Elefant, tomte och herr Jansson

    
 Julafton har övergått i juldagens eftermiddag och det har varit en väldigt bra dag i dag också.
Dagarna här är det och jag tycker oftast de är bra var jag än befinner mig i världen eller hemma. Jag har lätt för att trivas och anpassa mig till tillvaron där jag är.
Julmaten hos oss igår var inte direkt påtaglig, dock lite julinspirarad, men det mesta man äter till jul äts ju hela året så speciell julig mat kan jag inte kalla det. (Och lutfisk hos oss är aldrig aktuell och det är väl det då som är julmaten, för den äts nog inte i Sverige vid andra tider på året.)
Jag hade tagit på mig att få till en Janssons frestelse och det utan ugn. Intressant i sig. Och det är lite tradition att göra Jansson här i Thailand och något jag gjort de jular vi varit här- men då har vi haft ugn.
Hur det gick? Jo, tack väldigt bra.
Kreativiteten och skaparglädjen var på topp.
 
 
Julgran och julstjärnor i lobbyn på vårt boende och engelsk julmusik spelas svagt i högtalare.
En och samma skiva går runt och jag har helt klart tröttnat på "Jingle Bells".
 
Ingredienserna. Ansjovisen var medtagen hemifrån.
Potatisen skalades och strimlades och lades i en kastrull med 3dl grädde och
                      1 dl mjöll och fick här koka mjuk i ca 20 minuter så den mesta vätskan kokat in. 
                                                                                                                                                           
          
Nästa moment var att varva potatis och ansjovis i en stekpanna och droppa i lite ansjovisspad.
Tiden i stekpannan med smör i botten, blev 20 minuter på medelvärme och de sista 10 minutrarna
lade jag på ströbröd i form av krossat välrsostat ströbröd och ett par smörkickar.
Lock till stekpannan saknades så en stor tallrik fick täcka det hela.
Och resultatet blev en väldigt bra. En försvinnande god herr Jansson.
                                                                          
Dags att sätta sig till bords.
Utsikten är absolut njutbar även denna dag.
 
Liten jultallrik intogs sen eftermiddag. 
Julskinka (det är ju jul) herr Jansson, ägghalvor med kaviar, onsalakorv och därtill en ostsmörgås.
Och man kan ju bara äta sig mätt.
 
En kvällspromenad längs stranden blev det för vi ville ju se om kanske en tomte hittat till våra trakter i Thailand.
Renar är ju inte vanliga på dessa breddgrader, men elefanter finns det fler av. Och visst kom tomten per elefant. 
Tomten kom till Kim´s Beach och hade med paket till alla barn och
här på stranden var även ett stort julfirande men mycket god mat och uppträdande av olika slag.
 
B och jag  fick mellan allt "tomtande" en pratstund med vår vän sedan många år tillbaka, Mabel.
Och det  är genom Mabel som vi har hyrt boende här i byn i många år.
 
Jodå, jag måste ju också hälsa på elefanten....
men man känner sig ganska liten bredvid den
 
 
                                                                                            
 
 
                                                                           
Znogge

Vissa ingredienser är inte lätta att hitta utomlands men du fick till det ändå! Jultallriken såg inspirerande och lagom ut i mina ögon.

Kram och god fortsättning!

Svar: Nej, man kan f leta efter det som behövs men potatisen hittade jag hos en person på marknanden och ansjovisen var med hemifrån. Och utan ugn blev herr Janssom ändå väldigt god men fick ju passas förstås så den inte brändes fast.
Vår enkla tallrik var helt ok. och det är ju så här vi ville ha det-
God fortsättning önskar jag dig också-
Kram!
Ditte

marga

Den där herr Jansson lagade ni ihop suveränt och den verkade oförskämt krämigt god! Vilken liten perfekt jultallrik ni fick! Lagom som vi säger! Kul att du klappade elefanten! Jag tycker de är så mysiga djur. Såg på TV en gång om elefanter och hur de värnar om sina familjer. En elefantmamma kämpade så för sin unge. Antingen dog mamman eller ungen (kommer inte ihåg), men det var så sorgligt och gripande. Ha fortsatta goda dagar! Kramar!

Svar: Jag är nöjd med med frestelsen och resultatet blev bättre än jag trott. Var lite orolig för att den skulle brännas i kastrullen. Just på talltiken plockade vi ihop det vi hade och visst blev vi mätta. Men annars äter vi ju gärna thailändsk mat när vi är här.
Elefanten ville jag förstås klappa, men den var mest intresserad av att få något att äta.
Elefanter är så ståtliga och väldigt kloka men jag kände mig liten när jag stod där bredvid den. UNdrade om den tänkte slänga mig upp på ryggen med snabeln. (Har hänt mig på Sri Lanka. Ett hisnande äventyr...)
Önskar er också fortsatt fina dagar.
Kram från oss båda.
Ditte

BP

Man tager det man haver! Du lyckades ju verkligen med Herr Jansson. Skulle du får för dig att göra rätten här hemma så behöver du inte ens din ugn längre. Men när jag tänker på strimlandet av potatisarna så vet jag varför jag köper Janssons hos Hav;-)

Jultomten på elefanten - coolt! Snacka om alternativt julfirande i Thailand. Love it! Hade dock inte vågat klappa den...

Svar: Visst är det bar att ta det som det är. Nu var det maken som strimlade potatisen och det är han väldigt bra på och strimlorna var jämnstors desutom...Men hemma hade jag nog också kunnat köpa jansson hos Hav i hallen. Absolut.
Efter viss tvekan klappade jag elefanten men var lite orolig för att den med snabeln skulle svinga mig upp på ryggen. Har hänt mig förr, på Sri Lanka. Och det var "hisnande" . Men lyfter gick fort.
Jadå, här är det aternatv jul, verkligen, och vi gillar det.
Ditte

Ann-Kristin

Oj, vad ni kan få till det med enkla medel. Inte dåligt att kunna göra herr Jansson i en stekpanna. Er jultallrik såg väldigt god ut. Och vilken härlig utsikt ni har på er balkong.
Roligt med en tomte ridandes på en elefant.
Vi ska äta julbord i kväll, men tyvärr har ett av barnbarnen troligtvis fått vinterkräksjukan i natt, så det blir bara Öivinds son med fästmö och vi som äter lite innan de styr kosan mot Malmö.
Ha det fortsatt gott och kram till er båda/A-K

Svar: Jadå, du vet att jag är en envis typ. Och denna Jansson var verkligen god, nästan bättre än de jag gjort i ugn. Utsikten är fantastisk men inte är det någon julstämning och den klarar vi oss ju utan. Ja, renarna trivs inte här men det gör elefanterna så man får tänka lite praktiskt, beroende på var man är. Trist med barnbarn med kräksjuka. Men inget att göra något åt. Önskar er en trevlig juldagskväll. Här är det nu sent men en timme på terrassen med havet som brusar känns som ett lagom slut på dagnen. Stor kram från oss.
Ditte

Katarina

Haha! Julen går verkligen ta med sig överallt även ansjovisen! God jul!

Svar: Att ansjovisen är med är mest en kul grej för inte behövs den alls. Men förr pom åren har vi här i THailand vid jul varit bjudna på knytis och där maträtter från Thailand och många andra länder förekommit så efter det medföljer en burk ansjovis. Men annars äter vi i högsta grad lokal mat när vi reser. God fortsättning.
Ditte

Emma, Sol som sol?

Jag tänkte också att det borde gå utmärkt att göra något Jansson-liknande i en stekpanna och det gjorde det ju!

Tomten på en elefant, det var underbart! Gillar meningen "Renar är ju inte vanliga på dessa breddgrader, men elefanter finns det fler av." ungefär som att tomtar finns det minsann hur många av som helst på de breddgraderna!

God fortsättning på julhelgen!

Svar: Nja, tomtar kan ju komma i olika skepnader och alla är ju inte rödklädda. Men de kan finnas lite här och var över jorden har jag erfarit. Och ofta där det finns besökare från västvärlden. Lite märkligt är det. Men vi har sett tomtar i Vietnam, Kambodja.,Kina, Thailand, Malaysia och i Thailand förstås. Tror även de är vanliga i Japan och Hong Kong . (Mycket av tomtetillverkningen sker ju i Asien, prydnadstomtar- men de har ju sina ursprung.)Önskar dig också en god fortsättning.
Ditte

Eva – People in the Street

Kul att du lyckades göra en Janssons utan ugn! Jag skulle nog inte ens lyckas göra en med ugn, eller det kanske beror på att jag inte tycker om det och låter bli att försöka haha.
Skönt med lagom lite julmat på jultallriken, julmat är ju något som jag lätt tröttnar på. I kväll blir det oxfilé och potatisgratäng, ska bli gott.
Fortsätt njuta av er tillvaro i Thailand.
Julkramar

Eva – People in the Street

Kul att du lyckades göra en Janssons utan ugn! Jag skulle nog inte ens lyckas göra en med ugn, eller det kanske beror på att jag inte tycker om det och låter bli att försöka haha.
Skönt med lagom lite julmat på jultallriken, julmat är ju något som jag lätt tröttnar på. I kväll blir det oxfilé och potatisgratäng, ska bli gott.
Fortsätt njuta av er tillvaro i Thailand.
Julkramar

Svar: Nej, Jansson har jag inte heller alltid tyckt om men här i Thailand har detblivit tradition att jag gjort en när vi varit här över jul och nu tar jag en bit och tycker det är gott dessutom. (Men man kan ju utesluta ansjovisen och få en potatisgrätäng....)Oxfilé och potatisgratäng låter väldigt gott och julmaten är inte så mycket fö rmig heller. Blir lätt för mäktigt.
Vi njuter på ett tag till.
Önskar er fortsatt fina dagar.
Annandagskramar.
Ditte

ToveOlberg

Den Janssons kunde jag tänka mig att prova - heja dig!
Tomten som kommer på en elefant är jättehärligt - spännande för barnen. Fin bild av Bosse och Mabel också!
Nu ska jag värma det som är kvar av min janssons från i går .... och ska ta en sliten flädersup till det :-)
Fortsatt må fint i julen i erat rike!
Stor kram!

Svar: Jag fick till herr Jansson utan ugn och med bra resultat tyckte vi. Så den jag jag göra fler gånger. Låter trevligt att du också tar dig en bit av din och en nubbe därtill. Dessutom gott!
Vi har det bra ett tag till.
Stor kram från oss.
Ditte

Ami

Men så bra att du kunde göra en Jansson på spisen :)
Och det såg verkligen gott ut där på tallrikarna....alldeles lagom julmat!
Och såklart att du måste hälsa på elefanten!
Önskar er en fin kväll!
Kram

Svar: ja, nu vet jag hur jag får till en krämig Jansson utan ugn och dte kan ju komma fler tillfällen när ugn saknas. Vem vet?Jag är ju inte så mycket för julmat så det här blev lagom.
Åt stort julbord hemma i november och det var väldigt gott, men jag kommer aldrig till de småvarma och varma rätterna. Blir lätt för mäktigt.
Och visst måste jag hälsa på elefanten.
Stor kram och så säger jag "god morgon" och ni sover säkert just nu.
Ditte

Comsi Comsa


Så härligt det ser ut... :)

God fortsättning och en stor kram. ❤

Svar: God fortsättning önskar jag dig också. Vi har haft fina dagar här och väldigt kravlöst och lugnt, just som vi önskade.
Stor kram!
Ditte

Kersti

Fyndigt att fixa Janson så där utan ugn. Det låter som om ni hade en riktigt härlig dag.
Kram

Svar: De jular vi varit i Thailand har jag just gjort jansson men då har vi haft ugn. I år fick jag lösa det ändå och resultatet blev väldigt lyckat. Och bra dagar har vi.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Jag har hört dig säga detta om att lutfisken är den enda julmaten nu några gånger, och jag förstår din tanke. Mycket av julmaten är ju ganska "vanlig" mat. Samtidigt finns det en del på julbordet som i alla fall jag aldrig äter annars, till exempel Janssons frestelse, sill (jo på midsommar och påsk men aldrig annars), rödkål, grönkål, brysselkål och skinka med senap. Man skulle ju kunna äta dessa rätter andra gånger också, men av nån anledning gör i alla fall inte vi det, så då blir ändå julmaten lite speciell. Igår blev vi bjudna på ett helt grymt julbord, så nu är jag ganska nöjd med julmat för i år :)

Svar: Vi kan äta jansson till midsommar och påsk och som vickning några gånger per år. Likaså kan sill förekomma då och då liksom det andra, utom möjligen grönkål . (Skinka med senap äter jag ofta som pålägg på mackor )Vad jag mest tänker på är att det vi i Sverige oftast äter till jul ofta förekommer på många smörgåsbord/bufféer och det gör ju inte maten sämre. Men så typiskt för just jul blir det inte i mina ögon.
Visst är det både gott och festligt med ett fint dukat julbord och sedan vad man brukar äta till just jul varierar ju. Kan tänka mig att ert skärgårdsjulbord var hur läckert som helst.
Ditte

Gemsofmylife%252520

Underbara varma och härliga Jul bilder ;)
Önskar dig en riktigt God Fortsättning ❤
Kram

Svar: Tack! Önskar dig detsamma och hoppas du får fina dagar tillsammans med de dina. Kram!
Ditte

Marja

Så läckert med tomten på elefanten! Fint tips hur man lagar jansson utan ugn och er jultallrik såg god och mättande ut.
Kram!

Svar: Renarna trivs inte här i värmen men det gör ju elefanterna så detta fungerade väldigt bra, kanske dock lite ovant för en del barn. Och jansson utan ugn gick väldigt bra att få till och god blev den.
Kram!
Ditte

Susjos

Janssons i stekpanna! Vilken fantasi, och lyckades gjorde du också! Eloge till dig! Det enda jag inte ätit ännu är just lutfisk, som jag älskar! Men ingen annan i familjen äter, så jag får nog skippa det. Ni ser ut att ha en härlig jul där i värmen, och tomten träffade ni oxå! God fortsättning önskar jag dig!

Svar: God fortsättning!Ja, ibland är kreativiteten riktigt bra, men inte direkt när det kommer till pysslande med händerna.
Lutfisken hoppar vi alltid över men den är bra att balansera upp den mer feta julmaten med. Hörde att det finn lutsik som tillagas i micron och som visslar när den är klar. Kanske något för dig för det är små portioner.
Vi har haft det superbra och har ännu lite tid kvar.
Och visst kom tomten frbi hos oss också.
Ditte

Eva`s blogg

God fortsättning :) ja man får göra det man kan med maten o du har ju lyckats :) hade hellre varit där än här oavsett maten hi hi Mabel har jag sett har hand om uthyrning bra att veta om man blir sugen att åka kram å fin dag

Svar: Tack! Önskar dig också god fortsättning. Visst,den svenska maten är inte alls viktig öför oss, mest en rolig grej. I övrigt har vi baar njutit av god och fräsch thailändsk mat.
Ja, Mabel har vi hyrt av i många år och det har alltid fungerat så bra.
Önskar dig en fin dag"
Kram!
Ditte

Gittan

Så härligt det ser ut och det går ju bra för tomten att komma per elefant också tydligen.
Herr Jansson och skinkan är ju inte så dumt även i Thailand. Ha en skön fortsatt vistelse och bada lite åt mig. Stor Kram.

Svar: Tack! Visst går det bra för tomten att komma per elefant. Barnen gillade det verkligen och alla fick paket.Och lite, med tonvikt på lite, svensk mat blev det. Dock enda dagen det blivit så. Har hållt oss till det thailändska köket som är så gott.
Visst tar jag ett par dopp dör dig också. Helt ok temperatur nu med +27 i havet.
Kram!
Ditte

Veiken

Jag säger som resten av kommentatorerna. Så himla bra gjort med Herr Jansson!
Det såg ut som det ska hos Kims! Underbart!
Kram

Svar: Jansson var samarbetsvillig! Och blev väldigt bra. Kul att du lände igen dig hos Kim. Jättemysigt att vara där en stund och väldigt roligt att prata med M.
Kram!
Ditte

Malin S

Vilken mysig julafton ni fick. Vad jag saknar sanden mellan tårna och julafton i Thailand. Får nog bli en nytt julfirande utomlands framöver. Är ju ändå tre år sedan. Önskar dig och Bosse god fortsättning!

Svar: Det blev den julafton vi önskat oss och visst saknade jag barnbarn och döttrar, men så blir det ibland. Vi har det fortsatt väldigt bra och njuter av tillvaron här i vår lilla by.
God fortsättning önskar vi dig också.
Ditte

Katarina

Tycker det är lite av en kul ide ändå att ta med sig julen genom maten. Försvenska det lite på ett sätt men också att ta med sig och blanda upp traditioner.

Svar: Det var ytterst lite vi tog med oss men just "Jansson" har det varit tradition att vi ordnat med. (Ofta en med ansjovis och en helt vegetarisk. )I övrigt när vi reser är vi väldigt lokala....
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: