Introduktion till kinesiska språket samt lite personlig omvårdnad

    
Dagen för min del börjar lida mot sitt slut. Den har verkligen varit innehållsrik! Jag har lärt mig flera nya saker.
Idag var jag på min första "riktiga" lektion i kinesiska. Varannan vecka kommer den svenska personalen på skolan att kunna få undervisninga i detta fantastiska, men ack så svåra språk som talas här; nämligen mandarin.
Vi var idag inte så många deltagare. Tre hugade vuxna elever gjorde entré hos Miss Hong, skolans kinesiska lärare, strax efter skoldagens var slut. Vår lärare började med en genomgång av hur det kinesiska alfabetet låter. Och det är just vad det gör. Vissa bokstäver är för oss, åtminstone mig, nästan omöjliga att uttala. B,P,M,F,D,T,N,L, plus några till gick ganska bra. Allt är relativt.....Men när vi kom till ZH,CH,SH och R var jag nära till att ge upp. Men skam den som ger sig. Min envishet är ju både en av mina bästa och sämsta egenskaper, eller....Men vi tränade på. I mandarin finns det också sex olika toner.(tror jag) Detta innebär att det är viktigt att låta exakt, annars blir det helt fel ord. Jag har tidigare tyckt att jag haft ganska lätt för språk och kunnat lära mig genom att höra och lyssna. Det tror jag inte längre! Vi tränade också en del fraser och givetvis på att komma i närheten av ett hyfsat uttal. Jag har en del att jobba med i den frågan under den närmaste veckan. Många glada skratt blev det för oss i gruppen och säkert även för Miss Hong. Men hon uppmuntrade oss, så i morgon ska jag träna på alla som både vill och inte vill höra på. Det säjs att övning ger färdighet, så jag tar fasta på det tills nästa lektionstillfälle om två veckor. Återkommer med rapport.
Efter denna lektion var jag lagom upprymd och beredd på ytterligare äventyr. Mina lärarstudenter, en kollega och jag begav oss i taxi till varuhuset Yashaw. För min del gällde det nu inte shopping. Jag ville ha både manikyr och pedikyr. Inte helt lätt med min onda tå, som nu dessutom tappat nageln igen. Tror det är fjärde gången nu som den åker av. Parkerade mig i anvisad stol och tänkte förena nytta med nöje. Plockar alltså glatt upp mina kinesisa läxa och börjar att träna.

image70
Övning ger färdighet.

Jag får hjälp med mitt uttal och känner mig lite säkrare. Tänk att inte bara få pedikyr utan också hjälp med språket.
Min pedikyrist ( om det nu heter så?) tyckte också att jag behövde en fotinpackning. den skulle vara extra bra för torr hud. Tyckte det lät bra. Plötsligt kommer det in en hink med parrafin och ställs ner framför mina fötter. Jag är nog allmänt frågande inför behandlingen. Men med hjälp av glada tillrop från mina arbetskamrater låter jag paraffinet få läggas på mina ben och fötter. Undrar vad jag gett mig in på? Därefter packas fötterna och underbenen in i plastfolie. till sist träs en sorts sockor på. dessa värms upp som en värmedyna. Jag säjer då det. Nu har jag lärt mig något nytt igen.

image72
Här hälls det varma paraffinet på mitt ben.

image73
Värmesockor på, elektriska sådana...

När det hela var över så kunde jag konstatera att fötterna och benen var mjuka och inte längre så "fnasiga". Det är väldigt torr luft i Beijing, så denna behandling kanske jag ska unna mig fler gånger. Jag var mycket nöjd med resultatet i alla fall.
Även händerna fick sin behandling och kändes sedan betydligt gladare.Tänk, att bara unna sig att sitta och bli ompysslad av två personer i ett par timmar en helt vanlig onsdag. Vilken tillvaro! 

image74
Manikyr på gång. Skolans tre VFU studenter Emma, Anna och Therese gillar också att bli ompysslade.
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: