Celine Dion i Shanghai

    
Idag skulle vi här i Beijing ha sett Celine Dionkonserten. Tyvärr, fick vi för mindre än en vecka sedan veta att konserten här var inställd. Men däremot skulle konserten i Shanghai, två dagar tidigare, äga rum. Märkligt! Den officiella förklaringen till det hela var, att det i Beijing fanns riska för sandstorm. Visst, det kan förekomma sandstormar här i stan, men jag tror att det fanns annat som avgjorde det hela. Beijingkonserten skulle ha ägt rum, på den inför OS, helt nyrenoverade Worker´s Stadium. (Detta är en gigantisk aréna som ligger mitt emot vårt hus och som tar cirka 70000 människor. )
Nåja. En kollega och vän, Anna, planerade att åka och se konserten i Shanghai och vi hängde givetvis på. Att få se Shanghai och Celine Dion samma weekend, inget att tveka om.
Flygbiljetter bokades, konsertbiljetter köptes ( vi hade fått lösa in de andra) och Anna ordnade vårt boende.
Så i fredags vid lunchtid var vi på väg till Shanghai.

image257
Omslaget till biljetterna såg likadana ut både i Beijing och Shanghai.

Så mycket tid att vifta på innan vi skulle vara på Shanghai Stadium hade vi ju inte. Men en snabb vy ut över floden o
delar av stan, hann vi i alla fall med, innan det var dags att bege sig mot tunnelbanan. En rask middag inmundigades också på vägen.


image258
Hotellets takterrass och Shanghais tvtorn i bakgrunden.

Om man tycker att tunnelbanan i Stockholm är fylld vid rusningstrafik, eller att det är trångt på tunnelbanan här i Beijing så kan jag nog bara säja att vid en jämförelse så är de tågen bara halvfulla. Absolut de i Stockholm!
Här kom man möjligen på, ja absolut inte alla. Och att komma av medförde också stora svårigheter, då ingen kom på idén att flytta på sig. Och vart skulle de flyttat? Ut på perrongen kanske? Men vi kom fram och även av tåget.
Shanghai Stadium var verkligen otroligt stor, den tar 80.000 människor. Kan kanske jämföras med Råsunda i Solna som kanske tar in 35.000.
Nu hade vi ju inte köpt platser på parkett för mellan 3000 och 5000 RMB. ( något mindre i sek) Våra platser befann sig kanske 175 meter snett från scenen och ca 40 meter uppåt. Ja,det var många trappsteg att gå uppför. Och inte hade vi köpt med oss någon förtäring eller dryck. Inte ens idé att tänka på något sådant. när vi väl var uppe.

image259
Äntligen på plats. Jag skymtade scenen en bra bit ner. Kikare hade varit bra att ha.

Folk kom i strida strömmar, men inte skulle det bli utsålt inte. Platserna bakom och snett bakom scenen användes inte.
Konserten kom igång ca 19.50 och då strömmade det fortfarande in människor. Uppskattningsvis var det nog i alla fall runt 60.000 människor på Shanghai Stadium denna kväll. Jag har aldrig tidigare varit på en konsert eller ett evenemang av denna storlek.
Tyvärr var det på grund av avståndet svårt att se Celine Dion, orkestern och dansarna. Men vi skymtade dem. Storbildsskärmarna var till god hjälp.Musikprogrammet var varierat och extra roligt var, att det fanns med ett par låtar av Queen´s. 
Att få till ett helt perfekt ljud på en så här gigantisk aréna tror jag är näst intill omöjligt. Vi kunde bara konstatera; vilken FANTASTISK artist som intagit Shanghai Stadium för ett par timmar, vilken röst och vilken utstrålning! Hela upplevelsen värmde i den kyliga Shanghaikvällen. Tänk att ha fått vara med om detta! Tack Anna för att du kom med förslaget och ordnat allt.

image260
Bättre bild än så här fick jag inte. Men upplevelsen består. Jag lovar!

PS Det blev taxi tillbaka till hotellet.

Skriver mer om Shanghai i veckan.