Snö, fest och lite "vardag"

    

Gårdagens morgon vaknade jag, tittade ut och kunde knappast se vårt grannhus som ligger 25 m bort. Dimma tänkte jag. Kommer ut genom porten och ser att  gatan är täckt av snö. Ja, inget tjockt lager alltså....Men dock snö. Inga minusgrader. Bilarna kör långsamt och tur är väl det. För vanan vid att köra i halka kan man inte ha tränat upp här i stan.  Det är det sällsynt med snö. Under förra vintern såg jag regnblandad snö vid ett tillfälle i mars.
Vår skolbuss var sen och köerna ut på motorvägen mot skolan var långa. I vanliga fall tar det ca. 25-30 minuter för oss att komma dit. Denna morgon insåg vi krasst att den dubbla tiden kanske skulle bli mer lagom.
För att inte bli alltför sena till jobbet klev Bosse, Mikael (en arbetskamrat) och jag av bussen vid motorvägsavfarten och traskade den sista kilometern.

image149
Ett litet lager snö täcker marken. På väg mot skolan.

Inga var väl gladare än våra elever denna morgon. Tänk att se snö! Rasterna ägnades åt snöbollskrig.(inom inhägnat område..) Lyckan var för många total.

Denna 10 december skulle skolan också ha Nobelfest med lunch, dans och utdelning av Nobelpriser i litteratur.
De första två lektionerna ägnades åt vanliga ämnen. Eleverna fick rast och bytte om till finkläder. Vi lärare, assistenter och övrig personal hjälptes åt att duka i klassrummen. Dagen till ära serverades det biff, pommes frites, sallad, läsk och givetvis Svenska Skolans egen Nobelglass. All skolans personal var för dagen serveringspersonal och var klädda i svart/vitt. Vi kunde påminna om ett gäng pingviner.

image150
Långbord dukat i klassrummet.

image151
Nobelglassen bärs in av rektor Mona (i vitt) och skolans idrottslärare.

Även jag hann med att äta och lät mig väl smaka av både varmrätt och glass. Allt gick i stort sett utan missöden. Men en elev blev av med en strumpa. Den brann upp! Ett av värmeljusen på bordet antände en servett som kommit för nära ljuset. Lågor slog upp och pojken i fråga släckte branden genom att stampa på servetten med. Golvet fick några sotfläckar och strumpan gick inte att känna igen. Men det hela föregick lugnt och sansat. Skönt med stora elever som instinktivt vet hur man gör och också har respekt för eld.
Nästa moment på programmet var dans och utdelning av Nobelpriserna i litteratur. Alltså, en rask förflyttning de 10 metrarna över gården till gymnastiksalen. Under några veckor har det tränats vals, swing och polonäs med eleverna. Och dansa, det var vad de gjorde.

image152
I dansens virvlar.

Slutklämmen på festligheterna blev litteraturdiplomen som delades ut till alla elever av drottningen, som denna dag representerades av rektor Mona. En elev från varje klass fick också Nobelpriset, en medalj, för bästa, skrivna uppsats. De ämnen som eleverna skulle skriva om i år  var Nobel, Sverige eller en Julsaga.
Jag ställde efter festen frågan om vad som varit bädt denna Nobeldag och fick till svar ALLT. ( I detta svar var också snöbollskastningen inräknad)

I dag tisdag, så är det nya aktiviteter på gång. Konstigt att jag här inte känner av någon som helst julstress. Ingen stress på jobbet, trots att det är väldigt mycket på gång. Kav lungt på hemmaplan. Inga måsten! Ja, visst händer det en hel del, men inte alls någon stress för att det råkar vara 13 dagar kvar till julafton. Tycker inte jag ser några stressade människor alls vare sig på jobbet eller ute på gatorna eller i affärer. Ja, kanske är det de svenskar och andra turister som är här på charterresa och ska julhandla och dessutom hinna se och uppleva allt. man ska som turist. Det kan bli jäktigt däremot.

I stället för att äta skollunch hade klassen och jag planerat in en lunch på en mycket lokal, kinesisk restaurang, i en mycket lokal by, på 30 minuters promenadavstånd från skolan. Vi tågade glatt iväg längs vägarna. Trottoarer finns inte. Men går man på ett led så kommer bilarna förbi och man förblir oskadd förhoppningsvis.  Pengar till denna aktivitet har vi tjänat in tidigare i höstas, då vi alla var statister i en norsk film. Tolv elever och två vuxna beställer in många olika maträtter och delar på dessa. Det är så man gör här. Kyckling med purjolök, jordnötter, grönskaer och lite chili; fläsk i sötsur sås, olika sorters ris, stekta bönor, nudlar i diverse former, strimlad, stekt potatis och lite annat smått och gott. Alla äter av hjärtans lust. Vi dricker te och läsk därtill. Notan går på i svenska pengar ca. 225 kr. !!!!!!!! För oss alla! Detta kommer vi att göra fler gånger. Tillbaka till skolan tar vi fyra stycken "tuk-tuk" till ett pris av 25kr. Dags för idrottslektion! Inte helt fel efter all mat. Ska nog påpeka att eleverna fick med sig matlådor av det vi inte orkade äta upp. Detta är vanligt här. Man har ju betalt för maten, så ofta får man frågan om man vill ta med resterna. Kanske något för svenska restauranger att införa? ( Tyvärr glömde jag kvar kameran på skolan, så några bilder från detta restaurangbesök finns ej.)

Så var det efter skoldagens slut dags för lite julshopping. Vänder näsan mot Yashaw, varuhuset som har allt och mer därtill. Ligger bara sju minuters promenad från vårt hus; inte illa. Vet vad jag ska ha så besöket blir kort denna eftermiddag.

image153
Mot Yashaw.Lite julhandel med Mimmi, klassens dansk-kinesiska assistent.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: