IKEA och lyktfabriken

    
I går, i bussen på väg från skolan, kom någon på att det vore gott med svenskt godis från IKEA. Eftersom varuhuset ligger på hemvägen var jag inte sen att haka på. I söndags hade jag inhandlat ett par fina lyktor och Therese, ( min ena inackordering; lärarstudent) tyckte att det behövdes en pall eller ett mindre bord att ställa den ena lyktan på. Så nu kunde jag alltså förena godisköp med inköp av pall. Fem stycken godissugna lärare blev avsläppta och traskade längs motorvägen med sikte på IKEA. 

image84

Promenaden tog oss ca 20 minuter och därefter väntade förstås lite svensk mat. De andra lyckades komma över en rätt, "Sverigetallrik", med sill, lax, ost, räkor och lite annat. Denna rätt fanns bara i begränsad upplaga så när jag skulle beställa var den slut. Det fick bli en smörgås med skagenröra i stället. Stärkt av denna och en bit chokladtårta begav jag och Anna ( min andra inackordering och lärarstudent) oss ut i varuhuset för att köpa det jag tänkt. Vi hittade en söt liten pall till lyktan, köpte några ljus och krukväxter samt givetvis GODIS. I högtalarna spelades julmusik och julpyntet var redan framme. Undrar om det är så hemma också. Känns lite väl tidigt med jul i oktober.

image85
Nu är det jul igen!

Som om jag inte fått nog av lyktor. Idag var det dags igen. En kollega som har chaufför och tillgång till bil hade erbjudit sig att ta med några lärare från skolan till en lyktfabrik. Klockan tre satt vi i bilen och kom någon timma senare, med hjälp av en mopedbunden eskort, fram till den lilla byn där lykttillverkningen ägde rum.

image86 
Lyktfabriken

Lyktorna görs för hand och vi kunde se lite av hur de gjordes. Att kalla det för "fabrik" är nog att ta till i överkant, men det är här lyktorna görs. De finns även att köpa inne i Beijing men då till helt andra priser. Utbudet var stort och det var inte lätt att välja. För säkerhets skull köpte jag 11 lyktor i olika färger och storlekar. Man kan ha dem både ute och inomhus....Jag hoppas nog på att Bosse ska kunna sätta in glödlampor i de större lyktorna. Det känns inte så säkert  liksom med vanliga, levande ljus. (lyktorna har ett tunt tyg på insidan) Men lyktorna ger verkligen ett vackert sken.

image87
Tillverkning av större lyktor. (Jodå, jag köpte av de också....)

image88
Här har jag nästan valt färdigt. Bara två till!

Jag blev så nöjd med mina inköp och bör nog få med några hem tll jul. Inser att de får resa hem i olika omgångar och någon kanske måste stanna kvar i Beijing....Men den tiden, den sorgen....
Kom just på att Bosse tagit hem ett par röda lyktor också....De är av en annan modell och konstruktion.
Klas Persson

Hallo Ditte! Jättefina lyktor du köpt, och en mycket bra idé att sätta i glödlampor i de stora:-) Ville bara kolla in din blogg lite, såg ju att jag dessutom fanns med på en inte allt för smickrande bild....haha.
Hoppas allt är bra! Känns skönt att ha kommit hem, men jag hade ju fantastiskt trevligt hos er i peking med!
Hälsa alla! Kram fr brodern Klas

Eva

Hej där!
Nu har jag gjort det!!! Skrivit här alltså.
Kanske skulle behövas en liten lykta här nu. Det är ganska höstmörkt.
Eva

Liv

Hej!

Jaså massa lyktor och godis låter både fint och gott, julen har inte riktigt kommit hit ännu men när jag ser dina bilder så längtar jag ju ännu mer=)

Kram liv

Kerstin

Härligt att läsa om alla dina upplevelser. Jag förstår att du trivs i Peking. Lyktorna var jättefina och jag förstår att godiset smakade prima!!
Kram Kerstin

Sara

Hej Ditte!
Nu har jag också hittat till din blogg. Måste bara säga att man aldrig kan ha för många lyktor, fråga Helen! :) Det låter som du har det bra som vanligt där nere!
Hälsningar Sara


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: