Det var en gång...

    
Det var en gång och en glad student som sprang ut i livet. Året var 1968 och det var den 13/5, för 47 år sedan. Tolv år i skolan var slut, men de skulle komma att följas av många fler, både i livets skola och universitetsstudier.
Detta var det sista året som den "gamla studentexamen" avlades med regelrätta muntliga förhör på studentdagen inför censorer (ämnesexperter ofta från universitetet) och speciellt utvalda och kunniga lärare som inte arbetade på skolan. (Även undervisande lärare på skolan i resp.ämnen var med i gruppen.)
Brukligt var att en blivande student kunde "komma upp i" (bli särskilt förhörd i)  ämnen, antingen där studenten var svag eller också i något/några ämne där läraren var osäker på själva betygssättningen. Vanligt var att bli  förhörd i tre ämnen, men det kunde för en student med svaga betyg också bli fyra ämnen. 
Och om en blivande student däremot låg bra till betygsmässigt räckte det ibland med två ämnen att gnuggas extra i.
Förhören skedde i grupper där fem till åtta studenter satt på rad och fick separata frågor från förhörsgruppen att redogöra för. Var det några tveksamheter så kunde flera frågor ges.
För min del "kom jag upp" i historia och franska, ämnen som passade mig alldeles utmärkt. Men jag vet att jag pluggade historia dag och natt veckorna innan.
(Man fick vara beredd på all historia både svensk och utländsk sedan antiken.)
Franskan var lättare för det man kunde det kunde man.
Veckan innan studentdagen var vi blivande studenter lediga för attt kunna plugga extra mycket...Och det gjorde jag.
Studentskrivningar, heldagsskrivningar; i svenska, engelska, tyska och franska var avklarade redan i april. (Jag hade språk och de humanistiska ämnena som huvudämnen så matteskrivningen gjordes klar i efter första året på gymnasiet och sedan lämnade jag matten åt sitt öde)
Hur det gick? Jodå, alldeles utmärkt. Resultatet förmedlades efter ett betygssammanträde och alla studenter denna dag klarade sin examen. ( Då och då hände det att kunskaperna inte räckte till hos en del studenter, men de var också "varnade" innan och visste att chanserna fanns att inte lyckats övertyga betygsnämnden om att kunskaperna räckte till.)
På franska fick jag redogöra för Sartre och existentialismen och i historia för förhållandet Sverige-Finland - Sovjet efter 1917. Och jag lyckades i franska behålla högsta betyg och i historia fick jag det.
Dags alltså att fira! Som nybakad student och med stor fest hela kvällen på Karlbergs slott och ett firande som fortsatte inpå morgontimmarna tillsammans med vänner.
 
Vi blivande studenter väntar på betygsnämndens utslag,
på att springa ut och möta våra släktingar och vänner.
Och jag visst också att jag var den första i hela släkten som tog studenten och var ivrigt påhejad och 
stöttad av mina föräldrar och jag, var ju enda "barnet" i familjen.
 
 
 
 Så visst kändes det bra att idag fira extra med att äta lunch med väninnan Ninni på restaurang Piatti på Nybrogatan. Jättegod mat och väldigt bra service. Många skratt och mycket prat förstås...
Extra bra, förutom maten, var att man betsäller och betalar innan man slår sig ner och då försvinner helt detta med dricks.
Maten serveras vid bordet och gör man kompletterande beställningar väljer en antingen betalning vid bordet när måltiden är avslutat eller vid kassan.
Hit kommer jag gärna igen.
 
Ninni äter lax med pasta-
-och jag firar med en läcker chèvresallad
 
(Inlägg nr 74 i #blogg100)
 
 
Ami

Vilka härliga minnen! Och vad duktig du var.....och är :)
Så klart att man ska fira det! Och jag förstår att det är dina stolta föräldrar som står bakom dig där vid stolen.
Och du är dig så lik på bilderna!
Kram

Svar: Roliga minnen, verkligen. Och jag kämpade på för jag ville kunna välja vad jag skulle kunna plugga vidare....Jodå, det är mina föräldrar, extra stolta denna dag.
LIkheten, nja- tveksamt. Men snällt av dig att möjligen hitta den....
Kram!
Ditte

Marja

En glad och duktig student med härliga minnen!
Jag tog studenten redan 1961 i Finland och vi hade ett annat system med skriftliga och muntliga förhör i alla ämnen. Sen fick man veta om man blivit godkänd i god tid innan examensdagen. :)
Kramar! :)


Svar: Här var skrivningarna avslutade innan och genom de muntliga förhören kunde man förbättra eller försämra. Ja, en glad och lycklig student var jag och jag var den första i min släkt som tagit studenten så det var stort. "Realexamen" hade min mamma i Norge i början av 1930 talet och även ett par fastrar i Sverige. Men som student var jag först...
Men visst var det mycket bättre att få veta innan studentdagen om man var godkänd, helt klart. Och du var student några år före mig.
Kram!
Ditte

Fia

Åh vilka minnen från studentdagen som dyker upp! Jag gick upp i latin och samhällskunskap. Vilken härlig känsla det var att stå på trappen till Östra Gymnasiet i Umeå och sjunga Studentsången! Det var den 10 maj 1967!
Vilken trevlig restaurang ni valde idag! Jag har besökt en vid Skatteskrapan, tror att det var Piatti!
Kram
Fia

Svar: Roligt att jag framkallade även dina studentminnen och då har vi liknande erfarenheter...men du blev student året innan. Piatti är en jättetrevlig restaurang men det finns bara en och den ligger på Nybrogatan. Kanske menar du Vapiano som ligger i Skatteskrapan. Ha det bra! Och trevlig helg! Och visst vill vi ha sol ! Kram!
Ditte

Gittan

Vilka härliga minnen och fina bilder, jag kan tro att dina föräldrar var stolta det vet man ju själv när barnen tog studenten. Jag gjorde ju tvärtom än många andra, barnen först och läste vidare sedan, ha ha. Men det har också funkat bra.
Ha en skön helg. Kram på dig.

Svar: Trevliga minnen vill jag spara och gärna hålla kvar. Mina föräldrar var särskilt stolta och uppmuntrade och stöttade mig väldigt mycket. Jag var den första i släkten som tog studenten så det kändes nog extra bra även för dem.
Barnen först tycker jag verkar väldigt bra och vill man läsa vidare kan man ju göra det senare i livet. Valfriheten är bra.
Önskar dig och de dina en fin helg och kanske får ni sol också. Här är det i alla fall inte regn idag. Alltid något!
Kram!
Ditte

Kraka

Ibland är det viktigt att tänka tillbaka och summera från livet tidigare. Jag är inne i en summeringsperiod just nu, kanske för att jag ska levla upp till en ny nivå i livets spel snart.
Ha en fin Kristi himmelfärdsdag!

Svar: Visst är det så. Våra minnen och erfarenheter är också en del av vår historia som vi bär med oss. Spännande både att summera och med en ny nivå i livets spel.Trevlig helg önskar jag dig också.
Ditte

Anna Gustafsson

Ditte, detta va´ fint att läsa och se foton från 1968
Bra att du fira... :)
Kram från Bohuslän

Svar: Du vet ju att jag är en "gammal dam" nu...Och du var inte född då. Tänk så många härliga och roliga stunder vi har haft och fler skall det bli!Vi har våra tankar hos er och finns med i vår osynlighet.
Kram till dig och de dina.
Ditte

Ama de casa

Lite sent kanske, men GRATTIS till studenten :-)

En aaaanings svårare förr i tiden, kan man kanske tycka.

Härliga bilder! :-)

Svar: Tusen tack! Nja, det var minnen igår som plötsligt dök upp och trevliga minnen sparar jag på. Tror också det ibland krävdes en aaaaning mer förr i världen. Man behövde ju vara godkänd för att ta studenten, så är det ju inte nu längre...
Ditte

Annika

Trevliga bilder och visst är du dig lik. Inte svårt att se att det är du. Men det har jag sagt tidigare också. Jag tog aldrig studenten, men läste in ämnena senare på vuxengymnasiet.
Kram

Svar: Jag tycker inte alls jag är mig lik, men tar det som en fin komplimang. Och åren har ju gått. Inte är det nödvändigt att gå i skolan så länge, inte då att ta studenten heller. Men jag tyckte det var roligt så då blev det naturligt. Matte och biologi läste jag senare ochså på komvux. En jättbra inrättning som nu nästan inte alls finns kvar, tyvärr.
Kram!
Ditte

Comsi ComsaTack för din historia, :-)
På ena bilden så liknar du ju Ami på bloggen (den det står: åren som gått)

Jag önskar dig en fin dag, kanske med några solstrålar...

Kramar ♥

Svar: Oj då! Ja, men du vet detta var i ungdomen....Solen sken här uppe op Söders höjder på morgonen men nu har det grå tussarna svept in här.
Kanske har du mer tur hos dig med solen.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Du är lika fin då som nu :) men va roligt att ha bilder som du visar så jätte skoj, ja min systers barn tar studenten i juni jag har dock inte tagit den började jobba 16 år gammal redan :( ha en fin dag fina du kramen

Svar: Tack! Och åldern har förstås satt sina spår men konstigt vore det annars....Inte behöver man gå i skolan så länge, men jag valde att göra det. Men sommarjobbat och lovjobbat har jag gjort sedan jag var 13 och det var både nytttigt, roligt och lärorikt. Bra att tjäna egna pengar.
Kul för dig att vara med i juni när din systers barn går ut skolan och skolavslutningar är ju så speciella på många sätt.
Kram!
Ditte

Anne-christine

Kul att se och minnas tillbaka. Många minnen dyker upp. Men det här att bli förhörd. Jisses så nervös jag skulle ha blivet. Och hur tiderna har förändras.
Du ser ju lika söt ut nu som då. Jättefina bilder som du delar med dig till oss. Roligt att se, och roligt å spännande att läsa dina rader hur det gick till som. Det är spännande att läsa om en människas liv och historia.
Ni firade åxo. Så mysigt. En fin väninna. Fin bild.
Så bra att betala före. Tummen upp.

Nu ska du ha en fin *RÖD* dag.

En varm kram från mig. TantGlad- Anne-christine.😁

Svar: Tack! Visst har åren satt sina spår, men kanske kan man se att detta en gång var jag. Och en alldeles särskild dag var det . Nervös var jag, inte för att jag inte skulle klara mig, men jag ville gärna höja mina betyg. Inser att jag nu börjar skriva historia om jag berättar om min ungdom. Intressant tanke. Blir kanske snart erbjuden en plats i "Antikrundan". Önskar deig en fin helg!
Kram!
Ditte

Decdia

Vad kul att du har så många bilder kvar från din student!
Men förhör, fyyyy! Tack och lov var det utdött när det var dags för mig att springa ut, vilket jag gjorde 2000. :)

Svar: Bilderna finns i ett album som jag sparat. En del minnen vill jag ha kvar även bildligt...Förhör var det, helt klart. Och visst var det en lättnad att de dog ut. Skönt att du slapp.
Ditte

Moi

Gratulerar till denna prestation som du klarade så bra!
Tydligen är jag några år yngre för jag "slapp" denna procedur. Fast jag kanske kan
tycka ibland att kraven kunde vara lite större idag.
T om jag, som inte är så bra på igenkänning, tycker du är det ganska lik!
Kram♥

Svar: Tack, det var snällt. Åren har gått och visst skall de sätta sina spår....Visst kunde kraven idag vara större, kanske kunde man börja med att behöva vara godkänd i alla ämnen för att säga att man är "student". Inget överkrav direkt.
Men om man inte vill plugga så kan man ju låta bli för gymnasiet är trots allt än så länge frivilligt... Och att jobba är ju lika viktigt som att plugga.
Kram och trevlig kväll!
Ditte

Tove Olberg

Alldels ljuvlig läsning och bilderna - kunnig glad och livet för dina fötter - anar dina föräldrars delade glädje med enda jentan som tar artium ...
Jag tog bara en slags "halva", men minns väl muntliga förhör!
Berörd behållning av inlägget!
Stor kram

Svar: Tack! Roliga och fina minnen tänker jag på då och då. Och jag hade verkligen turen att ha föräldrar som stöttade och uppmuntrade mig vilket jag är väldigt tacksam för. Men det var inte alltid jag uppskattade deras välmening....Men det är nog så under tonårstiden man kan och vet bäst själv.
Fredagskramar från mig.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: