Lite nostalgi....

    

Söndag kväll, den 28 oktober 2007. Kan inte låta bli att fundera lite över allt jag hunnit uppleva här i Beijing under de snart 10 månader som jag (vi) varit här. För ett år sedan hade jag ingen aning om att jag skulle hamna i Beijing.  Tänk vilka turer livet kan ta? Jag är så glad att jag fick och tog chansen. Flera av mina vänner och kollegor hemma tyckte det var "modigt" att ge sig iväg till denna främmande och kanske för några lite skrämmande nya tillvaro. Ni som besökt mig vet att jag har det sååå bra. Ni,kära vänner; som ännu inte tagit steget (flyget) hit bör nog passa på medans tid är....
Hösten har idag gjort sig verkligt påmind. Iklädd tjock tröja och dunväst, men med mina eccosandaler på, var jag beredd att möta ett kyligt och soligt Beijing per cykel. Bosse hade i alla fall rejäla skor och strumpor på och verkade rustad för cykelturen.
Bosses vinterskor var trasiga och skulle lämnas in på lagning. Vad passade bättre än att besöka våra "gamla hemtrakter" och kvarter. 

image89 
Skor lagas på gammaldags vis.

På vår "gamla" lokalgata känns det som om livet stannat upp en smula. Det är ett annat tempo.  Livet flyter på som det nog alltid gjort. Denna gata passerade vi flera gånger var dag under vintern och våren då vi bodde i den förra lägenheten i Moma. Kom denna kyliga höstdag att tänka på att det faktiskt inte finns vare sig värme, vatten eller toaletter i husen i detta område. Och vi, som tycker det börjar bli lite kyligt inomhus redan nu. Värmen sätts på i Beijing den 15 november för de hus som har någon....Det har vi.

image90
Här har renoveringar av husen påbörjats. Det är ju OS 2008.

Denna lilla gata gick jag under hela vårterminen till och från  skolbussen. Här hälsade jag med ett vänligt "Niaho" ( goddag) de människor jag mötte och blev bemött på samma sätt. Tänk vilka kontraster denna stad kan erbjuda. Det gamla blandas med det nya hela tiden. 

image92
Moma. Detta, vårt "gamla" hus, ligger  ett par kvarter bort. Till höger de hus som färdigställdes då vi bodde här.

Vi cyklade genom Moma, passerade över den andra ringvägen via en nybyggd bro och fortsatte färden mot nordväst på väg mot sjöarna. Det blev lite stopp på vägen. Bosse hittade en fin dunjacka som inhandlades till det facila priset av motsvarande 160 svenska kronor. Jag tittade på jackor, men hittade inget denna gång. Längs vår väg spelade män och kvinnor olika kortspel och Mahjong. De ambulerande frisörerna hade också de en del kunder denna söndag.

image93
Får det lov att vara en klippning i det fria?

Så småningom kom vi fram till "sjöarna". Denna höstsöndag fanns det inga utemöbler kvar på restaurangerna och cafeérna. Kan möjligen ha berott på kylan och den kalla vinden. Det var inte heller någon kö till båtuthyrningen. Ni som varit här under högsäsong vet vad jag menar......Vi stötte på några tappra, yngre kinesiska män ,som tog sig ett dopp  i det kalla vattnet. Kanske är det förträning inför OS. Man vet ju aldrig. 
I och med denna vackra och kyliga dag, får nog även jag inse att det är höst i Beijing och kanske plocka fram ett par andra skor i morgon. Detta är min första höst här och jag ser fram emot vad den har att erbjuda. Cykeln har jag i alla fall inte tänkt att ställa undan ännu. Bara så att ni vet.

vviviivvivi

Återigen blir jag nostalgisk....hur går det med din tå...nu när vinterskorna ska på ?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: