Shanghai,en fantastisk weekendutflykt

    
Har just kommit in efter en skön sommarpromenad. Ja, någon vår blev det inte här. Sommaren kom direkt. Idag har det varit över 27 grader varmt.....inte direkt vad man är van vid hemifrån i april månad. Tack och lov så blommar många träd och växter och jag kan även här känna doft av syrén. En klar påminnelse om den svenska våren.

Men nu var det alltså Shanghai som gällde. En verkligt trevlig weekendutflykt. Förutom celine Dion konserten så hann vi uppleva en hel del.Tyvärr var det inte samma sommarvärme där som vi nu har här. Men vi höll värmen bra ändå genom att promenera och uppleva staden på olika sätt.

Vi bodde otroligt centralt och kunde förvisso känna oss trygga när vi inspekterade vissa föremål på hotellrummet.

image261
Vad säjs om en gasmask????

Gasmasken förekom i två exemplar. Min undran i detta trebäddsrum var givetvis; vilka av oss skulle få förmånen att använda den? Turligt nog aktualiserades aldrig frågan.
Shanghai lär vara Kinas största stad med ett invånarantal på ca, 19 miljoner. Det är mycket!!! Jag lovar! Om jag tyckt det varit mycket folk här i Beijing så kände jag att Shanghai var klart mycket större på ALLA SÄTT. Överallt var det mängder med människor. Det tog liksom aldrig slut....
Även höghusen och skyskraporna var såååå många. Shanghai kändes så mycket modernare än Beijing. Och kanske lite mer charmlöst. En högst personlig tanke dock.
Men vi fann vår oaser.
De franska kvarteren var en. Där kändes det som om tiden stått stilla sedan början av 1900 talet. Det vardagliga livet gick fortfarande sin gilla gång.

image262

image263
Våren är kanske i antågande?


Att inta sin lunch utomhus, inne på en gård, omringad av konsthantverkare och bara njuta av att vara. Vilken livskvalité?

image264
Bosse, Anna och jag njuter av en god lunch på Komune.

Vi hann med många besök i små butiker och gallerier. Vi vandrade gata upp och gata ner och tittade på alla de fantastiska kolonialbyggnaderna. Hoppas innerligt att denna del av Shanghai får förbli som den är.

Ytterligare en oas förgyllde vår tillvaro, baren på Gran Hyatt hotell, 87 våningar upp. Vi åkte hiss till 54de våningen, bytte hiss och kom till våning 85. Nytt hissbyte och sen var vi framme/uppe. Hela byggnaden har 88 våningar och är 420 m hög. Ja, visst var det högt! Inget för den som är rädd för höjder! Tyvärr var det inget klart väder, men utsikten var ändå magnifik.

image265
Utsikt över Shanghai från 87de våningen.

image266
Yttreligare en oas i denna stad, baren Cloud 9. Utsikt över hela stan.

Givetvis måste man också promenera på gatan The Bund. Detta är Shanghais gamla koloniala paradgata med mängder av fantastiska art-deco byggnader.
Vi tog också en liten promenad längs med vattnet. Helt klart ett "måste". Funderade på Shanghai som hamnstad när jag såg båtar komma längs floden.
Passade där på att köpa upp mig på ett antal mindre drakar. Får se om de är flygdugliga....

image267
Det höga tv-tornet i bakgrunden.

Ett och ett halvt dygn i Shanghai, sen "hem" till Beijing igen. Men vad jag fått se och uppleva! 
Och visst är det så sant; den som gör en resa har alltid något att berätta. ( Ett gammalt tyskt ordspråk som min mamma lärde mig. Det finns på tyska en hel del grammatisk finess i detta)