Repris!

    
Sitter hemma i soffan och tittar på EM i fotboll. Det svenska damlandslaget spelar mot Damnark. Plötsligt uppenbarar sig minnen i mitt huvid. Minnen från VM i fotboll i Kina i september 2007 och jag var där. Sverige spelade mot Nordkorea. Jag jag kommer alltid att minnas matchen. Och av olika skäl.
Här kommer en repris av ett inlägg från september 2007.
 
I går var det dags! Jag var på VM.  Mitt första någonsin. Ja, det var inte jag som deltog direkt. Det var VM- match i fotboll. I Tianjin, som ligger ett par timmars bilresa sydost om Beijing. Och jag, som knappast sett någon fotbollsmatch i verkligheten skulle nu på VM. Tänka sig! Spännande värre!
Sveriges damlag skulle möta Nordkoréas. Helst skulle de vinna också. Gärna med tre mål, för att gå vidare till semifinal. Vi var många från skolan som var laddade. Rätt klädsel i ett sådant här sammanhang förstod jag också var viktig. Vad gör man inte som svensk på VM match i Kina. Spänningen var OLIIIDLIG.....Jag som följt de andra matcherna på tv skulle nu se en "på riktigt".

image27

Några arbetskamrater och jag själv "laddade" för match. Jag hade fått låna tröja nr 10. Den kunde antingen vara Zlatans eller Hanna Ljungbergs....Tänk när jag får en egen....Tänka kan man!

När vi kom in på den nybyggda Olympiaarenan i Tianjin, som tar ca 60.000 åskådare, så hittade vi  efter ett tag våra platser. Men de var klart upptagna! På alla våra bokade 30 platser satt det norkoreáner!

image28

Delar av Nordkoréas hejarklack.

Men  som den person jag är så tänkte jag:- Dom får flytta på sig! Först var det inte ens möjligt att ta sig fram till de tilltänkta platserna. Det stod nordkoreáner i vägen. Och de var många! Plötsligt stegar en stadig man förbi mig. I passagen kliver han på min "onda" tå. Jag blev vansinnig och slog till honom på axeln. Hårt. Men vad hjälpte det? Ont gjorde det i tån och förbi gick han. Vad göra? Jo, jag stegade fram och satte mig på en ledig plats mitt i deras hejarklack. Under tiden krävde jag på svenska att de skulle flytta sig. Ja, ett och annat engelskt ord blev det väl....Men inte flyttade sig någon för det.
Till sist fick jag se mig besegrad och lämna det nordkoréanska fästet. Jag anslöt mig till de övriga svenskarna och insåg att jag fick ge mig.

image29

Lite svensk trygghet.

Matchen kunde börja. Jag var helt faschinerad av att vara på fotboll. Kanske var det omkring 200 svenskar som var här för att heja på Sverige. Vi gjorde alla vårt bästa för att synas. Och det gjorde vi. Kinesisk TV filmade och vi var med!!! 
Det var svårt att överrösta de nordkoreánska fansen, visst. Men vilket lag vann? Jo, Sverige med 2-1. Tack till alla kineser som hejade på Sverige. Jag är övertygad om att det hjälpte! Men någon semifinal blev inte.Däremot en händelserik och mycket rolig kväll. Nu håller nog jag en tumme extra för Kina....
Svärsonen

Nu har du gjort något som jag aldrig gjort...varit på en VM match i fotboll..
Lite avis är man allt ;)
Hoppas det var en rolig upplevelse
//Kim

Anonym

Hej Ditte,
Vad kul att läsa om dig och hur ni har det därborta.
Allt är bara bra med mig och flickorna, hoppas att vi kan träffas någon gång framöver.
Ha det så gott!
Kram Helene Håkansson
ps.Jag får löpande "rapporter" från mamma förstås...

Ditte

Vad roligt att höra från dig, Helene. Skriv gärna ett mail så jag får din adress.

Katarina

Jätteroligt att läsa inlägget igen. Vet att du haft svårt för det koreanska efter detta. Men det har kanske blivit preskriberat nu efter snart sex år.
Kram!

Elisabeth i Beijing

Så roligt att se denna bild igen, den väcker verkligen minnen! Oj, oj, oj, Ditte, det var tider det! Haha, jag glömmer aldrig denna kväll! Nordkorea finns fortfarande inte på min karta! Borta! Det är ju inte varje dag man blir filmad & mina elever var så imponerade av att fröken hade varit i bild i kinesisk TV! Jag kommer verkligen ihåg din skadade tå men vill glömma Nordkoreas hejarklack! Fast vi var några som lyckades ta oss in på pressläktaren och där satt vi hela matchen, i alla fall sedan vi hade lyckats ta oss runt halva arenan! Ha en fortsatt fin vecka! Kramar

Svar: Vilka minnen vi har! Så mycket roligt vi haft i Beijing! Tänker tillbaka ganska så ofta. Och alltid med ett leende....Ha det bra du också! Många kramar och välkomna till Sverige!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: