Det råder viss ordning, trots allt.....

    
Har de senaste dagarna haft nöjet att åka både buss och tunnelbana ett antal gånger. Till skillnad mot andra gånger jag provat att åka med de kommunala transportmedlen, har jag nu upplevt, att mina kinesiska medresenärer faktiskt fått stå i viss kö. Kanske har detta endast gällt rusningstrafik? Vad vet jag? Men vilken syn!
Har gett mig möjlighet att småle i smyg lite extra.
I fredags kväll tog vi tunnelbanan för att ta oss till Beijings Västra tågstation. Redan vid vår hållplats, Dongsi Shitiao, blev vi ombedda av en trafikvakt att ställa oss på ett led. Vi radade snällt upp oss och de som kom senare blev instoppade bakom. Ingen idé att ens göra ett försök att gå före.

image278
Uppställning för att gå på tunnelbanetåget.

På perrongen finns numer pilar också, tre stycken. En pil där man ska stå till höger för att gå på tåget, en pil där man ska stå i vänsterled och en pil som visar rakt fram, för avstigande. Tidigare var mönstret mer att alla resenärer gick på och av samtidigt. Inte alltid så smidigt, enligt mitt svenska sätt att se. Men tunnelbanan i lilla Stockholm med sina 1 miljoner invånare kan givetvis inte jämföras med denna i Beijing. Och jag tyckte att tunnelbanan där var besvärlig. Det skiljer nog omkring 15 miljoner människor i antal mellan städerna.......

image279
Trafikvakten i gul jacka ser till att kön fungerar. Kanske bara under rusningstrafik?

Även vid busshållplatserna råder samma ordning. Bara att ställa sig i led. För oss svenskar är ju detta inget problem, men jag har noterat att flera Beijingbor inte tycker det känns helt naturligt att stå i kö för att komma på en buss. Snarare är nog känslan lite ovan. Idag i rusningstid åkte jag, Bosse och våra gäster upp till "sjöarna". Vi kom till busshållplatsen, blev ombedda att ställa oss i kö och vänta. Jag är först i kön. Ja, det bara blev så..... Plötsligt uppenbarar sig en medresenär och försöker ställa sig först. Han blir genast visad till en plats längst bak. Hela kön stiger när bussen kommer på i tur och ordning, en och en in genom dörren. Det hela gick mycket smidigt.
På hemvägen var det samma sak. En i taget klev på bussen. Jag blev även tilldelad en sittplats. Förstår att jag nu uppnått en aktningsvärd ålder även i Beijing.
Funderar nu allvarligt på att skaffa mig ett månadskort på buss och tunnelbana om det ska fungera så här bra med de kommunala transportmedlen. men jag får nog prova ytterligare någon vecka.
Kanske var det så, att just de dagar jag åkt kommunalt, varit särskilda "träningsdagar" inför OS. För det har förekommit några dagar var månad att Beijingborna tränats i att stå i kö. Så jag får se om detta med köandet är något mer bestående innan jag investerar i något månadskort på buss och tunnelbana.
Men riktigt trivsamt var det i alla fall.
Eva

Fattar att du gillar detta- Ordning och reda!!! :-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: