Terrakottaarmén och Xian

    
Så var det dags att summera den tre dagar korta resan till Xian. En fredagkväll klev vi på nattåget  på en av Pekings fyra järnvägsstationer, Beijing Västra tågstation, en gigantisk byggnad, där en rejäl flygterminal som Arlanda vid en jämförelse förefaller liten. 
Hela resan hade vi bokat via en resebyrå och ALLT var in i minsta detalj otroligt välorganiserat. Innan vi ens lämnat lägenheten hemma, kom ett sms till min telefon, där vi blev påminda om att det snart var dags att gå ut till den väntande taxin. Ja, så flöt det på under hela resan.
Mackor från Subway och lite vin därtill blev vår kvällsmat innan vi somnade in i den lilla men fräscha kupén.

Bosse och jag ivår förstaklass kupé som vi delade med Maggi och Bertrand.
(Bosses syster och man, som också var med på resan)
Vattenkokare och te ingår liksom duk på bordet, handdukar och sköna lakan.
 
 
Efter en natts sömn, med vissa stopp längs vägen,  anlände vi till Xians tågstation. Här var det ett myller av människor, men med hjälp av en skylt med mitt namn på det gick lätt att hitta vi vår guide och chaufför som nu skulle nu komma att ta hand om oss i två dagar.
Dags alltså att ge sig ut för att närmare lära känna denna småstad med cirka sju miljoner invånare. Ja, det är att betrakta som en liten stad i Kina....
Efter en rask resa till hotellet och frukost var vi  sedan redo för Xian och all historia.
(Intressant var att frukosten ingick denna ankomstdag och att vi fick rummen klockan nio på morgonen)

Stadsmuren blev vårt första stopp. Xians stadsmur är 13 km lång, 12m hög och mellan 12 och 18 m bred och  delar idag det gamla Xian från det nyare och mer moderna. Muren härrör från Mingdynastin (1368-1644 e. Kr) och det var här uppe som armborstbeväpnade soldater inväntade sina fiender. Jämförelsevis med annat som finns att beskåda i Xian, så är denna stadsmur en riktig ungdom.

Stadsmuren
Nästa stopp blev på en fabrik där det tillverkades soldater av allehanda slag, kopior på de som finns med i terrakottaarmén. Dessa gjordes för hand och att följa hur arbetet med att få till hur soldaterna växte fram var häftigt att se.
 Vi såg även otroligt fina arbeten och möbler i trä och lack som även de gjordes för hand.
Synd, att vi inte har möjlighet att frakta hem lite möbler till Sverige, men jag tror vid närmare eftertanke inte att de skulle passat hemma hos oss. Tyvärr!

Små soldater tillverkas av lera.
Xian och området däromkring utgör den kinesiska civilisationens vagga och stadens utkant finns rester av 6000-åriga stenålderssamhällen.
Kejsare Qin Shihuangdi använde Xian och området däromkring som huvudort, då han med våld 221 f Kr enade Kina för första gången i historien. Xian, som då kallades Chang'an, var därefter en lysande huvudstad under många dynastier, mycket tack vare läget som Sidenvägens slutstation.
 
Visst var det kejsare Qin och hans Terrakottaarmé som lockade oss till Xian och efter cirka en timmes bilresa från staden finns en del av kejsarens grav, samt hans personliga lerarmé.
Här finns tusentals, (jag hörde antalet 6000 nämnas) soldater i naturlig storlek och en del längre än vad soldater i allmänhet var,  unikt utformade, med rustningar, ansiktsdrag och håruppsättningar som skulle skydda denne kejsare i dödsriket.
Just genom att se de olika håruppsättningarna kunde man se vilka soldater som hade de olika uppgifterna.  Pilbågsskyttar, hästskötare, armborstskyttar, officerare och generaler känns alltså igen med hjälp av sina risyrer. 
Detta var en helt fantastisk syn!!! Overkligt kan man nog säja.

 
Soldaterna är i manshöjd, men förefaller kortare på grund av avståndet till min kamera
och att de står i en stor grop.

Alla dessa soldater finns att beskåda i tre stora "hallar". Och detta är bara en lite del av kejsar Qins enorma gravar. De flesta har man ännu inte ens upptäckt. Dessa soldater och delar av den otroligt stora graven hittades i mitten av 1970 talet  av en bonde boendes i området på hans åkrar och var resten av graven/gravarna finns vet man inte för närvarande.
Det blev in otroligt innehållsrik dag med många fantastiska historiska inslag och för att rensa våra hjärnor besökte vi de muslimska kvarteren. Vi hade avstyrt ytterligare "studiebesök", kunde inte ta in mer info.
Söndagen blev absolut ingen vilodag.
Vi hämtades av guide och chaufför klockan 10 efter att ha ätit en god och stärkande frukost för nya äventyr.
Nu var det mer kinesisk historia som gällde, ett besök på Xians historiska museum. Mycket lärorikt och faktaspäckat att få en genomgång av kinesisk historia på ett par timmar så jag får nog läsa på lite till.... 
En fördel med egen guide och chaufför är, förutom att det är bekvämt, att man själv kan bestämma vad man helst vill se och uppleva.
Nu kände vi inte för mer historia utan det blev besök i Trumtornet. Lagom lättsamt och därefter lite "fri tid."
När vi nu ändå befann oss i de muslimska kvarteren passade vi på att supa in lite av Orienten.
Trånga kvarter och gator med vacket utsmyckade hus fanns det gott om och i dessa kvarter intogs även lunchen som verkligen var god.

Köket tillika restaurangen är på gatan.

Att det finns flera muslimska kvarter i Xian beror på Sidenvägen, för med denna internationella handel kom inte bara varor, rikedom och kultur, utan också människor.
Vi avslutade Xianresan med ett besök i stadens äldsta moské.  En moské, som varje fredag håller fredagsbön, som man gjort i flera hundra år, men endast män är välkomna. Kvinnor är inte tillåtna här, annat än som besökande och utan tillträde till bönesalen. 
Men kanske kommer det också att ändras i det nya Kina?
En intensiv och otroligt innehållsrik och givande helg var till ända och dags för oss att åka tillbaka till Peking.
Vi blev körda till flygplatsen, incheckade och behövde bara själva gå igenom säkerhetskontrollen. Vilken service från resebyrån! Den kommer vi att anlita igen! Absolut!
Och vilken minnesvärd resa vi haft!


(Inlägg nr 7 i #blogg 100)
Eva

Vilka upplevelser ni får vara md om! Jag blir SÅ avundsjuk. Det är helt otroligt att de kan vara bevarade än.

Eva

KinaTessan

Tjena, verkar som att ni haft en fantastisk resa till Xian. Mamma o pappa ska idag få besöka muren tillsammans med åsa och hennes föräldrar. Syns i morgon redo för en ny veckas arbete. ha en bra helg hälsa Bosse

Znogge

Vilken spännande och intressant resa på alla vis! Det är fantastiskt hur mycket det finns att se och uppleva i vår värld så därför önskar jag att jag kunde resa mycket mer!

Kram

Svar: Man får passa på om och när tillfällena kommer, men så länge man jobbar är det tiden som inte räcker till för allt man vill göra. Jag hade ju förmånen att jobba i Peking under några år och då reste vi mycket. Kan sakna det lite nu när vi mest åker till Spanien. Men det är jättetrevligt där också...
Kram!
Ditte

Aaa

Oj så fint! Vilket år var ni där?

Svar: Har varit där vid ett par tillfällen mellan åren 2008 och 2010, ganska länge sedan alltså, med både terrakottaarmén och Xian är sig lika. Troligen har antalet turister dock ökat markant.
Ditte

Veiken

Vi var och tittade på terrakottaarmén 2003 och då satt bonden, som upptäckte alltihop,på en stol och såg lite viktig ut. Helt otroligt så välbevarat det mesta är. Kram

Svar: Jag tror bonden suttit där sedan terrakottaarmén upptäcktes. Han signerade och sålde böcker, säkert en bra extrainkomst för honom. Fantastiskt hur mycket man fått veta om historien sedan armén hittades. Så visst kände du igen dig?
Ditte

Ama de casa

Vilken otroligt häftig och intressant resa! Underbart :-)

Svar: Kina har ju hur mycket gammal historia som helst och lika mycket modernt och då är det supermodernt. Jag vill gärna se mer av Kina.
Ditte

Malin

Så häftigt att få uppleva det på plats och se terracottaarmen. Jag såg dem på en tillfällig utställning vid bergsrummen vid östasiaska museet (kan heta något annat också) för ett par år sedan med ett axplock av terracottaarmen.

Svar: Ja, där var jag också, jodå det heter Östasiatiska muséet. Roligt att en liten del av den var utlånad hit under sin värlsturné.
Ditte

FREEDOMtravel

Kul att läsa och se dina bilder från Xian! Jag var där med mina föräldrar när jag var 23. Pappa hade en gästprofessur i Kina och jobbade där en hel del. Det här året blev jag och mamma medbjudna två veckor och våra kinesiska värdar guidade omkring oss lite här och där, bland annat till Xian.

Svar: Ja, då vet du, och säkert besökte du också Terrakottaarmén. Har ju förstått att du varit en del i Kina och rest runt. Jag vill gärna resa tillbaka och se mer av detta gigantiska land.
Ditte

Ami

Vilken spännande resa ni gjorde! Och så roligt för oss att få "följa" med på era äventyr!
Ha en fin kväll!
Kram

Svar: Denna resa var ju en färd tillbaka i historien och väldigt spännande att se Terrakottaarmén och Xian. Även tågresan dit var minnesvärd.Önskar er också en trevlig kväll.
Vårhälsningar och kramar från Stockholm.
Ditte

Bosse Lidén

Vilka äventyr och resor ni varit med om. Liten småstad på sju miljoner invånare. :) Det skulle varit roligt att se alla de soldaterna i naturlig storlek. Jag gissar även att du skulle velat visa upp dem för din pappa. Tack för att du delar med dig frikostigt här.
Måndagskram Bosse

Svar: Det har blivit en del rrsor ocg upplevelser under åren och jag känner att jag då och då saknar det mer långa resandet. Men var sak i livet har sin plats. Jag är säker på att pappa hade behövt en vecka i Xian för att ta in allt.Roligt att du följer med på mina resor.
Kram!
Ditte

SynneZ

Å vi var i Xi´an 2012 och det var fantastiskt! Verkligen över förväntan. Tog kort på barnen tillsammans med "bonden" och köpte ett signerat ex av boken också. Det är ett av de häftigaste ställen jag sett tror jag.

Svar: Visst var det häftigt! Jodå, det blev en bok, signerad, för oss också. Och upplevelserna har vi ju kvar.
Ditte

Marja

Intressant besök till Xian. Terrakottaarmén är verkligen imponerande. Svårt att föreställa sig hur det är i verkligheten. Mycket fina bilder har du i alla fall tagit. :)
Kram! :)

Svar: Tack! Ja, detta är mäktigt att se och svårt att tänka sig hur fantastiskt det är. En spännande resa till Xian blev det och en minnsevärd upplevelse.Kram!
Ditte

TantGlad

Vilken spännande och intressant resa ni har varit med om. Så intressant att läsa det du skriver å så bilderna till. Vilken upplevelse. Men jag förstår ni är rätt vana vid resande.
Ha det jättegott och varm kram från mig. Vi har sol och skönt denna vecka. Man blir glad av solsken.

Kramar från mig till dig.

Svar: Visst blir man glad av solen och de ljusa dagarna. Sol här också, så skönt.Jag kan nu känna att jag saknar dessa resor inom Kina men minnena finns ju kvar. Bra så!
Önskar dig en fin tisdag i det vackra vädret.
Soliga kramar från mig.
Ditte

Gittan

Vilka härliga bilder och så kul att ha varit där kan jag tro.
Visst är det så att det finns mycket fina saker att köpa men jag tror inte alltid att dom gör sig hos oss i Sverige. Ha en skön dag. Kram.

Svar: En spännande upplevelse var det verkligen! Mycket minnesvärt i alla avseenden!Och som du, så tror jag att en del saker inte riktigt passar hos oss, det krävs mtcket yta.
Önskar dig också en trevlig tisdag.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Det är intressant att se & höra dig berätta om detta för jag tror ju inte att vi kommer att resa dit men en smula insyn genom dina ögon är jag tacksam för :) och håller med dig vilket jobb att göra dessa wow......tack för du delar med dig Ditte kram å ha en fin dag

Svar: Det är en lång resa att göra, men vi passade på att resa mycket i Asien under de år vi bodde i Peking. Blir ju betydligt kortare avstånd än att resa från Sverige.Önskar dig en trevlig dag!
Soliga kramar från mig.
Ditte

Sanna Preifelt ❤

Men oj! Gud vad roligt. Detta skulle jag gärna besöka :) Skulle så gärna vilja åka tillbaka till Kina! Det är så otroligt häftigt, och jag älskar ju historia. Asiatisk historia är dessutom en klass för sig - så spännande, i och med att vi inte får lära oss så mycket om det i skolan så finns det så enormt mycket att upptäcka :)

Svar: Kanske blir det en resa tillbaka till KIna för dig så småningom. Och vad gäller den historiska delen så är den näst intill outtömlig. Jag har mycket kvar i Kina som jag vill uppleva och upptäcka och hoppas på att kunna göra det.
Ditte

Tove Olberg

Tusen tack för en underbar resa! I Blogglandia kan jag resa fast jag inte reser. :-)

Svar: Trevligt att du ville följa med! Och visst är det härligt att resa och botanisera i "Blogglandia".
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: