Det råder viss ordning, trots allt.....

    
Har de senaste dagarna haft nöjet att åka både buss och tunnelbana ett antal gånger. Till skillnad mot andra gånger jag provat att åka med de kommunala transportmedlen, har jag nu upplevt, att mina kinesiska medresenärer faktiskt fått stå i viss kö. Kanske har detta endast gällt rusningstrafik? Vad vet jag? Men vilken syn!
Har gett mig möjlighet att småle i smyg lite extra.
I fredags kväll tog vi tunnelbanan för att ta oss till Beijings Västra tågstation. Redan vid vår hållplats, Dongsi Shitiao, blev vi ombedda av en trafikvakt att ställa oss på ett led. Vi radade snällt upp oss och de som kom senare blev instoppade bakom. Ingen idé att ens göra ett försök att gå före.

image278
Uppställning för att gå på tunnelbanetåget.

På perrongen finns numer pilar också, tre stycken. En pil där man ska stå till höger för att gå på tåget, en pil där man ska stå i vänsterled och en pil som visar rakt fram, för avstigande. Tidigare var mönstret mer att alla resenärer gick på och av samtidigt. Inte alltid så smidigt, enligt mitt svenska sätt att se. Men tunnelbanan i lilla Stockholm med sina 1 miljoner invånare kan givetvis inte jämföras med denna i Beijing. Och jag tyckte att tunnelbanan där var besvärlig. Det skiljer nog omkring 15 miljoner människor i antal mellan städerna.......

image279
Trafikvakten i gul jacka ser till att kön fungerar. Kanske bara under rusningstrafik?

Även vid busshållplatserna råder samma ordning. Bara att ställa sig i led. För oss svenskar är ju detta inget problem, men jag har noterat att flera Beijingbor inte tycker det känns helt naturligt att stå i kö för att komma på en buss. Snarare är nog känslan lite ovan. Idag i rusningstid åkte jag, Bosse och våra gäster upp till "sjöarna". Vi kom till busshållplatsen, blev ombedda att ställa oss i kö och vänta. Jag är först i kön. Ja, det bara blev så..... Plötsligt uppenbarar sig en medresenär och försöker ställa sig först. Han blir genast visad till en plats längst bak. Hela kön stiger när bussen kommer på i tur och ordning, en och en in genom dörren. Det hela gick mycket smidigt.
På hemvägen var det samma sak. En i taget klev på bussen. Jag blev även tilldelad en sittplats. Förstår att jag nu uppnått en aktningsvärd ålder även i Beijing.
Funderar nu allvarligt på att skaffa mig ett månadskort på buss och tunnelbana om det ska fungera så här bra med de kommunala transportmedlen. men jag får nog prova ytterligare någon vecka.
Kanske var det så, att just de dagar jag åkt kommunalt, varit särskilda "träningsdagar" inför OS. För det har förekommit några dagar var månad att Beijingborna tränats i att stå i kö. Så jag får se om detta med köandet är något mer bestående innan jag investerar i något månadskort på buss och tunnelbana.
Men riktigt trivsamt var det i alla fall.

Botaniska trädgården

    
Våren och vissa dagar sommaren, har ju anlänt hit. Men det är april och vädret kan vara nog så nyckfullt. Denna lördag, då vår  utflykt gick till Beijings Botaniska Trädgård, visade sig våren från en mer sommarlik sida. Tur för oss! Vi var rustade för en heldag i parken med picknick. Visserligen heter det Botaniska Trädgården, men det är snarare en jättestor park.
Ja, jag är lite sen med mitt skrivande, förvisso, men så får det vara när man jobbar heltid och mer därtill. Tden räcker inte alltid.
Vi var en skara på sju stycken, i princip matgänget från Raffels Hotel. Men med vissa justeringar. Elisabeth var sjuk,  tyvärr. Men till skaran hade hennes svärföräldrar anslutit sig. Två ytterst pigga 80 åringar vill jag lova. Stämningen var på topp. Den Botaniska Trädgården öppnade sig och lät oss utforska den.

image271
Givetvis välkomnade oss de olympiska ringarna. Otroligt vackert! Vilken blomsterprakt!

Många Beijingbor hade denna dag också bestämt sig för att möta våren i parken. Jag var helt faschinerad av att man får sätta upp tält i parken. Antar att man inte får övernatta i dem , men de får stå över dagen. Vad vet jag?
Då har man en plats att dra sig tillbaka på, en egen oas i denna storstad. Vågar inte ens tänka tanken att man på Skansen, Humlegården eller annan park skulle kunna få sätta upp ett tält för dagen. Tänk er själva? Men en bra tanke att ta med sig tycker jag.

image272
En lite avskild oas i en 17 miljoner stad. Inga störande grannar heller och vackert!

Efter att ha traskat runt och beundrat all blomsterprakt och njutit av det vackra parken kunde erbjuda så var det dags för en av annan av dagens höjdpunkter; nämligen en picknick. Goda mackor  och kakor medfödes av vännen Eva Britt. Drycker av skiftande slag hade alla med sig och vi delade generöst med oss. Bosse och jag hade bara en vanlig, liten ryggsäck. Men jag har insett att vi också behöver en "utökad picknickryggsäck" med lite finesser som tallrikar, glas, bestick, servetter, duk, filt och lite annat  smått och gott.....Får inhandlas vid nästa Sverigebesök.
Viss stl måste det faktiskt vara....

image273
Picknick i det gröna. Eva Britt, Johnny, svärföräldrar, Bosse och Ditte.

Vi fortsatte att njuta av all fantastisk växtlighet i parken hela dagen. Och så till sist så kom dom! Orkidéerna givetvis.
Inne i ett fantastiskt fint växthus, fanns så otroligt vackra orkidéer. Jag blev nästan lyrisk! Dessa är ju verkligen mina favoriter.

image274
Omgiven av min favoritblomma.

image275


Visst är det Råttans/Musens år nu, 2008!
image276


image277
Såååå vackert!

Visst lever jag i en gigantisk stad, MEN.... det finns så mycket vackert runt om och i Beijing att jag får skynda på för att hinna uppleva smultronställena.

Fredagskväll på Raffels Hotel i Beijing

    

Gårdagens afton började för min och Bosses del hemma hos vännerna Elisabeth och Roland. Vi samlade oss där, tillsammans med ytterligare vänner, Johnny och Eva Britt, inför kvällens besök på Raffels Hotell. Där skulle vi prova deras buffé, som denna afton skulle bli vår middag.
Stämningen var på topp redan då vi anlände till restaurangen och jag kan ärligt påstå att den steg ännu mer under kvällens lopp.
Jag blev lycklig bara över att se utbudet av skaldjur och lax. Så fräscht och fint upplagt. Och så gott det var!!!!

image268
Hummer, krabbor i olika modeller, räkor, havskräftor, musslor, pilgrimsmusslor , lax och ett och annat ostron.

Det var en ren njutning bara att gå runt och titta på vad som fanns att tillgå och bara ta det jag tyckte allra bäst om. Jag upptäckte att jag nästan var mätt då jag provat det mesta av skaldjursutbudet. Ett glas gott, vitt vin fulländade det hela. ( Nåja....det blev ett par)
Det var nämligen så att det i buffépriset ingick vin. Ingen av oss som var med tyckte att detta var något fel. Tvärtom!
Dags för varmrätterna. Här fick man själv komponera sin tallrik av vad som önskades och flinka kockar tillagade rätterna á la minute. Jag blev mycket nöjd med mina val.

image270
Fantastiskt gott! Jag lovar!

Stämningen steg under hela måltiden och det blev många, glada skratt.
Vi fick riktigt ligga i för att hinna med desserterna. Tyvärr, för vår del, så stängde restaurangen klockan 22. Men det hindrade inte vårt sällskap från att fördriva ytterligare någon timma till bords.
Det var ett mycket glatt gäng som lämnade Raffels Hotel. Och visst, vi kommer så gärna åter. Men jag undar nog om hotellet/restaurangen tjänade några pengar på oss. Fast det det behöver ju inte jag bry mig om egentligen.  

Shanghai,en fantastisk weekendutflykt

    
Har just kommit in efter en skön sommarpromenad. Ja, någon vår blev det inte här. Sommaren kom direkt. Idag har det varit över 27 grader varmt.....inte direkt vad man är van vid hemifrån i april månad. Tack och lov så blommar många träd och växter och jag kan även här känna doft av syrén. En klar påminnelse om den svenska våren.

Men nu var det alltså Shanghai som gällde. En verkligt trevlig weekendutflykt. Förutom celine Dion konserten så hann vi uppleva en hel del.Tyvärr var det inte samma sommarvärme där som vi nu har här. Men vi höll värmen bra ändå genom att promenera och uppleva staden på olika sätt.

Vi bodde otroligt centralt och kunde förvisso känna oss trygga när vi inspekterade vissa föremål på hotellrummet.

image261
Vad säjs om en gasmask????

Gasmasken förekom i två exemplar. Min undran i detta trebäddsrum var givetvis; vilka av oss skulle få förmånen att använda den? Turligt nog aktualiserades aldrig frågan.
Shanghai lär vara Kinas största stad med ett invånarantal på ca, 19 miljoner. Det är mycket!!! Jag lovar! Om jag tyckt det varit mycket folk här i Beijing så kände jag att Shanghai var klart mycket större på ALLA SÄTT. Överallt var det mängder med människor. Det tog liksom aldrig slut....
Även höghusen och skyskraporna var såååå många. Shanghai kändes så mycket modernare än Beijing. Och kanske lite mer charmlöst. En högst personlig tanke dock.
Men vi fann vår oaser.
De franska kvarteren var en. Där kändes det som om tiden stått stilla sedan början av 1900 talet. Det vardagliga livet gick fortfarande sin gilla gång.

image262

image263
Våren är kanske i antågande?


Att inta sin lunch utomhus, inne på en gård, omringad av konsthantverkare och bara njuta av att vara. Vilken livskvalité?

image264
Bosse, Anna och jag njuter av en god lunch på Komune.

Vi hann med många besök i små butiker och gallerier. Vi vandrade gata upp och gata ner och tittade på alla de fantastiska kolonialbyggnaderna. Hoppas innerligt att denna del av Shanghai får förbli som den är.

Ytterligare en oas förgyllde vår tillvaro, baren på Gran Hyatt hotell, 87 våningar upp. Vi åkte hiss till 54de våningen, bytte hiss och kom till våning 85. Nytt hissbyte och sen var vi framme/uppe. Hela byggnaden har 88 våningar och är 420 m hög. Ja, visst var det högt! Inget för den som är rädd för höjder! Tyvärr var det inget klart väder, men utsikten var ändå magnifik.

image265
Utsikt över Shanghai från 87de våningen.

image266
Yttreligare en oas i denna stad, baren Cloud 9. Utsikt över hela stan.

Givetvis måste man också promenera på gatan The Bund. Detta är Shanghais gamla koloniala paradgata med mängder av fantastiska art-deco byggnader.
Vi tog också en liten promenad längs med vattnet. Helt klart ett "måste". Funderade på Shanghai som hamnstad när jag såg båtar komma längs floden.
Passade där på att köpa upp mig på ett antal mindre drakar. Får se om de är flygdugliga....

image267
Det höga tv-tornet i bakgrunden.

Ett och ett halvt dygn i Shanghai, sen "hem" till Beijing igen. Men vad jag fått se och uppleva! 
Och visst är det så sant; den som gör en resa har alltid något att berätta. ( Ett gammalt tyskt ordspråk som min mamma lärde mig. Det finns på tyska en hel del grammatisk finess i detta) 

Celine Dion i Shanghai

    
Idag skulle vi här i Beijing ha sett Celine Dionkonserten. Tyvärr, fick vi för mindre än en vecka sedan veta att konserten här var inställd. Men däremot skulle konserten i Shanghai, två dagar tidigare, äga rum. Märkligt! Den officiella förklaringen till det hela var, att det i Beijing fanns riska för sandstorm. Visst, det kan förekomma sandstormar här i stan, men jag tror att det fanns annat som avgjorde det hela. Beijingkonserten skulle ha ägt rum, på den inför OS, helt nyrenoverade Worker´s Stadium. (Detta är en gigantisk aréna som ligger mitt emot vårt hus och som tar cirka 70000 människor. )
Nåja. En kollega och vän, Anna, planerade att åka och se konserten i Shanghai och vi hängde givetvis på. Att få se Shanghai och Celine Dion samma weekend, inget att tveka om.
Flygbiljetter bokades, konsertbiljetter köptes ( vi hade fått lösa in de andra) och Anna ordnade vårt boende.
Så i fredags vid lunchtid var vi på väg till Shanghai.

image257
Omslaget till biljetterna såg likadana ut både i Beijing och Shanghai.

Så mycket tid att vifta på innan vi skulle vara på Shanghai Stadium hade vi ju inte. Men en snabb vy ut över floden o
delar av stan, hann vi i alla fall med, innan det var dags att bege sig mot tunnelbanan. En rask middag inmundigades också på vägen.


image258
Hotellets takterrass och Shanghais tvtorn i bakgrunden.

Om man tycker att tunnelbanan i Stockholm är fylld vid rusningstrafik, eller att det är trångt på tunnelbanan här i Beijing så kan jag nog bara säja att vid en jämförelse så är de tågen bara halvfulla. Absolut de i Stockholm!
Här kom man möjligen på, ja absolut inte alla. Och att komma av medförde också stora svårigheter, då ingen kom på idén att flytta på sig. Och vart skulle de flyttat? Ut på perrongen kanske? Men vi kom fram och även av tåget.
Shanghai Stadium var verkligen otroligt stor, den tar 80.000 människor. Kan kanske jämföras med Råsunda i Solna som kanske tar in 35.000.
Nu hade vi ju inte köpt platser på parkett för mellan 3000 och 5000 RMB. ( något mindre i sek) Våra platser befann sig kanske 175 meter snett från scenen och ca 40 meter uppåt. Ja,det var många trappsteg att gå uppför. Och inte hade vi köpt med oss någon förtäring eller dryck. Inte ens idé att tänka på något sådant. när vi väl var uppe.

image259
Äntligen på plats. Jag skymtade scenen en bra bit ner. Kikare hade varit bra att ha.

Folk kom i strida strömmar, men inte skulle det bli utsålt inte. Platserna bakom och snett bakom scenen användes inte.
Konserten kom igång ca 19.50 och då strömmade det fortfarande in människor. Uppskattningsvis var det nog i alla fall runt 60.000 människor på Shanghai Stadium denna kväll. Jag har aldrig tidigare varit på en konsert eller ett evenemang av denna storlek.
Tyvärr var det på grund av avståndet svårt att se Celine Dion, orkestern och dansarna. Men vi skymtade dem. Storbildsskärmarna var till god hjälp.Musikprogrammet var varierat och extra roligt var, att det fanns med ett par låtar av Queen´s. 
Att få till ett helt perfekt ljud på en så här gigantisk aréna tror jag är näst intill omöjligt. Vi kunde bara konstatera; vilken FANTASTISK artist som intagit Shanghai Stadium för ett par timmar, vilken röst och vilken utstrålning! Hela upplevelsen värmde i den kyliga Shanghaikvällen. Tänk att ha fått vara med om detta! Tack Anna för att du kom med förslaget och ordnat allt.

image260
Bättre bild än så här fick jag inte. Men upplevelsen består. Jag lovar!

PS Det blev taxi tillbaka till hotellet.

Skriver mer om Shanghai i veckan.

Mat av olika slag

    
Ska faktiskt göra ett allvarligt försök att skriva kortare och oftare. En "riktig" bloggare ska uppdatera flera gånger per dag. Och så långt kommer jag nog aldrig. Jag har ett jobb att sköta också.... Ett roligt sådant dessutom!
Men nu var det mat det var frågan om alltså.

Vad säjs om lite koreanskt? En kollega föreslog middag på en koreansk restaurang. Alltsedan jag var på  VM- matchen i damfotboll i höstas, (Sverige mötte Nordkorá i Tianjin) har jag haft svårt för det namnet, Koréa, alltså.
Lite uppdatering kan behövas. Våra sittplatser  på fotbollsstadion var intagna av en stor del av den Nordkoréanska hejarklacken och de vägrade flytta på sig. Inte ens jag som bär spår av viss envishet  lyckades med detta.
I samma veva trampade en man i denna hejarklack på min onda stortå. Ja, det är SAMMA tå som skadades 2003 i mars. Ont var vad det gjorde.
Sedan denna incident har jag inte besökt någon Koréansk restaurang. Detta i ren protest. Men denna afton föll jag till föga. I taxin till restaurangen berättade någon att det var en "designad restaurang", sparsmakad och med vitt kakel på väggarna. Maken meddelade att han var mest intresserad av maten. 
Och visst, restaurangen var sparsmakad och det var vitt kakel på väggarna.

image253 
Maten smakade förträffligt!

Vi fick in olika sorters kött som var tunnskuret och som vi själva "grillade" över galler på stora gjutjärnsgrytor. Hur gott som helst! Över varje bord fanns fläktar, men jag och säkert de övriga i sällskapet, kände oss som osande köttbitar själva när vi ätit klart. Helt klart  en jättegod måltid. Och jag är numer sams, åtminstone med den koreánska maten.

Såg dessa små gullefjun till salu ute på gatan. Har dock själv svårt att tänka på dem som mat. Men de såldes och stoppades i påsar med lufthål i. Kanske blir det värphöns?

image254
Visst var de söta?

Mat var det ju! Vad säjs om lite italienskt? En solig, nåja ganska solig och varm söndag eftermiddag och en italiensk uteservering. En "plocktallrik" smakar fantastiskt gott. Därtill ett svalt,gott vitt vin att skölja ner det hela med.

image255
Frestande, eller?


Beijing är kontrasternas stad. Lika väl som man här finner det mest exklusiva i restaurangväg, med mat som kanske inte alltid stämmer överens med priserna, kan man hitta motsatsen. Vi äter mycket gott och väldigt billigt på vår lokala,lilla restaurang. Här kostar en riklig och väldigt god måltid sällan mer än 10 yuan per person, lika mycket eller lite i svenska pengar. (För att var mer exakt ca 8,50sek.) Miljön är inte sådan att den inbjuder till långa, förtroliga samtal. Men det får vi i så fall ta någon annan stans. Här äter vi som sagt mycket gott och BILLIGT.

image256
Vår "4 kronors" restaurang. 

Återkommer en annan dag med fler restaurangtips.

PS Upptäckte att inlägget inte blev så kort......
 

I körsbärsblommornas tid

    
Här i Beijing är det nu så vackert med alla träd som blommar. Magnolian har blommat ett tag och jag har blivit lika glad var dag, jag tittat ut genom det lilla fönstret i klassrummet och sett dess blommor.
Nu är det alltså dags för körsbärsträden.
I lördags var vi många från skolan som anammat vår före detta kollega Mayas, inbjudan till fest. En fest, picknick, för att fira körsbärsträdens blomning.  Denna fest kallas för Hanami. Vi firade det hela i en stor, vacker, park i västra delen av staden. Ja, vi var inte de enda som tänkte möta körsbärsblommornas denna dag, vill jag lova.

image248  
Köerna för att köpa inträdesbiljett till parken var långa.

Tursamt nog för oss, så hade en av Mayas japanska vänner köpt biljetter tidigt på morgonen. Så hela vårt gäng, beståendes av ett 20 tal personer, kinesiska, japanska och svenska vänner  till Maya, slapp att stå i några köer. 
Parken var så vacker med alla de blommande körsbärsträden av mången art.

image249
Körsbärsträd i blom.

image250
Någon flagga hade inte Maya till hands för att visa vägen. Men en filt på huvudet hade samma funktion.

Vädret var varmt dagen till ära, men dock en del dis i luften. Men vad gjorde det? Humöret var på topp.
Vi var sju stycken från skolan, (svenskar) som hade tagit med oss lite svensk mat att bjuda på. Knäckebröd, sill, pepparkakor med grönmögelost, kanelbullar och Ballerinakex gick åt som smör i solsken. Vi bjöds på allehanda japanska och kinesiska rätter. Vissa rätter var lite lättare att bli förtjust i än andra....
Givetvis åt vi alla med pinnar och på så sätt åts även knäckebrödet, Ballerinakexen och pepparkakorna....Man tager seden dit man kommer.....

image251
Hela sällskapet under ett blommande körsbärsträd.

Vi hade en fantastiskt trevlig dag med mat och dryck och jag kan lova att vårt sällskap drog till sig många blickar av andra besökande i parken. Ja, inte bara blickar. Vi blev ordentligt fotade också....

image252
Just här är det vännen och kollegan Eva Britt (utan rosa keps) som blir förevigad av ett antal kinesiska kameror.

Så småningom, framemot sen eftermiddag, var det dags att bege sig hemåt. Jag kunde bara inte låte bli att köpa med mig hem ett par konstgjorda körsbärskvistar i vitt och rosa. Är vanligtvis inte förtjust i konstgjorda blommor, men dessa kommer att påminna mig om Hanami hela året. 
Tack Maya för att du bjöd in oss till denna fantastiska upplevelse.