Höjdträning

    
 Det här med att träna är viktigt och kanske är det viktigt att också träna in förkommande behov. Så tänkte jag och lite snabbträning kändes adekvat.
Jag skall nämligen vidga muna vyer och lämna Svealand för att titta lite på Norrland. Och norrut bör det var mer höjder så jag tittade till ett par närbelägna sådana. Om inte annat för att komma in i den rätta känslan.
 I dagens träning ingick inte mygg så det återstår att se hur de tblir med den saken norröver.
Det blev till att börja med en promenad lägs hela Åsögatan på Söder, upp till de gamla kvarteren högst upp på Åsöberget och där hamnade jag tillbaka på 1700- talet.
 
Högst upp på Åsöberget, 37 m över havet och utsikten är strålande över Stockholms inlopp.
Och alldeles i dessa krokar bor mina vänner S&J...
 
Här uppe finns ett 30 tal gamla, vackra hus från 1700-talet som rustats upp  och som alla är bebodda.
Detta är riktiga kulturkvarter och husen förvaltas sedan 1956 av AB Stadsholmen och det är inte tillåtet att sätta en mer modern prägel på dem.  I varje fall inte på utsidan. 
 
Lummigt och fint här uppe på berget.
 
Här kan en ana gamla tider.
 
De flesta hus består av ett plan och avskiljs från varandra genom plank.  Fram till slutet av 1600- talet bodde här människor som hade med "stadens tjärhov" att göra. Tjärhovet var den lokal där tjära "vräktes", befriades från vatten och kokades till beck. Detta var en farlig verksamhet och skulle ligga långt från bebyggelse.
Men 1687 flyttades denna verksamhet tvärs över över vattnet, till Beckholmen för att bereda plats åt stadens stora skeppsvarv och invånarna här på Åsöberget blev nu varvsarbetare.
Gator döptes som som hade anknytning till sjöfart Lotsgatan, Kvastmakargatan, Varvsgatan m.m.
I ett par av husen bodde under en tid konstnären Carl Larsson med sin fru Karin och i ett annat hus bodde Albert Engström och det var här som "Kolingen" skapades. "Kolingen" placerades i ett hus på Åsögatan och han blev precis som så många andra inneboende hos en inneboende. Åsöberget var ett fattigt område och att ha inneboende, även on familjerna bara hade ett rum och kök var vanligt. Utan vidare kunde det bo sju personer i ett litet rum. Och att ha inneboende var välkomna pengar när hyran skulle betalas.
Men fler höjder lockade. Globen syntes bra härifrån. Så kanske....Varför inte?
 
"Globen", Ericsson Globe Arena, färdig att tas i bruk 1989, skymtas från Åsöberget.
 
,
Och en tur upp skullle bli bra höjdträning, 130 meter.(Sedan 2010 kan en ta sig upp på toppen.)
Men kanske kunde det räcka med att jag ser Globen.
Jag har varit uppe på toppen ett par gånger och vet ju hur det ser ut...
 
 Hemifrån balkongen syns gondolen tydligt ( zoom) och jag kan liksom känna att jag åker där.
(Bra inzoomat av Bosse)
 
Men vad gäller höjdträningen så verkar måsen ha något i sinnet.
Undrar när den lyfter.  För egen del lyfter jag nu. Mot norr!
 
 
 
 
 
Fia

Hej! Roligt att få vandra virtuellt i vår sons trakter på Åsöberget! Välkommen till Umeå förresten, här soligt och sommarvackert! Imorn vidare till Fredrika där vi ska sova i min gamla skola!
Kram
Fia

Svar: Visst är det fint uppe på Åsöberget. Tänkte faktiskt på din son när jag strosade där igår. Och på väninnan S som också bor där. Måste ju lägga mig i träning. Då missar vi varandra i Umeå....
Vad roiggt att åka till Fredrika och bo i din gamla skola. Måste få höra mer om detta när vi ses.
Vi hörs! Ha det bra och njut av semestern där uppe. Jag är ju på väg....
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon även en sen sådan ...åh va spännande det låter där finns så vacker natur o vyer så det blir nog toppen :) är allt bokat o så? härliga bilder önskar dig en fin dag kramen

Svar: Tack!vJätteroligt med en "airtrip". Och det blir en liten turné! Ska bli jättespännande för det blir nya möten som kommer att ske. Kram!
Ditte

Ama de casa

Riktiga höjdarbilder :-)

Såg att det var öppet på Fåfängan också, eftersom att flaggorna vajade där på första bilden :-)

Svar: Tack ja, idag blir det på höjden och lite mot dina "gamla hemtrakter" .Jajamen, Fåfängan var öppet. Men det kändes lite för högt at trava upp dit. Men vi gör det då och då men ännu inte i sommar så dags nu...
Ditte

Comsi Comsa


Så himla fint det är där uppe på Åsöberget!

Fina bilder, måste ta mig dit upp snart och gondolen zoomade du in fint.... =)

Solig kram ♥

Svar: Det var snarare maken som zoomade in Globen. Fågelvägen dit är det nog 600 m och att gå dit är nog närmare 2 1/2 km. Ta gärna en prommis till Åsöberget och om du har krafter kvar ligger ju Fåfängan i närheten .kram
Ditte

Geddfish

Goförmiddag!
Åh, det var granna bilder du visar från Stockholms höjder. Min ena morbror bodde på Hammarbyhöjden. På den tiden tänkte jag inte så mycket på höjderna.
Så du ska flyga till Norrland, vad trevligt! Har du tur, så slipper du myggen, eller är det ett myggår i år?
Jag vet bara att 2002 fanns inte en mygga där uppe. Vi var där då ända upp till Kiruna och kors och tvärs.
Ha det fint och solig kram ♥

Svar: Tack, ja vädret har varit väldigt fint här också så det är mysigt att ge sig ut. Hammarbyhöjden ser jag lite av får vår balkong och det är ett trevligt område, nästan som en småstad. Jo, det blir en flygtur upp. Väldigt smidigt! Återstår att se hur det blir med myggen men kanske de på semester. Kram !
Ditte

Annika

Tack för den guidade turen. Om ni bilar norrut så kan du väl vinka till mig då du passerar Härnösand. Jag är ju på vår fina simhall som du vet. Njut nu av er vistelse uppe i norr.
Kramen

Svar: Alltid trevligt med någon som går med. Den här gången flyger jag norrut så jag vinkar om ett tag. Vore kul vid tillfälle att se ert fina badhus . Ha det bra! Kram!
Ditte

Ami

Ni har många vackra "höjdtränar" platser!
Och Stockholm är en väldigt vacker stad :)
Kram

Svar: Visst finns det! Stockholm är så vackert och särskilt i solsken. Och nu är jag på en annan höjd, i planet på väg norröver.
Kram!
Ditte

znogge

Vilka härliga höjdarmiljöer du visar bilder på. Det är något visst med höjder och när man kan blicka över staden...

Kram

Svar: Tack! Ja, jag gillar höjder och vackra utsikter. Kram!
Ditte

Anette

Klart du ska göra som elitidrottarna, höghöjdsträning passar dig säkert.
Se upp så du inte får för många röda blodkroppar bara, lagom är bäst.
Fina bilder

Svar: Nu är jag beredd och är dessutom framme. Smidigt med flyg. Och här är så vackert och tyst. Och visst är det bra med lagon även av de röda blodkropparna, annars kanske jag fastnar i en dopingkontroll.
Ditte

Bosse Lidén

Det där var en höghöjdträning som passade mina ögon perfekt. En dos av historiens vingar blandat md geografi och härliga bilder. Bra inzoomat av min namne.

Svar: Han tackar! Ja, lite blandning bland höjderna kan vara god träning och nu är jag på plats. Kram!
Ditte

Torrebloggen

Härliga bilder!
Ha det så bra uppe i Umeå nu!
Ska bli spännande att följa din höghöjdstripp!
Kram!

Svar: Ja, nu är jag på plats en bit utanför umeå och har det jättebra. I morgon blir det nya turer uppåt landet. Härlig sol här också.
Kram!
Ditte

Decdia

De brukar mobba oss skåningar för att vi inte har några höjder, men det har vi visst! Själv är jag övertygad om att jobb ligger på en höjd som skulle göra K2 avundsjuk. Ja, det känns så i alla fall när jag kommer från bussen och ska klättra upp där.

Svar: Nja, några höjder har ni kanske. Några kullar eller så. Men kanske är det mer subjektivt hur ens förhållande är till höjder. Mitt är ganska gott! Men jag förstår din känsla.
Ditte

Preciosa

Ha en bra vistelse i Ume :) Myggen kan ha försvunnit. Brukar ju nästan vara snö i september :)
Kram P ♥

Svar: Tack! Just nu verkar myggen vara på semester. Här är jättetrevligt och så lugnt och fint. Riktiga landet.Och i morgon tar vi en tur ännu längre norrut.
Kram!

Ditte

moi

Jag får lite Bullerby känsla när jag se de röda husen längs gatan.
Globen har jag varit inne i en gång. Arkitektkontoret gjorde ett studiebesök under byggtiden.
Just då höll de på att sätta dit åskådarstolarna och jag fick världens svindelanfall.
Kanske minns några byggare mig än från det besöket....
Kram och trevlig resa till landets norra delar!

Svar: Uppe på Åsöberger är det lätt att förflytta sig tillbaka i tiden och tänk, detta är ändå kvarter inne i stan. Riktigt mysiga områden. Men på 1700 talet var det ju inte så...Det är lätt att få svindel inne i Globen om man är högt uppe på läjtarna, så jag förstår dig verkligen.
Är nu på plats i norr och det är både väldigt tyst och vackert. Och myggen har nog semester.
kramar!
Ditte

Veiken

Det är alltid bra med träning innan man ska upp till bevis. Tänk att det är mer än 25 år sedan Globen "blev till" Ha en trevlig tur i Norr, utan mygg får vi hoppas! Kram

Svar: Visst kan träning vara bra! Och nu är jag på plats här i norr och inga mygg är synliga. Och visst går tiden fort!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Så du är norröver nu, måste ha missat det.
Vilka vackra bilder från söders höjder du och Bosse levererade. Jag hade förmånen för några år sedan att vandra där med en som vandrade där som kvaterspolis i unga år.
Ha det gott där uppe och hoppas att du slipper myggen och ev knotten.
Kram/A-K

Svar: Gokväll! Är väl installerad uppe i norr och både mygg och knotten verkar vara på semester på annat håll. Vad roligt att du också vandrat i dessa söderkvarter för visst är det mysigt att ha det gamla bevarat mitt i storstan.
Kram!
Ditte

Marja

Det är så fint där uppe... som en annan värld.
Välkommen till Norrland! Du behöver nog inte vara rädd för myggen. :)
Kram! :)

Svar: Tack! Här är väldigt vackert! Och myggen verkar vara lediga...Kram!
Ditte

Ditte

Har förstått att en del kommentarer inte kommit fram och vill se om det fungerar bättre nu. Vet att det ibland kan köra ihop sig på en "padda".
Provar och ser....

Tove Olberg

Du är ju roligt du som höjdtränar innan Norrland ... Härliga höjder du visar! Spännande personer som bodde där. Historien bakom är levande på sitt sätt.
Nu är du troligen på hemtur igen.
Kram!

Svar: Lika bra vet du att vara beredd på höjder och lägga sig i träning. Och visst hade jag nyttta av det. Att vidga vyerna!Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: