Lördagspromenad och tankar i adventstid

    
I morgon är det första advent. Redan! Bara två och en halv vecka kvar till jullov! Funderade just igår när jag skrev veckobrevet till föräldrarna i klassen, om det är så att tiden försvinner särskilt fort här i Beijing eller om det månne har med min ökade ålder att göra. Har ännu inte klurat ut hur det förhåller sig. men jag ska fundera vidare på detta. Tänk, för ett år sedan visste jag knappast att jag skulle komma att jobba här! Vilken fantastisk möjlighet jag fick och tog! Att jag trivs bra här antar jag inte det går att ta miste på. Roligt är att Bosse gör detsamma. Men visst längtar jag efter Liv och Helen samt alla vänner därhemma. Hoppas verkligen det blir Kinaresor för flera av er till våren.
Jag som inte ens är särskilt förtjust i julen var i alla fall på julfest igår på SAS Radisson. Det var Svenska Handelskammaren i Beijing som ordnat med stort julbord, glögg, dans och mingel. Bosse och jag hade en jättetrevlig afton, men visst kändes det lite konstigt att äta svenskt julbord här.

image129  
Pepparkakshus fanns också. I stort format.

Denna lördag hade vi tänkt att utforska den nyöppnade tunnelbanelinjen, nr 5. Den sammanbinder nu de södra delarna av Beijing med de norra. Förhoppningsvis ska detta underlätta för människor att ta sig till sina jobb och att flera bilister också kan lockas till att lämna bilen hemma. Med tanke på att antal bilar ökar med ca. 1000 var dag så är den tanken mycket god.Bosse och jag traskade iväg  längs vår gata den 3 km "långa" sträckan till den nybyggda linjen. På vägen passerade vi ett antal träd som var inlindade med rep runt stammarna inför vintern. Det var både nyplanterade och äldre träd som lindats. Detta har vi sett på många håll i stan.

image130
Träden förberedda för kyla.

Vidare såg vi många buskar som var ordentligt inlindade i gröna pressenningar. Detta har vi också sett på många ställen. Jag tror inte bara att det är nyplanteringar som tas så väl om hand. Jag kan inte minnas att jag såg detta inlindande av vare sig träd eller buskar i vintras. Säkert är detta också till för OS. Mycket här kretsar liksom runt detta.
Tunnelbanelinje 5 passerar givetvis genom OS byn. Detta har organisatörerna verkligen tänkt igenom. Hur skulle alla deltagare annars transporterat sig? Ja, taxi finns. Men sen är det språket förutom alla bilköer som gör att detta inte är lätt. De flesta taxichaufförer talar INTE ENGELSKA. Jag har nu efter snart ett år lärt mig att säja de vanligaste adresserna jag åker till på kinesiska. Men det är inte så att jag alltid blir förstådd heller. Minsta lilla avvikande i uttalet gör att det blir helt fel.
Hur som helst tunnelbanetågen var jättefina. Tågen är kopior av de tunnelbanetåg som finns i Singapor och Hong Kong. Tågen stannar exakt på perrongen så man bara kan stiga på direkt. Det är gjort så på dessa tåg, att de som ska av kommer av innan nya passagerare ska på. Mycket ovanligt på andra tåg kan jag säja. Där går man av och på samtidigt. Viss teknik krävs. All information i vagnarna finns på engelska. Alla hållplatser ropas också ut på både kinesiska och engelska. Det finns ett pricksystem i varje vagn som visar exakt vid vilken hållplats man befinner sig. Mycket tydliga tvskärmar med info på engelska finns också i alla vagnar. Det hela känns mycket genomtänkt och praktiskt för alla de besökare som kommer hit till OS i augusti 08. 

image131
Jättefint! Så rent, inget klotter här inte! Det har jag inte alls sett här i någon tunnelbana.

Vi provåkte i alla fall ett tiotal hållplatser norrut och passerade OS byn. Tillbaka tog vi en annan linje. Det är lätt att åka tunnelbana här. Mycket lättare än i Stockholm. 
På hemvägen från tunnelbanestationen försökte jag leta efter lite mer karakteristiska gatubilder. Här kommer en!

image132
Höstmode för hundar! Är jag inte fin?

Denna syn är mycket vanlig. Här har hundar ofta "kläder" på sig denna kalla årstid. De är otroligt omhuldade av sina mattar och hussar som blir stolta om man visar deras små älsklingar det minsta intresse. Och det är ju inte så svårt! De hundar som finns är oftast av en mindre modell då det inte inne i stan är tillåtet med hundar som är högre än ca 40 cm, tror jag det var....Längden säjs det dock inget om. Så en del korsningar av hundar är låååånga.

Barn finns det gott om. Här ser eller hör  man nästan aldrig att de gråter Vad nu det kan bero på? Denna pappa var så stolt över sina barn. Visst är de fina?

image133
Stolt pappa utanför vårt hus.


I morgon ska jag nog ta och införskaffa en dörrkrans och kanske blir det en eller annan julblomma också. Lite personlig omvårdnad, som besök hos frissan, manikyr och pedikyr står också på morgondagens program. Samt kanske en trevlig adventsmiddag tillsammans med maken.Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: