Lite nostalgi....

    

Söndag kväll, den 28 oktober 2007. Kan inte låta bli att fundera lite över allt jag hunnit uppleva här i Beijing under de snart 10 månader som jag (vi) varit här. För ett år sedan hade jag ingen aning om att jag skulle hamna i Beijing.  Tänk vilka turer livet kan ta? Jag är så glad att jag fick och tog chansen. Flera av mina vänner och kollegor hemma tyckte det var "modigt" att ge sig iväg till denna främmande och kanske för några lite skrämmande nya tillvaro. Ni som besökt mig vet att jag har det sååå bra. Ni,kära vänner; som ännu inte tagit steget (flyget) hit bör nog passa på medans tid är....
Hösten har idag gjort sig verkligt påmind. Iklädd tjock tröja och dunväst, men med mina eccosandaler på, var jag beredd att möta ett kyligt och soligt Beijing per cykel. Bosse hade i alla fall rejäla skor och strumpor på och verkade rustad för cykelturen.
Bosses vinterskor var trasiga och skulle lämnas in på lagning. Vad passade bättre än att besöka våra "gamla hemtrakter" och kvarter. 

image89 
Skor lagas på gammaldags vis.

På vår "gamla" lokalgata känns det som om livet stannat upp en smula. Det är ett annat tempo.  Livet flyter på som det nog alltid gjort. Denna gata passerade vi flera gånger var dag under vintern och våren då vi bodde i den förra lägenheten i Moma. Kom denna kyliga höstdag att tänka på att det faktiskt inte finns vare sig värme, vatten eller toaletter i husen i detta område. Och vi, som tycker det börjar bli lite kyligt inomhus redan nu. Värmen sätts på i Beijing den 15 november för de hus som har någon....Det har vi.

image90
Här har renoveringar av husen påbörjats. Det är ju OS 2008.

Denna lilla gata gick jag under hela vårterminen till och från  skolbussen. Här hälsade jag med ett vänligt "Niaho" ( goddag) de människor jag mötte och blev bemött på samma sätt. Tänk vilka kontraster denna stad kan erbjuda. Det gamla blandas med det nya hela tiden. 

image92
Moma. Detta, vårt "gamla" hus, ligger  ett par kvarter bort. Till höger de hus som färdigställdes då vi bodde här.

Vi cyklade genom Moma, passerade över den andra ringvägen via en nybyggd bro och fortsatte färden mot nordväst på väg mot sjöarna. Det blev lite stopp på vägen. Bosse hittade en fin dunjacka som inhandlades till det facila priset av motsvarande 160 svenska kronor. Jag tittade på jackor, men hittade inget denna gång. Längs vår väg spelade män och kvinnor olika kortspel och Mahjong. De ambulerande frisörerna hade också de en del kunder denna söndag.

image93
Får det lov att vara en klippning i det fria?

Så småningom kom vi fram till "sjöarna". Denna höstsöndag fanns det inga utemöbler kvar på restaurangerna och cafeérna. Kan möjligen ha berott på kylan och den kalla vinden. Det var inte heller någon kö till båtuthyrningen. Ni som varit här under högsäsong vet vad jag menar......Vi stötte på några tappra, yngre kinesiska män ,som tog sig ett dopp  i det kalla vattnet. Kanske är det förträning inför OS. Man vet ju aldrig. 
I och med denna vackra och kyliga dag, får nog även jag inse att det är höst i Beijing och kanske plocka fram ett par andra skor i morgon. Detta är min första höst här och jag ser fram emot vad den har att erbjuda. Cykeln har jag i alla fall inte tänkt att ställa undan ännu. Bara så att ni vet.

IKEA och lyktfabriken

    
I går, i bussen på väg från skolan, kom någon på att det vore gott med svenskt godis från IKEA. Eftersom varuhuset ligger på hemvägen var jag inte sen att haka på. I söndags hade jag inhandlat ett par fina lyktor och Therese, ( min ena inackordering; lärarstudent) tyckte att det behövdes en pall eller ett mindre bord att ställa den ena lyktan på. Så nu kunde jag alltså förena godisköp med inköp av pall. Fem stycken godissugna lärare blev avsläppta och traskade längs motorvägen med sikte på IKEA. 

image84

Promenaden tog oss ca 20 minuter och därefter väntade förstås lite svensk mat. De andra lyckades komma över en rätt, "Sverigetallrik", med sill, lax, ost, räkor och lite annat. Denna rätt fanns bara i begränsad upplaga så när jag skulle beställa var den slut. Det fick bli en smörgås med skagenröra i stället. Stärkt av denna och en bit chokladtårta begav jag och Anna ( min andra inackordering och lärarstudent) oss ut i varuhuset för att köpa det jag tänkt. Vi hittade en söt liten pall till lyktan, köpte några ljus och krukväxter samt givetvis GODIS. I högtalarna spelades julmusik och julpyntet var redan framme. Undrar om det är så hemma också. Känns lite väl tidigt med jul i oktober.

image85
Nu är det jul igen!

Som om jag inte fått nog av lyktor. Idag var det dags igen. En kollega som har chaufför och tillgång till bil hade erbjudit sig att ta med några lärare från skolan till en lyktfabrik. Klockan tre satt vi i bilen och kom någon timma senare, med hjälp av en mopedbunden eskort, fram till den lilla byn där lykttillverkningen ägde rum.

image86 
Lyktfabriken

Lyktorna görs för hand och vi kunde se lite av hur de gjordes. Att kalla det för "fabrik" är nog att ta till i överkant, men det är här lyktorna görs. De finns även att köpa inne i Beijing men då till helt andra priser. Utbudet var stort och det var inte lätt att välja. För säkerhets skull köpte jag 11 lyktor i olika färger och storlekar. Man kan ha dem både ute och inomhus....Jag hoppas nog på att Bosse ska kunna sätta in glödlampor i de större lyktorna. Det känns inte så säkert  liksom med vanliga, levande ljus. (lyktorna har ett tunt tyg på insidan) Men lyktorna ger verkligen ett vackert sken.

image87
Tillverkning av större lyktor. (Jodå, jag köpte av de också....)

image88
Här har jag nästan valt färdigt. Bara två till!

Jag blev så nöjd med mina inköp och bör nog få med några hem tll jul. Inser att de får resa hem i olika omgångar och någon kanske måste stanna kvar i Beijing....Men den tiden, den sorgen....
Kom just på att Bosse tagit hem ett par röda lyktor också....De är av en annan modell och konstruktion.

Fart, fest och god mat

    

Har satt mig för att summera helgen. Ja, den är inte slut ännu. Men bäst att ändå passa på nu när jag har lite tid över mellan alla aktiviteter. vet inte vad det blir framåt kvällen.... I fredags tackade vi av våra lärarstudenter på skolan. Personalen samlades runt lunch och vi åt princesstårta från IKEA. Lite svenskt får det allt lov att vara. Emma, en av studenterna hos mig, åker hem till Göteborg i morgon. Det kommer att bli väldigt tomt. Tur att Anna (den andra lärarstudenten) ska stanna en vecka till, så att jag hinner vänja mig lite i taget. Även Therese, som också är lärarstudent och ska bli förskollelärare, åker hem om en vecka. Men nu tackades de av alla tre. Lite vemodigt var det allt. Alla tre tjejerna bor hos oss sedan nästan en vecka tillbaka. Trevligt med lite ungdomar i huset! Det livar upp!

image75
Lärarstudenterna med "skolpandor"

Efter skoldagen slut skyndade Anna och jag oss hem. Vi hade lite att ordna med. För på kvällen skulle vi ha lägenhetsrunda med arbetskamraterna på skolan. Lägenhetsrunda, det innebär att vi åker/ går runt och besöker varandras lägenheter. Dryck, ev. mat eller tilltugg ska serveras på alla ställen. Denna afton hade vi sju olika lägenheter att besöka. För min och Annas del bestod förberedelserna att handla dryck, skära grönskaer till en sallad, samt att försöka få tag på färdiga pajer hos "den franske" slaktaren.  Emma skulle leda "friskis och svettis" gympa och Therese skulle gympa med, så de skulle ansluta sig direkt till besöket i den första lägenheten.
Hade glömt bort (förträngt?) att det är rusningstrafik även här i stan en fredag kväll vid 17.30. Hur man nu kan göra det? Vi fick lätt tag på en taxi och visade adressen på kinesiska. Hoppades på att taxichauffören kunde läsa. Men jag visste att vi skulle rakt fram i några kilometer och sen eventuellt svänga till höger. Mycket riktigt; chauffören körde och stannade efter ett tag. Han påstod att vi var framme. Jag var inte lika säker, men steg ur taxin och betalade.  Vi skulle till ett lägenhetskomplex som heter Park Avenue. ( iBeijing) Där taxin stannade stod det Palm Spring på huset. In i taxin igen. Jag försökte på svenska med några få inslag av kinesiska ord förklara att det var FEL. Jag lyckades och han körde vidare. Vi kom rätt och det kostade inget extra.
Nu var jag hungrig. Någon lunch i skolan hann jag inte med. 

image76
God mat, tillika god aptit. Delar av gänget samlat hos Elisabet, vårt första stopp denna afton.

Jättefin lägenhet! Vlken rymd! Men så länge hann vi ju inte stanna. Vi hann knappast få ner kycklingsalladen och ölen innan det var dags att hasta vidare. Det var som sagt åtta lägenheter som skulle besökas denna afton. Taxi hem till Emma, som bor i närheten. Där anslöt ytterligare tre stycken. Vi hade vissa svårigheter att hitta rätt lägenhet.  Vi knackade på ett par olika dörrar och folk tittade ut och hundar skällde. Vi förstod att vi var fel. " Det ska vara galler på ytterdörren" sa en kollega som varit där tidigare. Samtliga såg sig omkring efter just en sådan dörr. Det var bara det att galler hade ALLA dörrar. Glada skratt uppstod!  Men av någon anledning så öppnas plötsligt en dörr. Då var vi rätt! Skaran bestod nu av ett 15 tal glada människor. 

image77
Frozen Margarita, otroligt god, bjöds vi på hos Emma. Sug flickor!

Till denna MYCKET GODA drink bjöds det bruchetta, tortilla chips och guacamole. Jättegott.
Så länge hann vi inte stanna här heller. Nu skulle alla hem till min och Bossses lägenhet. ( Bosse är för närvarande i Sverige) Ny taxi. 
Hos oss bjöds det på olika pajer, sallad och diverse drycker. 

image78
Stämningen var god, inte att ta miste på. Alla lät sig väl smaka.

Nu var det fyra lägenheter kvar. Alla inom gångavstånd och i samma hyreskomplex. Olika drinkar och tilltugg inmundigades. Vår sista anhalt vad gällde lägenheter var denna vackra höstafton hos Anna.  Här bjöds det det utom dryck och tilltugg på kareoke. Det var vi som sjöng.

image80
Här svänger det rejält! Tänk vad man kan göra med svenska schlager! 

Detta var den sista "lägenhetsvisningen". I någorlunda samlad skara begav vi oss mot "Bargatan" och Swing.
Här blev inte  jag så länge. Tyckte nästan synd om mina yngre kollegor när jag vid en snabb blick såg att "kundkretsen" inte var av det yngre gardet. Men jag ser ju inte så bra utan glasögon....En jätterolig kväll blev det i alla fall.

Lördag morgon, sovmorgon, skönt! Dagen ägnades åt lite shopping i Xidan tillsammans med mängder av kineser som också var lediga. Det var en pärs att ta sig dit med tunnelbanan och att ens komma på den. I Beijing bor det ca 15 miljoner invånare.... och fler än jag är intresserade av shopping och att ta sig fram under jorden. En siesta var välbehövlig.
På kvällen samlades vi många från skolan för att äta middag tillsammans på en av restaurangerna i Ritanparken.
Därefter blev det en rask promenad hem. Gårdagens kväll hann övergå i morgon innan jag var i säng. Så sova var vad jag behövde.

image81
Sååå mycket god mat. Anna, Emma (lärarstudenter) och Ditte låter sig väl smakas. 

Söndag morgon. En jättefin dag; sol, blå himmel och varmt. Blir sugen på färskt bröd till frukost och traskar iväg till "den franske slaktaren". Han har även färskt bröd. Varm baguette blir bra. jag passar också på att sedan gå in till blomsteraffären och köpa lite blommor, solrosor och rosor blir bra. Passar där också på att fråga efter katten. I
våras fanns det en kattunge och jag har följt den sedan vi kom tillbaka i höst. Den var sååå söt. Tyvärr råkade den för fem dagar sedan ut för en bilolycka....

image82
Visst är den fin.

Söndagen fortsatte med sushilunch på en japansk restaurang, Hatsune. Jättegott!!! 

image83
Ser det inte läckert ut?

Vad säjs om följande namn på sushi; "pimp my roll" bestående av mjukskalskrabba, avocado lax och en god sås därtill. Eller varför inte en "princess Li roll" gjord av räka, avocado, småkrabba, gurka och tempurablad. All sushi bara smälte i munnen. Sååå gott!
En kopp god espresso hemma hos kollegan Mikael blev en bra avrundning på det hela. Han har nyligen fått sin iimporterade espressomaskin från Italien med kaffekvarn därtill. Ska det vara ordentligt så ska det. Kaffet kom också per import. 
Promenerade sedam hemåt i det fortsatt vackra vädret. Alla andra här shoppar så mycket,så jag tänkte att jag också kanske behövde något. Köpte ett par fina lyktor att ha värmeljus i. Nu måste jag även köpa en pall till den ena lyktan, så den "kommer upp" lite ovanför golvhöjd. Ska se vad jag åstadkomma i veckan. Veti alla fall var den ska stå...

Det blev en kväll hemma i lugn och ro. Jag hämtade hem mat från vår 4 kronors restaurang  (många rätter kostar just 4 kr, därav namnet) och vi åt med god aptit. 
I morgon börjar en ny vecka och på lördag kommer Bosse.


 

Introduktion till kinesiska språket samt lite personlig omvårdnad

    
Dagen för min del börjar lida mot sitt slut. Den har verkligen varit innehållsrik! Jag har lärt mig flera nya saker.
Idag var jag på min första "riktiga" lektion i kinesiska. Varannan vecka kommer den svenska personalen på skolan att kunna få undervisninga i detta fantastiska, men ack så svåra språk som talas här; nämligen mandarin.
Vi var idag inte så många deltagare. Tre hugade vuxna elever gjorde entré hos Miss Hong, skolans kinesiska lärare, strax efter skoldagens var slut. Vår lärare började med en genomgång av hur det kinesiska alfabetet låter. Och det är just vad det gör. Vissa bokstäver är för oss, åtminstone mig, nästan omöjliga att uttala. B,P,M,F,D,T,N,L, plus några till gick ganska bra. Allt är relativt.....Men när vi kom till ZH,CH,SH och R var jag nära till att ge upp. Men skam den som ger sig. Min envishet är ju både en av mina bästa och sämsta egenskaper, eller....Men vi tränade på. I mandarin finns det också sex olika toner.(tror jag) Detta innebär att det är viktigt att låta exakt, annars blir det helt fel ord. Jag har tidigare tyckt att jag haft ganska lätt för språk och kunnat lära mig genom att höra och lyssna. Det tror jag inte längre! Vi tränade också en del fraser och givetvis på att komma i närheten av ett hyfsat uttal. Jag har en del att jobba med i den frågan under den närmaste veckan. Många glada skratt blev det för oss i gruppen och säkert även för Miss Hong. Men hon uppmuntrade oss, så i morgon ska jag träna på alla som både vill och inte vill höra på. Det säjs att övning ger färdighet, så jag tar fasta på det tills nästa lektionstillfälle om två veckor. Återkommer med rapport.
Efter denna lektion var jag lagom upprymd och beredd på ytterligare äventyr. Mina lärarstudenter, en kollega och jag begav oss i taxi till varuhuset Yashaw. För min del gällde det nu inte shopping. Jag ville ha både manikyr och pedikyr. Inte helt lätt med min onda tå, som nu dessutom tappat nageln igen. Tror det är fjärde gången nu som den åker av. Parkerade mig i anvisad stol och tänkte förena nytta med nöje. Plockar alltså glatt upp mina kinesisa läxa och börjar att träna.

image70
Övning ger färdighet.

Jag får hjälp med mitt uttal och känner mig lite säkrare. Tänk att inte bara få pedikyr utan också hjälp med språket.
Min pedikyrist ( om det nu heter så?) tyckte också att jag behövde en fotinpackning. den skulle vara extra bra för torr hud. Tyckte det lät bra. Plötsligt kommer det in en hink med parrafin och ställs ner framför mina fötter. Jag är nog allmänt frågande inför behandlingen. Men med hjälp av glada tillrop från mina arbetskamrater låter jag paraffinet få läggas på mina ben och fötter. Undrar vad jag gett mig in på? Därefter packas fötterna och underbenen in i plastfolie. till sist träs en sorts sockor på. dessa värms upp som en värmedyna. Jag säjer då det. Nu har jag lärt mig något nytt igen.

image72
Här hälls det varma paraffinet på mitt ben.

image73
Värmesockor på, elektriska sådana...

När det hela var över så kunde jag konstatera att fötterna och benen var mjuka och inte längre så "fnasiga". Det är väldigt torr luft i Beijing, så denna behandling kanske jag ska unna mig fler gånger. Jag var mycket nöjd med resultatet i alla fall.
Även händerna fick sin behandling och kändes sedan betydligt gladare.Tänk, att bara unna sig att sitta och bli ompysslad av två personer i ett par timmar en helt vanlig onsdag. Vilken tillvaro! 

image74
Manikyr på gång. Skolans tre VFU studenter Emma, Anna och Therese gillar också att bli ompysslade.En händelserik helg

    

Veckorna går så fort. Plötsligt var det fredag igen. I skolan bakade min klass och våra faddrar, de små 5 åringarna, äppelpaj av de äpplen som vi plockade i torsdags. Ja, inte var det många äpplen vi fick plocka,men det blev i alla fall tre stora pajer. Till detta åt vi vaniljglass. Gissa om det blev en lyckad sista lektion. Till saken hör att det till lunch denna dag var pizza, som även den åts med god aptit. Det är nämligen inte alltid så att skollunchen faller alla elever och vuxna i smaken.....
Efter jobbet blev det "after work". Vi lyckades efter visst letande hitta ett tyskt ställe, där Bosse räknat ut att solen skulle lysa på oss denna höst eftermiddag.

image65
En öl i eftermiddagssolen är inte helt fel, eller?

Kvällen tillbringade vi hemma med en "Kurt Wallander" film, lite paj och ett glas kinesiskt rödvin. Ja, vi måste börja förbereda oss för lördagens vinprovarresa. Bosse och jag anmälde oss idag att åka med China Culture Club på en liten dagsresa till ett vindistrikt, tidigt lördag morgon.
Det blev alltså uppstigning ganska tidigt efter mina mått; redan 7.30. Efter en god frukost gav vi oss iväg. Vi hade fått adressen till mötesplatsen nerskriven på både kinesiska och engelska och hoppades på att taxichauffören skulle hitta. Beijing är ju en mycket stor stad och det är nog inte ens möjligt ens för en taxichaufför att hitta alla gator. För att riktigt gardera mig hade jag ett telefonnummer till Chinese Culture Club som vi kunde ringa om det blev problem. Hur som helst hittade vi genast en glad och trevlig taxichaufför, som dessuton verkade hitta dit vi skulle. För alla eventualiteter, så var vi ute i mycket god tid. Chauffören hittade utan att tveka och vi var framme 30 munuter innan bussen skulle gå. Skönt!
Det var en förväntansfull skara på ca 25 personer, som gav sig iväg ut från Beijing denna lördag morgon. Här är det svårt att på förhand bedöma hur lång tid det tar att förflytta sig 13 mil med buss. Det är trafiken som avgör detta. För vår del tog det två timmar mot beräknade två och en halv. Samma sträcka kan vissa lördagar ta över tre timmar.......
Vi mötte otroligt många lastbilar som var på väg in mot Beijing med gigantiska laster. 

image66  
Här köar många kilometer av lastbilar för att bli vägda, bli av med last och få köra in mot Beijing.
Väntetiderna var runt 12 timmar......

Som tur är har dessa lastbilar en egen fil och privattrafiken berörs inte. Landskapet vi körde igenom i Hebeiprovinsen var mycket kuperat och vackert. På flera ställen såg vi delar av Kinesiska Muren.
Den vingård vi skulle besöka är statligt ägd och är ett resultat av ett samarbete mellan Frankrike och Kina från slutet av 1990 talet. Vingården ligger på en höjd som är ca. 500 meter över havet. Här, just i denna provins, är det lämpligt att odla vindruvor. Jordmånen är bra, temperaturen och nererbörden är lagom. För att lära sig om vindruvor och tillverkning av vin hade den man som förestod vingården varit länge i Frankrike och studerat. Här uppe odlade man olika sorters druvor och tillverkade vin som också var till försäljning i liten skala.  De i Kina stora märkena av vin; Great Wall och Dragon Seal får delar av sina druvor just från denna vingård.
Vi fick prova flera olika sorters vin gjorda av importerade franska druvor. De fransmän som var med var mycket nöjda med de torra, röda viner man fått fram på vingården. De vita, torra vinerna imponerade dock inte alls.

image67 
Det fanns även vindruvor kvar att plocka. Skörden är annars färdig för i år.

Idag, söndag var vi bjudna på lunch. En släkting till Emma (en av lärarstudenterna) bjöd förutom de två övriga studenterna Anna och Therese även med Bosse och mig. Så tre glada studenter, vi två, samt familjen bestående av fem personer, satte oss glatt ner vid lunchbordet strax efter klockan 12. Det var tur eller kanske skicklighet att vi inte hade ätit så mycket till frukost. 
Lunchen som värden beställdes in bestod av säkert  20 olika rätter. Det var en riktig dim -sum lunch.Till detta drack vi ett jättegott te och vatten.

image68 
Åh så gott!

En dim-sum måltid består av degknyten som har olika former och fyllningar. Vi serverades också väldigt goda nudlar till detta. Mycket mätta begav vi oss ett par timmar senare ut i det vackra höstvädret. Ja, det kändes mer sommar faktiskt. Jag kunde ta av mig både dunväst och långärmad tröja dagen till ära. Temperaturen visade i alla fall på över 20 grader denna oktoberdag.
För att göra magarna lite lättare blev det nu en cykeltur i stan. Helt underbart att cykla i kortärmat denna tid på året och dessutom att kunna ha sandaler på fötterna. Visserlugen tittar en del kineser på mig och ser lidande ut. Själva har de nog redan fått på långkalsongerna. Skor och strumpor har de i varje fall här i stan.
Eftermiddagen ägnades åt en tur i Ritanparken. Där är så vackert och lugnt. Storstaden känns avlägsen. Där utanför går det också bra att ställa in cyklarna på förvaring och tillsyn för en ringa kostnad. (Cyklar får inte tas med in i parken.) Damen tar 1 yuan för att passa två cyklar. Helt överkomligt. Ja, vi låser dem förstås....

image69
Ritanparken en söndagseftermiddag,en oas mitt i Beijing.

Vi har även idag under vår cykeltur hunnit med att köpa några julklappar och att shoppa ett par tröjor.
Mörkret hade lagt sig över stan när vi cyklade hemåt strax efter klockan 18. Här får cyklister inte använda lysen så det är ibland svårt att se andra cyklister och gångtrafikanter. Man får cykla liksom på känn och lita till sitt mörkerseende. I mitt fall är det inte helt optimalt. Funderar på att ha med ficklampa nästa gång. Men vet inte om det är tillåtet....
Väl hemma, så öppnas porten till huset av vakten och hissen trycks ner. Vi leder in våra cyklar i hissen och åker upp. Ja,cyklarna åker med. De har sin givna plats. I vardagsrummet .

Föräldrafrukost, äppelplockning och lite vardag

    
I morse ringde klockan tidigt. Mina arbetskamrater i stan, VFU studenterna Emma och Anna samt jag, begav oss klockan 7 i taxi till skolan för att förbereda "föräldrafrukost". Ett par gånger var termin inbjuds  föräldrar och barn att äta frukost på skolan. Vi bryggde kaffe, skar gurkor och paprikor, dukade fram ost och skinka, rostade bröd och såg till att det hela var uppdukat  och klart i köket klockan  klockan 8. Och vilken uppslutning!  Vad roligt att träffa föräldrar och elever på detta sätt innan arbetsdagen börjar. Det blev en god start!

image60 
Frukost i vårt klassrum.

Genast efter frukosten skulle vi i klassen åka iväg och plocka äpplen tillsammans med våra fadderbarn på "Drakarna," 5 åringarna. Alla barn på skolan skulle under dagen ut på äppelplockning i respektive faddergrupper.
Vi var först ut. Bussresan var i sig inte mer än ca 15 minuter lång. Men vi kom lite fel, fick backa och vända bussen på en smal sidoväg, köra tillbaka en bit och hamnade rätt efter en stund. Ja, så många äpplen att plocka fanns det nu inte.

image61
Stora och små barn rustade för äppelplockning.

Vi skulle få plocka två äpplen var. Detta för att de skulle räcka till de andra barnen som kom senare under dagen. Nu var det inte ens helt lätt att hitta två fina äpplen var. Flera var maskätna och en del var fortfarande kvar i träden med papperspåsar på. Detta hade jag aldrig sett tidigare. Papperspåsarna var till för att äpplena skulle mogna fortare och få en finare färg. När äpplena var färdiga gick påsarna sönder och äpplena var mogna.....
Strax efter klockan 10 var vi åter på skolan och kunde samla in våra plockade åpplen. Barnen åt upp ett och det andra lades äppelpajsinsamlingen. På fredag blir det bak med "Drakarna" och sen ska vi ha lite fredagsmys uppe hos oss i 4-6an. Det känns riktigt svenskat med äppelpaj och vaniljsås.
Nästan var vecka är det "saker på gång". Är det inte äppelplockning, filminspelning  eller VM fotboll ; så är det något annat. Skolveckorna går så fort och det är konstigt  men så sant, att inget känns besvärligt. Allt är bara roligt!

Ja, det är ett annorlunda liv här mot hemma. Mycket är lika , men ändå så olika. Jag hade önskat att jag hunnit med att lära mig lite mer kinesiska ord. Men nästa vecka ska vi på skolan börja med en liten kurs just i detta. Jag har hitintills klarat mig bra, nåja; hyfsat , med att prata svenska i många sammanhang. (i affärer och så)  Engelskan är oftast inte gångbart här. Men med vissa rörelser till, brukar jag få fram mitt budskap. Jag är ju en envis typ.
Jag får tacka för den fina träning jag fick i att uttrycka mig med kroppen av mina kollegor och elever  under den tid jag jobbade i språkklassen i Väsby. Jag har haft  och har stor nytta av detta.
När jag i kväll skulle handla hem mat och det var tomt på plastpåsar vid grönsakerna bad jag helt sonika på ren svenska att butikspersonalen skulle ta fram påsar. Jag gjorde en plockningsrörelse och vips kom ett helt gäng påsar. Lättare är det då hos " den franske slaktaren". Dit går jag åtminstone varannan dag för att träna franska. Och där behövs inga rörelser.
Ibland uppstår i alla fall problem av mindre art. Jag vill ha ost. Det finns inte vanligtvis i kinesiska affärer. Men jag letade på. Till slut hittade jag något som liknade ost. Jag frågade artigt en butiksanställd på svenska; "är det här ost". Ost? svarade han. Jag klämde lite till på paketet och la ner det i korgen. Väl hemma insåg jag att det inte var ost. Det var smör. Men det behövde jag också!

Slut på höstlovet!

    
I dag, söndag, kändes det lite som om hösten är på gång här i stan. Skolan börjar i morgon efter en veckas höstlov. Glada i hågen gav vi oss ut på en cykeltur mot "sjöarna". Jag har fortfarande mina gamla, bekväma, Ecco sandaler som ger mig bra plats för min onda tå. (Ja, den är fortfarande besvärlig.) Nageln håller på att lossna igen. Detta efter tumultet på fotbolls VM, då en nordkoreán trampade på den. En tunn, kortärmad skjorta och halvlånga jeans kändes helt ok. Termometern på husväggen visade i alla fall + 17. Men det visade sig blåsa kalla vindar längs med vår cykelväg. Bara att stanna till och inhandla en tjock, stickad tröja. Prisnivån gör att man inte behöver fundera så länge över inköpen, eller få ångest i veckor efteråt.
På väg mot sjöarna var det... Det finns ett långsträckt sjöområde ( konstgjort) som i princip hänger samman. Det börjar i söder  vid den Förbjudna Staden, går upp mot Beihai Parken och fortsätter en bra bit norrut. Den totala sträckningen är nog runt 7-8 km. Vår närmsta sjö är Hohai och dit cyklar vi på 20 minuter om det inte är alltför mycket trafik. De som promenerat med oss, vet att det tar tid att gå dit.....Men Beijing är en STOR stad! Och cykel, vilken bra uppfinning!
Jag har lärt mig en ny cykelregel som gör det hela säkrare, tror jag.Tittar bara framåt! Allt som händer bakåt är inte mitt problem! Känns så tryggt att veta. Jag försöker följa denna regel. Den verkar vettig. Har provat själv i dag. Alltså vänder jag nu aldrig huvudet bakåt när jag cyklar...
Blåsten, den kyligare luften, överskottet på lediga båtar vid Hohai, inplockade uteserveringsmöbler och påpälsade  kineser får mig att minnas att det faktiskt är den 7 oktober idag. Har ännu inte sett några gula löv, men det är nog en tidsfråga. Mina sandaler kommer jag nog att ha minst en månad till.

image57
Ditte med nyinköpt tröja och alla lediga båtar. Var är människorna?

I fredags cyklade Bosse och jag till IKEA. Det tar ca 40 minuter hemifrån oss. Vi var sugna på lite svensk atmosfär och tänkte äta svensk lunch. Den kan bestå av antingen köttbullar eller gravad lax. Tidigare i höstas fanns även kräftor. Vet nu inte om just kräftor här är så svenskt, men i alla fall så var hattarna det....Men när vi kom in i varuhuset och såg alla människor som var där för att handla ,så la vi ner lunchprojektet. Det var fler än vi som har höstlov! Vi gick in på matavdelningen och handlade med oss lite rejäla svenska varor hem. Sen blev det två kokta med bröd till lunch. Lite svenskt i alla fall!

image56
Tänk; äkta svenska varor, eller är det månne kopior?

Vi har också hunnit med en tur till Behaiparken. Givetvis cyklade vi dit. Parken består till största delen av en stor, konstgjord sjö. Ja, båtuthyrning finns. I mitten av sjön ligger en ö där den vita pagoden finns. Parken är jättestor,68 ha och är den äldsta och bäst bevarade av de kejserliga parkerna i Kina. I parken finns mängder av broar, portaler, vackra byggnader, samt blommor och planteringar i stora mängder. Beihaiparken ingick tidigare i Kejsarstaden. Det nuvarande utseendet fick parken under Mingdynastin. Förr kallades detta område för Vinterpalatset. Hit kommer vi att gå/cykla flera gånger. En skön och avstressande oas i storstadens larm.

image58
Jadeön, mitt i sjön, med den vita pagoden. Även ön är konstgjord.

På många ställen runt om i stan kan man ställa sin cykel och få den passad för en mycket ringa kostnad., ca 1 kr. Cyklar kan nämligen inte medfölja överallt, i parker t.ex. Jag är rädd om min cykel och har förstått att den är mycket åtråvärd, så jag är extra tacksam över dessa tjänster.

image59
Betalning till cykelvakt utanför Beihaiparken.

Sen söndag eftermiddag. Det känns som om lovet varit långt. Jag har vilat, rest, solat lite i regn, läst, ätit god mat, träffat vänner, varit med om en tyfon/cyklon, varit "turist" i Beijing och haft det sååå bra. Är glad över att Bosse är med här och delar mina upplevelser. I morgon börjar skolan och det ska också bli roligt. Nu ska vi ut och se vad Beijing har att erbjuda en sen eftermiddag eller tidig kväll. Men..... jag saknar ALLA er därhemma! Många kramar!

Hainan;semester

    
Så var det då dags! En veckas ledighet = semester; vad skönt! Lov första veckan i oktober. Det är då man har höstlov här. Nationaldagen infaller den 1 oktober. Jag hade efter en del om och men lyckats med att boka en resa till Kinas Hawaii, dvs. till Hainan. Jag visste att det var i slutet av regnperioden i denna del av världen. Och inte var det mindre regnperiod i Malaysia, Thailand eller Vietnam. Så varför inte Hainan? Fyra timmar med flyg från Beijing en fredag eftermiddag skulle ta mig till solen. Fem dygn var bokade. Det var strålande sol då vi landade och en skön, tropisk värme mötte oss då vi klev av planet. Vår väska kom först (ovanligt) och en halvtimma senare stod jag på balkongen till vårt fina hotellrum.Vilken utsikt!
image49
Utsikt från balkongen.

Det här verkade lovande. Ni som känner mig, eller kanske rest med mig (Eva V m.fl. ) vet att det här med utsikt och balkong är viktigt . Det är känslan som räknas! Även rummet (rummen ) var tillfylles. Bättre än vad jag vågat hoppats på. Jag visste ju innan, att mina språkkunskaper i kinesiska, inte skulle räcka för att göra några som helst reklammationer. Här på hotellet var engelskan inte särskilt gångbar. Bättre hade det kanske gått med ryska! Men det behärskar jag inte heller. För på Hainan ( det är en ö) är ofta ryska det första språk man stöter på. Sen kommer kinesiska och på en tredje plats kommer engelska. Här är alltså gott om ryska turister. Med mycket pengar!

image50
Hotellrummet ( rummen, det var nog två....)sovavdelning och vardagsrum. Inte illa!

Lördag morgon kom med regn,,,En god bok kan göra mycket. Men någon sol kom inte fram. Söndag morgon; uppehåll. Ja, inte sol direkt, men vi skyndade oss ner till stranden. Solen "tar nog på" i alla fall. Skönt! Varmt är det också. Temperaturen går över 30 grader och vattnet håller 27, så det går ingen nöd på oss även om det inte är strålande sol.
På kvällen hamnar vi på kalas. Det är hotellägarens dotter som "fyller 1 månad".  Det blir buffé. Vi är de enda betalande gästerna.... Vi förstår först inte, men vad gör det. Vi är ju i Kina! God mat och dryck därtill. Dryck, i detta fall vin, ingår för just oss. ( Vi ser att andra gäster som kommer senare får betala sin dryck....) En trevlig afton blev det i alla fall.

image51
God mat på kalaset. Jag låter mig väl smaka.

Måndag, ingen sol direkt. Promenad längs den långa, fina stranden. Hälsar på en kollega som också är här, men bor ett par mil bort. Vi äter middag tillsammans på kvällen på deras hotell. Har turen att få trevliga taxichaufförer båda vägarna. Detta är vi inte bortskämda med i Beijing. Här kan de vägra köra.
Oh tisdag morgon,bara lite regn. Bosse och jag bestämmer oss för att det får bli en dag på stranden. Vi skyndar ut. Tyvärr är det idag varning för tyfon/ cyklon. Inga solstolar finns egentligen utplacerade på stranden. När vi kommer, får vi dock stolar men inga parasoller. De är väl förankrade med tanke på de ovädersvarningar so finns. Tur att vi hade med paraply till stranden. Skurarna kom med jämna och ojämna mellanrum. Och detta skulle vara solsemester!

image52
Vad gör man inte för att bli lite brun???

Ja, lite färg fick jag allt! Men till sist blev det att ge upp. Ovädret var på gång. Det kan inte ens jag påverka, Försökte inte heller! Jag blev en erfarenhet rikare av att vara mitt i en cyklon/ tyfon. Har fått veta att det är samma sak, bara olika namn.
Det här med Ditte`s showroom.... Vad säjer ni om denna "outfit" , har lärt mig att det heter så.... Här i ( på) Hainan är det detta som gäller. Glad att jag och Bosse inte är så modemedvetna i alla sammanhang; eller????

image53
Denna blommiga "outfit" är synlig överallt. Det finns hela "Blomfamiljer " som vandrar runt.

Skönt att landa i Beijing sent en onsdag kväll efter att ha upplevt min första tyfon/ cyklon. Glad av att veta att denna inte var sååå häftig. Det var "bara " 100.000 människor som evakuerades. Namnet på tyfonen/cyklonen var Lekima; efter en vietnamesisk frukt. Den hade vindstyrkor på 118.8 km/h. 20.000 fiskebåtar fick återkomma till sina hamnar i Hainan, men tack och lov var inga dödsfall inrapporterade här. I Norra Filippinerna dog åtta perrsoner i ovädret.
Myndigheter och hotellet gav oss bra information så rädda blev vi aldrig. Här är de är vana vid oväder. Annat är det med oss svenskar! Men lite vana har Bosse och jag fått. Allstså, ytterligare en erfarenhet rikare.


Cyklon och bloggande

    
Kan inte helt slita mig fran datorn och bloggen. (Har ett engelskt tangentbord,darav den nogot markliga stavningen. ) Det er med viss moda jag far i gang datorn. Jag kan inte lasa de kinesiska instruktioner utan gar lite pa kenn. Ofta funkar det.
Har fatt veta att man helst ska uppdatera sin blogg 6 ganger /dag. Hur ska jag hinna med det? Jag har vanligtvis ett jobb att skota. Undrar hur andra gor? Kan nagon tipsa?
Hur som helst sa er jag och Bosse pa Kinas Hawaii. On heter Hainan och her ska det vara sol. Ja, nu er det slutet pa regnsesongen sa solen lyser med sin franvaro. Det regnar desto mer. Att ga ut utan paraply er uteslutet. Galler aven vid ett kort besok till poolen.
Vi har det i alla fall lungt och skont, ett jettefint hotellrum med havsutsikt ( fick det helt utan att braka) och har idag kunnat vara en hel del pa stranden. Givetvis med paraply. Men solbranda har vi blivit!!
Ja, helt lugnt er det inte. Sedan i gar har man varnat for en cyklon. Det mesta av solsangar, parasoller och andra losa foremal er bortplockade och fast forankrade med rep. Just nu kom en dam och knackade pa dorren. Hon lamnade en lapp med instruktioner om vad man ska gora och tanka pa om cyklonen kommer. 
Vi ska aka hem till Beijing i morgon och hoppas cyklonen inte kommer hit alls.
Jag har aldrig varit med om en tidigare och det kanns inte nodvandigt att vara det nu heller. Aterkommer i fragan om ett tag. Ska skriva mer om vistelsen har senare i veckan.

Det har med blogg. I regnet har pa hotellet  har jag last lite bloggar. Har forstatt att man ska skriva om mode. Det verkar viktigt for monga. Kanske ska jag ha "Ditte's showroom" eller "Ditte's fashion" som kommer ibland. Har ni nagra ide'er? (far inte till accenten) Visst blir det en del shopping, men jag tycker nog det skulle bli tradigt att uppdatera en sadan blogg flera ganger var dag. Kom med tips om vad jag ska skriva om!!! 

Skymningen borjar sanka sig over Sanya( staden der vi bor) och klockan er snart halv sex, det regnar och dimmolnen har sankt sig ner mot havet. Jag tittar ut over Kinesiska Havet och de vajande kokospalmerna pa stranden. Ser att blasten har tilltagit och att vagorna okat i storlek.  Folk er kvar pa stranden och vagornas brus hors hit upp till 4de vaningen pa hotellet der vi bor. Visst er jag  lite orolig for vad som ska ske. Det har er nagot jag aldrig upplevt tidigare. Cyklonvarning! Kanns bra att Bosse er med. Han har ofta en lugnande inverkan pa mig. Jag har ibland lite latt for att stressa upp mig.
Cyklonvarning eller ej, mat maste vi ha. Far se om det blir promenad in mot stan eller middag pa hotellet. Just nu vantar jag med spanning vad som komma ska. Jag har forsokt att via Google ta reda pa exakt vad en cyklion er. Inte helt enkelt. Men en samverkan av mycket kraftigt regn, varme, hoga vindstyrkor och en havstemperatur pa minst 26 grader var en av forklaringarna. Jag ger mig till tals ett tag till och far se vad som hender. Det kanns  obehagligt, men jag hoppas pa att slippa just denna erfarenhet. Blir en mer tveksam... Nu var staderskorna har och lyfte in balkongbord, stolar och torkstallning. Best jag gor mig beredd!!! Cyklonen er nog pa vag i alla fall!
Det blev mat i stan. Bara promenaden in dit pa ca 1 km fick mig att med paraply kenna mig som Mary Poppins.
Det var inget mot vad det blev pa vagen hem. Mary, slang dig i vaggen! Vi blaste hem! Regnet stod oss en bra bit upp over anklarna och vindbyarna gav mig onda aningar. Val hemma satte vi pa de kinesiska lokalnyheterna herifran Sanya. Mycket riktigt; cyklonen er har. Det begrep jag utan kunskaper i kinesiska.
Regnet tilltar (om det nu er mojligt) likasa vindbyarna. Vagornas kraftiga brus hors genom den stangda balkongdorren.  Ar glad for att hotellet inte ar sa hogt och verkar stabilt byggt. Tenker pa de manniskor som bor i hus med plattak eller inte ens har tak over huvudet. 
Forstod av nyheterna att myndigheterna har har god vana och beredskap for cykloner. Jag ar nu en erfarenhet rikare.
Ska setta oss en stund pa balkongen och titta ut over nejden.

image48
Mäktiga äro naturens krafter.