Månfestival och massage

    
I går var det Månfestival. För mig var det första gången jag upplevde en sådan. I Kina är denna dagen mycket speciell och infaller vid lite olika datum under september månad, beroende på när det är fullmåne. Just Månfestivalen är en av de viktigaste högtiderna i Kina. Det finns en legend som berättar följande:
"En kvinna vid namn Chang Er var gift med en väldigt stark man som hette Hou Yi. De ville alltid leva tillsammans. För att detta skulle ske, så begav sig mannen iväg för att hitta ett magsikt piller. Detta piller skulle, om de åt det tillsammans kunna göra så att de fick ett långt och lyckligt liv. Men en dag när Chang Er var ensam hemma kom en elak man förbi deras hus. Han hade fått höra talas om pillret och ville ta det. Chang Er beslöt att själv äta det.När hon ätit pillret blev hennes kropp så lätt att hon kunde flyga iväg och hamnade på månen. Hou Yi saknade sin fru väldigt mycket. Och vid samma tid varje år bakar han månkakor. Än idag kan man se Chang Er stå i månen och titta efter sin älskade man som hon saknar så mycket."
Månfestivalen är ett tillfälle för familjer att samlas. Man går gärna ut tillsammans för att titta på fullmånen, man äter månkakor och sjunger och läser dikter om månen. Alltså mycket romantiskt! Man hoppas att månen och denna dag ska föra lycka med sig.
Apropå månkakor. För första gången i mitt långa liv har jag provat en bit av en månkaka. Det var en upplevelse. De har olika fyllningar som kokos, röda bönor, geléartat ägg och annat. Kakorna är söta och mycket mäktiga. Jag kanske tycker bättre om dem nästa år?
I skolan uppmärksammade vi månfestivalen genom att några lärare gjorde en dramatisering av legenden om Chang Er. Vi såg föreställningen  tillsammans med klassens "faddrar", ett gäng glada femåringar, Drakarna. Sen hade vi kakkalas. Ja, inte var det stor åtgång på kakorna. Men trevligt hade vi.

image37
Här smakas det på de berömda månkakorna. Små bitar var lagom!

Efter denna festivaldag i skolan var det lika bra att fortsätta med trevligheter, innan aftonens romantiska cykeltur skulle gå av stapeln. Det fick bli kinesisk massage i 60 minuter. Det var verkligen skönt att bli knådad. Och det var just vad jag blev. Kommer man före klockan 17, så är det "happy hour" på massagen. Bäst att passa på.
Jag kände mig nästan som om jag skulle delta i judo när "massagekläderna" kom på. När timmen var slut var musklerna det också. De var verkligen helt genomgångna.

image38
Ombytt till massage. Massösen samlar sig för uppdraget.

Så nästa händelse denna dag. Cykeltur upp mot sjöarna skulle det bli. Jag hade fått tips av en kinesisk kollega att det var dit man skulle bege sig denna afton om man var i Beijing. Biköer har jag både sett och upplevt vid flera tillfällen i mitt liv. Men, cykelkö! Det var något nytt. Det var hur mycket folk som helst ,som skulle just till sjöarna.
Detta område ligger ca 4 km från där vi bor och det har aldrig tidigare hänt att det varit cykelkö för att komma dit. Någon gång ska vara den första. Vi hade tänkt att äta en romantisk middag utomhus, kanske på taket till en restaurang och titta på månen. ( Flera restauranger och barer här i stan har ett utrymme på taket där det finns bord) Till sist kom vi fram utan incidenter.

image39
På väg mot restaurngen. Cykelköerna har försvunnit.

Middagen avnjöts under bar himmel i den månbelysta aftonen.

image40
Romantisk takrestaurang och middag i lyktors sken.

Vi hade en jättetrevlig kväll och cyklade så småningom hemåt i den ljumma kvällen. Denna afton tänds det många lyktor och ljus. Det var så vackert! Nästan magiskt!

image44

Här är den, månen alltså.


image43
I lyktors sken vid stranden.

I morgon är det dags för ännu en ny upplevelse. Jag ska vara statist vid en filminspelning. Ja, inte bara jag utan hela min klass med assistent, några föräldrar och VFU studenter ska med. Även klass 2 på skolan med lärare och några föräldrar följer med. Det hela äe ett norskt-svenskt-kinesiskt samarbete. Filmen handlar om en norsk flicka som ska spela en stor pingisturnering i Kina......
När nu inte Svenska Fotbollsförbundet hört av sig och vill ha mina tjänster ( jag hade kanske kunnat tillföra något på damsidan i fotbolls VM) så kanske jag har större tur inom filmindustrin. Om inte, så har jag det hur bra som helst på mitt vanliga jobb på skolan.
Nästa vecka är det höstlov här. Bosse och jag börjar lite tidigare och åker på fredag till Hainan i södra Kina. Det ska förhoppningsvis bli sol och bad i några dagar. Visserligen är inte regnperioden helt över; men lite tur måste man ju ha. I alla fall våga chansa!Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: