Vi firar

    
Födelsedagsfirande igår, döttrarnas födelsedag! Vi brukar fira dessa födelsedagar på restaurang och har ofta hållit oss på Söder men igår blev det en resa norrut till Vasastan och restaurang Fondueboden på Vanadisvägen.
Lite nostalgi kändes det som för under våra många skidresor  till Alperna vintertid för skidåkning så har fondue varit ett stående inslag på resan.
Det var första gången vi besökte "Fondueboden" och vi blev glatt överraskade. Vad gäller menyn så är det kött- ost eller fisk/skaldjurs fondue som gäller. Och om dessert önskas är Tobleronefonduen en sötchock och ack så god. (Smakade lite...)
Restaurangen i sig består av tre rum och rymmer kanske totalt ett 50- tal gäster . Ofta är här fullbokat så bordsbeställning är nödvändig.
Rummen är mysigt "murriga" och "kitschiga" .
 Vi var ett  sällskap på 10 personer så visst blev det lite trångt vid bordet när all mat och alla tillbehör kom men
 personalen organiserade både oss, maten och alla tillbehör med säker och rutinerad  hand.
 
 
Tänk vad åren går! Kändes inte alls så länge sedan jag blev er mamma. (1981)
Tack älskade döttrar för all den glädje ni berett mig.
Stort grattis på födelsedagen.
 
 Rent praktiskt går det till så att man bestämmer vilken fonduesort  som ska ätas och för vår del blev det beställningar på alla tre, ost-kött och fisk/skaldjursfomdue. 
Personalen flyttade sedan om oss kring bordet så att respektive fonduegryta som delades av 2-4 personer fanns i närheten. 
Fisk/skaldjursfonduen tillagades i hummerfond, köttfonduen i köttfond och ostfonduen kom in färdig att doppa brödbitar i och serverades med lufttorkad skinka, salami, grönsaker och små inlagda gurkor.  
Allteftersom kött eller fisk/skaldjur tog slut gick det beställa in mer. Så mycket man önskade. 
Ett enhetspris fanns men ingen begränsning i det man ville äta. Men man man kan ju inte äta sig mer än mätt.
Och eftersom vi beställde in olika fonduesorter så delade vi med oss och vi kunde smaka det vi önskade. Perfekt!
 
Hela sällskapet är samlat och stämningen är god och glad.
Om man tycker om öl så fanns ett stort utbud av serbiska och kroatiska ölsorter,
liksom tjeckiska och några svenska.
 
Bordet var specialbehandlat så brännarens lågor påverkade det inte alls.
                                  
Till fisk/skaldjursfunduen kom det in tonfisk, lax, musslor och scampi samt grönsaker.
Sex olika såser serverades till och bakad potatis eller supergpda pommes frites
(specialkryddning) kom som tillbehör.
                                      
Oxfilé,  utskuren biff, marinerad kycklingfilé, fläskfilé och grönsaker serverades med
åtta olika såser.
 
 
Finalen! Några orkade choklad/Tobleronefondue. (Inte jag...)
Frukt, maränger och skumgodis doppades i chokladen och till detta serverades vanilglass.
Försvinnande gott var omdömet av de som åt....
 
Chokladfonduen, "grand finale"
 
Den här skylten had ejag gärna tagit med mig hem....
Passade mig på något sätt.
 
Skidläge! Kände igen skidmodellen. Hade liknande.
Men med tanke på snöbristen i STockholm var det enklare att ta bussen hem till Söder igen.
 
 
Ami

Vilket trevligt firande av döttrarna!
Och fondue är ju så gott....och tobleronen till efterrätt är ju pricken över i:et! Men visst är man mätt sen :)
Kram

Svar: Jag har varit mätt hela dagen och valde ändå fisk/skaldjursvarianten. Gott var det och vi hade en fin kväll tillsammans. Kram och trevlig kväll.
Ditte

marga

Roligt att fira döttrarna med fondue! Det var ju så populärt förr. Länge sedan jag hörde eller läste om det. Men nu dök det upp! Såg väldigt gott ut! Tur att personalen besatt egenskapen av god organisation! Verkade liksom nödvändigt! Är du fortfarande mätt? Kram!

Svar: Jag är fortfarande mätt och åt fisk och skaldjursvarianten. Väldigt gott. Visst var det länge sedan fondue var populärt här hemma men en trevlig form att umgås och äta är det. Nu var det ju inte olja i den här, vilket var en fördel. Jag blir så orolig om kokande olja står på bordet....Och det blir också väldigt mäktigt. God organisation var det och väldigt rikligt och gott.
Vi had en väldigt trevlig kväll och alla var supernöjda.
Stor kram!
Ditte

BP

Vilket trevligt firande på denna gamla och alltid pålitliga Fondueborden. Som du säger - fonduer påminner om 1970- och 1890-talet i de franska och schweiziska alperna. Kult med andra ord:-)
Fondueboden ligger ju nästan granne med mitt f d jobb, så jag ätit där såväl på kvällen och under lunchen. Lunchen var uppenbarligen inte speciellt lönsam, så de slutade krogen med för ett antal år sedan. Gillat atmosfären i lokalen också.

Svar: Det blev ett trevligt firande här och väldigt god mat. Och visst är fondue mycket 70 och 80- tal. Vi har ju åkt mycket skidor i Alperna och då har dte alltid varit en fonduekväll, dock inte med skaldjur, lax och tonfisk. Men det var gott, väldigt gott. Nu är restaurangen väldigt populär och fullbokad så vi hade sittningstid, vilket jag inte gillar, men den var rejält tilltagen så det var ok.
Atmosfären , maten och servicen var väldigt bra. Dock lite trångt på brdet, men vi var ju många.
Kul att du känner till stället och varit där.
Ditte

Znogge

Mmm... så gott det lät och såg ut! den restaurangen gör jag absolut en minnesanteckning om. Här hemma finns en fonduegryta som kommer fram några gånger om året. Hittills har vi dock bara testat med oxkött men det är kanske dags att utmana sig.

Grattis till dina fina döttrar och visst är barnen en glädje!

Kram

Svar: Tack för lyckönskningar till döttrarna. Ska framföras. Restaurangen är väl värd en notering. Vad gäller fisk och skaldjur så böev jag positivy överraskad. Väldigt gott var dte. Förr hade man ju oftast olja i grytan, en olja som sprätte runt, men med fond blev det också gott och mindre mäktigt.
Utmana gärna med hummerfond med lax, tonfisk, musskor och scampi. Väldigt gott!
Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Grattis till döttrarna! De verkar ha blivit ordentligt firade, såg ju hur mumsigt ut som helst!

Hmmm.... Undar om jag sparade vår fonduegryta, att den ligger magasinerad eller om den åkte iväg någonstans? Det blir spnnande att packa upp allt en dag.

Svar: Tackar å deras vägnar. Fondue var ju mycket 70 och 80-tals mat och vi åt det minst en gång när vi varit på årliga skidresor till Alperna så det kändes väldigt bra att göra det nu. Restaurangen var supermysig och maten väldigt bra.
Kanske har du fondue grytan kvar. Och du vet väl att allt gammalt blir modernt igen.
Ditte

Anonym

Fondueboden, vilket läckert ställe! Det var verkligen år och dag sedan man åt fondue, slutet på 70-talet skulle jag tro....
De där skidorna kommer nog väl till pass, vad jag förstår så är snöbristen i Sthlm snart ett minne blott. Här i Västerås snöar det nu för fullt!
Kramar till er båda!

Svar: Visst är fondue 70- tal. Men vi har alltid ätit det minst en gång på skidresor varje år då vi varit i Alperna så det passade bra nu när det var döttrarnas födelsedag. Idag började det snöa i Stockholm vid 16.30 och har fortsatt. Kajen är vit.
Och kanske kan skidor behövas för en del för att ta sig till jobbet i morgon.
Kramar till er från oss.
Ditte

Fia

Blev anonym....

Geddfish

Grattis till båda döttrarna! Vilket kalas, så ju underbart gott ut! Jag har ätit av fondue men aldrig ägt någon.
Allt gott! Kram!

Svar: Jag tackar å döttrarnas vägnar och ska framföra din hälsning. Det är väldigt roligt att ses och just nu passade fondue väldigt bra. Väldigt gott dessutom.
Påminde oss alla om alla härliga skidsemestrar i Alperna då det alltid blev en fonduekväll på restaurang. Jag har ägt ett par grytor, men är nu osäker på var de befinner sig. Kanske har jag gett bort dem. Allt kan inte sparas.
Kram och trevlig onsdag.
Ditte

Marja

Grattis till dina fina döttrar! Oj, oj, oj, så mycket gott ni åt. Det var länge sedan jag åt fundue... en tid var det ju så populärt. Däremot köpte jag en chokladfonduegryta till Johanna i julklapp ett år och det var ju hur gott som helst. Tänkte inte på att använda Toblerone...
Fina bilder igen som fick det att vattnas i munnen.:)
Kram!

Svar: Döttrarna tackar! Det blev en verkligt lyckad kväll och fint att ses alla tillsammans. Väldigt gott dessutom och vi kunde ju dela med varandra.
Det var länge sedan jag också åt fondue och en sådan gryta har jag haft men hittar den inte. Då var det ju oftast olja som gällde och ack så farligt. Kändes lugnare med med fond.
Kul att du gav Johanna en chokladfonduegryta och visst är det gott men också mäktigt.
Kram från ett snöigt Stockholm.
Ditte

Susan

Hola! Ser gott ut! Hoppas "mättnaden" har lättat! Grattis till döttrarna!
Kram!

Svar: Gott var det och väldigt trevligt. Ska franföra grattishälsningarna till döttrarna. Tack, för dessa. Mättnaden sitter i...
Keram!
Ditte

Susjos

Åh, Fondueboden, där har jag också varit- för några år sedan med jobbet, hur gott som helst! Äger ingen fonduegryta själv, men går gärna till Fondueboden igen!
Grattis till dina tjejer!!! Kram och sov gott i snöyran!

Svar: God morgon!Tiden går och jag tycker inte alls det känns så länge sedan vi reste till Sri Lanka för att bli föräldrar till dessa fina flickor. Men det är ju nu x antal år sedan.
Kul att du också varit på Fondueboden och restaurangen verkar väldigt populär.
Tror inte heller jag har min fonduegryta kvar, men kanske i gömmorna.
Tjejerna hälsar och tackar för grattishälsning!
Kram och trevlig onsdag.
Förstår att du har en del att ordna med...
Ditte

Anette

Det där lät fantastiskt gott. Härligt sätt att fira döttrarna på.
Visst går tiden fort och det märks ju främst när man ser på barnen som blivit vuxna och du har dessutom barnbarnen.

Svar: Det var länge sedan jag åt fondue och extra roligt var det att nu påminnas om alla härliga skidsemestrar vi haft tillsammans i Alperna. Och visst går tiden fort och jag tycker bara den ökar takten.
Ditte

Monika

Tack och God fortsättning själv! Hoppas året blir så bra och härligt som du önskat,
Tack för tipset med skidskola vi har förstås övervägt detta men insåg att i år skulle bara precis på gränsen. På deras hemsida skriver de tar emot 3 åringar och då tänkte vi att han skulle varannat. Men det har gått helt okej och vi har inte pressat utan bara matchat med skidåkningen.

Barn bringar så mycket lycka 36 åringar som 3 åringar 😂

Kram!


Svar: Jag förstår din tanke vad gäller skidskolan, det är ju så beroende på. För Max del var det bra med skidskolan och det är ju nästan en lärare per två barn. Men det är ju annat med lärare än föräldrar, även med tålamodet ibland. Och att pressa är ju ingen idé
Vi har haft ett väldigt btr år men både resor och vistelse i Stockholm och nu ser vi fram emot ett bra 2017.
Önskar dig och de dina ett fint år.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Oj så läcker maten såg ut!
Förstår att det var njutbart och att du inte orkade efterrätten.
I em åker vi till Skavsta och sover där. Fakirflyg i morgon 🛩
Många kramar till Er båda/A-K

Svar: Gomorron från ett snövitt Stockholm!Vi hade en väldigt trevlig kväll på alla sätt och gott var det. Fint att kunna ses så här och fira födelsedag.
Bra att ni sover på Skavsta. Hörde att ett plan som skulle landat där blev omdirigerat till Arlanda igår p.g.a. snöväder och blåst och stod på Arlanda i morse i stället för på Skavsta.
Önskar er en fin resa och vi ses.
Många kramar från oss till dig.
Ditte

Ama de casa

Stort GRATTIS till döttrarna! :-)

Fondueboden öppnade när jag jobbade där i krokarna (om jag inte minns fel). Har i alla fall ätit där några gånger och det var himla bra.

Fondue brukar också vara ett stående inslag för oss när vi skidar med skid- och båtgänget. En trevlig variant att äta på - men jösses vad varmt det brukar bli! Sen luktar man matos också när man kommer hem, men det är det värt! :-)

Svar: Tackar! Döttrarna hälsar och tackar! Roligt att du också känner till Fondueboden. Vi hade en jättetrevlig kväll på Fondueboden och vi har ju varit tillsammans många år i Alperna och åkt skidor och då var fondue ett ståemde inslag en kväll. Så det passade väldigt bra.
Här var det fond och inte olja så det luktade lite mindre.
Tursamt nog var även ventilationen bra för det var helt fullsatt i restaurangen. Den är väldigt populär.
Ditte

Lena i Wales

Grattis till döttrarna!
Vilken härlig restaurang. Har inte sett den när jag varit på gatan där, men ska berätta om den för min kusin som bor på Vanadisvägen.
Ta det varligt i snön!

Svar: Tackar å deras vägnar. Fondueboden är liten och syns inte så bra, men den är väl värd både ett och flera besök. Vi hade en suoertrevlig kväll och roligt att ses och fira födelsedagar. Snöar gör det fortfarande så det har kommit en del i går kväll och natt här i Stockholm. Vitt är det fövisso.
Ditte

ToveOlberg

Ett inlägg för ögat och för själen!
Underbart och grattis till flickorna!
Fondue minnen har jag också
men inte på restaurang.
Stor kram!

Svar: Jag ska hälsa döttrarna från dig Tove. Och visst minns vi fondue från det glada 70-talet.....Hörde ju till.
Stor kram!
Ditte

Torrebloggen

Grattis till döttrarna!
Vilket trevligt firande på Fondueboden, såg väldans gott ut!
Oj, det var länge sedan jag åt fundue.
Här är det -10 grader kallt just nu, burr!
Ha en bra dag!
Kram!

Svar: Tacka, ska framföra grattishälsningarna. Vi hade verkligen en jättetrevlig kväll och det är alltid fint att ses alla tillsammans.
Kallt med -9 har vi, sol och snö och det är väldigt vackert.
Trevlig trettondagsafton!
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: