Filminspelning

    
I dag var det dags! Filminspelning! Vi åkte tidigt från skolan, i värsta rusningstrafiken in mot stan med vår abbonnerade buss. När vi så trodde att vi var framme, efter ca 1 timme,visade det sig att  bussen inte kunde köra in just där vi skulle. Det var staket i vägen. Bara att fortsätta runt det gigantiska kvarteret som tillhör Beida universitetet. Den turen tog ca 20 minuter extra.
Väl framme, efter en kortare promenad i ett fantastiskt vackert universitetsområde började vår väntan på att få medverka. Filmen handlar om en norsk flicka, adopterad från Kina, som spelar pingis. Hon åker till Kina för att spela i en stor turnering. Väl där söker hon sina rötter....Det hela ska mynna ut i en tv serie.  Det är en norsk produktion som även Sverige och Kina kommer att sända före OS i augusti 2008. För en annan luttrad person, som haft döttrarna svingande sig i dansens virvlar i ett tvsänt julnygammalt  på 1980 talet, så visste jag att väntan på inspelning kunde bli lång. Det blev den! Ett par timmar förflöt och vi väntade och väntade. Absolut inget hände. Jag hade hittat en vacker, liten gräsplätt  vid en sjö där vi slog läger och kunde röra oss i viss utsträckning utan att bilar och cyklister kom alltför nära. Lunch serverades ute och blev ett avbrott i vår väntan på att medverka. 

image45
Lunch i väntan på tagning, jag, elever och en lärarstudent.

image46
Vi såg en sköldpadda simma....

Efter lunch blev det bråttom. Plötsligt skulle alla våra 22 elever vara ombytta på nolltid. Den kostymansvarige hade plockat ut lämpliga kläder.... Jag hade poängterat att det var bara att ta på sig det hon sa. Inga egna initiativ eller förslag! Föräldrarna som var med och lärarstudenterna hjälpte till och det hela gick smidigt. Visserligen fick någon för små skor eller för stora byxor, men det var en världslig sak.
Scenen där barnen medverkade var i en pingishall. De skulle vara deltagare i tävlingen. Notera strumporna och skorna!

image47
"Aktörerna" in action

Pojkarna hade kängre eller kortare shorts och flickorna kjolar. Pingisbollar och racket delades ut. Men bollarna skulle inte användas. Jag hade svårt att förstå varför de då delades ut. Men nu var ju inte jag ressigör.
Efter ett antal omtagningar blev det bra och jag kunde kvittera ut gaget., som vi alla var mycket nöjda med.När barnen bytt om och kommit ut på gatan så säjer en liten gosse " Ditte, skulle inte vi spela in film i dag". Jag förklarade att det var just vad vi gjort. Men han var ändå tveksam till om vi verkligen gjort det. Så kan det också vara.
Tyvärr var min medverkan minimal. Jag hade en plats på läktaren och fick i alla fall applådera på slutet. Det är nog tveksamt om min medverkan kommer att generera till någon fortsättning inom filmen. Men man vet ju aldrig.
Hur som helst är jobbet som lärare på SSB omväxlande och ingen dag är den andra lik. Inte ens vad gäller skolarbetet.
Nu ska jag packa klart inför resan till Hainan i morgon. Vem vet vad som väntar där?  Har hört att det är cyklonvarning. Men det kan lika gärna bli vacket väder! Man är väl i Kina! Där kan allt vara möjligt eller omöjligt.

Månfestival och massage

    
I går var det Månfestival. För mig var det första gången jag upplevde en sådan. I Kina är denna dagen mycket speciell och infaller vid lite olika datum under september månad, beroende på när det är fullmåne. Just Månfestivalen är en av de viktigaste högtiderna i Kina. Det finns en legend som berättar följande:
"En kvinna vid namn Chang Er var gift med en väldigt stark man som hette Hou Yi. De ville alltid leva tillsammans. För att detta skulle ske, så begav sig mannen iväg för att hitta ett magsikt piller. Detta piller skulle, om de åt det tillsammans kunna göra så att de fick ett långt och lyckligt liv. Men en dag när Chang Er var ensam hemma kom en elak man förbi deras hus. Han hade fått höra talas om pillret och ville ta det. Chang Er beslöt att själv äta det.När hon ätit pillret blev hennes kropp så lätt att hon kunde flyga iväg och hamnade på månen. Hou Yi saknade sin fru väldigt mycket. Och vid samma tid varje år bakar han månkakor. Än idag kan man se Chang Er stå i månen och titta efter sin älskade man som hon saknar så mycket."
Månfestivalen är ett tillfälle för familjer att samlas. Man går gärna ut tillsammans för att titta på fullmånen, man äter månkakor och sjunger och läser dikter om månen. Alltså mycket romantiskt! Man hoppas att månen och denna dag ska föra lycka med sig.
Apropå månkakor. För första gången i mitt långa liv har jag provat en bit av en månkaka. Det var en upplevelse. De har olika fyllningar som kokos, röda bönor, geléartat ägg och annat. Kakorna är söta och mycket mäktiga. Jag kanske tycker bättre om dem nästa år?
I skolan uppmärksammade vi månfestivalen genom att några lärare gjorde en dramatisering av legenden om Chang Er. Vi såg föreställningen  tillsammans med klassens "faddrar", ett gäng glada femåringar, Drakarna. Sen hade vi kakkalas. Ja, inte var det stor åtgång på kakorna. Men trevligt hade vi.

image37
Här smakas det på de berömda månkakorna. Små bitar var lagom!

Efter denna festivaldag i skolan var det lika bra att fortsätta med trevligheter, innan aftonens romantiska cykeltur skulle gå av stapeln. Det fick bli kinesisk massage i 60 minuter. Det var verkligen skönt att bli knådad. Och det var just vad jag blev. Kommer man före klockan 17, så är det "happy hour" på massagen. Bäst att passa på.
Jag kände mig nästan som om jag skulle delta i judo när "massagekläderna" kom på. När timmen var slut var musklerna det också. De var verkligen helt genomgångna.

image38
Ombytt till massage. Massösen samlar sig för uppdraget.

Så nästa händelse denna dag. Cykeltur upp mot sjöarna skulle det bli. Jag hade fått tips av en kinesisk kollega att det var dit man skulle bege sig denna afton om man var i Beijing. Biköer har jag både sett och upplevt vid flera tillfällen i mitt liv. Men, cykelkö! Det var något nytt. Det var hur mycket folk som helst ,som skulle just till sjöarna.
Detta område ligger ca 4 km från där vi bor och det har aldrig tidigare hänt att det varit cykelkö för att komma dit. Någon gång ska vara den första. Vi hade tänkt att äta en romantisk middag utomhus, kanske på taket till en restaurang och titta på månen. ( Flera restauranger och barer här i stan har ett utrymme på taket där det finns bord) Till sist kom vi fram utan incidenter.

image39
På väg mot restaurngen. Cykelköerna har försvunnit.

Middagen avnjöts under bar himmel i den månbelysta aftonen.

image40
Romantisk takrestaurang och middag i lyktors sken.

Vi hade en jättetrevlig kväll och cyklade så småningom hemåt i den ljumma kvällen. Denna afton tänds det många lyktor och ljus. Det var så vackert! Nästan magiskt!

image44

Här är den, månen alltså.


image43
I lyktors sken vid stranden.

I morgon är det dags för ännu en ny upplevelse. Jag ska vara statist vid en filminspelning. Ja, inte bara jag utan hela min klass med assistent, några föräldrar och VFU studenter ska med. Även klass 2 på skolan med lärare och några föräldrar följer med. Det hela äe ett norskt-svenskt-kinesiskt samarbete. Filmen handlar om en norsk flicka som ska spela en stor pingisturnering i Kina......
När nu inte Svenska Fotbollsförbundet hört av sig och vill ha mina tjänster ( jag hade kanske kunnat tillföra något på damsidan i fotbolls VM) så kanske jag har större tur inom filmindustrin. Om inte, så har jag det hur bra som helst på mitt vanliga jobb på skolan.
Nästa vecka är det höstlov här. Bosse och jag börjar lite tidigare och åker på fredag till Hainan i södra Kina. Det ska förhoppningsvis bli sol och bad i några dagar. Visserligen är inte regnperioden helt över; men lite tur måste man ju ha. I alla fall våga chansa!


Förflyttningar

    
En del av tiden här går åt till förflyttningar av allehanda slag; åka skolbuss, taxi, gå eller cykla. Till jobbet åker jag skolbuss och ofta går det ganska bra. Måndagar är alltid extra knepiga. Det verkar som om stan då plötsligt består av ännu fler människor, cyklar och bilar än andra dagar.
I torsdags skulle vi ha "skoljogg". Detta evenemang förekommer en gång på våren och en gång på hösten. Alla barn både i förskolan och skolan deltar. (De minsta är 2 år och de älsta är 12 år.)
För oss lärare som åker med personalbussen började evenemanget redan på motorvägen. Det var helt stopp i trafiken.Vid avfarten från motorvägen beslöt vi att inte sitta kvar längre i bussen. Vi klev av och började i rask takt marchera längs mororvägsavfarten. Det var tur, annars hade vi garanterat missat starten på skoljoggen.

image30
Personalbussen utanför "mitt hus" en vanlig morgon.

image31
Svenska Skolans lärare värmer upp i rask promenadtakt längs mororvägsavfarten.

Det gick betydligt snabbare att gå än att sitta fast i en bilkö. Och det var inte ens måndag! Oskadda kom vi till skolan och var lagom uppvärmda vid det laget. Det var sol och 30 grader varmt dessutom. Eleverna var laddade och såg fram emot evenemanget. Först var det flaggparad runt skolan och sedan gemensam uppvärmning för både stora och små. Det var Emma, som är lärarstudent i min klass, som ledde uppvärmningen och hon gjorde det med entusiasm och glädje. Det märks att hon är Friskis och Svettis instruktör.

image32
Små som värmer upp.....

image33
....och stora.

Uppvärmningen gick galant och sedan var det dags för start. De stora (skolbarnen) skulle springa två varv "runt dammen". En sträcka som motsvarar ca 1600m inom bilfritt och inhägnat område. De minsta sprang eller tog sig fram ett varv. Men alla var med! Och skojigt var det!
Lunchen intog vi denna dag ute på skolgården, i det vackra vädret.

image34
Kycklingwraps och sallad smakade jättebra; serverade av skolans kockar.

Även denna helg har jag förstås varit ute och cyklat. Ja, på min cykel alltså....Nu har jag sänkt sadeln så att jag når ner med fötterna vid hastiga inbromsningar. Det blir lätt en del sådana. Jag känner mig riktigt säker där jag kryssar fram mellan fotgängare, övriga cyklister och bilarna. Jag kommer till och med ihåg att växla och bromsa. Vid de mest trafikerade fyrvägskorsningarna och motorvägsavfarterna leder jag fortfarande cykeln över. Så helt säker är jag inte ännu. Där leder Bosse. Han cyklar raskt över och inväntar tålmodigt mig. Jag tar det i min takt.
I dag var vi uppe vid sjöarna och tidvis var vi nästan ensamma i trafiken. Svårt att föreställa sig i en så stor stad som Beijing, att det finns gator med nästan ingen trafik. Ja, kanske cykelbanor, vid närmare eftertanke. Ofta kör bilar där och även bussar som ska in till hållplatserna. Bäst att alltid vara uppmärksam.

image35
Inte en bil synlig på cykelbanan. Hur skönt som helst! Inga backar finns det heller!

Alla som ser våra cyklar tycker att de är jättefina och vill gärna prova eller köpa dem. Jag inser att det kommer att bli en hel del cyklande för min del här i stan. Tänk vad man får se och uppleva mycket då. Att jag är svensk syns på stänkskärmen i bak, där det finns en blå-gul flagga. För visst är man lite patriot i alla fall.

image36
Flera som vill prova min cykel.
 
Undrar om jag ska heja på Norge nu när Kina förlorade sin match i kvartsfinalen i fotboll. Men Brasilien spelade också bra....I skrivandets stund leder Brasilien mot Australien. Marta (spelar i Umeå, för de som inte vet) har gjort ett mål och ställningen i första halvlek är 2-1.
Och i fotbollen precis som på cykel, är det snabba förflyttningar som gäller!

I kräftans vän och vändkrets

    

I fredags var det dags för kräftskiva. Jag, Bosse och ca 200 kräftsugna gäster var samlade på SAS Radisson för att frossa på dessa röda skaldjur. Tyvärr så regnade det ymnigt denna dag och afton, så att sitta utomhus var av praktiska skäl inte möjligt. Men med alla de rätta attributen som hattar, lyktor, haklappar,sånghäften, öl och nubbe, så infann sig den "rätta känslan". Stämningen var hög och det blev en mycket lyckad afton. Eftersom motion varit lite av en ledtråd den senaste tiden, ( fotboll och cykling) så blev det även denna afton dans som motion på dansgolvet.

                                             image19
Bordet dukat för kräftskiva

Osökt kom jag att tänka på Albert Engström...

image20.image21
Orkestern spelar upp till dans.


image22
Full fart på dansgolvet. Musiken var inte den lättaste att dansa till. Men för den som gillar utmaningar var det värt ett försök. Lättare blev det då orkestern hade "rast". Då blev det ganska vanlig popmusik som gällde. Absolut mer dansvänlig i mitt tycke.
Aftonen slutade inte som för Askungen. Jag tappade ingen sko.... det blev taxi hem.

Helgen har gått lite i svenskt tecken. På lördag morgon mötte jag och Bosse en lärarstudent , Emma från Göteborg, som ska vara på  skolan och göra sin praktik i fem veckor. Det ska bli roligt och givande med nya impulser för en "gammal" lärare. Ja, inte för att jag känner mig gammal, men det är trots allt ett antal år sedan jag gick min lärarutbildning. Lördagskvällen ägnades åt en stilla måltid på en arabisk restaurang tillsammans med Bosse och Emma.
Det blev fotboll också. I hemmets lugna vrå.  Kina spelade mot Brasilien. Tyvärr ingen vinst för Kina denna gång. Men en spännande match.
Kräftfesten i fredags hade satt sina spår och det blev tidigt sänggående. Jag somnade, men vaknade mitt i natten klockan 3. Jag tyckte mig höra Lill Lindfors sjunga "En man i byrån".det var hög musik som spelades. Men jag intalade mig själv,att jag faktiskt var i Beijing och att det nog var en dröm.  Men när låten för tredje gången spelas och sedan följs av "Oh en sån karl,"då börjar jag ana oråd. Är det någon svensk firma som hyrt ett ställe i närheten, eller vad pågår? Sen kommer Monica Zetterlund med "Sakta vi gå genom stan" och "Underbart är kort". Jag smyger halvklädd ut i korridoren utanför lägenheten. För vad jag vet, bor inga andra svenskar i vårt hus. men varifrån kommer den svenska musiken? Ja, ABBA hade jag kunnat förstå, men inte detta.  Efter ett tag tystnar all musik och jag får ovetandes om varifrån musiken kommit  somna in igen. Nu har jag fått ytterligare något att fundera på.....
För att balansera upp allt det svenska, får jag under veckan ägna tid åt min nyköpta kinesiska ordbok. Jag är faktiskt i Kina.
På tisdag får det bli ett undantag. Då ska jag på fotboll igen. Denna gång på riktigt. Jag ska se när Sverige möter Nordkoréa  i VM i damfotboll. Detta blir tillsammans med vänner och kollegor från skolan.


Mer fotboll...

    
Har nu i denna afton åter fastnat framför tv apparaten och tittat på fotboll. I går spelade det svenska VM damlaget  mot Nigeria. Det blev 1-1. Men i kväll blev det viss fördel till Sverige. Man är väl lite patriot. Ja, det var inte så att Sverige spelade i dag igen. Långt därifrån. Det svenska laget har sin nästa match på fredag. Har läst  spelprogrammet. (Jag fick det personligen av den svenske tränaren här i Beijing, när vi såg träningen.)
Nej, Kinas damlag har en svensk tränare, Marika Domanski Lyfors.Och i kväll spelade Kina mot Danmark och vann matchen med 3-2. Så visst var det lite av en svensk seger?  Det står mycket om henne i de kinesiska tidningarna, som jag inte kan läsa, men jag kan se bilderna..... och får delar av texterna översatta till engelska så att jag ska kunna förstå.
Jag undrar hur det kommer sig att jag blivit så intresserad av damfotboll? Kanske en normal utveckling i min ålder....Vad vet jag?
I varje fall ska jag tillsammans med en hel del kollegor från Svenska Skolan se Sverige spela den 18 september mot Nordkoréa. Den matchen spelas i en stad som heter Tianjin och ligger ett par timmar med bil från Beijing.
Återkommer med referat när jag varit där.
På fredag spelar Sverige mot USA  i Chengdu. (Några timmar med flyg härifrån.) Den matchen kan jag inte se för då är det kräftskiva som gäller.
"Jag är så glad att jag är svensk" men också glad över att få möjlighet att bo och jobba här.image15

Marika Domansky Lyfors, den svenska, kinesiska tränaren, i livligt samspråk med den danske tränaren.
Undrar vad hon tänker.....

Mycket sport blev det....

    

Ja, nu blir det spännande att se om detta med bloggande kommer att fungera. Spänning i tillvaron är aldrig fel.
Förra veckan var en sportig vecka. Det var inte bara det att jag och min klass fick möjlighet, att se det svenska damlaget i fotboll träna här i Beijing. Men det blev en god upptakt till andra sportiga aktiviteter. Förra onsdage begav vi oss till Chaoyangs Sportcenter för att se träningen. Det var en kvalmig dag med en temperatur på över 30 grader i skuggan. Vi blev rejält  svettiga av att vara på läktaren i skuggan och kan följaktligen endast föreställa oss hur det var att röra på sig. Vi åsåg träningen i 90 minuter från våra mycket ordentligt anvisade platser.
image24


Laget ska påbörja sitt träningspass

image25

Som sagt, varmt var det! Men är det träning inför VM så är det.....Så blev det då dags för oss att traska ner och ställa upp oss på led för att få autografer. Lite småprat blev det också!
image5
Förväntansfulla elever


Tiden var knapp och är man i Beijing är det många "måsten" som gäller. Laget åkte vidare till den kinesiska Muren.
Men jag hann i alla fall få en autograf av Hanna Ljungberg.
.
image6Är man "gammal" Väsbybo så är man. Det var extra roligt att Linda Forsberg från Upplands Väsby är uttagen till VM truppen. Dessutom såg jag henne spela i matchen igår mot Nigeria, 1-1 blev resultatet.

image26
Linda och jag.......

Ja, det blev lite om fotboll. Konstigt att jag inte blev tillfrågad om att bli extra coach eller något. Antar att det är för sent att själv bli aktiv just inom denna sport. I varje fall på elitnivå.

Sport var det.... Efter att få ha lånat cyklar några dagar beslöt Bosse ( maken) och jag oss för att vi själva skulle inhandla detta fortskaffningsmedel. Jag köpte en blå skapelse med ca. 18 växlar och som verkade stabil. En cykelkorg monterades också på. 
 Bosse kom över en riktig skönhet med tre växlar och dessutom fjädrande sadel. Inte illa! Vi satte oss upp på cyklarna i fredagsrusningen. Vi kom inte så långt, det var något som saknades upptäckte vi. Ringklockor!
Tillvaka till affären och fick varsin klocka påmonterad till det facila priset av 5 RMB/st. Ungefär lika mycket i svenska pengar. Genast kändes tillvaron säkrare och vi cyklade hemåt.
Med tanke på priset, Bosses cykel kostade 750 RMB och min 950 RMB så beslöt vi att cyklarna får parkeras inne i lägenheten. Jag tror de kan vara åtråvärda. image8

Utanför vårt hus, jag och cykeln


Helgen ägnades alltså åt att cykla. Tänk vad långt man kommer och vad fort det går. Ja, allt är relativt.... jag är inte så säker i trafiken här i Beijing, så jag leder gärna cykeln över de stora korsningarna. Och de är stora! Visst, det finns trafikljus, men vad hjälper det. Det svängs lite hur som helst i alla fall. Gott om cykelbanor är det. Men, där kör också ibland bilar, mopeder och eldrivna cyklar.Mycket att se upp för. Backspeglar borde jag nog ha.
Det här med cykelregler är inte så utbrett och inte ens jag med min envishet kommer att kunna införa detta. Jag sträcker i alla fall ut armen när jag ska svänga. Det gör ingen annan! Ska det vara så svårt, eller?  Sen att väja till höger skulle underlätta när man möter någon. Här gör man som man känner för, så det vill till att ha ögonkontakt med alla mötande. Och de är många!
Det är roligt att cykla och motion får man! Upplevelserna får man på köpet.image9
I ett gammalt Hutongområde.

När det nu ändå var en fysiskt aktiv vecka, så fick vi ta oss upp till Olympiastadion. Det är ett enormt område som håller på att byggas där. Givetvis cyklade vi. Tyvärr är det inte så mycket man ser på avstånd.
image11image10


I söndags var inte så hälsosamt. Jag hade fått erbjudande om att komma och proväta gratis på en restaurang, som snart skaulle öppna. Det är en amerikansk ( mycket amerikansk,,,) kedja som heter Hooters. Jag och Bosse tog med en kollega och stegade dit. Vi blev anvisade ett bord och fick 400 RMB i papperspengar som vi kunde få beställa mat för. Jag fortsatte att vara nyttig och beställde kyckling faitas. De kom ganska snabbt och var jättegoda. Bosse och Mikael beställde var sin hamburgare. Leveransen av dessa var det sämre med.

image12
Serveringspersonalen uppträder......

Det var "dans"och sång lite nu och då. Allt övervakades av några amerikanskor som var inhyrda från Hooters i Alabama, USA. Men efter nästan en timmes väntan och min mat vat uppäten för länge sen, så kom hamburgarna.
Mikael och Bosse var verkligen hungriga och hamburgarna var goda!

image13
Rejält var det!


Får se vad denna vecka har att erbjuda. Jag såg i alla fall Sverige spela mot Nigeria i går i dam VM i fotboll. Ja, det var på tv!

Välkommen till min nya blogg!

    
Kära vänner och andra som jag känner.... och kanske inte känner!
Nu har jag gjort det jag tänkt ett tag. Jag har börjat "blogga". Vad nu det är för något? Hur som helst tänker jag skriva om min vardag här i Beijing. Ja, ibland är det fest också...ja, ganska ofta, Jag saknar mina vänner och kanske kan ni här ge mig lite feedback och kommentarer. Jag kommer fortfarande att maila till er men se bloggen som ett komplement. Och skriva är ju ett sätt att tänka; eller?

image14

I entrén till vårt hus.