En händelserik helg

    

Veckorna går så fort. Plötsligt var det fredag igen. I skolan bakade min klass och våra faddrar, de små 5 åringarna, äppelpaj av de äpplen som vi plockade i torsdags. Ja, inte var det många äpplen vi fick plocka,men det blev i alla fall tre stora pajer. Till detta åt vi vaniljglass. Gissa om det blev en lyckad sista lektion. Till saken hör att det till lunch denna dag var pizza, som även den åts med god aptit. Det är nämligen inte alltid så att skollunchen faller alla elever och vuxna i smaken.....
Efter jobbet blev det "after work". Vi lyckades efter visst letande hitta ett tyskt ställe, där Bosse räknat ut att solen skulle lysa på oss denna höst eftermiddag.

image65
En öl i eftermiddagssolen är inte helt fel, eller?

Kvällen tillbringade vi hemma med en "Kurt Wallander" film, lite paj och ett glas kinesiskt rödvin. Ja, vi måste börja förbereda oss för lördagens vinprovarresa. Bosse och jag anmälde oss idag att åka med China Culture Club på en liten dagsresa till ett vindistrikt, tidigt lördag morgon.
Det blev alltså uppstigning ganska tidigt efter mina mått; redan 7.30. Efter en god frukost gav vi oss iväg. Vi hade fått adressen till mötesplatsen nerskriven på både kinesiska och engelska och hoppades på att taxichauffören skulle hitta. Beijing är ju en mycket stor stad och det är nog inte ens möjligt ens för en taxichaufför att hitta alla gator. För att riktigt gardera mig hade jag ett telefonnummer till Chinese Culture Club som vi kunde ringa om det blev problem. Hur som helst hittade vi genast en glad och trevlig taxichaufför, som dessuton verkade hitta dit vi skulle. För alla eventualiteter, så var vi ute i mycket god tid. Chauffören hittade utan att tveka och vi var framme 30 munuter innan bussen skulle gå. Skönt!
Det var en förväntansfull skara på ca 25 personer, som gav sig iväg ut från Beijing denna lördag morgon. Här är det svårt att på förhand bedöma hur lång tid det tar att förflytta sig 13 mil med buss. Det är trafiken som avgör detta. För vår del tog det två timmar mot beräknade två och en halv. Samma sträcka kan vissa lördagar ta över tre timmar.......
Vi mötte otroligt många lastbilar som var på väg in mot Beijing med gigantiska laster. 

image66  
Här köar många kilometer av lastbilar för att bli vägda, bli av med last och få köra in mot Beijing.
Väntetiderna var runt 12 timmar......

Som tur är har dessa lastbilar en egen fil och privattrafiken berörs inte. Landskapet vi körde igenom i Hebeiprovinsen var mycket kuperat och vackert. På flera ställen såg vi delar av Kinesiska Muren.
Den vingård vi skulle besöka är statligt ägd och är ett resultat av ett samarbete mellan Frankrike och Kina från slutet av 1990 talet. Vingården ligger på en höjd som är ca. 500 meter över havet. Här, just i denna provins, är det lämpligt att odla vindruvor. Jordmånen är bra, temperaturen och nererbörden är lagom. För att lära sig om vindruvor och tillverkning av vin hade den man som förestod vingården varit länge i Frankrike och studerat. Här uppe odlade man olika sorters druvor och tillverkade vin som också var till försäljning i liten skala.  De i Kina stora märkena av vin; Great Wall och Dragon Seal får delar av sina druvor just från denna vingård.
Vi fick prova flera olika sorters vin gjorda av importerade franska druvor. De fransmän som var med var mycket nöjda med de torra, röda viner man fått fram på vingården. De vita, torra vinerna imponerade dock inte alls.

image67 
Det fanns även vindruvor kvar att plocka. Skörden är annars färdig för i år.

Idag, söndag var vi bjudna på lunch. En släkting till Emma (en av lärarstudenterna) bjöd förutom de två övriga studenterna Anna och Therese även med Bosse och mig. Så tre glada studenter, vi två, samt familjen bestående av fem personer, satte oss glatt ner vid lunchbordet strax efter klockan 12. Det var tur eller kanske skicklighet att vi inte hade ätit så mycket till frukost. 
Lunchen som värden beställdes in bestod av säkert  20 olika rätter. Det var en riktig dim -sum lunch.Till detta drack vi ett jättegott te och vatten.

image68 
Åh så gott!

En dim-sum måltid består av degknyten som har olika former och fyllningar. Vi serverades också väldigt goda nudlar till detta. Mycket mätta begav vi oss ett par timmar senare ut i det vackra höstvädret. Ja, det kändes mer sommar faktiskt. Jag kunde ta av mig både dunväst och långärmad tröja dagen till ära. Temperaturen visade i alla fall på över 20 grader denna oktoberdag.
För att göra magarna lite lättare blev det nu en cykeltur i stan. Helt underbart att cykla i kortärmat denna tid på året och dessutom att kunna ha sandaler på fötterna. Visserlugen tittar en del kineser på mig och ser lidande ut. Själva har de nog redan fått på långkalsongerna. Skor och strumpor har de i varje fall här i stan.
Eftermiddagen ägnades åt en tur i Ritanparken. Där är så vackert och lugnt. Storstaden känns avlägsen. Där utanför går det också bra att ställa in cyklarna på förvaring och tillsyn för en ringa kostnad. (Cyklar får inte tas med in i parken.) Damen tar 1 yuan för att passa två cyklar. Helt överkomligt. Ja, vi låser dem förstås....

image69
Ritanparken en söndagseftermiddag,en oas mitt i Beijing.

Vi har även idag under vår cykeltur hunnit med att köpa några julklappar och att shoppa ett par tröjor.
Mörkret hade lagt sig över stan när vi cyklade hemåt strax efter klockan 18. Här får cyklister inte använda lysen så det är ibland svårt att se andra cyklister och gångtrafikanter. Man får cykla liksom på känn och lita till sitt mörkerseende. I mitt fall är det inte helt optimalt. Funderar på att ha med ficklampa nästa gång. Men vet inte om det är tillåtet....
Väl hemma, så öppnas porten till huset av vakten och hissen trycks ner. Vi leder in våra cyklar i hissen och åker upp. Ja,cyklarna åker med. De har sin givna plats. I vardagsrummet .

vivi

Ååååååhhh...vad jag längtar tillbaka...du skriver så underbart..Ritanparken, Muren..ååhhh.... Vivi


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: