Nattliga äventyr och middag

    
Jag började blogga under mitt första år i Peking, i september 2007, ett halvår efter att vi flyttat dit. Syftet var att på så sätt ville hålla kontakten med mina nära och kära hemma i Sverige.
Och de inlägg jag skrivit från Peking, resor i Kina och Asien i övrigt  har kommit att betyda mycket för mig och på många olika sätt och gör det fortfarande.
Detta inlägg skrev jag den 18/11-2007, för nästan åtta år sedan. Och jag minns händelsen som om den vore igår.
Skickar också varma hälsningar och ett stort tack till alla mina "kinavänner".
 
Undrar ibland, ganska ofta faktiskt,  över att jag här i Beijing är med om så roliga saker. Ja, roliga saker hände hemma i Stockholm också. Men det är inte riktigt samma sak för  där bor jag inte så nära mina vänner. Alla har mycket att göra och mycket måste tyvärr planeras långt i förväg.
Dessutom upplever jag att jag här har betydligt mer ork att göra saker än hemma. Här blir det ganska enkelt att umgås. Ja, kostnadsläget är ju förstås ett annat. Så det här med att äta ute tillsammans gå på after work på fredagar ( eller någon annan dag...)tillsammans gå på massage, pedikyr och manikyr blir liksom en del av vardagslivet.
Visst jobbar de flesta av oss full tid, men det blir ork kvar trots långa resor. En skön känsla!
Jag hoppas verkligen få se flera av mina vänner från Sverige här under våren och på plats kommer de att förstå vad jag menar. Välkomna hit!
 
Vi hade en jättetrevlig afton hemma hos vår arbetskamrat Sussie och timmen hann bli sen. Gästerna bidrog till att parvis laga förrätt, varmrätt och dessert och Sussie ansvarade för de eminenta dryckerna.
Till förrätt serverades chèvre chaud med ruccolasallad och honung på små vackert skurna baguettskivor. Varmrätten bestod av en tydligt whiskeydoftande fläskfilégryta med sås gjord just av whiskey, (tror en 1/2 flaska gick åt) krossade vitpepparkorn och vispgrädde. Till denna smakrika rätt var ungsrostade grönsaker i mängder precis det rätta tillbehöret. Ett smakrikt vin förgyllde det hela ytterligare.
Efter denna fantastiska måltid ( tänk vilka dolda kockar det finns i kollegiet) bjöd min kollega Anna och jag på Irish coffee som avslutning. Nä, vi ska inte tänka på några kalorier..... För rent näringsmässigt blev det nog en hel del.  Men så gott det var!
Det får bli extra promenader i stället, vilket skulle ske för Anna och mig senare på kvällen/natten.

Behagligt tillbakalutade sitter vi och njuter av våra Irish coffee. Värdinnan längst till vänster i soffan.

Tiden denna afton förflöt snabbt. Värdinnan Sussie hade förberett musiklekar lagvis och vi var i samma lag som när vi lagade maten.
En bild av en artist visades på datorn och den ena lagmedlemmen skulle sjunga eller visa på något så att den andre förstod vilken artist som menades. Varje lag hade en minut till sitt förfogande. Den första bild jag fick upp var rapparen Petter. Det var bara att passa. Nästa blev Madonna. Jag hade inga glasögon så jag trodde det var Jane Fonda och kunde för mitt liv inte komma på något hon hade sjungit. Vid det här laget greps min medtävlande nästan av panik. Så lyckades jag  med ABBA. Och vi kände att det började lossna.Men på slutet körde det ihop sig med Tom Jones för min del. Sussie hade lyckats hitta en ungdomsbild av honom. Jag tyckte det mer påminde om Sylvester Stalone och kom inte på någon sång han skulle ha gjort. Men roligt var det och det blev tyvärr inte vi som avgick med segern. Men Anna, du var duktig!
Några hugade och danslystna kollegor åkte vid 23 -tiden in till stan för att gå på lokal och resten satt skönt kvar i soffan och pratade.
Jag med Elvis, en mycket tillgiven hund.

Tiden gick och strax före klockan 1 började Sussie ringa efter en taxi till Anna och mig. Till saken hör att Sussie bor i Legend Garden, ett område som ligger i närheten av skolan, alltså ett par mil från  vårt boend inne i Peking. 
Det hann bli många samtal men ingen taxi kom och Anna somnade i soffan. När klockan närmade sig halv 3 på natten ( morgonen) och ingen bil hade kommit så beslöt vi oss för att gå ut och förhoppningsvis hitta en.
Precis som om det skulle vara något lättare, men vi var optimister och gick bort till motorvägspåfarten, en sträcka på kanske 800 meter. Men inga taxibilar inom synhåll. Knappt några andra heller.
Det var verkligen becksvart denna natt. Och kallt.
 
Vakterna vid motorvägspåfarten var väl påpälsade.

Några privatbilar passerade men ingen stannade för att plocka upp oss trots våra idoga försök. 
Men så har vi då tur till sist. Klockan har passerat 3 och vi vill komma hem.
Denna nattens riddare dök upp  i en silverfärgad bil och körde oss till en större vägkorsning där vår chans att hitta en taxi klart skulle öka. Och vi hoppades innerligt att han inte skulle föra bort oss så för säkerhets skull  hade vi viss telefonkontakt med våra dansanta vänner inne i stan. 
Så halv 4 sitter vi då till sist i en taxi på väg in mot Beijing och på 20 minuter var vi hemma. Att jag i ivern glömde mina fleecevantar i taxin kan inte hjälpas.
Carina

Hur kallt har ni det egentligen? Var de inte lite väl påpälsade?

Liv Larsen

Gud vilken söt hund=)

kram liv

moi

Jag har också hoppats att min blogg delvis ska bli en digital dagbok.
Jag har inte på långa vägar upplevt så många äventyr som du men....
Så skoj att återuppleva händelser och kanske upptäcka detaljer man glömt.
Vilken tur att ni kom helskinnade hem efter den här helkvällen/natten
Kram

Svar: En digital dagbok är ju toppen och alla ens minnen och upplevelser "räknas". Eftersom du varit i Peking så förstår du mer av det jag beskriver.Och nu mindes jag igen allt i detalj. Och vi kom hem ordentligt!
Kram!

Ditte

Ann-Kristin

Vilken god mat ni gjorde. Perfekt med en Irish som efterrätt.
Vilket mod att ge sig ut och lifta mitt i natten.
Kram/A-K


Svar: Fantastiska minnen som på många sätt präglat mig. Vänner, vänner, god mat och dryck och så roliga upplevelser under fyra fantastiska år. Och lite modigt var det att ge sig ut och lifta, men vi hade några säkerhetstankar.
Kram!
Ditte

vivi

Good old days😜💞

Svar: Absolut! Så roligt och så minnesvärt! Allt! Och du var på besök! Jätterolligt ler vid tanken. Kram!
Ditte

BP

Det var ett riktigt roligt inlägg att läsa! Å en minnesvärd kväll blev det ju verkligen - från början till slut om man säger så. Vad gäller musikleken skulle jag varit helt borta. är urusel på både artister och låtar. Så du kan vara glad att du inte hade mig som partner;-)

Svar: Men det hade absolut varit både roligt och trevligt att ha dig som partner i musikleken. En minnesvärd kväll, en av många, under åren i Peking.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Kul att läsa hur det var där borta med god mat och dryck. Men så läskigt att ge sig ut så där :-) Tur att det gick bra...
Fin hund...ser ut som den enda jag haft...svart/vit cockerspaniel? År 2007 ja...då hände det mig nåt kul också...inte visste jag att du fanns då och skulle komma hit ner!!
Kram P ♥

Svar: Trevligt att du också tänker på 2007 som ett bra år! Nej, då visste vi inte om varandra och vi hade ju mer än knappast hört talas om Torre, men däremot Spanien med Alicante, öarna, Malaga, La Manga och en hel del därtill . Och så lite man vet om framtiden. Kram❤️
Ditte

Decdia

Bloggen är verkligen superbra att ha, jag för liksom inga andra anteckningar och har uruselt minne... Så jag brukar ofta gå tillbaka i bloggen för att kolla vad som har hänt en speciell dag.

Svar: Visst är det bra med en digital dagbok! Och fint att se vad som hänt, tankar som finns och funnits och mycket annat. Trevligt också att få nya vänner via bloggen, också en fördel.
Ditte

Musikanta

Kent och jag har varit i Peking sju gånger sedan 1997. Men aldrig har vi någonsin upplevt att det inte går att få tag på en taxi. En och annan har inte velat köra hem oss om vi var för långt borta från där vi bodde, men annars har det alltid kryllat av taxibilar. Men vi var förstås inte ute och gick klockan tre på natten :-)...
Jag förstår att du tjänstgjorde som lärare på den svenska skolan eftersom du skriver om dina "kolleger".
Jag började också blogga 2007 men den första långa sommaren när Kent tjänstgjorde på ambassaden var 1997 och då var jag inte särskilt bra på datorn. Visst har jag foton från den sommaren men det är inte detsamma. Har du lust och tid kan du läsa om den sommaren här i alla fall som jag mindes den, http://musikanta.blogspot.se/2009/08/utflykt-till-peking.html
Kram från Ingrid

Svar: Oftasst har dte gårr utmärkt attt få tag på en taxi inne i stan, utom i ösregn, men ett par mil utanför är det ganska begränsat med taxibilar och särskilt i dessa "compoundområden" och nattetid. Jag skall absolut gå in och läsa din blogg från 2009/08/utflykt -till-peking. Jätttespännande!
Kanske vi rent av setts i Peking? Vi bodde där mellan jan 2007 och juni 2010, plust hösten 2010 och har varit där några gånger efter detta.
Kram!
Kram!
Ditte

Ami

Men vilket äventyr där mitt i natten. Det var minsann modigt gjort att hoppa in den där bilen!
Kram

Svar: Vi var ju två och säkerheten i Peking är hög om man jämför med både Stockholm och många städer både i Sverige och världen. Och telefon hade vi med....En rolig kväll och natt var det. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Oj oj som tagen ur en spännande bok :) härligt som du skriver Ditte :) ja jag har ju förstått att du upplevt såå otroligt mkt under dina resor super kul att få följa med tack :) sov gott sen kramen

Svar: Under åren i Peking hände många roliga och minnesvärda saker. Härliga minnen! Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Jättekul historia! Vilken tur, att ni inte var i
Washington DC eller Chicago !!!

Svar: Visst var det tur att vi just var i Peking. I USA hade jag nog kört bil själv.
Ditte

Marja

Vilket äventyr i natten! :) Kram! :)

Svar: Ja, både minnesvärt och roligt! En härlig kväll! Kram!
Ditte

Marja

Glömde säga att bilden på dig och Elvis är väldigt fin. :) Ktam! :)

Svar: Tack! Denna hund är verkligen fin, så söt. Kram!
Ditte

Sanna | Beauty & Bride

Vilka härliga minnen du delar med dig av Ditte! Jag hade gärna sett att vi också kunde bo utomlands tillsammans när vi blir äldre och eventuella barn kanske är utflugna. Jag tycker också att det är väldigt imponerande hur du finner dig i varje situation. Jag förstår att det ligger i din natur, men jag ser på mina morföräldrar till exempel som är rätt inskränkta och ovilliga att lära sig nya saker. De är liksom rädda för det de inte känner till - datorer till exempel! Så jag tycker du är helt fantastisk, allt du hittar på, att du grejar med bloggen och allt. Och jag lovar att jag är på G med din design, jag grejar med den så fort jag har tid :)

Svar: Vad gäller min nya blogg så ta dte i din takt. Jag har fnulat på lite om den och mail kommer. Ja, rädd för det nta är jag inte....Men ibland blir det fel och en del överraskningsmoment ingår i det hela. Och misslyckanden också. Men det går över...
Ditte

znogge

Oj, så modigt av er men det gick ju vägen trots allt!

Kram

Svar: Vi var ju två och hade ett par säkerthetslinor. Och Peking är ju en säker stad vad gäller taxibranschen. Det var också en rolig kväll som tydligt finns kvar i minnet. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

kikar in & önskar dig en härlig tisdag kram

Svar: Tack! Och jag är ute på äventyr...kram och trevlig tisdag.
Ditte

Ama de casa

Ja fy för att inte hitta taxibilar när man som bäst behöver dom. Minns den gamla "goda" tiden innan avregleringen i Sverige. Jösses vilka köer vid taxistolparna...

Skönt att det ordnade sig till slut i alla fall :-)

Svar: Detta minns jag också....I Peking haffade man oftast bilar på gatorna eller ringde ett mer privat nummer. Och hem kom vi denna kväll men det tog tid.
Ditte

Timeoftiger

Men hej! Har varit lite frånvarande, saknar dig!
Vilka härliga minnen. Du har gjort så mycket i ditt liv, inte bara resandet.

Svar: Jag saknar dig också, jättemycket och på olika sätt. Ja, jag har hunnit med mycket och då tänke rjag inte heller bara på resandet...
Och jag tänker ofta på den fina upplevelsen hos dig och tove i somras. DEn betyder mycket.
Ditte

Tove Olberg

Vilken fest ni hade - i lag! Så roligt läsa om det. Bilden av dig med Elvis är verkligen fin Ditte! Min plan är att läsa genom din blogg från början, har hunnit några inlägg, men det var ett tag sedan nu. Hav tålamod med mig :-) Vilken god mat ni lagade.
Stor kram upplevelse-Ditte!

Svar: Tack, ja Elvis är en fin hund! Verkligen!Denna kväll var minnesvård på många sätt och vi hade så roligt. Vad gller bloggens gamla innehåll så kan det säkert vara spämnnande och roligt att dyka ner lite här och var från åren i Kina och Asien. Jag gör det också då och då, mest för att påminna mig om allt jag upplevt.
Stor kram till dig också.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: