det var Kina som spelade, Vi gav upp och satte oss mycket nöjda ändå i lugnet på "nya" Purple Haze och njöt av vietnamesisk och thailänsk mat. Jättegott!
Finalen på 100 meter herrar såg vi dock på hemma! Vilket lopp! Är väldigt avundsjuk på mina vänner som såg det live på "Fågelboet". Ser fram emot att få se finalen på 200 meter i stället! Tur att jag även har biljetter till fri idrotten som är köpta i Sverige.; om något skulle haka upp sig vad gäller mina felaktigt ifyllda papper.
Men som jag lärt mig: " Det är bara att gilla läget". Men ibland är det svårare.....