Vill till att hinna med

    
Besökte i fredags Beijing University for Foreign Languages tillsammans med min klass. Vi var inbjudna till en grupp studenter som läser svenska där. Sammanlagt är det 24 kinesiska ungdomar, mellan 19 och 21 år, som nu på fjärde året läser 16 timmar svenska  per vecka. Därutöver studerar de engelska med olika inriktningar minst lika mycket. Därtill kommer alla hemuppgifter!
Mina elever berättade om Sverige och spelade upp scener från Emil, Karlsson på Taket och Pippi. Studenterna kände väl till Astrid Lindgren och visste mycket om Sverige sedan tidigare. Flera av studenterna var i somras på olika ställen i Sverige och pluggade svenska. Alla hade också svenska namn som tillägg till sina kinesiska. Annars är det  vanligt att kineser har engelska namn förutom sina kinesiska.

image140
Emil i soppskålen...

image141
Några av de kinesiska studenterna.

Vi blev varmt välkomnade och så stod det även skrivit så på svarta tavlan. Klassrummet var mycket litet och standarden långt från vad svenska studenter och elever är vana vid. Men vilken positiv anda! Att de är varmt klädda inomhus beror på avsaknad av värme. Ibland när det är riktigt kallt ute har de även mössor och vantar på. 
Vi hoppas nu på att få besök av dessa duktiga, svensktalande elever på Svenska Skolan. Ja, jag frågade varför de valt att läsa svenska. Det finns ju många språk som kan vara mer användbara.  Studenterna hoppas på att så småningom kanske få jobb inom svenska företag här i Beijing eller arbeta som guider här för svenska turister.
Det blev en mycket intressant och spännande förmiddag tyckte både eleverna och jag.

Eftermiddagen ägnade jag till att bli ompysslad. Först ett besök hos frissan med hårtvätt, huvudmassage och föning av håret. Därifrån vidare till Yashaw, varuhuset i närheten. Förutom att de säljer ALLT så kan man här få manikyr och pedikyr. Och det var just vad jag behövde. Någon timma senare, på lätta fötter och med lackade naglar, begav jag mig till The Den(vår lokala pub) för att äta middag med maken.
Vidare hem för att byta kläder. Nu stundade "bartömningsfest" hos en kollega på skolan, som slutar och åker till Stockholm och sin själs älskade, när terminen är slut.

image144
Värdinnan Karolina och jag funderar på vilken drink vi ska blanda.

Stämningen var hög och det blev många glada skratt under kvällens lopp, trots att det faktiskt var lite av en avskedsfest. Det blir tomt utan Karolina.

image145
Glada arbetskamrater av yngre årgångar.

Kvällen fortsatte på "lokal". Det blev en sväng till Swing och lite dans. Folk, fart och livat! Men med en förkylning som inte blev bättre under kvällen och ett konstaterande att jag inte är 30 år så gav jag upp och vandrade  sakteliga hemåt i den ganska ljumma Beijingnatten.
Tänk vad mycket roligt man får vara med om här! Jag vet att natten blev till morgon för mina vänner och att de hade jättekul. 

Lördagen blev mycket lugn. Försökte kurera förkylningen. Men tyckte nog att jag skulle må bra av ett besök på en sidenaffär där man också fick se hur siden tillverkas, Hade hört talas om den och försökte få tag på adressen dit. Detta höll jag på med i över en timme. Bosse bistod med tips och råd. Till slut gav jag upp och stegade ner till vår reception och bad dem ringa och fråga efter den. Med hjälp av ett fåtal kinesiska ord blandade med engelska så ringde de dit. Adressen var så komplicerad att jag skulle be en taxichaufför att ringa när vi var å väg. Tur jag är envis och inte ger upp så lätt. Väl i taxin ringde chauffören och fick vägbeskrivning. Vi hade i alla fall en aning om vilket håll vi skulle åt. Betänk att Beijing är STORT så en sådan detalj underlättar. Väl framme var det heller inte lätt att veta var det hela låg. Efter att ha frågat flera kineser så kom det en äldre man och lotsade oss. Det var in i en byggnad och upp fyra våningar. Ingen skyltning här inte. Och för övrigt hade vi inte kunnat läsa vad som stod. 
Nu var vi i alla fall framme och fick börja med en lektion om hur siden tillverkas alltifrån maskar, kokong, puppa, trådar och till det färdiga sidentyget. Vi passade på att köpa två kuddar med vackra sidenöverdrag.

image146
Maskiner som tillverkar sidentrådarna.

Middag blev det i hemmets vrå. Paj köpt från den "franske slaktaren," tomatsallad och lite rött vin därtill.
Men det fanns lite ork kvar denna aftom, så efter middagen började vi möblera om. Tidigare hade vi haft matbordet vi fönstret i vardagsrummet för ljusets skull. Absolut inte pga. utsikten. Den har vi nämligen in i ett grannhus som nog sett sina bästa dagar. Matbordet befann sig dessutom långt från köket, mycket opraktiskt. Nu bytte vi plats på sofforna, teven och matbordet. Bosse fick dra om och koppla ihop lite sladdar för att belysningen skulle fungera och det lyckades bra. Nu får vi prova hur denna ommöblering känns.

image147
Så här blev det. Observera lyktorna på golvet, adventsljusstaken och den röda julblomman.
Grannhuset syns i bakgrunden.

image148
Den "nya" matplatsen. Köket ligger till vänster och ytterdörren är rakt fram. Hall finns inte.

Tacksam för råd och synpunkter på ommöbleringen!

Ska nu hinna lyssna på mina nyinköpta i-podhögtalare, njuta av söndagkvällen med en god bit mat och ladda inför nästa vecka. Både Nobelfest  på skolan i morgon och diverse Luciafirande är på agendan, denna näst sista skolvecka. Men visst är det ett omväxlande liv vi lever här. Försöker ta vara på tiden och njuta av tillvaron. 
 


 
Emma Harborn

Jag tycker ommöbleringen känns väldigt logisk. Helt plötsligt blev det så tydligt... Konstigt att ingen tänkt på det tidigare!

Hälsa eleverna och ha en underbar näst sista vecka!

Kram
Emma

Kerstin

Kul att se hur fint det ser ut i din lägenhet! Jag gillar lyktorna på golvet! Bosse ser ut att trivas i det nya rummet.
Kram Kerstin


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: