Slut på höstlovet!

    
I dag, söndag, kändes det lite som om hösten är på gång här i stan. Skolan börjar i morgon efter en veckas höstlov. Glada i hågen gav vi oss ut på en cykeltur mot "sjöarna". Jag har fortfarande mina gamla, bekväma, Ecco sandaler som ger mig bra plats för min onda tå. (Ja, den är fortfarande besvärlig.) Nageln håller på att lossna igen. Detta efter tumultet på fotbolls VM, då en nordkoreán trampade på den. En tunn, kortärmad skjorta och halvlånga jeans kändes helt ok. Termometern på husväggen visade i alla fall + 17. Men det visade sig blåsa kalla vindar längs med vår cykelväg. Bara att stanna till och inhandla en tjock, stickad tröja. Prisnivån gör att man inte behöver fundera så länge över inköpen, eller få ångest i veckor efteråt.
På väg mot sjöarna var det... Det finns ett långsträckt sjöområde ( konstgjort) som i princip hänger samman. Det börjar i söder  vid den Förbjudna Staden, går upp mot Beihai Parken och fortsätter en bra bit norrut. Den totala sträckningen är nog runt 7-8 km. Vår närmsta sjö är Hohai och dit cyklar vi på 20 minuter om det inte är alltför mycket trafik. De som promenerat med oss, vet att det tar tid att gå dit.....Men Beijing är en STOR stad! Och cykel, vilken bra uppfinning!
Jag har lärt mig en ny cykelregel som gör det hela säkrare, tror jag.Tittar bara framåt! Allt som händer bakåt är inte mitt problem! Känns så tryggt att veta. Jag försöker följa denna regel. Den verkar vettig. Har provat själv i dag. Alltså vänder jag nu aldrig huvudet bakåt när jag cyklar...
Blåsten, den kyligare luften, överskottet på lediga båtar vid Hohai, inplockade uteserveringsmöbler och påpälsade  kineser får mig att minnas att det faktiskt är den 7 oktober idag. Har ännu inte sett några gula löv, men det är nog en tidsfråga. Mina sandaler kommer jag nog att ha minst en månad till.

image57
Ditte med nyinköpt tröja och alla lediga båtar. Var är människorna?

I fredags cyklade Bosse och jag till IKEA. Det tar ca 40 minuter hemifrån oss. Vi var sugna på lite svensk atmosfär och tänkte äta svensk lunch. Den kan bestå av antingen köttbullar eller gravad lax. Tidigare i höstas fanns även kräftor. Vet nu inte om just kräftor här är så svenskt, men i alla fall så var hattarna det....Men när vi kom in i varuhuset och såg alla människor som var där för att handla ,så la vi ner lunchprojektet. Det var fler än vi som har höstlov! Vi gick in på matavdelningen och handlade med oss lite rejäla svenska varor hem. Sen blev det två kokta med bröd till lunch. Lite svenskt i alla fall!

image56
Tänk; äkta svenska varor, eller är det månne kopior?

Vi har också hunnit med en tur till Behaiparken. Givetvis cyklade vi dit. Parken består till största delen av en stor, konstgjord sjö. Ja, båtuthyrning finns. I mitten av sjön ligger en ö där den vita pagoden finns. Parken är jättestor,68 ha och är den äldsta och bäst bevarade av de kejserliga parkerna i Kina. I parken finns mängder av broar, portaler, vackra byggnader, samt blommor och planteringar i stora mängder. Beihaiparken ingick tidigare i Kejsarstaden. Det nuvarande utseendet fick parken under Mingdynastin. Förr kallades detta område för Vinterpalatset. Hit kommer vi att gå/cykla flera gånger. En skön och avstressande oas i storstadens larm.

image58
Jadeön, mitt i sjön, med den vita pagoden. Även ön är konstgjord.

På många ställen runt om i stan kan man ställa sin cykel och få den passad för en mycket ringa kostnad., ca 1 kr. Cyklar kan nämligen inte medfölja överallt, i parker t.ex. Jag är rädd om min cykel och har förstått att den är mycket åtråvärd, så jag är extra tacksam över dessa tjänster.

image59
Betalning till cykelvakt utanför Beihaiparken.

Sen söndag eftermiddag. Det känns som om lovet varit långt. Jag har vilat, rest, solat lite i regn, läst, ätit god mat, träffat vänner, varit med om en tyfon/cyklon, varit "turist" i Beijing och haft det sååå bra. Är glad över att Bosse är med här och delar mina upplevelser. I morgon börjar skolan och det ska också bli roligt. Nu ska vi ut och se vad Beijing har att erbjuda en sen eftermiddag eller tidig kväll. Men..... jag saknar ALLA er därhemma! Många kramar!